TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Waarom de Kaspische Zee geen meer meer is

Twintig jaar hebben ze het erover gehad: wat moeten we met de Kaspische Zee? De vijf omringende landen - Rusland, Iran, Azerbeidzjan, Turkmenistan en Kazachstan - hebben een verdrag gesloten over hoe ze het olie en gas in de bodem van zee moeten verdelen. En dat heeft van alles te maken met de status van dit stuk water: is het een zee of een meer?

Geografisch gezien is het een meer; het water is omsloten door land. Maar de landen hebben nu officieel besloten dat het een zee is. Het laatste heikele punt: de exacte verdeling van de ruim aanwezige grondstoffen.

Vroeger deelden Iran en de Sovjet-Unie de rijkdommen van de Kaspische Zee. Maar na het uiteenvallen werd dat ingewikkelder, omdat er allerlei landen bijkwamen, zoals je op de kaart hieronder ziet.

Of een water 'meer' of 'zee' heet, heeft gevolgen voor de zeggenschap over het water en de bodem daaronder. En om dat laatste is het in dit geval dus te doen. Alle landen die om de Kaspische Zee liggen, azen op het gas en de olie in de bodem.

De verdeling werkt als volgt: bij een meer krijgt elk aangrenzend land een eigen stuk water langs de kust. De rest van het water en de bodem is gemeenschappelijk gebied en de grondstoffen moeten eerlijk verdeeld worden. Een zee wordt opgedeeld volgens het zeerecht, wat er op neerkomt dat de lengte van de kustlijn de verdeling van de hele zeebodem bepaalt.

Op de kaart hieronder zie je wat de juridische status van de zee voor de verdeling van olie en gas betekent:

Zondag was er een doorbraak in deze Kaspische definitiekwestie. De Kaspische Zee is niet echt tot zee verklaard, maar krijgt een "speciale juridische status" en is in ieder geval niet langer een meer. Een sluitend oordeel over waar precies de grenzen op de zeebodem gaan lopen is er nog niet. Hier discussiŽren de landen een-op-een nog over door.

Pijpleiding

De onderhandelaars beklonken trouwens nog twee dingen. Zo komt er een pijpleiding tussen Turkmenistan en Azerbeidzjan. Hierdoor kan er meer olie en gas van Centraal-AziŽ naar Turkije en Europa gepompt worden.

Tweede ding: de Russen lieten vastleggen dat alleen nog maar de omringende landen militair aanwezig mogen zijn op de Kaspische Zee. En dat is zuur voor de Amerikanen, want die bevoorraden hun troepen in Afghanistan vanaf de zee.

'Studenten vallen bij bosjes uit met psychische problemen'

Burn-outs, concentratieproblemen en angstaanvallen: steeds meer studenten hebben psychische problemen en komen op de overvolle wachtlijst van de psychologen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een rondgang langs studentenhuisartsen.

Ook de studentenorganisaties herkennen dit probleem. "Wij zien ook dat studenten met bosjes uitvallen", zegt Carline van Breugel van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). "We merken het bijvoorbeeld bij de studentenlijn, waar studenten naartoe bellen met problemen. En we horen het van onze bonden en de medezeggenschapsraden."

Studentenpsychologen lieten in 2016 ook al weten dat een groeiend aantal studenten bij hen aan de bel trekt en de wachtlijsten langer werden. De probleemgevallen zijn volgens de psychologen steeds complexer.

Landelijk onderzoek naar de psychische problemen onder studenten is er niet, maar enkele onderwijsinstellingen nemen wel enquÍtes af onder hun studenten. Zo concludeerde de Hogeschool Windesheim vorig jaar dat een op de vier studenten burn-outklachten heeft. Veel studenten gaven aan dat hierbij prestatiedruk een grote rol speelde, in hun studie en in hun sociale leven.

Jip is een van die studenten die langzaam begon te lijden onder een enorme prestatiedruk. Eerder vertelde ze NOS op 3 hoe ze een burn-out kreeg. Inmiddels gaat het beter met haar. In de video hieronder vertelt ze over de moeilijke periode die ze inmiddels achter zich heeft gelaten:

Studentenorganisaties vinden dat de eisen die aan studenten gesteld worden te hoog zijn geworden. Daar speelt volgens hen het afschaffen van de basisbeurs een grote rol.

"Studenten hebben een bijbaan om zich niet te veel in de schulden te werken", zegt Carline van de LSVb. "Intussen is de druk om de studie binnen vier jaar af te maken hoog, want anders loopt de schuld te veel op. En dan is er ook nog veel druk vanuit de maatschappij om naast je studie andere dingen te doen."

"De arbeidsmarkt is echt anders dan vroeger", zegt Tom van den Brink van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). "Voor een rijkstrainee vragen ze soms om internationale ervaring, bestuurservaring en een eerdere stage. Elke student weet dat je naast je studie heel veel moet hebben gedaan om bepaalde banen te krijgen. En dus word je als schapen in een kudde gedreven om aan al die eisen te voldoen."

In april lanceerden studentenorganisaties, studentenpsychologen en decanen al een actieplan om het studentenwelzijn te verbeteren. Ook daar wordt gevraagd om meer studentenpsychologen. Het plan ligt op dit moment bij de medezeggenschapsraden en universiteitsraden van de universiteiten. Hoeveel meer studentenpsychologen er tot nu toe aan zijn genomen, is niet duidelijk.

De Vereniging van Universiteiten wil kijken hoe ze beter voorlichting kunnen geven. "Een burn-out bouwt zich langzaam op en daarom is het van belang om klachten in een vroeger stadium te signaleren en op tijd hulp te zoeken", laat een woordvoerder weten. "Universiteiten zijn geen zorginstelling, maar kunnen daar wel bij helpen."

Als het aan de studentenorganisaties ligt, komt er een landelijk onderzoek naar psychische problemen bij studenten. Doordat er een taboe ligt op psychische problemen, is het volgens hen nog belangrijk om te weten hoe groot de groep is en wat de oorzaken precies zijn.

"Het is niet stoer om te zeggen dat je iets niet haalt, terwijl anderen het wel halen. Daarom weten we nog steeds niet hoe groot het probleem is", zegt Van den Brink van het ISO. "Dat moet eerst naar boven gehaald worden."

Wanneer is iemand eigenlijk zwaargewond (en niet gewoon gewond)?

Bij een ernstig ongeval op een Spaans festival zijn zeker 300 gewonden gevallen. Vijf mensen zijn zwaargewond, volgens de regionale minister van Volksgezondheid. Maar hoe zit het eigenlijk met die term in de media: zwaargewond? Wanneer is iemand zwaargewond en wanneer is iemand "gewoon" gewond? En wie bepaalt dat eigenlijk?

Als je de krant openslaat of op NOS.nl kijkt, is de kans groot dat de gewondenaantallen die genoemd worden van de politie komen. "Zwaargewond betekent voor ons dat het gaat om een ziekenhuisopname. Iemand die direct naar huis kan is lichtgewond", vertelt een woordvoerder van Politie Oost-Nederland. "Moet je in het ziekenhuis blijven, dan ben je zwaargewond."

"Wij kijken naar de aard van het letsel en naar de context", vertelt de woordvoerder. "Zijn er botbreuken, is iemand aanspreekbaar? Heeft het slachtoffer hoofd- of hersenletsel of inwendig letsel? Het is altijd lastig in te schatten, want het hangt af van de context."

De politie krijgt op diens beurt weer de informatie van hulpverleners: de ambulance of de brandweer ter plekke. "Zij maken een inschatting van het verwachte letsel", legt traumachirurg Taco Blokhuis van het universitair ziekenhuis van Maastricht uit. "De ambulancemedewerker kijkt vooral naar drie dingen: je ademhaling, je bloeddruk en of je bij bewustzijn bent."

Die inschatting bepaalt wat voor hulp je krijgt. Moet je met spoed naar het ziekenhuis, omdat je bloeddruk laag is of je niet bij bewustzijn bent? Of kun je ter plekke geholpen worden? Of moet er zelfs een traumahelikopter komen? En kun je bij ieder ziekenhuis geholpen worden, of moet je naar een speciaal traumacentrum?

Bij ongevallen met ťťn slachtoffer is dat nog wel te doen, die inschatting maken. Maar als er meer slachtoffers zijn, zoals bij het Spaanse festival, is dat een stuk ingewikkelder. Dan wordt er gebruik gemaakt van triage, legt een woordvoerder van Ambulancezorg Nederland uit.

Dat is een systeem dat omschrijft hoe urgent hulp nodig is. Dat komt op het volgende neer: er zijn vier categorieŽn, T1 tot T4. T1 betekent dat je onmiddellijk medische hulp nodig hebt. Zonder die hulp overleef je het niet. Dan ben je zwaargewond dus.

"Normaal zou je ook met T2 met gillende sirenes naar het ziekenhuis gaan", zegt traumachirurg Blokhuis. "Maar bij een ramp of bij een aanslag is dat niet altijd mogelijk. T2 betekent dat je wel serieus gewond bent, maar dat medische hulp nog even kan wachten. In zo'n situatie kan iemand met beperkte medische kennis je in de gaten houden.

Een niveautje lager zit T3. Dan heb je niet direct hulp nodig; je kan zelf een pleister plakken of langs de EHBO of huisarts. Dan ben je lichtgewond dus.

En dan is er ook nog T4. Dit zijn slachtoffers die niet meer te redden zijn, of slachtoffers die al overleden zijn. Deze categorie staat onderaan, omdat de triage niet aangeeft hoe ernstig iemand gewond is, maar hoe urgent de hulpvraag is. En hoe hard het ook klinkt: bij een ramp, of direct na een aanslag, gaat het om het redden van zoveel mogelijk mensen met vaak beperkte middelen. Dan is het dus soms belangrijker om eerst mensen te helpen die nog wel te redden zijn.

Terug naar 'zwaargewond'. Aangekomen in het ziekenhuis toetst een arts de inschatting van de ambulancemedewerker. En dat is wanneer artsen voor het eerst spreken over zwaar- en lichtgewond. Dit is dus eigenlijk waar echt bepaald wordt of iemand zwaargewond is. En daar hangt een cijfer aan. "Wij zeggen dat iemand zwaargewond is als deze een Injury Severity Score van boven de 15 heeft", zegt Blokhuis.

Die score geeft aan hoe erg verwondingen zijn. "De schaal is exponentieel en loopt van 1 tot 75". zegt Blokhuis. Het is een optelsom van de ernst van je verwondingen ťn op hoeveel plekken je verwondingen hebt. "Vanaf een score van 16 heb je letsel aan meerdere orgaansystemen die allemaal op zich al levensbedreigend kunnen zijn", zegt Blokhuis. "Dan ben je er dus al best wel slecht aan toe en noemen wij zo iemand zwaargewond."

Wat lees jij nou in de berichtgeving?

Tussen wat de politie zegt en wat de trauma-arts zegt, ligt dus een klein verschil. Maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer: we noemen iemand zwaargewond als die persoon in het ziekenhuis moet blijven, omdat de verwondingen behandeld moeten worden. Dus als jij in je tijdlijn voorbij ziet komen dat er vijf zwaargewonden zijn bij een ongeval, dan kun je er vanuit gaan dat die allemaal in het ziekenhuis liggen.

Idlib: het laatste strijdtoneel van de oorlog in SyriŽ?

Na bijna 7,5 jaar, naar schatting een half miljoen doden en zo'n 12 miljoen vluchtelingen, is de laatste fase van de burgeroorlog in SyriŽ aangebroken. Alles lijkt erop dat president Assad zich opmaakt voor het laatste, grote offensief in de provincie Idlib.

Wie vecht nog tegen wie? Waarom Idlib? En hoe zijn we op dit punt beland? NOS op 3 blikt terug op 7,5 jaar oorlog in SyriŽ:

Nasser is de koning van de straat, nu het theater nog

Je hebt waarschijnlijk nog nooit van hem gehoord, maar Nasser El Jackson is een grote naam in de straatvoetbalwereld. Op z'n 23ste is hij al tweevoudig wereldkampioen groundmoves, onnavolgbare trucjes doen op de grond, en KNVB-ambassadeur. Ook heeft hij een eigen straatvoetbalteam en een eigen voetbalschool in Tilburg-Noord, waar hij opgroeide.

"Ik probeer als een broer te zijn voor de jeugd. Door met ze te voetballen, te Snapchatten en te Instagrammen. Zo laat ik zien: ik wil echt iets voor jullie doen. Maar het is meer dan dat. Ik probeer ze ook dingen te leren over gedrag. Hoe je opgroeit, hoe je omgaat met anderen."

Deze week verruilde hij de straat voor het podium. Samen met de Braziliaanse choreograaf Guilherme Miotto werkte hij aan de voorstelling Ball. "Als de jongetjes die ik voetbalskills leer ook komen kijken, zullen ze in het begin wel lachen," zegt Jackson. "Want dan zien ze me even gek doen."

In deze video zie je de prachtige trucs van Nasser en vertelt hij over zijn theatershow:

Home | Contact