TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Wel corona, maar niet ziek: hoe besmettelijk ben je dan?

Je hebt het virus, maar wordt niet ziek. Hoe besmettelijk ben je dan voor anderen? Dat is een van de grotere openstaande vraagstukken over het coronavirus. Eentje met een grote impact op ons dagelijks leven. Want het bepaalt wat kan en ook vooral wat niet kan.

Het is bewezen dat ook mensen zonder symptomen anderen kunnen besmetten. De grote vraag is: gebeurt dat veel? Daarom zijn er op dit moment zorgen over het relatief grote aantal besmettingen onder jongeren, die het virus op die manier onder de radar verder verspreiden.

In deze video legt NOS op 3 uit wat we al wel en niet weten over zogeheten asymptomatische verspreiding, en waarom het zo moeilijk is om daar zicht op te krijgen.

Gesloopt door corona: wat covid-19 op lange termijn met je lichaam doet

Of je nou jong of oud bent, of in eerste instantie milde of erge coronaklachten hebt gehad; het coronavirus kan je nog maandenlang nekken. Van vermoeidheid of aanhoudende hoofdpijn tot na drie maanden nog steeds je favoriete eten niet kunnen proeven.

Longartsen, huisartsen en fysiotherapeuten waarschuwen dat covid-19 nog maanden na een infectie voor een waaier aan klachten kan zorgen. NOS op 3 zocht per lichaamsdeel uit wat we nu weten over die langdurige klachten:

De verspreiding van het coronavirus neemt weer toe. Vooral onder jonge mensen, tussen de 17 en 30. Dit is nu de grootste besmette groep. Niet zo gek, want er zijn jongeren die denken: ik hoef me geen zorgen te maken, echt ziek word ik niet. Een griepje, twee weken uitzieken, en weer door.

Maar dat valt tegen. Een relatief grote groep coronaherstellers kampt maanden na hun eerste symptomen nog met klachten. Zij lijken moeizaam te herstellen. Artsen maken zich hier zorgen om. De klachten lijken vooral bij mensen met in eerste instantie milde klachten lang aan te houden. En dus ook bij jonge mensen.

Moeite met de draad oppakken

Er is inmiddels herhaaldelijk bericht over deze groep. Zo heeft de 27-jarige Hannah vier maanden na haar infectie nog steeds last van haar longen. En Marjolein Borsboom is maanden na haar besmetting ontzettend vermoeid en kan niet volledig werken.

"We krijgen steeds meer doorverwijzingen van de huisarts van mensen die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis", vertelt longarts Rein Posthuma van de corona-nazorgpoli van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. "Het herstel duurt lang bij hen. En we weten niet goed waar dat door komt."

Ook huisarts Jako Burgers ziet deze groep: "Ze proberen de draad op te pakken, maar hebben een terugval, omdat ze niet hersteld zijn. Vrijwel elke collega die ik spreek, heeft dit soort patiŽnten in de praktijk."

Veel wetenschappelijk onderzoek naar de langetermijngevolgen van corona is er nog niet, omdat het relatief kort geleden is dat corona veel mensen ziek maakte. Daarom vroeg NOS op 3 artsen, huisartsen, onderzoekers, patiŽnten en fysiotherapeuten naar de meest gehoorde klachten die mensen bij hen melden.

Ook keken we naar onderzoek dat er wel is, zoals een uitvraag van het Longfonds onder 1622 mensen met langdurige klachten. Dat onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in een medisch tijdschrift.

En ook in het buitenland worden de klachten onderzocht. Zo loopt in het Verenigd Koninkrijk het grootschalige COVID Symptoms Study. 4 miljoen mensen downloadden de app van het onderzoek en melden dagelijks hun klachten sinds de lockdown in het land.

Erkenning

Onderzoeker Claire Stevens: "De helft van de mensen is 10 tot 13 dagen na de eerste symptomen beter. 1 op de 10 meldt 30 dagen later nog steeds klachten. Zeker 15 verschillende klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en hartkloppingen. Zes weken later melden 200.000 mensen nog steeds klachten."

Onderzoek naar langdurige klachten is belangrijk voor patiŽnten, legt longarts Hans in 't Veen uit. "Klachten worden niet altijd herkend. En als je niet getest bent, weet je niet of je covid-19 hebt gehad." Als je wel aanhoudende klachten hebt, dan is het heel lastig om de juiste steun te krijgen, zegt hij. "Van je omgeving, maar ook van behandelaars. Dat leidt tot boosheid en frustratie. Het is belangrijk dat de langetermijnsymptomen erkend worden."

Steeds meer illegale feesten, ook dit weekend weer

"Er wordt dit weekend sowieso weer gedanst," zegt Thijs Boer, voorzitter van stichting N8W8. Ook NOS op 3 kwam verschillende aankondigingen tegen van geheime feesten dit weekend.

Boer ziet dat er nu meer illegale feesten worden georganiseerd dan normaal. "Dat komt natuurlijk doordat het legale circuit eruit ligt," zegt hij. Volgens hem is de behoefte om samen te komen onder jonge mensen nu juist groter, omdat ze zo lang hebben binnen gezeten.

Soms lukt het de politie om die illegale feesten op te sporen, maar niet altijd: "Wij zijn afhankelijk van meldingen," zegt een politiewoordvoerder.

NOS op 3 ging op zoek naar die geheime feesten

Mensen hoeven niet meer perse naar afgelegen plekken af te reizen om stiekem te dansen. Ook sommige clubs zoeken de grenzen van de maatregelen op.

Boer ziet dat ook gebeuren: "De grens tussen legaal en illegaal wordt steeds diffuser."

Organisatoren promoten hun feesten onder meer op sociale media. Soms in besloten groepen, maar ook openbaar op Facebook.

Soms lukt het de politie om via diezelfde kanalen een feestje op te sporen: "Dan gaan we eerst met de organisatoren in gesprek," zegt een politiewoordvoerder. In sommige gevallen levert het de organisatie een boete op.

Of ze balen van de feesten die toch stiekem plaatsvinden? "We kunnen onmogelijk alles zien."

Waarom actievoerende boeren boos blijven

Afgelopen week waren er weer boerenprotesten. Toen de coronacrisis zich aandiende, leken de demonstraties even naar de achtergrond te verdwijnen. Maar sinds deze maand wordt er weer geprotesteerd door boerenactiegroepen. En het terugkerende thema blijft ook: de stikstofcrisis.

Sinds de protesten vorig jaar oktober begonnen, lijken de boze boeren en de overheid maar niet nader tot elkaar te komen. Wat staat er allemaal op het spel? In deze video legt NOS op 3 uit hoe het ook alweer zit met die stikstofcrisis, wat de rol van de boeren daarin is en waarom de actievoerende boeren zo boos zijn.

Nederland wordt steeds droger, en onderschat het gevaar van bosbranden

Afgelopen april sloegen de vlammen dagenlang om zich heen bij twee natuurgebieden in Limburg en Brabant. Voor Nederlandse begrippen waren het grote branden waarbij zo'n 1000 hectare aan natuur afbrandde.

Volgens experts is het een voorbode op de branden van de toekomst, wat vooral komt door drogere zomers. De vraag is of we in Nederland klaar zijn voor dit soort branden.

NOS op 3 sprak met meerdere experts over de risico's die grote natuurbranden opleveren, en ging mee met een specialistisch team:

Cathelijne Stoof doet al jaren onderzoek naar natuurbranden en is bezorgd over de Nederlandse voorbereidingen op de nieuwe omstandigheden. "We moeten niet alleen leven met water, maar er is internationale kennis nodig om ook te leren leven met vuur", schrijft ze in een brief op Nature Today.

Die buitenlandse kennis is er bijvoorbeeld in CataloniŽ, waar ze al langer met grote natuurbranden te maken hebben. Marc Castellnou is daar brandweercommandant en waarschuwt Nederland om niet naÔef te zijn als het gaat om natuurbranden. "Het helpt niet om alleen met spierballenvertoon en grof gereedschap deze branden te bestrijden, je moet kennis hebben over dit soort branden en vooral slim te werk gaan."

Voorbereidingen

Er is de afgelopen jaren bezuinigd op bluswagens, maar de brandweer is wel actief bezig met het uitbreiden van de kennis over natuurbranden. "We hebben een heel programma opgetuigd waarbij we bijvoorbeeld met satellietbeelden natuurgebieden monitoren", zegt Albert-Jan van Maren van Brandweer Nederland.

De vraag is echter of dit genoeg is. "Het gaat bij dit soort grote natuurbranden om meer dan alleen de brandweer. Er moet bijvoorbeeld ook beter geregistreerd worden waar branden plaatsvinden en wat de oorzaken zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om mensen beter voor te lichten over natuurbrandrisico's", zegt Stoof.

Home | Contact