TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Onveilige studentenkamer? 'Nou en, voor jou 10 anderen'

Een student in een onveilig studentenhuis durft daarover lang niet altijd naar zijn huisbaas te stappen. Onder meer vanwege het woningtekort worden missende brandblussers of kapotte sloten voor lief genomen. Dat geven honderden uitwonende studenten aan in een vragenlijst van NOSop3 die ruim 2000 keer is ingevuld.

"In mijn kamer zit houtrot. Er zijn geen werkende rookmelders, de badkamer zit vol schimmel omdat we niet kunnen ventileren, en door een lekkage zijn vochtplekken ontstaan", schrijft een student. De verhuurder weet ervan, maar lost veel problemen niet op. "De klachten vielen verkeerd bij hem. Hij stond plotseling in mijn kamer en zei: 'als je zo doorgaat kun je beter wat anders zoeken'."

Dit is een greep uit de tientallen verhalen die terugkeren in de vragenlijst. In onderstaande video gaat NOSop3 verder in op het probleem, en komen nabestaanden aan het woord van Seb: hij overleed vorig jaar na een val uit een raam van zijn studentenhuis:

Een derde van de mensen die onze vragenlijst invulden, zegt dat de verplichte brandblusser in hun studentenhuis ontbreekt. Rookmelders, sinds juli overal verplicht, ontbreken bij ruim een op de tien. En honderden studenten kampen met kapotte deuren, sloten of ramen.

Toch stappen veel studenten daarover liever niet naar de huisbaas. Een derde in de vragenlijst van NOSop3 zegt bang te zijn geen woning meer te hebben als hij of zij klaagt. Een belangrijke reden daarvoor: het woningtekort. Dit jaar steeg dat tekort in de studentensteden tot bijna 27.000 studentenwoningen.

Ken je rechten

Terwijl je als student vaak volledig in je recht staat als er iets mis is in je huis. Je huisbaas moet veel van zulke problemen oplossen. De onafhankelijke Huurcommissie, waar je met je klachten naartoe kunt stappen, houdt een lijst bij van mankementen die de verhuurder volgens de wet moet oplossen.

In meerdere studentensteden zijn huurteams actief. Huurders kunnen daar terecht voor advies bij huurproblemen. Jacqueline Versteeg van Huurteams Nijmegen begrijpt de angst voor huisbazen wel: "Zij zeggen: voor jou tien anderen. Net als overal, hebben Nijmeegse studenten vaak tijdelijke huurcontracten. En het komt regelmatig voor dat verhuurders niet verlengen als een huurder klaagt."

"Wat ook zou helpen, is dat studenten hun rechten beter kennen. Als ze nu naar ons toekomen met hun contract, lezen we vaak dingen die daar helemaal niet in mogen staan. En als een verhuurder zegt dat hij je eruit zet als je klaagt, kan dat ook niet zomaar."

Op de foto hierboven zie je zogenoemde doorvalbeveiliging, vaak in de vorm van een stang of hekje. Daarmee kan een val gebroken worden. Nu zitten die stangen er. Maar vorig jaar op deze locatie in Amsterdam nog niet. Toen viel Seb, een student van 22, door een ruit op de derde verdieping naar beneden, en overleed.

Na het ongeval heeft de verhuurder die stangen alsnog geplaatst, ook al was het raam van Seb wettelijk gezien nťt niet laag genoeg om zo'n beveiliging te moeten hebben. Veel studenten zeggen tegen ons dat bij hen zo'n beveiliging ook ontbreekt. Ook als die er volgens hen wel zou moeten zitten.

De familie en vrienden van Seb vragen sinds het ongeluk aandacht voor de veiligheid van studentenhuizen. Ze willen bewustzijn creŽren bij zowel studenten als huisbazen. Binnenkort spreken ze daar in de Tweede Kamer over.

Om huurders beter te beschermen tegen wantoestanden, werkt het kabinet aan de wet 'Goed Verhuurderschap'. De bedoeling is dat gemeenten door die wet meer mogelijkheden krijgen om uit eigen beweging in te grijpen als woningen niet in orde zijn. Nu is er eerst een melding van de huurder nodig.

"Het is fijn dat er nu meer gebeurt, maar we zijn nog steeds benieuwd of dit echt het verschil gaat maken", vertelt Sebs moeder. "Er zijn nog steeds veel oude panden waar studenten wonen. We vragen ons af of daar ook iets aan wordt gedaan."

Platenlabels zetten vol in op TikTok om muziek aan de man te brengen

Voor platenlabels is TikTok het belangrijkste hulpmiddel geworden om muziek aan de man te brengen. Nog voordat een nummer uitkomt, worden al strategieŽn bedacht om de muziek viral te laten gaan op het sociale mediaplatform. Want wie viral gaat op TikTok, scoort hoog in de hitlijsten.

En daar springen platenlabels op in. Het is voor hen zelfs de belangrijkste manier geworden om ervoor te zorgen dat nummers aanslaan bij het grote publiek. Voordat een nieuw album uitkomt, bedenken labels een marketingstrategie. Daarbij kijken ze samen met de artiest wat goed zou kunnen werken op TikTok.

"Bij elke release die we doen, kijken we naar de muziek, wie de artiest is en wat daarbij past", legt Patrick van Diggelen van Top Notch/Noah's Ark - met artiesten als Kevin en S10 - uit. Ze treken budget uit voor een marketingstrategie die zich specifiek op TikTok richt. Ook bij Sony Music kijken ze met hun artiesten hoe ze TikTok het beste kunnen inzetten. "Wij kijken met hen welke posts ze kunnen plaatsen, of hoe ze een nummer dat al uit is goed in de markt kunnen zetten op TikTok", zo zegt Job Vermaat.

In deze explainer van NOS op 3 zie je nog meer voorbeelden van hoe TikTok de muziekindustrie beÔnvloedt.

Bij Notch/Noah's Ark kiezen ze een stukje uit een nummer om op TikTok te promoten, in de hoop dat het grote publiek daarmee aan de haal gaat. Vaak nog voordat het nummer uit is gebracht. "Een catchy deuntje of een zin die heel erg tot de verbeelding spreekt." Maar er worden bijvoorbeeld ook influencers betaald om een nummer als achtergronddeuntje te gebruiken.

En vervolgens is het aan het algoritme van Tiktok. Dat bepaalt het succes. "Het is heel erg gefocust op wat de gebruiker leuk vindt om te zien", vertelt Van Diggelen. Hoe meer likes en comments een filmpje krijgt, hoe meer mensen de video te zien krijgen. En hoe vaker jouw nummer in die video voorkomt, hoe populairder je muziek.

"TikTok is enorm snel gegroeid en daardoor voor ons een heel belangrijk platform", zegt Mahi Khalesi van ROQ 'N Rolla Music, onder wie bijvoorbeeld Snelle en Jebroer vallen. "Als een nummer viral gaat, pakt iedereen het op. Soms zie je dat artiesten hun muziek aanpassen aan TikTok. Dat vinden muziekliefhebbers jammer want het is niet altijd goed voor de kwaliteit, maar als label vinden we zoveel mogelijk bekendheid natuurlijk alleen maar goed."

Die voordelen ziet ook Nouaman El Mfadal van Avalon. Zij brengen niet alleen Nederlandse, maar ook bijvoorbeeld Arabische muziek uit. "Door TikTok krijgen we reacties vanuit de hele wereld. Een nummer van een van onze artiesten, DYSTINCT, heeft nu 12 miljoen views op YouTube."

Hij is ervan overtuigd dat die bekendheid een stuk lastiger te genereren zou zijn zonder TikTok. Bij Top Notch/Noah's Ark doen ze hier onderzoek naar. "We hebben een data-analist die precies kan zien welke sound van de muziek die wij uitbrengen op TikTok populair is. Diezelfde persoon houdt ook de cijfers van de streams bij, waardoor we actief checken wat het effect van TikTok is op de streamingplatforms. Wie zien dat het heel veel invloed heeft."

Over de nadelen halen de platenlabels hun schouders op. Zo verdienen ze niet direct geld aan TikTok. "Maar dat weegt niet op tegen de naamsbekendheid die onze artiesten erdoor krijgen", weet El Mfadal zeker.

Video: dus jij dacht dat de Noordpool wit was?

EdgeÝya, een eiland bij Spitsbergen, op het topje van de planeet. Net als in 2015 deed een team van vijftig wetenschappers daar onderzoek naar klimaatverandering. Het warmde er in zestig jaar tijd 6 graden op, ongekend, vergeleken met de rest van de wereld.

Glaciologen, geologen, biologen, ecologen, archeologen en ook psychologen zagen daar met eigen ogen hoe klimaatverandering vooral ook de Noordpool verandert. En verslaggever Emil van Oers en cameraman Geert Kanters volgden ze daarbij op de voet.

Onderstaande video is een verslag van de bijzondere reis, gecombineerd met een uitleg over hoe de hťle wereld zal merken dat de Noordpool terugslaat:

Boodschappen in tien minuten: dat kost flitsbezorgers meer dan jou

Razendsnelle boodschappenbezorgdiensten schieten als paddenstoelen uit de grond. De vier bedrijven die in Nederland actief zijn - Flink, Getir, Gorillas en Zapp, beloven vaak binnen tien minuten voor je deur te staan.

Wat heeft een flitsbezorger voor jouw eerste bestelling over? Plaats een bestelling bij de fictieve NOSop3-bezorgdienst Flitser en zie wat het kost ťn oplevert:

Magazijnen dicht bij de klant zijn zo efficiŽnt mogelijk ingericht om die belofte waar te maken. Tot ergernis van sommige omwonenden, die met klachten over verkeersonveiligheid en geluidsoverlast zulke darkstores liever kwijt dan rijk zijn. Amsterdam en Rotterdam voerden onlangs een verbod op nieuwe magazijnen in.

De concurrentie tussen de flitsbezorgers is moordend, en om te overleven hebben ze jou nodig: de klant.

Grote kans dus dat je op social media advertenties van zulke bedrijven voorbij ziet komen - ze doen er alles aan om jou tot een eerste bestelling te verleiden. Maar aan al die advertenties, kortingscodes en supersnelle bezorging hangt een prijskaartje. Hoe groot dat is ervaar je in deze special.

Terugkijken: jongeren in gesprek over klimaat met Shell, Milieudefensie en VVD

Van alle Nederlanders maken jonge mensen zich het meest zorgen over de opwarming van de aarde. Daarom heeft NOSop3 vanmiddag een gesprek georganiseerd tussen jongeren en mensen aan de klimaatknoppen. Shell, Milieudefensie en de VVD beantwoordden vragen.

Te gast waren Herman van der Meyden, energietransitiemanager bij Shell; Janneke Bazelmans, jurist bij Milieudefensie en kamerlid Silvio Erkens, klimaat-woordvoerder van de VVD. En ook studenten Zaida, Chris en Jos en akkerbouwer Joris.

In deze video zie je een aantal vragen (en natuurlijk de antwoorden) die vandaag werden gesteld:

Wil je meer zien? Hieronder kun je de hele aflevering terugkijken:

Home | Contact