TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Hoe deze huisarts eindelijk meer tijd heeft voor haar patiŽnten

Huisartsen in achterstandswijken krijgen door een nieuwe wijkaanpak meer tijd en geld voor hun patiŽnten. De nieuwe samenwerkingsaanpak, ontwikkeld door Stichting Overvecht Gezond en Buurtteam Sociaal, wordt nu uitgebreid naar tien andere wijken in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Huisartspraktijken gaan met steun van Zilveren Kruis, CZ en de Achterstandsfondsen voor huisartsen beginnen met deze nieuwe aanpak. Dat is nodig, omdat patiŽnten in achterstandswijken veel vaker bij hun huisarts aankloppen, langere consulten nodig hebben en met complexe problemen komen. Met als gevolg: drukte in de wachtkamer, overbelasting van huisartsen en ontevreden of onvoldoende geholpen patiŽnten.

Rebecca Houtman is huisarts en vertelt in deze video hoe ze patiŽnten met de nieuwe werkwijze beter kan helpen:

"Vaak komen patiŽnten steeds terug met dezelfde klachten, maar vertellen ze ook over schulden, ruzie met de buren en hun somberheid", legt Rebecca, die in de Utrechtse wijk Ondiep werkt, uit. In een consult van tien minuten heeft ze te weinig tijd om te kijken waarom de klachten maar niet overgaan. "Dan verwijs ik ze soms toch naar het ziekenhuis, terwijl ik eigenlijk stiekem al weet dat dat niks gaat opleveren."

Daar moet de nieuwe wijkaanpak Krachtige Basiszorg verandering in brengen. De tien gezondheidscentra ontvangen extra middelen voor het uitvoeren van de aanpak. Rebecca kon van dat geld onder andere een extra huisarts aannemen en de uren van haar praktijkverpleegkundige uitbreiden. "Dat geeft ons ademruimte tijdens een drukke dag om aan te sluiten bij wat de patiŽnt echt nodig heeft. Bijvoorbeeld met langere consulten", zegt Rebecca. "Ook is er meer tijd om de samenwerking met andere hulpverleners in de wijk te versterken."

Eerder trokken huisartsen uit de grote steden aan de bel. De werkdruk in achterstandswijken werd zo hoog, dat collega's uitvielen of stopten. Ze vroegen de politiek en zorgverzekeraars om hulp. Deze aanpak lijkt de problemen voor huisartsen zoals Rebecca te verminderen en het werkplezier te vergroten.

In de nieuwe methode kijken huisartsen naar wat er naast lichamelijk ook op geestelijk, maatschappelijk en sociaal vlak speelt. "Natuurlijk worden eerst alle lichamelijke oorzaken uitgesloten. Maar als blijkt dat daar niks uitkomt, dan kan dit model uitkomst bieden", zegt Judith van de Mast, programmacoŲrdinator van Krachtige Basiszorg. "Door overzicht te geven kun je de patiŽnt beter helpen zich gezonder te gaan voelen. En andersom ondersteunt het model bijvoorbeeld ook een gesprek tussen een patiŽnt en een maatschappelijk werker."

"Ik had bijvoorbeeld een patiŽnt met hoofdpijn en moeheid die maar niet overging", vertelt Rebecca. "Toen zijn we gaan kijken, wat speelt er nou? Bleek dat ze veel mantelzorg moest verlenen aan haar zieke moeder, maar ůůk jonge kinderen had. Niet raar dat je daar zo moe van wordt. Toen is ze meer tijd voor zichzelf gaan nemen en is gaan sporten, viel ze af, en zat ze weer beter in haar vel. Dan is het wel heel fijn om te merken dat je iets hebt gevonden wat helpt."

Hoe de onzichtbare oorlog met drones nůg onzichtbaarder wordt

Ze kunnen dagen in de lucht blijven, doelen nauwgezet volgen en aanvallen zonder dat je eigen mensen risico lopen. Het zijn die voordelen waardoor vooral de VS gewapende drones op grote schaal inzet in de strijd tegen terreur.

Maar drone-aanvallen hebben ook een schaduwzijde. Burgerslachtoffers, en de angst van mensen op de grond om zelf slachtoffer te worden.

Om zicht te houden op het aantal burgerslachtoffers, moest de CIA jaarlijks verslag uitbrengen van het aantal burgerdoden. Maar aan die rapportageplicht is sinds kort een eind gekomen.

En daarmee wordt een toch al onzichtbare oorlog nog schimmiger:

Bianca liep 11 jaar rond met extreme menstruatiepijn, nu is ze onvruchtbaar

Stukgaan van de pijn tijdens je ongesteldheid. Voor veel vrouwen blijkt dat vaste prik. Jarenlang, elke maand. Maar hierover praten is een tweede ding. Uit het grootste onderzoek ooit naar menstruatieklachten, gedaan door het Radboudumc, blijkt dat maar een deel van de ondervraagde vrouwen open is over pijn tijdens ongesteldheid.

Dat moet veranderen, zeggen gynaecologen. Er niet over praten kan ervoor zorgen dat vrouwen te lang door blijven lopen met hun pijn. Terwijl die veroorzaakt kan worden door onderliggende problemen die zelfs tot onvruchtbaarheid kunnen leiden.

Een zo'n aandoening is endometriose. Daarbij verkleeft slijmvlies dat normaal binnen de baarmoeder zit daarbuiten, in de buikholte. Dat doet pijn, vaak nog eens extra tijdens de menstruatie.

Verstikte eileiders

"In een normale situatie heb je ongemakken tijdens de ongesteldheid, maar het hoort niet zo hevig te zijn dat je je dagelijkse taken niet meer kunt doen", zegt gynaecoloog Moniek van der Zanden. "Alle vrouwen moeten weten: het is niet normaal als je je ziek moet melden vanwege je ongesteldheid."

Bianca (35) liep lang rond met ernstige pijnklachten rond haar menstruatie. Jarenlang werd tegen haar gezegd dat die pijn erbij hoorde, waardoor de endometriose onherstelbare schade aanrichtte: ze werd onvruchtbaar, doordat haar eileiders verstikten.

In de video hieronder doet Bianca haar verhaal en legt NOS op 3 uit waarom het zo belangrijk is dat we over menstruatiepijn praten:

Bianca: "Het begon met pijn in m'n buik. Daar ben ik weleens mee naar de huisarts geweest, maar die konden niets vinden. Ze dachten aan een prikkelbare darm."

Ze ging van huisarts naar huisarts en kreeg pas na 11 jaar de diagnose endometriose. "Ik viel er toen echt bij neer. Al die jaren doorzetten. Ze zeiden dat ik een lage pijngrens had en stuurden me weer naar huis, maar mijn darmen waren dus al behoorlijk vergroeid met endometriose en mijn eileiders verstikt. Dat betekende tijdens de operatie dat ik moest kiezen tussen kwaliteit van leven of het krijgen van kinderen. Ik koos voor het eerste."

Daar zit dus nog een probleem. Huisartsen herkennen endometrioseklachten vaak niet, zegt gynaecoloog Van der Zanden. Die denken dat pijn die eigenlijk veroorzaakt wordt door verklevingen in de buik, te wijten zijn aan de menstruatie of bijvoorbeeld een prikkelbare darm.

Van der Zanden: "Huisartsen weten vaak ook niet wat normaal is en hebben de neiging om de pijn te normaliseren. De kennis is er wel, maar het is lastig om het ziektebeeld te herkennen. Als dat verandert, kan eerder de goede diagnose worden gesteld."

Het Huisartsengenootschap deelt deze mening en gaat kijken hoe de huisartszorg rond menstruatiepijn en endometriose verbeterd kan worden. Concreet betekent dit dat ze kijken naar de richtlijnen die er zijn over dit onderwerp en dat artsen wellicht bijscholing krijgen.

'Derde van vrouwen kan niet optimaal functioneren tijdens ongesteldheid'

Niet kunnen sporten, je ziek melden of alleen maar in bed kunnen liggen. En dat elke maand weer. Uit het grootste menstruatieonderzoek ooit blijkt dat een derde van de ondervraagde vrouwen niet normaal kan functioneren tijdens ongesteldheid.

De helft van de vrouwen met menstruatieklachten praat daar niet over, legt hoofdonderzoeker en gynaecoloog Bertho Nieboer van het Radboudumc uit. "Ze vertellen bijvoorbeeld niet aan hun familie dat ze dingen moesten laten door hun ongesteldheidsklachten. Het kan zijn dat hierdoor aandoeningen over het hoofd worden gezien."

In de video hieronder legt NOS op 3 uit hoe doorlopen met extreme menstruatiepijn zelfs kan leiden tot onvruchtbaarheid:

Verder blijkt uit het onderzoek onder 42.000 Nederlandse vrouwen, dat vandaag is verschenen in het American Journal of Obstetrics & Gynecology, waar zij precies last van hebben. "Als vrouwen klachten hebben, ervaren de meesten heftige buikpijn. Ook geven veel vrouwen aan dat ze last hebben van psychologische klachten, moeheid en rugpijn", zegt Nieboer.

Niet op elk verjaardagsfeestje

Als vrouwen hun extreme pijnklachten wegstoppen, kan dat onherstelbare schade tot gevolg hebben. "Een aandoening als endometriose kan hierdoor een tijd blijven sluimeren", waarschuwt Nieboer.

Naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen die aandoening. Bij vrouwen met endometriose zit slijmvlies, dat normaal binnen de baarmoeder zit, ook erbuiten. Het kan daar in de buikholte verkleven aan bijvoorbeeld de darmen, of de eierstokken. "Dit zorgt voor extra pijn tijdens de menstruatie", legt gynaecoloog Joke Schutte van Isala Vrouw-kindcentrum uit. "Het kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid."

Meer praten over menstruatieklachten is volgens experts belangrijk. "Je hoeft echt niet op elk verjaardagsfeestje al je menstruatieperikelen in de groep te gooien", zegt Schutte. "Maar als je echt veel last hebt, is dat niet normaal en kun je het daar dus beter over hebben."

Maja (23) wilde de lippen van Angelina Jolie, maar dat ging compleet fout

"Mijn lippen stonden uiteindelijk extreem naar voren en het werd zů lelijk, dat ik daarna naar een kliniek met echte artsen ben gegaan. Daar hoorde ik: 'meissie, alles moet eruit.'"

Dit is het verhaal van Maja van 23. Iemand die daar niet de juiste papieren voor had spoot haar lippen op. Dat is verboden in Nederland, maar toch kan het op tientallen plekken, zelfs als je minderjarig bent, blijkt uit onderzoek van NOS Stories.

Hoe ziet een mislukte filler-behandeling eruit? En hoe gaat het eraan toe bij die bedrijven die zich niet aan de regels houden? NOS Stories ging undercover in deze video:

Maja wilde lippen als Angelina Jolie: "Ik dacht: als ik die zelf niet van nature heb, koop ik ze." En zo zijn er meer: in totaal lieten vorig jaar 150.000 mensen in Nederland fillers zetten voor cosmetische doeleinden

Dermatoloog Peter Velthuis kijkt er niet meer van op. Hij is verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum en heeft een speciaal spreekuur voor herstelwerkzaamheden bij gevallen zoals Maja. "Dat spreekuur zijn we in 2011 gestart. Het was een halve dag per twee weken en nu doen we het drie dagen in de week."

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 95 procent van de complicaties komt door een verkeerde techniek van de behandelaar. Bijvoorbeeld dat fillers op de verkeerde plek worden gespoten of dat er te veel wordt geÔnjecteerd.

"Als je bijna geen lipvolume hebt en je wilt graag volle lippen hebben, krijg je dat niet zomaar gedaan", zegt Velthuis. "Dus die nep-behandelaars pompen die lippen vol met vulmiddel en dat geeft knobbels en ontstekingen."

Voor Maja heel herkenbaar. Zij kreeg bij een niet-bekwame schoonheidsspecialiste op zolder zů veel ingespoten, dat ze op haar lippen plekjes kreeg en dat die bijna scheurden. "Ik kon de filler er bijna uitknijpen."

Velthuis: "Het is natuurlijk ťťn ding als je een beetje weet hoe je kleine prikjes moet zetten op andere gebieden. Maar hier implementeer je een stof die een halfjaar of jaar blijft zitten. Dat moet echt goed gebeuren."

Maja bestelt voorlopig geen vollere lippen meer. Als jij het wel van plan bent, heeft ze nog een tip. "Ga alleen naar klinieken waarvan je weet wie de artsen zijn, die je daarna kan natrekken. En denk niet automatisch dat zaken waar influencers komen, heel goed zijn. Misschien worden alleen zij goed behandeld voor de promotie en worden andere klanten juist zwaar mishandeld. Het gaat wel om je gezicht."

Home | Contact