TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Studenten bij demonstratie Florida: 'We voelen ons hopeloos'

In Tallahassee, de hoofdstad van Florida, demonstreren op dit moment studenten tegen de wapenwet. Ze willen dat de wet verandert. De massaschietpartij vorige week op Stoneman Douglas High School heeft veel mensen naar de hoofdstad van de staat gebracht. Kate Stephenson (29) is er vandaag ook bij. "Ik doe mee omdat ik levens wil redden. Dat kan alleen als het wapenbezit wordt afgeschaft."

Vorige week schoot een 19-jarige man 17 mensen dood op de middelbare school in Broward County. "Het nieuws was schokkend, maar ik was totaal niet verrast dat het weer gebeurde", vertelt Kate. Het wapenbezit draagt volgens haar bij aan het aantal schietpartijen. "De oudere generatie wil vasthouden aan hoe het was. Terwijl de jongeren juist van het bezit van wapens af willen." Ze hoopt dat er vandaag naar de studenten geluisterd wordt.

Ze vindt het eng om een land te wonen waar Donald Trump de president is. "Het maakt hem niet uit wie leeft of sterft, zolang hij het zelf niet is. Veel van ons voelen zich hopeloos."

Biologiestudente Aniel Robberts (22) komt ook uit Broward County. "Er zijn vaker van dit soort schietpartijen, maar nu komt het wel heel dichtbij." Ze vindt het eng. "Als ik naar school ga denk ik: word ik vandaag neergeschoten?"

Ze loopt vandaag mee met de demonstratie om de scholieren van de middelbare school te steunen. "Deze kinderen doen wat veel mensen niet durven. Ze hebben mij de kracht gegeven om hierheen te komen."

De demonstrant vindt het wapengeweld "krankzinnig", maar volgens haar hoeven wapens niet direct verboden te worden. "Het moet worden gereguleerd. Ik vind het heel raar dat we mensen wel een rijexamen laten afleggen, zodat ze weten hoe ze veilig auto moeten rijden. Maar dat er niemand controleert of jij geestelijke gezondheidsproblemen hebt op het moment dat je een geweer koopt."

Stephanie-Jo Osborn (36) - eerstejaarsstudent rechten - kan zich daarin vinden. "Niemand heeft (semi-)automatische wapens nodig, maar ik geloof wel in het recht om een wapen te dragen. Mijn familie woonde altijd op het platteland. Daar hadden we ook geweren om mee te jagen."

Toch is ze vandaag bij haar allereerste protest. "Trump heeft het over thoughts and prayers, maar daar hebben we helemaal niets aan. Ik hoop dat deze demonstratie ervoor zorgt dat er iets verandert." Ze heeft twee jonge kinderen. "Ik maak me vooral zorgen om hen. Zijn zij nog wel veilig op school?"

Na afloop van het protest staat een gesprek over de wetgeving tegen wapengeweld met het staatsparlement en de gouverneur op de planning. "Dat geeft een sprankje hoop", zegt biologiestudente Aniel. "Misschien gaat er dan toch iets veranderen."

Jonge Italianen zoeken werk in Nederland

Marilea (26) studeerde een jaar geleden af. Internationale Betrekkingen in Rome. Daarnaast had ze al een studie Talen en Cultuur afgerond in Florence. Ze spreekt Italiaans, Frans, Engels, wat Spaans en heeft twee jaar lang Japans geleerd. "Maar daar ben ik veel van vergeten hoor. Dat moet ik wel weer even oefenen."

Toch kan Marilea maar niet aan werk komen. Net als een derde van alle Italianen tussen 18 en 35. "Ze vragen om werkervaring als ik solliciteer, maar tijdens je studie heb je geen tijd om ervaring op te doen. En hoe kun je ervaring krijgen als je niet aan werk komt?"

Marilea doet daarom een maatschappelijke stage, bij de gemeente Rome. In de culturele sector dus ze doet iets wat aansluit bij haar interesse. Maar ze koopt er letterlijk en figuurlijk geen brood van. "Ik kan met wat ik verdien mijn huur betalen en dat is het. De enige garantie die ik heb gekregen is dat er na de stage geen baan voor me is."

Dus wil Marilea net als veel andere jonge Italianen het land uit. Het maakt eigenlijk niet uit waarnaartoe. Als er maar werk is. "Ik heb een paar vrienden die naar Frankrijk zijn gegaan. Een paar zitten in Londen. Een vriendin van me zit in Brussel. En ze hebben allemaal werk gevonden. Dat wil ik ook."

De uittocht van jonge, hoogopgeleide Italianen begon rond de crisis. Jaarlijks vertrekken er zo'n 100.000 Italianen naar het buitenland en in 2016 waren de jongeren de grootste groep met ongeveer 40.000 emigranten. En volgens de Italiaanse Stichting Migratie wordt de groep millennials die vertrekt steeds groter. "De keuze is niet zozeer of ze willen weggaan, maar of ze willen blijven," zegt de Stichting in de onlinekrant The Local.

Het is ook geen toeval dat in dezelfde periode het aantal Italianen dat naar Nederland komt explosief is gegroeid. Voor de crisis begon, kwamen er ruim 1600 Italianen per jaar naar Nederland. Vorig jaar waren dat er maar liefst 6500. Onder hen veel jongeren, op zoek naar een baan.

Die braindrain is slecht voor de Italiaanse samenleving, maar headhunters wrijven in hun handen. "De zaken gaan heel goed voor ons," zegt Pietro Valdes. Hij is directeur van de Italiaanse tak van het wereldwijde recruitmentbedrijf Badenoch & Clark. "Het afgelopen jaar zagen we een groei van twintig procent dus je kunt wel zeggen dat het lekker met ons gaat."

Valdes merkt dat veel Nederlandse bedrijven interesse hebben in de Italiaanse millennials. Omdat de jongeren weinig kansen in eigen land zien, zijn ze bereid hard te werken om zich te bewijzen in een ander land. Ze zijn ambitieus, geven meer dan de volle honderd procent en ze zijn goedkoop. De Italiaanse jongeren zijn al blij als ze de helft van het startsalaris van een afgestudeerde Nederlander krijgen. Een win-win situatie dus.

Het is precies wat Nederland zo aantrekkelijk maakt voor Marilea. "Een contract krijgen is een stuk makkelijker, in alles is Nederland efficiŽnter en de kwaliteit van het leven is er heel hoog. Ik zou heel graag naar Nederland willen. Al was het alleen al omdat ik altijd zo gefascineerd ben door jullie tulpen en de natuur, hahaha!"

Begin maart zijn er verkiezingen in ItaliŽ. In de campagne merkt Marilea er niets van dat de partijen jongeren willen behouden. De verkiezingsbeloftes gaan vooral over hogere pensioenen, lagere belastingen en migranten. De dingen waarop vooral oudere kiezers hun keuze op 4 maart gaan bepalen. Waarom de partijen het niet over jongeren hebben? "Ik heb geen idee", zegt ze.

Met haar talenknobbel en haar culturele achtergrond denkt Marilea iets te kunnen doen in het culturele netwerk tussen Nederland en ItaliŽ. Maar als we Valdes moeten geloven zitten Nederlandse bedrijven meer op technerds te wachten. "Hoog technologische ontwikkeling, IT en Finance. In die drie dingen zijn de Italianen goed en om hen zitten Nederlandse bedrijven te springen."

Het is dus maar de vraag of Marilea in Nederland terechtkomt. Maar voor de zekerheid heeft ze er een zinnetje uit een nieuwe taal bijgeleerd. "Wie weet tot in Nederland."

Waarom de Muur van Mussert zo omstreden is

De Muur van Mussert, misschien heb je ervan gehoord. Wellicht ook helemaal niet. Er is in ieder geval al jaren discussie over de omstreden NSB-muur: moeten we hem afbreken of er een Rijksmonument van maken? Er werd een prijsvraag uitgeschreven voor studenten om een oplossing te vinden voor deze kwestie. Vandaag werd de winnaar bekendgemaakt.

Waarom de muur omstreden is, leggen we uit in deze video.

Je thuisland Afghanistan is in oorlog en toch moet je terug

Terwijl het aantal burgerdoden in Afghanistan naar een recordhoogte stijgt, stuurt Nederland steeds meer uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers terug. Amnesty International en acht mensen- en kinderrechtenorganisaties riepen staatssecretaris Mark Harbers (VVD, Justitie en Veiligheid) in december al op om niemand meer uit te zetten. Hoe is het om terug te moeten naar de oorlog?

De 21-jarige Maedeh Rahimi is een van de Afghanen die worden uitgezet. Ze woont sinds oktober 2011 samen met haar ouders, broertje en zusje in Nederland. Ze zijn vanwege problemen met de Taliban naar Nederland gekomen. "De stiefneef van mijn vader was verbonden aan de Taliban. Hij vroeg mijn vader of hij een zelfmoordaanslag wilde plegen, maar mijn vader weigerde." Dat zorgde voor onrust en het gezin liep gevaar.

Nu heeft de IND hun laatste asielaanvraag afgekeurd. "Niet genoeg bewijzen", zegt ze. "Het enige bewijs dat we hebben is dat mijn opa vermoord is door de Taliban. Vluchten is geen vakantie die je van tevoren boekt. Het gebeurt in een keer. Alles dat we op dat moment hadden, namen we mee."

"Ik heb de belangrijkste periode van mijn leven hier doorgebracht. Ik heb geleerd wie ik wil zijn aan de hand van de Nederlandse normen en waarden. Ik zou niet weten hoe ik me moet aanpassen", zegt ze. "Meisjes van mijn leeftijd zijn daar getrouwd en hebben kinderen. Als ik terugga word ik 'hoer' genoemd, want man en kinderen heb ik niet."

De Afghaanse zit nu in het laatste jaar van haar opleiding tot financieel administratief medewerker. Ze moet alleen nog stagelopen, dan is ze klaar. "Maar dat kan nu ook niet. Ik kan me nergens inschrijven omdat mijn ID-kaart verlopen is. Dat vind ik heel erg."

Maedeh en haar familie zijn in hoger beroep gegaan en wachten de laatste uitspraak hoopvol af.

'Nog altijd gevaarlijk'

In oktober 2017 publiceerde Amnesty International een rapport waarin de organisatie zegt dat Afghanistan nog steeds gevaarlijk is. Met 11.418 burgers die gedood of verwond werden was 2016 een van de gevaarlijkste jaren voor burgers in het land. Alleen al in de eerste helft van 2017 werden 5243 burgers gedood of verwond.

"Als iemand niet om persoonlijke redenen wordt vervolgd, moet die persoon terug naar zijn land van herkomst", zegt de woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je moet kunnen bewijzen dat de Taliban specifiek achter jou aan zit.

Maartje Terpstra is advocaat, gespecialiseerd in vreemdelingenrecht. Volgens haar is de immigratiedienst niet snel overtuigd dat iemand persoonlijk vervolgd wordt. "De IND vindt vaak dat verwesterde vrouwen zich weer moeten aanpassen bij terugkomst. Bij vluchtelingen van de onderdrukte Afghaanse minderheid Hazara is er wel sprake van vervolging, maar niet zodanig dat er bescherming nodig is. En als je uit een gebied komt waar de Taliban aanwezig is, zeggen ze dat je best in Kaboel kan blijven. Daar is het veilig, zeggen ze."

"Heel discutabel, gezien het rapport van Amnesty International", vindt Terpstra. Maar begin maart houdt de Raad van State een zitting over het terugsturen van verwesterde vrouwen. "Dat is best bijzonder, want zo'n zaak wordt zelden besproken", zegt Terpstra hoopvol.

Ahmad Mustafa (19) ontvluchtte op zijn veertiende zijn thuisstad Farah. De Taliban bedreigden ook hem en zijn familie. "Ik verkocht souvenirs aan NAVO-soldaten. Omdat ik goed contact had met de soldaten, dacht de Taliban dat ik een spion was", legt hij uit.

De terreurbeweging begon een zoektocht naar hem. Hij vluchtte in zijn eentje naar Nederland om zijn moeder, twee broertjes en vier zusjes te beschermen. Toen de Taliban erachter kwam dat hij de benen had genomen, bedreigden ze zijn familie. Ze sloegen op de vlucht naar Iran.

Ahmad leerde in een jaar de Nederlandse taal, begon aan een vmbo-opleiding en zit nu in het laatste jaar van de havo. Na de tijdelijke verblijfsvergunningen die hij kreeg van de IND, hoorde hij begin januari dat zijn hoger beroep is afgewezen. Nu moet hij binnen twee maanden terug naar Afghanistan. "Terug naar de aanslagen en vuurgevechten."

"Ik heb documenten ingeleverd waarin duidelijk omschreven staat dat de Taliban nog steeds overal troepen hebben, maar de IND twijfelt aan de echtheid van de documenten", legt Ahmad uit.

"Ik weet niet waar ik naartoe moet gaan om veilig te zijn. De Taliban en andere radicale groeperingen houden niet van verwesterde Afghanen. Nadat ik vijf jaar in Nederland heb gewoond, ben ik dat wel. Daar heb ik geen veiligheid, toekomst of mensen om me heen die ik ken."

Dit is het belangrijkste woord voor jou als jij in cryptomunten investeert

Kocht jij de afgelopen maanden cryptomunten als bitcoin, ethereum en verge? Dan is de kans groot dat je op verlies staat. Want ondanks dat de koersen bijtrekken, zo hoog als ze in december waren, zijn ze allang niet meer. Voor je de boel in de verkoop gooit en je verlies neemt, willen we je ťťn woord leren: HODL.

"Ik zie het wel weer als het stijgt", zegt Najat Zrigou. Zij begon in december met verschillende cryptomunten. "Ik heb zo ongeveer alles behalve bitcoin", lacht ze. "Op dit moment gaat het heel slecht, dus ik laat het lekker staan." Dat is het idee achter de term HODL, ofwel: 'hold'. Een term die bijna iedere cryptomunt-expert en -enthousiasteling op dit moment oppert. Laat je munten lekker staan en maak je niet te veel druk om de koersen.

"Ik zie het meer als een spaarrekening", voegt Eveline Klumpers toe, bitcoin-koper van het eerste uur. "Als ik echt actief met bitcoin zou investeren, dan zou ik kopen, verkopen, kopen, verkopen. Maar ik ben meer van het vasthouden, zitten en wachten. Ik vergeet soms zelfs te kijken hoe het met de koers gaat."

"Ik heb zelfs een HODL-trui", lacht Lykle de Vries. "Die heb ik overigens met bitcoin gekocht." Volgens Lykle is HODL een filosofie geworden onder bitcoin-gebruikers. "Investeer omdat je gelooft dat de technologie de wereld iets nieuws kan brengen. Het heeft de betekenis gekregen van Hold On for Dear Life: laat je niet gek maken door de koersen van dag tot dag. Het is een standaard kreet als er iets onverwachts gebeurt: hou koers, blijf rustig ademhalen."

En het is inmiddels een goede strategie geworden, als je niet instapt voor de technologie, maar om winst te halen. "Als je de prijs van bitcoin vergelijkt met een jaar geleden dan is bitcoin, ondanks de recente daling, nog steeds zeven keer meer waard. En vergeleken met nog langer geleden, is het verschil nog groter", legt Lykle uit. En dat geldt ook voor andere munten.

21 miljoen bitcoins

Najat is dan wel een HODLer, zij houdt wel dagelijks de koersen bij. "Het is juist weer tijd om te kopen. Je houdt het belangrijkste deel en van de rest koop je, hopend dat het later weer stijgt. Ook al is dat eigenlijk een gok."

Eveline zegt dat de meeste cryptomunten op de lange termijn alleen maar in waarde kunnen stijgen, zolang mensen ze blijven gebruiken: "Van bitcoin kan er bijvoorbeeld maar 21 miljoen gemined worden. Er zit een schaarste aan dus. Daardoor wordt het meer waard. De daling van nu is alleen maar een correctie."

Lykle voegt toe: "Bitcoin is dus een deflationaire munt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de euro. Als je daar meer van nodig hebt, dan maak je er meer van. Bitcoins raken op een gegeven moment op." Als niemand de munt meer gebruikt, dan verliest ie natuurlijk zijn waarde. "Maar zelfs als er geen speculatie is, en het alleen maar als betaalmiddel gebruikt wordt, wordt de Bitcoin meer waard. Dus leer van de meneer die met die term kwam: hoe dronken je ook bent, verkoop je bitcoins niet meer." Uiteindelijk weet niemand wat de toekomst van cryptomunten is.

Home | Contact