TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Chips: de machtigste millimeters ter wereld

Ze zijn kleiner dan een postzegel, maar van wereldbelang. Chips. Aan alle kanten wordt nu extra geÔnvesteerd in de chipindustrie. De Amerikaanse president Biden kondigde een miljardeninvestering aan. En ook China en de EU trekken de portemonnee.

Die investeringen zijn vooral om de eigen productiecapaciteiten op te schroeven. En dan met name voor de meest geavanceerde chips, die nodig zijn om voorop te kunnen lopen in de ontwikkeling van toekomstige technologie. Denk aan 6G en kunstmatige intelligentie. De macht om die chips te maken ligt nu in handen van slechts twee bedrijven in de wereld. Bij het Zuid-Koreaanse Samsung en TSMC uit Taiwan.

In onderstaande video duikt NOS op 3 in het chiptekort en in de strijd om de macht in de chipwereld:

De corona-impact op wildparken: 'Kans dat stroper wordt gepakt is kleiner'

Schonere lucht en minder mensen. De lockdowns vanwege de coronacrisis zijn fijn voor de dierenwereld, maar er is ook een andere kant van de medaille. Stropers hebben in veel gebieden alle ruimte om te jagen. Veel (bedreigde) diersoorten lopen zo juist extra gevaar. Geld om het probleem aan te pakken is er vaak niet. Vooral nu er geen toeristen meer komen.

"Veel parken zijn afhankelijk van toerisme", zegt Liliana Jauregui van natuurorganisatie IUCN. "Door gesloten grenzen lopen parken ontzettend veel inkomsten mis die normaal worden gebruikt om rangers en toezichthouders mee te betalen. De kans dat een stroper wordt gepakt is kleiner." Daar komt bij dat regeringen andere prioriteiten hebben, waardoor stropers vrij spel hebben.

In onderstaande video duikt NOS op 3 dieper in de stroperij tijdens wereldwijde lockdowns. We spreken onder anderen met wildbeschermers uit Kenia, India en Suriname:

Elke van Gils, wildlife-expert van het Wereld Natuur Fonds (WNF), ziet ook dat het wegvallen van toerisme-inkomsten een enorme dreun is voor lokale gemeenschappen. "De wildlife-toerismesector in bijvoorbeeld Afrikaanse landen levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan behoud van natuur. Door corona bestaat het risico dat veel van wat in tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten."

Daar komt nog bij dat stropen voor de lokale bevolking vaak een soort back-upplan is. Niet alleen parken, maar ook mensen leven van inkomsten uit toerisme. Wie geen geld meer heeft, kan gaan stropen. Doordat er in sommige gebieden helemaal geen toezicht meer is, is de kans om gepakt worden heel erg klein. "En mensen hebben toch gewoon cash nodig", zegt Jauregui van het IUCN. Een jaguar, waar mensen duizenden dollars voor neertellen, is dan snel verkocht.

Toch ziet het WNF niet overal een toename van stroperij: "In Zimbabwe melden collega's dat stroperij van neushoorns nog nooit zo laag is laag geweest." Dat kan er volgens Van Gils op wijzen dat de internationale criminele netwerken even op pauze zijn gezet door het sluiten van de grenzen.

Bas Verschuuren, onderzoeker en docent aan Wageningen University, was betrokken bij een wereldwijd onderzoek naar de impact van corona op beschermde natuurgebieden. Hij zegt dat het zelfs mogelijk is dat mensen die eerst als natuurbeschermer werkten, nu zijn gaan stropen. "De lijn tussen crimineel stropen en stropen om te overleven is dun. Ja, er is een grote illegale handel, maar deze handel maakt ook handig gebruik van de mensen die met de handen in het haar zitten en niet meer voor hun gezin kunnen zorgen."

Bovendien: het is lastig om als je een stroper pakt, uitzonderingen te maken. "Je kunt niet tegen de een zeggen dat hij crimineel is, terwijl je voor de ander die je betrapt hebt een crowdfundingsactie organiseert omdat hij voor z'n gezin zorgt."

Vaak leefde de lokale bevolking al van de jacht op wild, voor een gebied tot beschermde natuur bestempeld werd. Als jacht binnen het park niet meer mag, wordt jagen stropen - en dat is illegaal.

Verschuuren: "Ik wil niets goedpraten, de impact van illegale jacht op de dierlijke populaties is desastreus. Maar het welzijn van lokale bevolkingen zou bij het creŽren van natuurparken tot ťťn van de kernpunten moeten behoren, anders streeft het creŽren van zulke parken zijn doel voorbij. De bevolking zou moeten meeprofiteren van het ontstaan van beschermde natuurgebieden."

Als het toerisme weer op gang komt, zullen de nationale en lokale economieŽn waarschijnlijk een boost krijgen. Maar meer toeristen zijn niet per se de oplossing voor dit probleem, vindt Verschuuren. "Om dit aan te pakken moeten we er eerst voor zorgen dat de ongelijkheid in de bevolking kleiner wordt. Pas dan kun je laten zien dat er met de natuur ook echt geld verdiend kan worden, zodat mensen niet in het criminele circuit belanden."

De zeldzame bijwerking van AstraZeneca en Janssen uitgelegd

Niet zomaar trombose, zei minister Hugo de Jonge eerder over de zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, die later ook bij het Janssen-vaccin werd vastgesteld.

Het gaat om een zeldzame, gevaarlijke bijwerking van bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Tot nu toe is de bijwerking bij vijftien mensen vastgesteld, onder wie drie mannen, maakte het bijwerkingencentrum Lareb vandaag bekend.

Maar wat houdt die bijwerking nou precies in en wat weten we er inmiddels over? NOS op 3 legt het uit:

Wereldwijd minder stamceldonoren geworven door corona

De coronapandemie heeft wereldwijd grote impact op de werving van nieuwe donoren voor stamcellen. In totaal werden afgelopen jaar 28 procent minder nieuwe potentiŽle donoren geregistreerd in stamceldatabanken dan het jaar daarvoor. De teller bleef steken op 2,2 miljoen, terwijl was gerekend op ruim 3 miljoen.

Dat blijkt uit gegevens van de World Marrow Donor Association (WMDA), die gegevens uit 61 landen analyseerde. De mindere groei is onder meer veroorzaakt doordat er niet fysiek geworven kon worden op bijvoorbeeld scholen en universiteiten. Ook zijn nog niet in alle landen goede mogelijkheden voor online donorregistratie.

Wat stamcellen zijn en wat ze kunnen betekenen legt NOS op 3 uit in onderstaande video:

Mensen met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kunnen worden genezen dankzij gezonde stamcellen van een donor. Nieuwe aanwas van doneren is belangrijk: het vergroot de kans dat mensen die een transplantatie moeten ondergaan een geschikte match vinden. Als die in de eigen familie niet te vinden is, is de kans op een willekeurige match minder dan 1 op 50.000.

In Nederland liep het aantal nieuwe donorregistraties niet terug, blijkt uit gegevens van het Nederlands centrum voor stamceldonoren Matchis. In 2020 meldden zich zo'n 40.000 nieuwe donoren aan, iets meer dan in het jaar ervoor. "Ook bij ons konden zo'n zeventig geplande fysieke activiteiten niet doorgaan", zegt een woordvoerder. "Maar die zijn vooral ter voorlichting, het daadwerkelijke werven gebeurt hier veelal via social media. In sommige landen is dat andersom."

Schade inhalen

Desalniettemin is een mindere groei van het internationale bestand ook voor Nederland onwenselijk. Een geschikte donor buiten de familie wordt in 90 procent van de gevallen gevonden in het buitenland. "Het is een tegenvaller, maar geen grote: het aantal donoren is de afgelopen jaren gelukkig fors gegroeid", zegt de woordvoerder van Matchis.

Op NPO 3FM werd afgelopen week campagne gevoerd om nieuwe Nederlandse stamceldonoren te werven. Later vandaag worden cijfers bekendgemaakt hoeveel nieuwe aanmeldingen dat heeft opgeleverd. Vorig jaar waren dat er door die actie ruim 2000.

De WMDA hoopt de geleden 'schade' aankomend jaar in ieder geval wel in te halen. "We streven ernaar om dit jaar 4 miljoen donoren te werven om te compenseren voor de relatieve afname van vorig jaar. Zeker omdat voor 30 procent van de patiŽnten nog steeds geen match in de wereldwijde database kan worden gevonden."

Zo lang is de sociale huur-wachtrij in jouw gemeente

Je wilt uit huis, samenwonen of gewoon betaalbaar huren. Huren in de vrije sector is duur en een koopwoning geen optie. Dan is er sociale huur. Huurwoningen van maximaal 752,33 euro per maand, beschikbaar voor bepaalde inkomens.

Maar omdat meer mensen ernaar zoeken, is ook zo'n sociale huurwoning krijgen lastig. Het duurt lang. Heel lang. Een bekend probleem en met name in de Randstad een oud probleem. Maar het breidt zich uit; de wachtrij wordt in vrijwel heel Nederland langer. Van Oosterhout tot Kampen en van Medemblik tot Heeze-Leende.

We hebben van ruim 60 procent van de Nederlandse gemeenten de gemiddelde wacht- of zoektijd op een rij gezet. Vul hieronder jouw gemeente in en zie hoe het er bij jou voorstaat:

Home | Contact