TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

'De lachgas-handel is een markt van cowboys'

Lachgas voor de partyscene bereikt de Nederlandse markt op steeds grotere schaal. Het gebruik van lachgas uit slagroompatronen is al langer bekend, maar uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat nu ook de verkoop van lachgastanks toeneemt. Lachgas is in het uitgaanscircuit populair als partydrug.

Vooral kroegen, shisha-lounges en festivals verkopen ballonnen uit grote tanks, die zij weer afnemen bij tussenhandelaren. De handel in lachgas is sinds 2016 voor iedereen legaal. Er is alleen een probleem: het is voor handelaren moeilijk om aan grote voorraden lachgas te komen. Daardoor ontstaat een wat schimmige wereld.

Trucs van handelaren

Grote Nederlandse fabrikanten volgen het advies van de Vereniging van Fabrikanten van IndustriŽle Gassen om niet te leveren aan de partyscene. Ze overtreden er weliswaar geen wetten mee, maar willen er niet mee geassocieerd worden. "Het is gevaarlijk als je het te veel doet en wij hebben niet in de hand hoe mensen het gebruiken", zegt Marcel de Groote van Westfalen Gassen. "Wij willen maatschappelijk verantwoord ondernemen en hier geen geld aan verdienen."

Toch proberen handelaren het bij ze. "Wij krijgen zeer frequent telefoontjes van handelaren die via trucs proberen toch aan het lachgas te komen", vertelt Lex van Leeuwen van Linde Gas. Bijvoorbeeld door te doen alsof ze het voor grote hoeveelheden slagroom gebruiken. De fabrikanten hebben een check ingebouwd de zogeheten eindgebruikersverklaring te controleren. Klanten moeten daarin verklaren wat ze met gassen doen.

Lachgas wordt voor meerdere markten geproduceerd. De grootste is het medische circuit, waar ziekenhuizen het gebruiken als pijnbestrijding. Daarnaast is er de voedingsindustrie, waar lachgas als drijfgas in slagroomspuiten wordt gebruikt. En er is technisch lachgas, dat industriŽle toepassingen heeft. Van alle soorten moet medisch lachgas aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Hoewel er in Nederland dus lachgas van goede kwaliteit beschikbaar is, zit er voor veel handelaren in de partyscene niets anders op dan hun lachgas uit het buitenland te halen. Ze willen over veel praten, behalve over waar ze hun voorraad lachgas vandaan halen, merkte NOS op 3.

Duidelijk is wel dat een groot deel van het gas uit China komt. Fabrieken leveren daar aan particulieren zonder eindverklaring. Eenmaal besteld is er ook geen toezicht op het verdere gebruik van het lachgas.

Eťn handelaar wilde wel met ons praten: Leon Riemers. Hij krijgt zijn lachgas in manshoge cilindertanks binnen en vult daarmee kleinere, gebruiksvriendelijke tanks. Hij verkoopt op dit moment honderden kilo's per week aan clubs, festivals, shisha-lounges en kroegen.

Aan het begin kocht ook Leon zijn lachgas bij Nederlandse fabrieken via een truc. "Ik heb een automobiel-bedrijf opgezet en deed alsof we het lachgas gebruikten om ermee te racen, dat deden alle handelaren toen. Tot ik erachter kwam dat er meerdere soorten lachgas zijn en dat het technische lachgas eigenlijk niet voor consumptie bedoeld is. Toen heb ik gekozen voor een andere weg."

Leon vond uiteindelijk een fabrikant in Turkije die hem nu medisch lachgas levert via de Rotterdamse haven. "Het is niet makkelijk om aan te komen en het levert allerlei problemen met transport op", zegt hij. "Maar het lukt." Hij wil zich daarbij aan alle veiligheidsregels voor vervoer en opslag houden.

Want ook daar zit een probleem. De groeiende populariteit van lachgas trekt handelaren aan die zich liever niet aan de regels houden. Doordat iedereen omwegen moet verzinnen om aan het lachgas te komen, is het verleidelijk om dan maar helemaal onder de radar te blijven.

In september werd op de A20 een auto van de weg gehaald, omdat de achterkant laag hing. De auto bleek volgestouwd met flessen lachgas. De bestuurder kreeg een proces-verbaal: gasflessen moeten bijvoorbeeld tijdens vervoer worden vastgezet.

"Op dit moment zijn denk ik zo'n honderd ŗ tweehonderd mensen actief in de lachgashandel", zegt Leon. "Iedereen verkoopt aan iedereen, dus ook mensen zonder registratie bij de Kamer van Koophandel. Die handelaren zijn niet bezig met het welzijn van de consument en wetten interesseren ze ook niet. Ze doen maar wat, het is een markt van cowboys."

Ook andere grote handelaren zeggen tegen ons dat er meer en meer handelaren op de markt komen die zich niet aan de regels houden. Ze zien bijvoorbeeld gastanks die niet voldoen aan veiligheidseisen. Een oplossing zou volgens hen een keurmerk voor lachgas in de partyscene zijn, zodat iedereen die het gebruikt weet dat het veilig is.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid laat in een reactie weten daar niets in te zien. "Het is juist mooi dat Nederlandse fabrieken het netjes doen en alleen leveren aan partijen waar het lachgas voor bedoeld is. Een keurmerk zou dan ook een heel verkeerd signaal afgeven, namelijk dat recreatief gebruik van lachgas okť is als het een keurmerk heeft."

Wil je iets kwijt over dit onderwerp? Mail dan anna.pruis@nos.nl.

Nederlandse markt overspoeld met buitenlands lachgas

In de Nederlandse havens wordt meer en meer lachgas geÔmporteerd. In 2016 kwam 720.000 kilo binnen, in 2018 al meer dan 1,2 miljoen kilo. Volgens experts kan het bijna niet anders dan dat het uitgaanscircuit, waar lachgas als partydrug wordt gebruikt, verantwoordelijk is voor de stijging.

Gebruik van lachgas uit slagroompatronen is al langer populair, maar daarnaast neemt ook de handel in grote lachgastanks toe. Kroegen, shisha-lounges en festivals vullen daaruit honderden ballonnetjes die voor een paar euro worden verkocht. Ook als particulier kun je aan zulke tanks komen.

Met de verkoop van lachgas is veel geld te verdienen. Maar het is voor handelaren niet eenvoudig om aan het gas te komen. Nederlandse fabrikanten verkopen niet aan de 'partyscene', dus verzinnen handelaren allerlei trucs en opereren ze onder de radar, ontdekte NOS op 3:

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid nam eerder dit jaar met de detailhandel allerlei maatregelen om de verkoop van lachgas te beperken. Winkels leggen bijvoorbeeld slagroompatronen, waar lachgas in zit, minder in het zicht of stellen een maximum aan het aantal doosjes dat je kan kopen. Bol.com stopte helemaal met de verkoop.

Kachel uit, trui aan: hoe studentenhuizen energie besparen

De dagen worden kouder, de verwarming gaat omhoog. Maar niet in het Nijmeegse studentenhuis van Shaja Friedman (26). Hij en elf huisgenoten doen de komende maanden alles om hun energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Ze doen mee aan de Student Energy Race.

Deze energiebesparingsrace tussen studentenhuizen in heel Nederland is bedoeld om deelnemers blijvend bewust te maken van hun energiegebruik. Ze krijgen workshops en een energy coach om te helpen bij de race.

Shaja Friedman laat zien hoe zijn studentenhuis het zuinigste huis van Nederland hoopt te worden:

Na tien dagen wedstrijd heeft het huis van Shaja al ruim 65 procent energie bespaard ten opzichte van hun gebruik in de afgelopen drie jaren. "Dat motiveert iedereen heel erg om zijn of haar best te doen", zegt Shaja.

Om te winnen moeten de studenten hun energiebesparende gedrag nog wel even volhouden: de race loopt tot en met 28 februari.

Check hieronder met welke simpele aanpassingen je energie - en dus geld - bespaart. Bedragen zijn de besparingen per jaar.

Dit voelt de gewone IraniŽr van nieuwe Amerikaanse sancties

De nieuwe sancties van de VS tegen Iran zijn van kracht. Dat heeft grote gevolgen voor IraniŽrs. Hieronder leggen we je, samen met Iran-correspondent Thomas Erdbrink, uit hoe de sancties het leven van jonge inwoners beperken:

In 2015 werd een nucleair akkoord gesloten tussen Iran en de VS, samen met het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. Het land moest onder andere inspecties toelaten van zijn nucleaire installaties en mocht zich in ruil daarvoor weer mengen op de internationale geldmarkt.

Trump vond deze deal niets, omdat volgens hem Iran zich niet aan de afspraken hield. Het akkoord werd opgezegd en de economische sancties weer ingevoerd. Vanaf begin augustus mag Iran niet meer handelen in onder andere goud en dollars en geen vliegtuigen meer kopen, nu is de tweede ronde ingegaan.

Dit heeft voor de Iraanse bevolking grote gevolgen, die ze vooral dagelijks in hun portemonnee voelen. Bovenop de sancties komt ook nog het grillige economische beleid dat de Iraanse overheid er volgens Erdbrink op nahoudt.

Hoe de stem van Queen overeind blijft in tijden van autotune

Deze week ging de biopic over Freddie Mercury in premiŤre. De leadzanger van de band Queen is nog altijd mateloos populair, Queens hit Bohemian Rhapsody staat te boek als een van de grootste ooit, maar vooral Freddie's stem is haast ongeŽvenaard.

NOS op 3 legt in de video hierboven uit hoe bijzonder het vocale bereik van Freddie is en hoe grote popsterren van nu kreukeltjes in zanglijnen met technologie gladstrijken of die technologie juist inzetten als stijlmiddel. Kortom: de wetenschap achter de stem van Queen, in een tijd zonder autotune.

Home | Contact