TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Zo ziet wintersport er in de toekomst uit

Rond deze tijd reizen veel Nederlanders af naar wintersportgebieden. Vooral de Alpen zijn in trek voor de langere sneeuwvakanties. Naar de witte toppen, besneeuwde bomen en de après-ski. Maar steeds vaker is dit de realiteit: groene pistes en in de lift naar het dal.

Wetenschappers tonen aan dat aan het einde van deze eeuw pistes onder de 1200 meter groen zullen blijven. Sterker nog: vooral gebieden boven de 2500 meter zijn dan nog sneeuwzeker.

Zit jouw skigebied daar ook bij? NOS op 3 laat het zien in deze video over de toekomst van onze wintersportvakantie:

'Water gaat vaker bron zijn van conflicten'

Het oppervlak van de aarde bestaat grotendeels uit water. Toch is waterschaarste een groeiende bron voor gewapende conflicten, zeggen experts. Want de toegang tot zoet water is steeds vaker een probleem.

Hoe dat precies zit, legt NOS op 3 uit in deze video:

Ook Tom Middendorp, voormalig Commandant der Strijdkrachten, ziet water vaker als onderliggende oorzaak bij strijd. "Water is de nieuwe olie", zegt hij. Door een groeiende wereldbevolking, vervuiling en de aarde die steeds droger wordt, stijgt de kans op strijd hierover. Middendorp: "We zien dat klimaatverandering, en het watertekort dat daardoor ontstaat, een aanjager is van conflicten."

Deze week presenteert Middendorp een nieuw rapport over de veiligheidsrisico's van klimaatverandering, waarin hij waterconflicten een van de grote risico's noemt voor de internationale veiligheid. Hij vertelt daarover op een grote conferentie over veiligheidsvraagstukken in München. Ook premier Rutte is bij die conferentie, net als minister Blok van Buitenlandse Zaken en minister Bijleveld van Defensie.

Er wordt al langer gewaarschuwd dat (het gebrek aan) water een bron kan zijn voor conflicten, bijvoorbeeld door The World Economic Forum. De geschiedenis van waterconflicten wordt zelfs chronologisch bijgehouden. Maar volgens de voormalige Commandant der Strijdkrachten krijgt de wereld hier de komende tien jaar nog vaker, en ernstiger, mee te maken.

Niet half 9, maar half 10: 'Laat middelbare scholieren later beginnen'

Middelbare scholieren slapen vaak te kort, waardoor ze moe in de klas zitten. Daarom is het beter als scholen later beginnen. Dat zeggen slaapexperts, neurowetenschappers en chronobiologen (die het bioritme onderzoeken) tegen NOS Stories.

Iemand van 16 wordt gemiddeld pas na elf uur 's avonds slaperig. Dat heeft te maken met een veranderende biologische klok. "Maar jongeren hebben wel tussen de acht en tien uur slaap nodig. Dat red je niet als je weer vroeg op moet voor school", zegt slaapdeskundige Hans Hamburger.

Daar komt bij dat middelbare scholieren vaak een langere reistijd hebben dan kinderen op de basisschool. Daardoor stappen ze, zeker in de winter, nog in het donker op de fiets. "Dat zorgt ervoor dat je in de nachtstand blijft staan. Door zonlicht in de ochtend ben je alerter en kun je je beter concentreren", legt hoogleraar neurofysiologie Joke Meijer uit.

Samen met experts bouwde NOS Stories aan het ideale schoolrooster. En wat willen scholieren zelf het liefst?

Te kort slapen heeft volgens chronobioloog Thomas Kantermann negatieve invloed op de schoolprestaties. "Een half of heel uur later beginnen, en dus langer slapen, is al beter. Om negen uur als je bijvoorbeeld in een stad woont en je school dichtbij is. En om tien uur als je op het platteland woont en je school wat verder weg is."

Later beginnen betekent trouwens niet dat leerlingen de avond van tevoren ook later gaan slapen. Onderzoek laat zien dat de slaap echt wel wordt verlengd, zeggen de experts.

Later uit school?

Een aantal middelbare scholen experimenteert al met later beginnen, of heeft dat al definitief ingevoerd. Zoals het Jacob van Liesveldt College in Hellevoetsluis. Daar begonnen de lessen eerst om tien voor half negen, maar sinds een aantal jaar om negen uur.

"Als je iets weet van het puberbrein, dan begrijp je dat leerlingen net iets later beginnen heel fijn vinden. Ook komen veel leerlingen van ons uit de regio, dus die moeten een stuk reizen. Dan is later op de fiets stappen prettiger, zeker om ook wat zonlicht te pakken", zegt directeur Wim van den Eshof.

Maar niet alle scholen zien de latere begintijd zitten. Volgens hen betekent dat automatisch ook dat de lessen langer doorgaan. En dan kunnen scholieren 's middags in de knel komen met het maken van huiswerk, of bijvoorbeeld hun sport- of muziekles.

In Hellevoetsluis hebben ze daar over nagedacht. "We hebben de lessen ingekort van 50 minuten naar 45 minuten. In die tijd bleken we dezelfde lesstof te kunnen behandelen", zegt Van den Eshof. Wie extra les wil in bijvoorbeeld wiskunde, kan nog wel eerder op school terecht. Deze 'plusuren' starten op de oude begintijd en worden meegerekend om aan de lesurennorm te voldoen.

Ochtend- en avondmensen

Behalve de begintijd, zien deskundigen nog meer verbeterpunten in het 'traditionele' schoolrooster. Zoals vaker beginnen met een gymles, liefst buiten in de zon, of met een andere les waarbij je niet wordt overladen door moeilijke lesstof. Zoals een film kijken bij geschiedenis.

Toetsen en ingewikkelde materie kunnen het beste aan het begin van de middag komen. "Op dat moment zijn er geen verschillen meer tussen ochtend- en avondmensen. Zij presteren dan ongeveer even goed", legt Kantermann uit.

Wat van deskundigen ook op de schop mag: de pauze. "We gaan er nog steeds van uit dat iedereen daar op hetzelfde moment aan toe is. Laat leerlingen dit zelf bepalen. Als je lekker bezig bent, kun je beter eerst nog iets afmaken en dan pas pauze nemen", vindt Harold Bekkering, hoogleraar sociaal-cognitieve neurowetenschappen.

Scholieren meer zelf laten bepalen vinden de meeste experts sowieso belangrijk. Stel ook geen vaste eindtijd in, zegt hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel. "Nu denken scholen nog heel erg in hoeveel uren per week ze les moeten geven. Dat moet flexibeler zijn: laat leerlingen naar huis gaan wanneer ze willen, zolang ze hun opdrachten maar af hebben."

Redactie door Maxime de Vries, Jasper Piersma en Danny Simons

Komen er 'snelrechters' tegen online pesten?

Stel: er staat opeens een naaktfoto van je online, of mensen gebruiken je foto om vervelende memes te maken. Dan is het nog een behoorlijke klus om die offline te halen. Je kunt het rapporteren bij een platform, maar vaak krijg je dan niet direct een reactie. Ook kun je een melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens of naar de rechter stappen. Maar beide opties kosten veel tijd en intussen is je foto al door veel mensen gezien.

De Tweede Kamer heeft vandaag gepraat over hoe slachtoffers van online pesten, wraakporno en andere vormen van internetterreur beter geholpen kunnen worden. Dit doen ze naar aanleiding van een burgerinitiatief, dat Peter R. de Vries vier jaar geleden indiende. Daarin gaf de presentator van Internetpesters Aangepakt aan dat veel slachtoffers zich radeloos bij hem melden, omdat de politie weinig met de aangiftes doet.

Initiatiefnemer Peter R. de Vries vertelt in de Tweede Kamer legt de Kamerleden uit wat er moet gebeuren om internetpesters aan te pakken.

Minister Dekker van Rechtsbescherming roept de providers op om niet te aarzelen met het verstrekken van gegevens over daders van internetpesters. Dat kan wettelijk al. "Als je ziet dat iets niet in de haak is, kunnen de gegevens gewoon gegeven worden. Daar hoeft geen rechter aan te pas te komen."

De minister legt in deze video uit wat hij van providers verwacht.

Superspoedprocedure

Minister Dekker voor Rechtsbescherming bekijkt op dit moment of hij een soort 'superspoedprocedure' in kan stellen, vergelijkbaar met een kort geding. Het idee is dat slachtoffers bij een rechter, of andere instantie, kunnen aankloppen die meteen beslist of een bericht offline moet of niet. Doet het platform dat niet snel genoeg, dan volgt er een dwangsom. Later wordt dan pas bekeken of die verwijdering terecht was.

Voor veel slachtoffers is dit niet genoeg. Zij willen ook nog weten wie er achter de vervelende berichten zat. Dat is lastig, omdat platforms dat vanwege privacy vaak niet willen zeggen. Minister Dekker bekijkt nog of hier vrijwillige afspraken over moeten worden gemaakt, of dat dit wettelijk moet worden afgedwongen. Slachtoffers zouden met informatie over de dader opnieuw naar de rechter kunnen stappen, om een schadevergoeding te eisen.

Dumpert

Nikki Lee Janssen is zo'n slachtoffer, van haar verscheen ongewild een pikant filmpje op Dumpert. De website reageerde niet op verwijderverzoeken van haar en de politie. Dumpert haalde het filmpje pas offline toen haar advocaat dreigde met een kort geding. Het filmpje was toen al bijna een miljoen keer bekeken en Nikki was heel wat tijd en geld verder.

Ze is dan ook blij dat de positie van slachtoffers nu mogelijk gaat verbeteren: "Ik heb minister Dekker ook een paar keer gesproken om hem persoonlijk te laten zien hoe heftig het is als slachtoffer. Ik denk dat het voor slachtoffers met deze stap wel beter gaat worden in de toekomst. Je hebt zelf nooit gekozen om in zo'n situatie terecht te komen."

Nikki vertelt haar verhaal in het programma Opgelicht:

Omdat het alweer een tijd geleden is dat De Vries bij de politiek aan de bel trok, wil de Tweede Kamer graag dat er snel een oplossing komt.

Maar of de 'snelrechters' er ook echt gaan komen, is nog onduidelijk. Het WODC, dat onderzoek doet voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, onderzoekt hoe de procedure eruit zou komen te zien en wie die moet uitvoeren. De uitkomsten worden deze zomer verwacht.

Na #oscarssowhite nu ook #oscarssomale: waar zijn de vrouwelijke regisseurs?

De uitreiking van de Oscars, 's werelds bekendste filmprijzen, staat weer voor de deur. Een aantal dingen staat al vast: de rode loper staat vol met beroemdheden in mooie jurken, winnaars nemen hun prijs in ontvangst met emotionele bedankspeeches en... er winnen meer mannen dan vrouwen.

Dat laatste leidt tot kritiek. En ook dat is al een aantal jaar vaste prik bij de Oscars. Vijf jaar geleden stonden de prijzen in het teken van #oscarssowhite, omdat er twee jaar op rij geen mensen van kleur waren genomineerd voor de beste hoofd- of bijrol. Maar dit jaar wordt vooral gesproken over #oscarssomale. In de categorie Beste Regie ontbreken vrouwen namelijk al twee jaar op rij.

Actrice en tv-maker Issa Rae is een van de mensen die bedenkingen heeft bij de nominaties. Dit jaar presenteerde zij de Oscarnominatie-bekendmaking. Na het opnoemen van de Beste Regie-categorie zei ze: "Congratulations to those men". De ondertoon van haar opmerking bleef bij velen niet onopgemerkt.

En zij was niet de enige teleurgestelde bekende vrouw. In een interview met het Amerikaanse blad Variety zei Hillary Clinton: "Ik vind het echt jammer, want er zijn dit jaar zo veel noemenswaardige films gemaakt door vrouwelijke regisseurs."

Maar hoe komt het dan dat vrouwen minder vaak Oscarnominaties krijgen? NOS op 3 legt het je uit:

Home | Contact