TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

De zeldzame bijwerking van AstraZeneca en Janssen uitgelegd

Niet zomaar trombose, zei minister Hugo de Jonge eerder over de zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, die later ook bij het Janssen-vaccin werd vastgesteld.

Het gaat om een zeldzame, gevaarlijke bijwerking van bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Tot nu toe is de bijwerking bij vijftien mensen vastgesteld, onder wie drie mannen, maakte het bijwerkingencentrum Lareb vandaag bekend.

Maar wat houdt die bijwerking nou precies in en wat weten we er inmiddels over? NOS op 3 legt het uit:

Wereldwijd minder stamceldonoren geworven door corona

De coronapandemie heeft wereldwijd grote impact op de werving van nieuwe donoren voor stamcellen. In totaal werden afgelopen jaar 28 procent minder nieuwe potentiŽle donoren geregistreerd in stamceldatabanken dan het jaar daarvoor. De teller bleef steken op 2,2 miljoen, terwijl was gerekend op ruim 3 miljoen.

Dat blijkt uit gegevens van de World Marrow Donor Association (WMDA), die gegevens uit 61 landen analyseerde. De mindere groei is onder meer veroorzaakt doordat er niet fysiek geworven kon worden op bijvoorbeeld scholen en universiteiten. Ook zijn nog niet in alle landen goede mogelijkheden voor online donorregistratie.

Wat stamcellen zijn en wat ze kunnen betekenen legt NOS op 3 uit in onderstaande video:

Mensen met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kunnen worden genezen dankzij gezonde stamcellen van een donor. Nieuwe aanwas van doneren is belangrijk: het vergroot de kans dat mensen die een transplantatie moeten ondergaan een geschikte match vinden. Als die in de eigen familie niet te vinden is, is de kans op een willekeurige match minder dan 1 op 50.000.

In Nederland liep het aantal nieuwe donorregistraties niet terug, blijkt uit gegevens van het Nederlands centrum voor stamceldonoren Matchis. In 2020 meldden zich zo'n 40.000 nieuwe donoren aan, iets meer dan in het jaar ervoor. "Ook bij ons konden zo'n zeventig geplande fysieke activiteiten niet doorgaan", zegt een woordvoerder. "Maar die zijn vooral ter voorlichting, het daadwerkelijke werven gebeurt hier veelal via social media. In sommige landen is dat andersom."

Schade inhalen

Desalniettemin is een mindere groei van het internationale bestand ook voor Nederland onwenselijk. Een geschikte donor buiten de familie wordt in 90 procent van de gevallen gevonden in het buitenland. "Het is een tegenvaller, maar geen grote: het aantal donoren is de afgelopen jaren gelukkig fors gegroeid", zegt de woordvoerder van Matchis.

Op NPO 3FM werd afgelopen week campagne gevoerd om nieuwe Nederlandse stamceldonoren te werven. Later vandaag worden cijfers bekendgemaakt hoeveel nieuwe aanmeldingen dat heeft opgeleverd. Vorig jaar waren dat er door die actie ruim 2000.

De WMDA hoopt de geleden 'schade' aankomend jaar in ieder geval wel in te halen. "We streven ernaar om dit jaar 4 miljoen donoren te werven om te compenseren voor de relatieve afname van vorig jaar. Zeker omdat voor 30 procent van de patiŽnten nog steeds geen match in de wereldwijde database kan worden gevonden."

Zo lang is de sociale huur-wachtrij in jouw gemeente

Je wilt uit huis, samenwonen of gewoon betaalbaar huren. Huren in de vrije sector is duur en een koopwoning geen optie. Dan is er sociale huur. Huurwoningen van maximaal 752,33 euro per maand, beschikbaar voor bepaalde inkomens.

Maar omdat meer mensen ernaar zoeken, is ook zo'n sociale huurwoning krijgen lastig. Het duurt lang. Heel lang. Een bekend probleem en met name in de Randstad een oud probleem. Maar het breidt zich uit; de wachtrij wordt in vrijwel heel Nederland langer. Van Oosterhout tot Kampen en van Medemblik tot Heeze-Leende.

We hebben van ruim 60 procent van de Nederlandse gemeenten de gemiddelde wacht- of zoektijd op een rij gezet. Vul hieronder jouw gemeente in en zie hoe het er bij jou voorstaat:

Sociale huurwoning? In zeker een kwart van de gemeenten wacht je meer dan 7 jaar

Voor een sociale huurwoning moet je in minstens negentig gemeenten gemiddeld meer dan zeven jaar ingeschreven staan, blijkt uit onderzoek van de NOS. In de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur (Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen) wacht je gemiddeld zelfs langer dan zeventien jaar.

We verzamelden voor 212 gemeenten, bijna 60 procent van alle gemeenten, de inschrijfduur voor een sociale huurwoning. In de rest van de gemeenten hebben corporaties onvoldoende cijfers geleverd voor een representatief beeld. Van de gemeenten die cijfers aanleverden zijn er dus negentig waar je langer dan zeven jaar moet wachten. Dat is ruim een kwart van alle gemeenten in Nederland, maar waarschijnlijk hebben nog meer gemeenten minstens zo'n lange inschrijfduur.

Ben je benieuwd hoelang je in jouw gemeente moet wachten op een sociale huurwoning? Bekijk dan het interactieve verhaal hieronder:

De tien gemeenten met de langste inschrijfduur, allemaal boven de veertien jaar, liggen allemaal in Noord-Holland. Amsterdam staat niet in die top-10, maar op de dertiende plek met dertien jaar en tien maanden.

Ook in steeds meer regio's buiten de Randstad zijn lange wachttijden geen uitzondering meer. Bijvoorbeeld Apeldoorn, met zeven jaar en negen maanden. "De vraag is hier in een paar jaar enorm toegenomen, onder meer doordat een koopwoning voor steeds meer mensen onbereikbaar wordt door de gestegen prijzen", zegt Marco de Wilde, directeur van corporatie Veluwonen.

123 concurrenten

"Ondertussen is de bouw van sociale huurwoningen achtergebleven. Dat komt vooral door de verhuurdersheffing die corporaties sinds acht jaar moeten betalen. In Apeldoorn bouwen we zo'n honderd woningen per jaar, dat zouden er eigenlijk minstens drie keer zoveel moeten zijn." Het resultaat daarvan? Wanneer je nu reageert op een sociale huurwoning in Apeldoorn, heb je gemiddeld 123 concurrenten.

Ook in gemeenten als Oosterhout in Noord-Brabant, het Overijsselse Kampen, Noordenveld in Drenthe en Heeze-Leende in Brabant is de gemiddelde inschrijfduur inmiddels langer dan acht jaar.

De 26-jarige Rick Duijf heeft de 'pech' dat hij in Landsmeer woont en daar graag wil blijven. Die Noord-Hollandse gemeente heeft de langste inschrijfduur: maar liefst 22 jaar. Rick staat sinds zijn achttiende ingeschreven, woont nog bij zijn ouders maar wil al zo'n drie jaar op zichzelf wonen.

Maar als hij reageert, zit hij niet eens bij de eerste honderd, dus een sociale huurwoning kan hij voorlopig vergeten. "Ik wil in Landsmeer blijven wonen, ik heb hier alles. Een koophuis kost hier al snel een half miljoen, dat gaat 'm ook niet worden. Dus ik denk dat ik uiteindelijk in de dure vrijehuursector terechtkom als ik hier wil blijven."

Landsmeer ligt net boven Amsterdam en is een populaire woonplek. Volgens corporatie Rochdale, die er ruim 300 woningen heeft, is er weinig plek om sociale huurwoningen bij te bouwen, omdat is afgesproken de gemeente grotendeels 'groen' te houden.

Kortste: acht maanden

De gemeente met de kortste inschrijfduur is Rijssen-Holten in Overijssel: acht maanden. "Complimenten richting de corporaties hier", zegt wethouder Wonen Erik Wessels daarover. "Ze hebben hun best gedaan meer aanbod te creŽren en dat levert dit resultaat op. Ook zit het in ons dna om een woning te kopen en wordt in gezinnen aangemoedigd om daarvoor te sparen. Hierdoor is de vraag naar huurwoningen lager."

Rijssen-Holten heeft ook het 'voordeel' dat het aantal inwoners daar de afgelopen vijf jaar een stuk minder hard is gegroeid dan gemiddeld in Nederland.

Minder gebouwd

Want een van de oorzaken dat er nu zulke lange wachtlijsten zijn, is dat er de afgelopen jaren in Nederland maar weinig corporatiewoningen bij zijn gekomen, terwijl de bevolking flink groeide. Tussen 2015 en 2020 steeg het aantal corporatiewoningen maar met 1 procent, terwijl het bevolkingsaantal met 3 procent toenam.

"Er zijn natuurlijk gewoon te weinig woningen beschikbaar", zegt Martin van Rijn, voorzitter van de branchevereniging van woningcorporaties Aedes. "Dat komt ook doordat corporaties een tijdlang niet voor de middenhuur mochten bouwen. De gedachte was dat de markt dat op zou lossen. Dat is niet gebeurd. Verder heerste na de bouw van veel vinexwoningen het gevoel dat we 'wel klaar' waren. Terwijl de vraag naar woningen nog wel toenam: door jongeren, arbeidsmigranten, ouderen en statushouders. Ook kunnen corporaties nu minder investeren in nieuwbouw door de verhuurdersheffing."

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt de afgelopen jaren maatregelen te hebben genomen om de financiŽn van corporaties te verbeteren, zoals een verlaging van de verhuurdersheffing. Dat moet leiden tot meer nieuwbouw. "De eerste signalen over de effecten van dit beleid zijn hoopgevend", aldus het ministerie.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat er nu veel te weinig sociale huurwoningen zijn? Bekijk daarvoor deze explainer van NOS op 3:

Waarom ruim twee miljoen Nederlanders meer hadden kunnen verdienen

Voor ruim 2 miljoen Nederlanders zit een loonsverhoging er op dit moment niet in. Zij vallen onder een verlopen cao omdat het vakbonden en werkgevers niet lukt tot een nieuw akkoord te komen, onder meer over een hoger loon.

In totaal gaat het om zo'n 400 van de 800 cao's, een hoger aantal dan normaal. Onder die verlopen overeenkomsten vallen onder andere supermarktmedewerkers, metaalwerkers en medewerkers in de transportsector.

Hoe werken die onderhandelingen over salaris en arbeidsvoorwaarden eigenlijk en waarom lopen ze juist nu zo stroef? In deze video legt NOS op 3 het uit:

Home | Contact