TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

20 jaar euthanasie-wet: de moeilijkste discussie ter wereld

Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat de Nederlandse Tweede Kamer instemde met een wet die euthanasie mogelijk maakt. Een wereldprimeur. Volgens liberalen en humanisten een baanbrekende stap, in met name geloofskringen letterlijk een doodzonde.

NOS op 3 legt uit hoe de wet tot stand kwam, hoe daar tot ver over onze landsgrenzen naar wordt gekeken en waarom het gesprek over euthanasie nog lang niet voorbij is:

Waarom we halflege dozen versturen op Black Friday

Met Black Friday voor de deur is het topdrukte bij de webwinkels. Maar in veel van de pakketjes die worden bezorgd, zit niet alleen een product, maar ook veel lucht. Gemiddeld genomen is een doos zelfs voor de helft leeg.

Dat is veel loze ruimte, als je bedenkt dat er op drukke dagen zo'n twee miljoen pakketjes rondgaan in Nederland. Die allemaal plek innemen in vrachtauto's en bestelbusjes.

NOS op 3 zocht uit hoeveel lucht we in totaal rondsturen op een piekdag als Black Friday, en wat de gevolgen zijn van al die lege ruimte.

Dat webwinkels soms halflege dozen versturen heeft gevolgen. Bijvoorbeeld voor de pakketindustrie, die door grote pakketten met meer en grotere voertuigen rondrijden dan nodig. En dat kost geld.

Maar dat is niet het enige. Het levert ook extra ritten op, en dus meer uitstoot. "De sector wil CO2 besparen en toch de bedrijvigheid hoog houden", zegt Merle Blok, programmamanager logistiek bij onderzoeksinstituut TNO. In dat licht is lucht vervoeren volgens haar "nooit een goed businessmodel".

Daarnaast is er voor grote dozen meer verpakkingsmateriaal nodig, wat de consument thuis weer weggooit. Er zijn daarom al webshops die machinaal inpakken, waarmee ze plastic en karton kunnen besparen. Maar dat is voor de kleinere webshops dan weer financieel onhaalbaar.

Wat als er een vaccin is?

Twee farmaceuten - Pfizer en Moderna - claimden afgelopen weken dat hun vaccin voor zo'n 95 procent beschermt tegen corona. "Het is een geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid", zei Pfizer-ceo Albert Bourla in een persbericht.

Het kabinet laat er geen gras over groeien en wil dat mensen zich vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar al kunnen laten vaccineren.

Betekent dat dat we dan ook ons normale leven weer terug krijgen? NOS op 3 legt uit:

Er zijn niet meteen genoeg vaccins. En dus volgt het kabinet het advies van de Gezondheidsraad om eerst ouderen en kwetsbaren en zorgpersoneel te vaccineren. Het allereerst aan de beurt: 155.000 bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijk beperking die in een instelling wonen. Daarna volgen andere groepen, zoals 60-plussers met gezondheidsproblemen en zorgpersoneel.

Het ministerie houdt een slag om de arm, omdat een aantal zaken niet zeker is. Zo kan het zijn dat een van de vaccintypen niet geschikt is voor de alleroudste 60-plussers. Dan moet deze groep wachten op een ander vaccin.

Welke prijs betalen we voor het stoppen met Gronings gas?

Na lang onderhandelen kregen Groningers deze maand de toezegging dat ze 1,5 miljard euro vergoeding krijgen voor aardbevingsschade, zodra de gaskraan definitief dicht gaat. Dat moet in 2022 gaan gebeuren.

Maar Nederland blijft voorlopig nog wel even gebruik maken van aardgas: uiterlijk tot 2050, zegt het kabinet.

Waar halen we tot die tijd ons aardgas vandaan- en tegen welke prijs? NOS op 3 legt het uit.

Het coronavirus muteert en dat klinkt eng, maar is het dat ook?

Sinds het coronavirus opdook in het Chinese Wuhan gaat het zo nu en dan over mutaties ervan. Wat betekent dat? Is een nieuwe versie dodelijker? Besmettelijker? Of circuleert er juist een mildere variant?

Een potentieel gevaarlijke mutatie van corona in nertsen (en daarna bij mensen) op fokkerijen in Denemarken was reden om alle foknertsen in het land te ruimen. Better safe than sorry, is de houding van de overheid daar. De angst bestaat namelijk dat zo'n variant er weleens voor zou kunnen zorgen dat een vaccin niet gaat werken.

Hoe zit dat met 'muteren'? In onderstaande video legt NOS op 3 het uit:

Home | Contact