TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Waarom de naam Bill Gates in coronatijd zo vaak opduikt

Bill Gates, de op een na rijkste man op aarde, trekt met de Bill en Melinda Gates Foundation miljoenen uit om het coronavirus te bestrijden. Dat levert hem lof op, maar ook kritiek.

Zijn naam duikt online vaak op als het over corona gaat. Volgens sommigen is hij niet zomaar een weldoener, maar heeft hij een masterplan met de wereld. Het zorgt ervoor dat er allerlei theorieŽn over Gates en zijn intenties de ronde doen.

NOS op 3 legt uit waarom het ineens veel over Bill Gates gaat. Bekijk hier de video:

De naam Bill Gates wordt sinds de coronauitbraak veel gegoogled, laten cijfers zien. Dat heeft onder meer te maken met een video waarin hij vijf jaar geleden waarschuwde voor een grote pandemie. Nu zijn angst is uitgekomen, zet hij zijn vermogen in om het coronavirus te bestrijden.

Over zijn beweegreden doen verschillende theorieŽn de ronde, ook complottheorieŽn. Gates zou volgens een van die theorieŽn bijvoorbeeld bij mensen een chip willen implanteren in de strijd tegen corona.

Maar volgens Rene Bekkers, hoogleraar filantropie, moeten we er niets anders achter zoeken dan weldoen. "Als hij met zijn geld nog meer geld of macht had willen vergaren, had hij het anders aangepakt."

WHO

Gates steekt met zijn foundation ook veel geld in de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit zou volgens Bekkers wel een heel een omslachtige manier zijn om een zogenaamd masterplan met de wereld uit te voeren. "Plannen die Gates heeft met zijn geld moeten door de lidstaten worden goedgekeurd, zo kom je dus niet in je eentje tot allesoverheersende invloed."

Hoe Bill Gates zelf aankijkt tegen dit alles? Helaas had hij geen tijd om op onze vragen in te gaan. In een nieuwsprogramma reageerde hij eerder wel, door te zeggen dat hij inderdaad vaak aangevallen wordt, maar dat de meeste mensen "gelukkig heel positief zijn".

Hoe zit het met die eventuele tweede coronagolf?

Het is een veelgestelde vraag op het moment: komt er een tweede golf aan coronabesmettingen? Nu de maatregelen worden versoepeld, is het afwachten wat dat betekent voor de verdere verspreiding van het virus.

Het RIVM is op dit moment niet bang dat de versoepelingen uitmonden in een tweede golf. Maar Jaap van Dissel zegt er wel bij "dat de onzekerheden groot zijn", zeker als te veel mensen de basisregels uit het oog verliezen. Hoe ziet de toekomst er mogelijk uit?

In deze video legt NOS op 3 uit hoe de coronagolf tot dusver over Nederland en over de wereld rolt, en verkennen we de mogelijke toekomstscenario's over het verdere verloop van de pandemie:

Waar komen al die coronamiljarden vandaan?

Het ene miljarden steunpakket is nog geen twee maanden oud en het volgende is al weer in de maak. Naar verwachting komt minister Koolmees volgende week met een nieuw pakket voor ondernemers. De zoveelste steunmaatregel in de coronacrisis.

Hoeveel geld heeft de regering nu al uitgegeven aan coronamaatregelen? En wie betaalt de rekening?

NOS op 3 zet de uitgaven op een rij en legt uit waar al die miljarden vandaan komen:

Hobbyisten met metaaldetectoren vinden in coronatijd veel meer munitie

Er komt steeds meer oorlogsmunitie uit te grond nu meer mensen thuis zitten en ernaar zoeken. Maar hoeveel ligt er eigenlijk nog?

NOS op 3 zocht het uit:

Het aantal meldingen van gevonden explosieven is bijna verdrievoudigd. Dat zegt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) tegen NOS op 3. En dat heeft volgens hen alles te maken met het feit dat we massaal thuis zijn.

Explosieve erfenis

Vlak na de Tweede Wereldoorlog, nu precies 75 jaar geleden, stond Nederland voor een gigantische opgave. Na jaren van oorlog lag het land bezaaid met onontplofte munitie. Tot op de dag van vandaag worden er nog explosieven gevonden en geruimd, maar de laatste weken zijn dat er dus een stuk meer. Er kwamen in een week 85 meldingen binnen, tegen zo'n 30 voor de coronatijd. Om alles veilig te ruimen, zijn er nu dagelijks vier tot zes ruimploegen op pad.

Mensen vinden nu meer, omdat ze ook meer zoeken. Ze gaan met bijvoorbeeld een metaaldetector op pad. Dat merkt ook Leo Kooistra, van een groot bedrijf in metaaldetectoren. Hij noemt de verkoopstijging "spectaculair".

Kopers zijn volgens hem vooral mensen die ermee willen beginnen, vaak jongeren of kinderen. "Dit is een hobby die past bij de thuisblijfmaatregel, omdat mensen het alleen en vanuit thuis kunnen doen." De Detector Amateur, een vereniging voor zoekers, zegt dat ze een toename zien in het aantal nieuwe leden. Maar waar dit door komt, is volgens hen niet met zekerheid te zeggen.

Hoeveel oude explosieven er nog in de grond liggen, is moeilijk te zeggen. Historici in dienst van Beobom, een bedrijf dat advies geeft over explosieven, waagden zich wel aan een ruwe schatting. Zij komen uit op zo'n 100.000 ton onontplofte munitie.

Daarom moet bij veel bouwprojecten nog altijd worden onderzocht of er explosieven in de grond zitten. Waarschijnlijk blijft dat nog wel een tijd zo, denkt Beobom. Zij vermoeden dat er met het huidige tempo van ruimen, in 2145 nog munitie uit de Tweede Wereldoorlog uit de grond wordt gehaald.

Volgens Kooistra vinden hobby-zoekers overigens veel meer dan oude bommen of granaten. "De tienduizenden zoekers in Nederland doen ontzettend nuttig werk, door ook vooral afval uit de grond te halen en op te ruimen. Ik schat dat ze zo honderdduizenden kilo's per jaar aan metaal afval uit het milieu halen."

Alle Nederlanders in Nederland op vakantie, kan dat?

Onze vakantieplannen staan massaal in de ijskast, blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research. Vijf miljoen Nederlanders slaan dit jaar hun lange zomervakantie over, is de verwachting.

Van de 7,2 miljoen Nederlanders die nog wťl vakantieplannen hebben, wil een kwart op vakantie in eigen land. Maar misschien wordt die groep - door aanhoudende onzekerheid rondom grenzen, vliegverkeer en een tweede coronagolf - nog groter. Met miljoenen in ons eigen land op vakantie, kan dat?

De capaciteit

Het aantal accommodaties waar je kan overnachten in Nederland verschilt per seizoen. 's Zomers zijn er meer open dan 's winters. In juli en augustus draait de vakantiesector op volle toeren en is het aanbod met ruim 1,4 miljoen slaapplekken het grootst. De helft daarvan bevindt zich op kampeerterreinen, blijkt uit CBS-cijfers. Een ruime schatting, ťťn campingstaanplaats staat voor vijf slaapplekken.

Het aantal vakantiegangers

In 2019 trokken volgens NBTC-NIPO Research in totaal 10,9 miljoen Nederlanders erop uit naar binnen- en buitenland. Dit jaar zullen die verhoudingen verschuiven, verwacht recreatie-adviseur Hans van Leeuwen. "Vakantiegangers die sowieso al vakantie vierden in Nederland zullen blijven", zegt hij.

Die groep bestaat voor een deel uit mensen die een vakantiehuisje, een tweede woning, stacaravan of boot met slaapplekken bezitten. Volgens NBTC-NIPO zo'n 1 miljoen mensen. Die accommodaties zitten niet in de cijfers van het CBS.

"Daarbovenop komt de groep die niet meer naar het buitenland kan of wil, die het risico niet neemt", zegt Van Leeuwen. In potentie bestaat die groep dus uit maximaal 9,9 miljoen mensen, rekende Diana Korteweg Maris van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality voor ons uit. In werkelijkheid ligt dat getal lager, want het aantal Nederlanders met vakantieplannen is door de coronacrisis gedaald naar 7,2 miljoen.

Past het?

Op het eerste oog wel. Het aantal Nederlanders dat nu al zegt in eigen land te blijven, overschrijdt met 1,8 miljoen net de capaciteit van 1,4 miljoen slaapplekken. Met een gemiddelde zomervakantieduur van 12,6 dagen kan de vakantiesector, afgerond, elke twee weken alle slaapplekken vullen. In juli en augustus is er dus plek voor maximaal vier keer 1,4 miljoen toeristen, 5,6 miljoen toeristen in totaal.

Toch kan het sneller gaan knellen dan de cijfers doen vermoeden. Van Leeuwen: "De grote vraag blijft: hoeveel mensen die normaal naar het buitenland op vakantie gaan, kiezen nu voor Nederland? Als de grenzen met BelgiŽ en Duitsland gesloten blijven, kan dat behoorlijk oplopen." En als dat gebeurt, komt alles aan op spreiding. "Die moet goed zijn", aldus van Leeuwen. Over tijd, over Nederland en over alle accommodaties. Van a-locatie tot boerencamping."

Home | Contact