TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Hoe de wereld worstelt met China's kampen voor Oeigoeren

Martelingen, seksueel misbruik en gedwongen sterilisaties. Er komt steeds meer bewijs naar buiten over wat China doet met Oeigoeren in wat zij heropvoedingskampen noemen. En met die groeiende wetenschap nemen ook de spanningen tussen China en andere landen toe.

Twee jaar geleden maakte NOS op 3 deze explainer over Oeigoeren in China. Sindsdien is er veel gebeurd en kregen we er opnieuw ook veel vragen over binnen. Daarom leggen we je in deze video uit wat er inmiddels bekend is en welke gevolgen dat heeft:

De Oeigoerse bevolking vormt een islamitische minderheid die in de noordwestelijke provincie Xinjiang woont. China ziet de Oeigoeren als een terroristische bedreiging en sluit hen daarom op in kampen, waar ze volgens China worden heropgevoed. Maar internationaal zwelt de kritiek aan. Mensenrechtenorganisaties noemen de situatie inmiddels zelfs volkerenmoord.

Een aantal westerse landen heeft nu ook gezamenlijk sancties afgekondigd om als één blok China te dwingen iets te doen aan wat zij grove mensenrechtenschendingen noemen. Maar China ziet deze sancties vooral als bemoeienis met "interne aangelegenheden" en kondigt ook eigen sancties af tegen landen die zich kritisch uitlaten.

De woorden worden dus harder en de spanningen tussen landen lopen op. Maar verandert dat ook iets voor de Oeigoeren? Voorlopig niet, zegt onze China-correspondent Sjoerd den Daas: de kampen blijven en het vastzetten van de Oeigoeren gaat door.

Het megaproces rond Ridouan Taghi uitgelegd

Het is een van de grootste rechtszaken in Nederland ooit: het Marengoproces. Een megazaak, met als hoofdverdachte Ridouan Taghi. Deze week ging het proces inhoudelijk van start, en verscheen Taghi voor het eerst in de rechtbank.

Naast Taghi zijn er nog zestien verdachten. De groep wordt door het Openbaar Ministerie in wisselende samenstelling verantwoordelijk gehouden voor zes uitgevoerde liquidaties en een aantal pogingen daartoe.

Een behoorlijk complexe zaak dus, die nog lang gaat duren. NOS op 3 legt je in de video hieronder uit waar het Marengoproces over gaat.

Verkennen, praten en tellen: zo werkt het formatiespel

De stemmen zijn geteld, de verkiezingen over. Met het aanstellen van twee verkenners is het formatiespel officieel begonnen. Maar hoe ziet dat spel er precies uit?

De komende tijd worden ingewikkelde gesprekken gevoerd. Hoe gaan die gesprekken, waarover en met wie? De VVD en D66 zijn de grootste partijen, maar wat is dan een logische combinatie van partijen om een coalitie mee te vormen? En hoe gaat het verder als er een regeerakkoord op tafel ligt? Hoe worden bijvoorbeeld ministers gekozen?

NOS op 3 legt je aan de hand van 150 pionnen uit hoe de formatie wordt gevormd, wat daar allemaal voor nodig is en hoe wij uiteindelijk een nieuwe regering krijgen:

Wat als alleen jonge mensen hadden gestemd?

De invloed van jongeren op de verkiezingsuitslag is deze verkiezingen groter dan vorige keren: er gingen namelijk opvallend veel jongeren naar de stembus.

Om een idee te krijgen van hun voorkeuren, maakten we op basis van Ipsos-onderzoek in opdracht van de NOS (zie kader onderaan) deze visualisatie.

Zo zou de Tweede Kamer eruitzien als alleen de jongste kiesgerechtigden (18-24 jaar) mochten stemmen. Niet de VVD, maar D66 zou de grootste partij zijn. Het verlies van GroenLinks in de échte uitslag valt weg en FvD groeit.

Zoals gezegd: veel jonge mensen brachten hun stem uit. Het opkomstpercentage lag in de groep 18-24 jaar een hoger dan tijdens de verkiezingen van 2017. Toen bleef een derde van die groep thuis, nu slechts een vijfde. Dat is vergelijkbaar met het totale opkomstpercentage.

In de leeftijdscategorie 25-34 jaar ligt het opkomstpercentage ook hoger dan andere jaren. Net als bij de groep jongste kiezers kwam in deze categorie een flinke groep stemmen.

Ook deze groep heeft dus grote invloed uitgeoefend op de daadwerkelijke uitslag. Zou alleen de stem van de leeftijdscategorie 25-34 jaar meetellen, dan zou de Kamer er zo uitzien:

Bij kiezers ouder dan 34 is de VVD populairder dan D66 (in tegenstelling tot bij jonge kiezers). De van oudsher 'grote' partijen doen het goed bij de oudere kiezer: bij de 70+'ers is het CDA de tweede partij, PvdA de vierde.

Forum voor Democratie is onder 70+'ers een stuk kleiner dan bij alle andere leeftijden. Dat geldt ook voor Volt en Denk.

Tussen campagne en verkiezingsuitslag: zo gaat het stemmen tellen

Het stemmen zelf kost elke kiezer maar een paar minuten. Maar wat gebeurt er eigenlijk als jij dat stembiljet in die stembus hebt gegooid? Hoe zorgt jouw stem voor een zetel in de Tweede Kamer?

Er moet een hoop gebeuren voor de officiële uitslag van de verkiezingen er is. Hoe gaat dat eigenlijk, het tellen van de stemmen? Wanneer komt er een hertelling? En kunnen burgers aan de bel trekken als ze zich zorgen maken over de betrouwbaarheid van het proces?

NOS op 3 zocht de route van jouw stem uit, van de stembus tot de Tweede Kamer.

Twijfel je nog over je stem? NOS op 3 maakte eerder video's waarin de standpunten en programma's van de dertien grootste partijen en de dertien kleinere partijen werden uitgelegd. Ook waren de lijsttrekkers te gast in onze studio, waar ze in gesprek gingen met jonge kiezers.

Home | Contact