TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Bij drug 4-FA werkt een slecht imago beter dan een verbod

Een verbod op de drug 4-FA heeft de markt verstoord, maar vooral de berichten over het gevaar ervan heeft gebruikers meer bewust gemaakt van de risico's. Zo kwamen er op het hoogtepunt van het festivalseizoen (juni) in 2016 ruim tweehonderd mensen hun 4-FA checken bij een Trimboslab. Een jaar later waren dat er niet eens 75, melden het Trimbos-instituut en het Bonger Instituut na onderzoek.

De partydrug, ook wel 4-FMP of flux genoemd, werd in mei aan de opiumlijst toegevoegd, en was dus officieel verboden in Nederland. Eerder kwamen er al verschillende berichten over de gezondheidsrisico's naar buiten. Klachten variëren van lichte en ernstige hoofdpijn tot hersenbloedingen en hartproblemen. Vermoedelijk zijn er ook mensen na gebruik van het middel overleden.

"Het middel is deels minder populair geworden", zegt onderzoeker Ton Nabben, die met gebruikers van 4-FA sprak. "Niet per se omdat het is verboden, maar door de discussies over risico's. Een deel van de gebruikers is voorzichtiger geworden, of helemaal gestopt."

Toch heeft het verbod wel invloed gehad op de beschikbaarheid van de drug. "De gebruikers die ik sprak zeiden dat het moeilijk was om aan 4-FA te komen na het verbod", zegt Nabben. "De webwinkels verkochten het niet meer, en ik heb niet de indruk dat het in Nederland werd gemaakt. Er zijn dus clubjes die het importeren uit het buitenland, en die houden heel goed in de gaten wat wel en niet mag."

Nathalie (niet haar echte naam) kon vanaf juli niet meer aan 4-FA komen. "Mijn dealer had het niet meer. Toen heb ik rondgezocht, maar andere dealers konden het ook niet meer leveren. 'Niemand maakt het meer', kreeg ik steeds te horen."

"Toevallig sprak ik laatst een vriend die nog een voorraadje had liggen van afgelopen zomer. Ik heb van hem nog eentje gekocht, en ik ben van plan hem deze vrijdag te nemen."

In augustus zocht NOS op 3 contact met meerdere dealers. De meeste dealers die wij spraken konden de drug toen niet leveren. Degenen die dat nog wel konden, hadden meestal de prijzen verhoogd.

"Ondanks de waarschuwingen en het verbod blijft er een substantiële groep die het een interessant middel vindt", zegt Nabben. "Ik heb geen onderzoek naar de prijzen gedaan, maar heb er wel gebruikers over gehoord. Waar schaarste is en de vraag blijft, gaat de prijs omhoog."

Van die schaarste hadden Bas en Dennis (beide 18, niet hun echte namen) geen last. "Onze dealer kan het nog steeds gewoon leveren", zegt Bas. De laatste keer dat ze 4-FA gebruikten was een maand geleden.

"Ik weet niet waar de dealer het vandaan haalt, maar bij smartshops kun je het vast onder de toonbank krijgen", zegt Bas. "Of je bestelt het onder een andere naam."

Nathalie, Bas en Dennis horen bij de groep die Nabben 'believers' noemt. "Dat zijn de gebruikers die ondanks de bekendgeworden risico's bij 4-FA zijn gebleven. Voor hen is het vaak een ideaal middel, met een prettigere high dan bijvoorbeeld xtc."

Dat wil niet zeggen dat de believers nooit slechte ervaringen met de drug hebben gehad, zoals hoofdpijn of slapeloze nachten. "Maar een negatieve ervaring betekent niet dat je er meteen mee stopt. Als iedereen met een kater zou stoppen met drinken, zou er niet veel alcohol overblijven."

"Ik heb zelf nooit slechte ervaringen gehad door 4-FA", zegt Dennis. "Het is niet een drug die je neemt om helemaal wappie te gaan: je bent veel scherper dan wanneer je bijvoorbeeld xtc gebruikt. Ik gebruik het alleen op feesten, dan wil je er ook nog wat van meekrijgen."

De jongens keken niet anders naar de drug toen het op de opiumlijst kwam. "Ik dacht sowieso al dat het verboden was", zegt Bas. "Dat nieuws over hersenbloedingen vond ik ook niet zo erg. Het blijven harddrugs, dus je weet wel dat het slecht voor je is."

"Meerdere mensen in mijn omgeving zijn wel bang geworden", zegt Nathalie. "Ik schrok zelf ook wel, maar ik had een wat dubbel gevoel. Ik heb het al zo vaak gebruikt, en ik heb nooit slechte ervaringen gehad. Maar het is ook een heel nieuwe drug, dus je kent de langetermijneffecten nog niet."

Nathalie denkt dat vooral mensen die nog nooit 4-FA hebben gebruikt zijn afgeschrikt. "Als je het toch nog nooit hebt gedaan, blijf dan bij wat je kent. Als je gaat experimenteren, dan kun je dat net zo goed doen met iets waar je geen hersenbloeding van zou kunnen krijgen."

Volgens Nabben is het niet zo dat er nu in totaal minder drugs worden gebruikt. "De 4-FA-gebruiker is bijna altijd een xtc-gebruiker, die soms afwisselt of helemaal is overgestapt."

"Xtc blijft na cannabis de meest populaire drug in Nederland. Van die gebruikers heeft 4-FA tussen 2013 en 2016 een deel afgesnoept. Degenen die nu zijn afgeschrikt gaan waarschijnlijk terug naar xtc."

Kan de drug ooit weer mainstream worden? "Dat is koffiedik kijken", zegt de onderzoeker. "Nieuwe drugs komen en gaan. Maar als je kijkt hoe snel 4-FA populair is geworden, zou het zomaar kunnen."

Batoel (20) knipt krullen in de krimpregio #ongehoord

Batoel Hassan (20) is kapster en gespecialiseerd in krullen. Ze knipt krullenbollen in haar salon in Appingedam. Veel jonge ondernemers trekken daar weg, maar Batoel ziet kansen. "Ik betaal hier misschien wel zes keer minder dan in Amsterdam en je kunt hier overal parkeren."

Ze heeft bijna 4000 volgers op Instagram en ook BN'ers als klant. Vanuit haar salon, de Krullenclub, promoot ze de krimpregio. "Ik zeg tegen mensen die bijvoorbeeld uit de Randstad komen dat ze even Appingedam in moeten gaan en dan zien ze toch een ander beeld."

'Exposen? Moeten die meisjes maar geen naaktfoto sturen'

In expose-groepen op Telegram worden vrouwen massaal als 'kech' of 'hoer' bestempeld, met hun foto's en telefoonnummers erbij. De slachtoffers hebben meestal een Marokkaanse of Turkse achtergrond.

Wie zitten hier achter? Dat is lastig te zeggen, omdat gebruikers Telegram volledig anoniem kunnen gebruiken. Op vragen van NOS Mashup reageren ze niet.

We proberen het op Snapchat, want ook daar worden de naaktfoto's van vrouwen gedeeld. Vaak beloven accounts meer foto's van 'kechs' te plaatsen als er genoeg nieuwe volgers zijn bijgekomen.

"Ik expose niemand, want ik zet er geen naam bij", laat de persoon achter één van die accounts weten als we vragen waarom hij of zij dat doet. "Ik krijg de foto's doorgestuurd via andere mensen."

Inderdaad publiceert hij zelf geen namen en telefoonnummers, maar de foto's worden wel weer op Telegram gebruikt om vrouwen verder op te sporen en te exposen. "Dat is zo", reageert de persoon achter dit account. "Maar die meisjes sturen het allemaal zelf toch? Moeten ze het niet sturen naar hun vriendje."

"Je scoort er credits mee", zegt YouTouber Youssef Koukouh alias YousToub. Hij zit zelf niet in exposed-groepen op Telegram, maar hoort in zijn omgeving er wel veel mensen over praten. "Ik ken autochtone en Marokkaanse jongens en zie dat het bij die laatsten meer speelt. Het is raar, maar in het hoofd van deze mensen klinkt het alsof ze een prestatie hebben verricht. Het meest waardevolle, de naakte waarheid, dat hebben ze gekregen."

Hij maakte er de volgende video over:

Volgens Nora el Abdouni, jeugdhulpverlener bij Pretty Woman, wordt er ook veel aan victim blaming gedaan. "Jij had die foto niet moeten sturen, of zo verleidelijk moeten kijken", zegt ze over hoe er wordt gedacht. "Over seksualiteit wordt binnen de Marokkaanse en Turkse cultuur vaak krampachtig gezwegen. Het is een onderwerp dat niet bestaat tot aan het huwelijk. Doe je er wel aan, dan is het in sommige gezinnen een schande."

"Het is hypocriet", vindt Koukouh. "De mannen zeggen vaak: mijn zusje mag niet met een jongen omgaan; als ik haar tegenkom sla ik haar helemaal kapot. Terwijl ze zelf ook met twintig verschillende dames wat hebben gehad en gedaan."

De vrouwen die aan NOS Mashup hun verhaal hebben gedaan, worden daar overigens niet minder om bedreigd. "Gefeliciteerd meid, je exposet jezelf gewoon", zegt iemand op Facebook over slachtoffer Ouahiba, die in dit artikel haar verhaal doet. "Je zet ons en de islam voor schut. Ik kan geen medelijden hebben met diegene die in zijn eigen vingers snijdt en vervolgens gaat janken, omdat 'ie bloedt."

'Ik wilde niet daten en toen was ik een hoer'

"Een jongen die ik niet kende, stuurde me een berichtje dat hij met mij in contact wilde komen", vertelt Diana (niet haar echte naam). "Toen ik weigerde, zette hij mijn telefoonnummer op Telegram met de tekst dat ik een hoer ben, dat ik neuk en dat ik goedkoop ben. Dit gebeurt dus met heel veel meisjes."

Het is een relatief nieuw fenomeen: expose-groepen op Telegram. Hierin worden vrouwen zogenaamd 'ontmaskerd', omdat ze een hoer zouden zijn. Onder de slachtoffers zitten ook minderjarigen.

Het voorbeeld van Diana laat zien dat je als vrouw niet eens echt iets hoeft te doen om op zo'n pagina terecht te komen. Maar de gevolgen zijn groot. "In de dagen erna ben ik zo'n 200 tot 300 keer benaderd door mannen", vertelt Diana, die van Marokkaanse afkomst is. "Ik krijg berichtjes dat ik een slet ben. Of ik word 's nachts anoniem gebeld en uitgescholden. Ik heb dan nog het geluk dat hij geen foto erbij plaatste."

Bij Zora, een ander slachtoffer, werd er wel een foto verspreid. "Ik was thuis toen een vriendin mij appte dat ik online stond en was exposed. Ik was verliefd en vertrouwde deze jongen. Ik geloofde het niet. Ik kreeg vervolgens berichten via sociale media: waarom ik nog leefde en dat ik me moet schamen."

"In Den Haag, Rotterdam, Amsterdam: iedereen weet het nu. Elke ochtend word ik huilend wakker, mijn hele leven is verpest. Ik word nu als minderwaardig gezien. En het is een tikkende tijdbom, want mijn ouders weten het nog niet. Mijn moeder zou een hartaanval krijgen, mijn vader zou nooit meer met me praten."

In de gezinnen waar deze vrouwen zijn opgevoed, is seks vaak een taboe. Ze kunnen dan ook nauwelijks praten over wat hen is overkomen. "Ik ben Marokkaans en het wordt absoluut niet getolereerd als je seks voor het huwelijk hebt, zeker niet als er ook nog bewijs voor is", legt Diana uit. "Ik ben nog vrij opgevoed, maar andere meisjes worden het huis uitgezet."

"Veel meisjes zijn bang", vervolgt ze. "Jongens intimideren ze: als je het uitmaakt, stuur ik alles door. Je telefoonnummer en het woord 'hoer' erbij, is al genoeg. Je kan er vrij weinig tegen doen."

Sommige vrouwen besluiten zelf de exposers aan te pakken, zoals Miriam. "Ik zat in die groepen en zag wat er langskwam. Toen heb gezegd dat dat niet oké was. Ik werd er vaak uitgezet, ze zien dat als bemoeienis. Op een gegeven moment werd een beheerder boos en zei hij: ik ga jou ook exposen. Ik dacht: met wat? Er valt niks te exposen. Waarom zou je dat doen?"

"Hij plaatste vervolgens een screenshot van mijn Facebookprofiel op Telegram, met het bericht dat ik een hoer was en aids had. Ik dacht so be it. Maar toen ging hij mij bedreigen. Daar werd ik wel angstig van, want je weet niet of mensen het echt doen." Miriam is inmiddels een Facebookpagina gestart, om andere slachtoffers te helpen.

Diana ondernam ook actie. "Ik heb de foto van mijn exposer gedeeld op Snapchat. Ik heb een breed netwerk, dus toen kwam ik erachter wie hij was. Ik heb hem terug-exposed: zijn foto en telefoonnummer en screenshots van ons WhatsAppgesprek online gezet, om anderen te waarschuwen."

Video: tandarts Sharif geeft gratis tandzorg op zondag

Het is weer zaterdag dus tijd voor onze rubriek een Goed Verhaal, waarin we iemand aan het woord laten die de wereld een klein beetje beter maakt.

Sharif Tairie (26) is tandarts en vindt het zijn plicht om ook mensen te helpen die geen tandzorg kunnen betalen. Daarom opent hij ook op zondag de deuren van zijn praktijk, helemaal voor niets.

Home | Contact