TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Veel meer handgranaten op straat, politie wil zwaardere straffen

De politie wil dat criminelen die handgranaten neerleggen bij winkels of cafťs zwaarder worden gestraft. Dat kan afschrikkend werken, zegt Dick Schouten, landelijk portefeuillehouder vuurwapens bij de Nationale Politie.

Dit jaar zijn al 43 handgranaten op straat gevonden, ruim twee keer zoveel als in 2017 en 2016. Het gebeurt bijna iedere week wel een keer, meestal als dreigmiddel of om de eigenaar van een horecagelegenheid af te persen.

De politie stelt dat deze praktijk levensgevaarlijk is voor voorbijgangers en omwonenden. "Wij kunnen nu alleen verboden wapenbezit ten laste leggen en de straffen daarvoor zijn laag", legt Schouten uit. Op het bezit van explosieven staat een gevangenisstraf van 9 maanden.

Zorgwekkend

Volgens de politie baart de verdubbeling van het aantal incidenten zorgen. Vorig jaar rukte de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) twintig keer uit na een melding van een handgranaat. De EOD is een gespecialiseerde dienst die granaten onderzoekt en opruimt.

Bekijk in deze video hoe een EOD-team te werk gaat:

Vooral dit najaar was het raak: in Amsterdam werden in een paar dagen tijd drie granaten neergelegd. EOD'er Marcel werd ingeschakeld. "We moeten er vaak uit voor handgranaten. En soms staan die op scherp, dus kunnen ze ieder moment ontploffen. Bij sommige was de slagpin al in het slaghoedje geslagen. Ja, dan schrik je wel even." In mei ontploften in Delft twee handgranaten voor de deur van een coffeeshop.

Marcel is 'junior ruimer explosieven'. Samen met ploegcommandant Maarten moet hij de mogelijke bom veiligstellen. Dat is EOD-taal voor het voorkomen dat het ding ontploft en zorgen dat het zo snel mogelijk wordt weggehaald. Marcel bestuurt de robot die vaak wordt ingezet om eerst een kijkje te nemen bij het verdachte pakketje of het explosief.

Maarten hijst zich in een bompak om het explosief daadwerkelijk te ruimen. Zijn zwaar bepantserde pak weegt 40 kilo en biedt bescherming tegen een handgranaat die op 1 meter afstand ontploft.

Op zijn handen na dan. Daar draagt hij alleen twee dunne handschoentjes om geen vingerafdrukken op bewijsmateriaal achter te laten. "We kunnen niet alle risico's wegnemen en dat de handen dan onbeschermd zijn, is het risico van het vak. We hebben wel een paar collega's die een hand missen."

De handgranaten die worden neergelegd als chantagemiddel of dreigement komen hoofdzakelijk uit voormalig JoegoslaviŽ en zijn online al voor zo'n 20 euro te koop.

De handgranaten vormen maar een fractie van het werk van de EOD'ers. Vaak moeten ze naar gevonden bommen of munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Van de ongeveer 2200 meldingen per jaar gaat het in zo'n 150 gevallen om verdachte pakketjes, handgranaten en bijvoorbeeld zwaar vuurwerk.

Junior ruimer Marcel en ploegcommandant Maarten zijn beiden al meerdere keren in het buitenland geweest om voor defensie geÔmproviseerde bommen of explosieven te ruimen. Voor Marcel was zijn uitzending naar Afghanistan reden om bij de EOD te gaan. "Ik heb daar met eigen ogen gezien wat explosieven kunnen doen, soms zelfs met dodelijke afloop. Toen dacht ik, ik wil hier alles van weten."

Zo kunnen vluchtelingen zonder paspoort hun identiteit bewijzen

Meestal stelt hij zichzelf voor als 'de onzichtbare man'. Toufic Al Rjula kan namelijk niet bewijzen waar hij is geboren. Zijn geboorteakte raakte hij kwijt in Koeweit tijdens de Golfoorlog in 1990. En omdat ook het overheidsgebouw werd verwoest kon hij geen kopie krijgen.

Toen hij in 2014 in Nederland asiel probeerde aan te vragen als vluchteling kostte dat hem daarom extra veel moeite. Daarom wil hij een wereldwijde database waarin de identiteit van iedereen ligt opgeslagen. Zo heb je nooit meer een papieren paspoort nodig om jezelf te identificeren. Dat biedt vooral uitkomst voor vluchtelingen die hun paspoort tijdens hun vlucht zijn kwijtgeraakt.

In onderstaande video legt Toufic je uit hoe hij daarvoor de blockchain wil gebruiken:

Asielzoekers worden in Nederland binnen drie dagen na binnenkomst geÔdentificeerd door de politie of marechaussee. Experts zeggen dat daar soms ook vluchtelingen of migranten bij zitten die bewust geen paspoort hebben.

Mensenhandelaren hebben die afgepakt, of paspoorten zijn weggegooid. Dit vanuit het idee dat het dan ingewikkelder is voor een land om iemand terug te sturen - of bijvoorbeeld omdat mensen weten dat hun land van herkomst als veilig wordt gezien.

Ter controle laat de IND vluchtelingen zo gedetailleerd mogelijk beschrijven hoe hun leven eruitzag. Dat noemen ze herkomstonderzoek. Vreemdelingenadvocaat Eva Bezem legt uit: "Er worden vragen gesteld als: hoe zagen de straten bij je huis eruit? Lopen die omhoog? Staan er bomen? Hoe spel je de naam van je familie?

Als vluchtelingen dat iedere keer op dezelfde manier vertellen, heet dat 'geloofwaardig verklaren'. Dat wordt, samen met de vermelding dat er geen identiteitsbewijs beschikbaar was, meegenomen in de aanvraagprocedure.

Meer weten over de blockchain? Eerder maakten we daar deze uitlegvideo over.

Een mens naar wens: zo ver gaan we al met knutselen aan dna

Een Chinese wetenschapper claimde deze week op YouTube dat hij het dna van twee embryo's heeft aangepast, zodat de daaruit geboren baby's geen hiv, pokken en cholera kunnen krijgen. Het zou een primeur zijn: nooit eerder zijn er mensen geboren met aangepast dna.

In de video hieronder leggen we je uit hoe het precies zit: wat kunnen we al - en welke vragen brengt dat met zich mee?

Wat de Chinees deed bij de embryo's, konden we technisch gezien al langer. Dna is een complex molecuul dat van alles regelt: groei, ontwikkeling, functie en reproductie. Het geeft instructies aan je cellen. In dat dna kunnen we dingen veranderen, of zelfs toevoegen.

Oogkleur en haardos

Het is al 25 jaar mogelijk om baby's deels aan onze wensen te laten voldoen. Zo kunnen ouders in sommige landen het geslacht van hun baby vooraf 'bestellen' via embryoselectie. Een kliniek plaatst dan alleen embryo's van dat geslacht terug. Er zijn ook klinieken die je een bepaalde oogkleur of haardos beloven. Maar embryoselectie wordt vooral gebruikt om het doorgeven van erfelijke ziekten te voorkomen.

Daar komt de techniek van het dna aanpassen dus bij. Die ontwikkelingen gaan sinds een paar jaar hard. Dat komt door een nieuw ontwikkelde techniek waarmee ons dna goedkoper, makkelijker en sneller aangepast kan worden: CRISPR-Cas. We kunnen daarmee ons dna scannen en zoeken naar de precieze plek die we willen aanpassen - en dan knippen en plakken op die plek.

Kankerbestrijding

Maar wetenschappers wereldwijd hadden afgesproken dat ze zulke aanpassingen nog niet bij baby's zouden doen. Gevolgen zijn onomkeerbaar en voor alle generaties daarna een feit. Ook is niet duidelijk hoe veilig het is: je kunt bij het knippen per ongeluk andere genen beschadigen.

CRISPR-Cas wordt wel al gebruikt als experimentele behandeling voor bijvoorbeeld kanker. Wetenschappers gebruiken dan een pakketje 'aangepast dna' in een lab om stamcellen van het immuunsysteem aan te passen. Als deze daarna in het lichaam van een patiŽnt gebracht worden, zijn ze mogelijk in staat om kankercellen te vernietigen.

Deze toepassing van dna veranderen is maatschappelijk minder omstreden. Het verandert alleen een bepaald deel van het lichaam van die specifieke patiŽnt, die daar ook zelf voor kiest. Bij het aanpassen van embryo's, zoals de Chinese wetenschapper deed, veranderen alle cellen van die persoon-in-wording voorgoed. En die geeft die genetische aanpassing dus door.

Sjoerd Repping, hoofd van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Amsterdam UMC, zegt dat we ons niet meer moeten afvragen ůf we dna gaan aanpassen. Principes houden deze ontwikkeling namelijk niet tegen, zegt hij. "De techniek is er. Punt. Die gaat niet meer weg. Dit gaat gebeuren. Sterker nog: het is nu gebeurd. We moeten onszelf wel afvragen hoe het veilig kan en vooral afspreken bij wie we dit wenselijk vinden."

Geen supermens

Dna-aanpassingen kunnen in theorie ook gebruikt worden om al gezonde mensen, te verbeteren. Dus gaan we straks mensen maken die slimmer, mooier of sterker zijn? "Nee", zegt Marc van Mil, universitair hoofddocent Biomedische Genetica Utrecht.

We kunnen alleen dna aanpassen als we exact weten waar in het dna dat specifieke probleem of die specifieke eigenschap wordt geregeld. Zo zijn er meer dan 3000 genetisch bepaalde ziekten, zoals Huntington, die worden veroorzaakt door een klein foutje in de dna-code. Als je dat foutje precies weet te vinden, kan je dat herstellen.

Eigenschappen als uithoudingsvermogen of spierkracht zou je ook op die manier kunnen aanpassen. "Maar bij bijvoorbeeld intelligentie is dat een ander verhaal: daarbij spelen duizenden genen een rol en dat wordt ook mede gevormd door de omgeving", zegt Van Mil.

Repping van het Amsterdam UMC denkt dat de mogelijkheden voor het verbeteren van de mens snel gaan. "We doen al jaren veel onderzoek naar genetische aanpassingen bij muizen, om spieraanmaak te stimuleren of obesitas te voorkomen. Het is alleen totaal anders om dat op mensen toe te passen. Dan moet het wel echt veilig zijn. Je kan dat niet zomaar doen omdat je dat leuk vindt."

Hij wijst er ook op dat de CRISPR-Cas techniek nu gebruikt is om ťťn specifieke plek in het dna aan te passen, maar het kŠn meerdere genen tegelijkertijd aanpassen. Daarmee kunnen we in de toekomst nog meer veranderingen aanbrengen in het dna van de mens.

We kunnen dus meer en meer, maar het is de vraag wat we met die vaardigheden willen. Die maatschappelijke discussie is in alle hevigheid losgebarsten. Welke grenzen stellen we aan dna op bestelling? Als jij straks jouw baby zo kan verbeteren dat hij geen Alzheimer kan krijgen, kies je daar misschien voor. Maar wat als je ook kan voorkomen dat jouw kind net als jij slechte ogen heeft, of een betere bouw dan jij kan krijgen. Zou je dat ook doen?

Er kan ook ongelijkheid ontstaan door de techniek. Wie kan de aanpassingen straks betalen en wie niet? Krijg je dan mensen die wel gezonde baby's kunnen krijgen, en anderen die zich dat niet kunnen veroorloven? Of komt er een klasse van 'supermensen'?

Annelien Bredenoord is hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie aan het UMC Utrecht en denkt mee over internationale richtlijnen rondom het aanpassen van dna. Zij verwacht dat het zo'n vaart niet loopt. "Embryo's aanpassen en terugplaatsen is in de meeste landen gewoonweg verboden. Er zijn ook richtlijnen, die 99 procent van de wetenschappers volgen, en die bepalen dat we nog geen baby's met aangepast dna mogen maken. De meeste mensen zullen ook een baby op de natuurlijke manier willen krijgen, dat is leuker en minder ingrijpend."

De baby's uit China veranderen daar volgens haar weinig aan. "Het is niet zo dat er nu ineens meer mensen zoiets gaan doen. Je kunt natuurlijk niet uitsluiten dat er ergens in al die duizenden labs mensen werken die er nu anders over denken, maar ik acht die kans voorlopig klein."

Deze illustrator laat vulva's in alle soorten en maten zien

Geen schaamhaar, kleine binnenste schaamlippen, roze. "Vulva's worden vaak op dezelfde manier afgebeeld, maar dat is niet realistisch", zegt illustrator Hilde Atalanta. Ze vraagt met The Vulva Gallery aandacht voor allerlei soorten, maten en kleuren vulva's.

Iedere dag post ze een andere vulva op haar Instagram-account. Wij keken een dag mee met Hilde:

Hilde begon twee jaar geleden, toen ze hoorde dat de schaamlipverkleining steeds populairder wordt. "Als je op 'lange binnenste schaamlippen' googelt, krijg je meteen een hele rits aan cosmetische klinieken die zeggen dat ze je kunnen fixen. Oftewel: er is iets mis met je. Maar er is helemaal niks mis met je."

In 2016 werden wereldwijd 45 procent meer schaamlipcorrecties uitgevoerd dan in 2015. Daarmee was het toen de snelst groeiende cosmetische ingreep. In Nederland worden zulke cijfers niet bijgehouden.

"De trend wijt ik aan een gebrek aan goede seksuele voorlichting", zegt Hilde. Daarom werkt ze aan een boek. "Daarmee wil ik thema's als menstruatie en afscheiding bespreekbaar maken. En ik heb het ook over anatomie van bijvoorbeeld schaamlippen en de diversiteit daarin."

Arts-seksuoloog

Plastisch chirurg en arts-seksuoloog MŁjde ÷zer is het met Hilde eens: "Vulva's mogen niet alleen natuurgetrouwer, maar ook vaker worden afgebeeld. En er mag Łberhaupt vaker worden gepraat over het vrouwelijk genitaal en vrouwelijke seksualiteit."

÷zer maakt zich niet zozeer zorgen over het aantal schaamlipverkleiningen, maar de manier waarop er naar een vrouwelijk geslachtsdeel wordt gekeken, vindt ze wel zorgelijk. "Bloot mag, vindt bijvoorbeeld de industrie van erotische tijdschriften, maar zodra er een schaamlip te zien is, is dat porno. Dat slaat nergens op, want daardoor denken mensen dat je binnenste schaamlippen niet mogen uitsteken."

School doet aangifte vanwege meme-account op Instagram

Een middelbare school in Eindhoven heeft aangifte gedaan vanwege een zogeheten meme-account op Instagram. Op dat account staan bewerkte foto's van leraren, die daarop soms belachelijk worden gemaakt.

De school in Eindhoven is niet de enige waar zo'n account over is gemaakt. Op Instagram zijn zeker honderd van zulke meme-accounts te vinden, blijkt uit een zoektocht van NOS Stories.

Op de accounts worden vaak grappen gemaakt over typische schoolzaken als toetsen, te laat komen en huiswerk maken. Meestal grappig bedoeld, maar daartussen zitten ook tientallen accounts waarop docenten belachelijk worden gemaakt. En dat laatste ging het Frits Philips lyceum-mavo te ver.

"Wij hebben geconstateerd dat een aantal collega's last had van die memes", vertelt rector Wiel Sporken. "Als het leuk blijft, is het prima, maar het moet niet te gek worden. Daarom hebben we besloten om in te grijpen."

Over de inhoud van die plaatjes wil hij verder niks kwijt. Ook zijn op verzoek van de school alle memes verwijderd.

"We zijn nu met de leerlingen in gesprek. Als iemand eerlijk toegeeft dat hij betrokken is, kan er bijvoorbeeld een korte schorsing aan vastzitten. We moeten verder nog kijken wat we gaan doen met leerlingen die niet toegeven dat ze iets met het account te maken hebben", zegt de rector van het Frits Philips lyceum-mavo. De school denkt samen met de politie na over vervolgstappen.

Voor de meme-accounts halen leerlingen soms foto's van het internet en bedenken daar een tekst bij, maar er zijn ook gevallen waarbij stiekem een foto in de klas wordt gemaakt.

Sommige scholen vertellen aan NOS Stories dat ze niet wisten van het bestaan van accounts over hun school en dat ze er niet blij mee zijn. Andere scholen kennen het wel, maar checken naar eigen zeggen alleen of de plaatjes niet te ver gaan.

Racistische memes

Voor docenten kunnen die memes soms hard aankomen. Een docent op een havo/vwo, die anoniem wil blijven, zag op haar school in het afgelopen jaar zes verschillende meme-accounts voorbijkomen.

"Er worden foto's van docenten van sociale media geplukt en bijvoorbeeld op een vuilnisman geplakt. Soms ook met racistische opmerkingen", vertelt ze. "Iemand werd bijvoorbeeld als zwarte piet gefotoshopt met de opmerking 'rot op naar je eigen land'. Ook werd er van een Arabische leraar een terrorist gemaakt."

Volgens haar worden vooral docenten die niet populair zijn belachelijk gemaakt en is het lastig wat je met zo'n account moet. "Je kan vaak niet zien wie erachter zitten en ook is het lastig te bepalen of iets een grapje is, of dat we echt aangifte moeten doen. We proberen er wel altijd met de leerlingen over te praten."

Een andere docent, die ook anoniem wil blijven, werd op een meme-account gezet met foto's van bijvoorbeeld Hitler. Hij heeft besloten aangifte te doen. "Je geeft graag les en je helpt ze, maar dat je met foute figuren in verband wordt gebracht, is heel naar."

Het kan ook anders: een beheerder van het meme-account debreulmemes vertelt ons dat zijn docenten er wel om kunnen lachen. Zijn account wordt gevolgd door bijna 1200 mensen, zowel leerlingen als leraren. "Er zijn zelfs een paar leraren die suggesties doen om hun collega's te plagen."

Als leraren de memes toch niet leuk vinden, haalt hij ze eraf. "Soms denk ik persoonlijk ook wel: ga ik niet te ver? Maar tot nu toe heeft de schoolleiding er niks over gezegd. Dus waarschijnlijk vinden ze het niet erg."

Een van de beheerders van het meme-account staringmemes zegt dat de school van het account weet. Soms gaan die memes wel iets te ver, maar het is nooit de bedoeling om leraren extreem belachelijk te maken, vertelt hij. "En anders zijn we makkelijk te bereiken via Instagram. We halen het er direct af als iemand het niet leuk vindt."

Toch zegt de beheerder dat het wel belangrijk is dat het een grapje blijft. "Als iemand een meme maakt, sturen we die eerst in een groepsapp. Als andere mensen het te ver vinden gaan, zetten we het niet op Instagram."

Eerder bleek dat een kwart van de middelbare schooldocenten weleens wordt uitgescholden of geÔntimideerd door leerlingen. Waarom doen leerlingen dat? En hoe voelt het voor docenten? Dat zocht NOS Stories uit in de volgende video:

Wil je (eventueel op anonieme basis) iets kwijt over dit onderwerp? Mail dan naar anna.pruis@nos.nl

Home | Contact