TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Interactieve Miljoenennota: zo wordt het geld in 2020 verdeeld

De Miljoenennota staat online. De miljoenen en miljarden vliegen je zoals gebruikelijk om de oren. Maar wat als de volledige rijksbegroting maar 1000 euro was? Om het wat inzichtelijker te maken, hebben we de begroting teruggebracht tot maar een paar euro.

De verschillen zijn tussen ministeries zijn groot: van iedere 1000 euro van de rijksoverheid gaat 4 euro naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en liefst 282 euro naar Sociale Zaken.

Wil je weten hoe de rest van die 1000 euro wordt verdeeld? Scroll dan door deze interactieve Miljoenennota:

Hoe Instagram ervoor zorgt dat jij blijft scrollen en liken

Ping! Weer een like op je Instagram-post. Superleuk natuurlijk, maar wat als je nergens meer naartoe kunt zonder een foto voor Insta te maken? Of teleurgesteld en zelfs verdrietig bent als je niet genoeg likes krijgt? Kortom: Instagramverslaving.

NOS Stories zocht uit wat het platform allemaal uit de kast haalt om jou zolang mogelijk te laten scrollen, swipen en liken, en wat voor effect dat op je heeft.

NOS Stories vroeg volgers naar hun Instagramgedrag. Van de 4500 mensen die een vragenlijst invulden, vindt 40 procent zichzelf verslaafd aan Insta. Eťn op de tien geeft aan dat sociale contacten, school en werk lijden onder hun Instagramgebruik. Ruim 4 procent zegt zelfs in paniek te raken als ze niet kunnen scrollen.

Om te zorgen dat je zo lang mogelijk blijft plakken in de app, heeft Instagram een heel leger aan psychologen en designers ingezet. "Die weten precies hoe je moet inspelen op de diepste verlangens van mensen, bijvoorbeeld het verlangen om leuk gevonden te worden. Als je dat weet uit te buiten en in een app-vorm kunt gieten, dan heb je een soort mentale heroÔne gecreŽerd", legt gedragspsycholoog en designer Tom de Bruyne uit.

Hoe verslavend is Instagram?

Dat Instagram zo verslavend is, komt vooral door wat onderzoekers een 'variabele beloning' noemen. Dat betekent dat het aantal likes en comments dat je krijgt (en van wie) iedere keer kan verschillen. Dat maakt het zo aantrekkelijk: de app is niet voorspelbaar.

Ook het eindeloos kunnen scrollen op je tijdlijn en klikken door de stories heeft effect. Je moet echt zelf initiatief nemen om te stoppen. En dat is volgens De Bruyne voor een mens lastiger dan doorscrollen. Denk aan bijvoorbeeld Netflix. Je moet meer moeite doen om de volgende aflevering niťt te kijken, dan wel. "En dat is precies de bedoeling van Insta, want hoe langer je blijft scrollen, hoe meer reclames je ziet en hoe meer geld Instagram aan je verdient."

Een like op je foto krijgen kan volgens onderzoekers hetzelfde met je hersens doen als een beloning ontvangen of als iemand iets liefs zegt. Als je heel weinig likes krijgt, is het omgekeerde waar. Je kunt je ongelukkig en zelfs verdrietig voelen. "Daar komt de behoefte vandaan om constant online te willen zijn, en dat onrustige gevoel als je niet even dat shotje Insta toegediend hebt gekregen", legt De Bruyne uit.

De hunkering naar likes heeft volgens onderzoekers ook invloed op het 'normale' leven, net als andere verslavingen. "Ik kijk altijd vol verbazing naar duckfacende meisjes die van hun Amsterdam-trip een theatershow maken voor hun volgers", zegt De Bruyne. Ook gaan mensen op zoek naar plekken om foto's te maken, terwijl ze anders niet naar die locaties zouden afreizen. Zo bezochten Instagrammers massaal een bezoekje aan dit chemische meer in SiberiŽ, op zoek naar het perfecte plaatje.

Maar voor de volgers van NOS Stories is Insta meer dan dat. Het is de manier om beter in contact te blijven met vrienden die ze niet meer zo vaak spreken bijvoorbeeld. Ook worden ze blij van leuke foto's en sommigen geven aan inspiratie op te doen voor bijvoorbeeld kunstprojecten. "Instagram is ook vooral heel leuk", legt De Bruyne uit. "Het is niet voor niks dat we zo graag op de app zitten. Maar zodra het je leven gaat beÔnvloeden, dan wordt het een probleem."

Een Instagram zonder likes

De makers van Insta lijken de laatste tijd te beseffen dat ze een grote impact hebben op het leven van hun gebruikers. Daarom proberen ze je een beetje te helpen om niet al te verslaafd te raken. Zo is het platform aan het experimenteren met een Instagram zonder likes. En ook kun je een maximum aantal minuten aan schermtijd instellen in de app. Je krijgt dan een melding op het moment dat je die schermtijd overschrijdt. Instagram zegt op die manier er alles aan te doen om gebruikers te beschermen.

Ondanks alle symptomen is een 'Insta-verslaving' niet officieel erkend in de psychologie en er is geen officieel behandelplan voor. Maar je kunt zelf wel degelijk wat doen om die schermtijd naar beneden te krijgen. "Verwijder de app van je homescreen, of zelfs helemaal van je telefoon. Laat jezelf maar een paar keer per dag even kort kijken op de app. Dan kun je de rest van de tijd meer met vrienden verbinden en je echt focussen op andere dingen. Daar word je uiteindelijk nog veel gelukkiger van", zegt De Bruyne.

Area 51 uitgelegd: hysterie, mysterie en 1001 complotten

Met nog minder dan een week op de teller voor de geplande bestorming, zijn de eerste Nederlanders al gearresteerd bij misschien wel het meest mysterieuze stukje op aarde: Area 51. De youtubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21) probeerden dinsdag binnen te dringen bij de zwaarbeveiligde militaire basis in de Amerikaanse staat Nevada. Wat is toch die aantrekkingskracht van Area 51?

NOS op 3 legt uit waarom we het ineens weer over Area 51 hebben. En wat er wťl over bekend is:

Afgelopen juli maakte Matty Roberts uit CaliforniŽ voor de grap een Facebookevenement aan. Hij riep mensen op zich aan te melden voor een bestorming van Area 51 op 20 september. Meer dan twee miljoen mensen meldden zich aan en nog eens ruim anderhalf miljoen mensen stonden op 'geÔnteresseerd'.

Complotdenkers

De CIA deed jarenlang supergeheimzinnig over het bestaan van Area 51. De geheime dienst gaf pas in 2013 toe dat de basis daadwerkelijk bestaat.

Al dat mysterieuze gedoe is voer voor complotdenkers. "Als een speciale plek niet wordt erkend, leidt dat tot discussie", zegt Jaron Harambam die bij de UvA onderzoek doet naar complottheorieŽn.

Over Area 51 gaan dus talloze complottheorieŽn rond. Sommige mensen denken dat de Amerikanen er onderzoek doen naar ufo's, aliens en ander buitenaards leven.

Andere complotdenkers geloven juist dat dit hele alienverhaal de Amerikaanse overheid goed uitkomt. Omdat niemand het dan heeft over waar de VS Area 51 eigenlijk voor gebruikt, zoals 'world domination' en het beÔnvloeden van het weer.

Doofpot

"Het centrale idee van complotdenken is dat de overheid iets in de doofpot stopt, iets achterhoudt, of niet transparant is. Nothing is what it seems", zegt Stef Aupers, die voor de KU Leuven ook onderzoek doet naar de psychologie achter complotdenken.

"En het internet verergert dat. Daar kun je een gemeenschap ontwikkelen waarmee je gelijkgestemden vindt. Je vindt altijd wel bevestiging van je eigen gelijk."

"Ook als bewijs ontbreekt, versterkt dat de vermoedens van de complottheorie", zegt Harambam. Maar volgens de onderzoeker moeten we de bestorming van Area 51 ook niet te serieus nemen: "Dat hele evenement is vooral ironisch bedoeld."

Terugkeer eb en vloed moet Grevelingenmeer redden

Deskundigen spreken van een ecologische ramp in de Nederlandse wateren. Door zuurstofgebrek zijn er plekken waar geen leven meer mogelijk is, de zogenoemde dead zones. Maar er wordt gewerkt aan een oplossing: eb en vloed terugbrengen door bijvoorbeeld gaten te slaan in de Brouwersdam.

Daar zijn vooral het Grevelingenmeer en het Volkerakmeer bij gebaat. Daar is het zuurstofgehalte op sommige plekken zo laag, dat al het leven daar afsterft. En ook niet meer terugkeert. In tegenstelling tot plekken waar nog wťl getijde is, zoals de Oosterschelde.

Vergelijk in onderstaande video-interactive zelf het verschil tussen het onderwaterleven in de levendige Oosterschelde en in het dode Grevelingenmeer:

De projectgroep Getij Grevelingen denkt door gaten te slaan in de Brouwersdam een getij van een halve meter te kunnen creŽren. Dat wil zeggen dat het verschil tussen eb (laagwater) en vloed (hoogwater) zo'n 50 centimeter is. Die beweging in het water zorgt voor meer zuurstof en daarmee voor een betere waterkwaliteit.

Maar zo'n ingreep heeft verstrekkende gevolgen voor alles en iedereen op en rondom het meer. Voor de vogels en planten die zich op de - nu nog - droge oevers gevestigd hebben, voor de jachthavens die aangepast moeten worden en voor de vaargeulen die dieper moeten.

Getij

Toch is ook Marijn Tangelder, marien ecoloog bij Wageningen Marine Research, voorstander van het herstellen van het getij: "Het zorgt voor betere menging van het meer. Vooral de diepere delen krijgen zo meer zuurstof." Eenvoudig wordt het niet: "Die 50 centimeter klinkt misschien niet als veel, maar als je nagaat dat het meer circa 18.000 voetbalvelden groot is, wil dat zeggen dat er twee keer op een dag miljoenen liters door de Brouwersdam stromen. Het gaat om enorme volumes."

In 2017 renoveerde Rijkswaterstaat nog de Flakkeese Spuisluis aan de oostzijde van het Grevelingenmeer. Door die sluis stroomt sindsdien water van de Oosterschelde naar het Grevelingenmeer. Daarmee keerde het getijde deels terug, en dat verbeterde de waterkwaliteit aanzienlijk.

Gierend duur

Alleen bleek die oplossing slechts tijdelijk van aard: de sluis is inmiddels weer dicht. Er wordt namelijk een getijdencentrale ingebouwd, waarmee er met het in- en uitstromen van het water elektriciteit wordt opgewekt. Van Bragt: "Maatregelen om de natuur te herstellen zijn gierend duur, daarom is er zo'n verdienmodel verzonnen."

De kosten voor de aanpak van de Grevelingen zijn in 2016 geraamd op 139,5 miljoen euro. Nieuwe berekeningen gaan al uit van 145 tot 149 miljoen euro.

Het Grevelingenmeer is dood, en zo ziet dat eruit

Onder de oppervlakte in de Nederlandse wateren zijn er gebieden waar al het leven afsterft door een gebrek aan zuurstof, de zogenoemde dead zones. De bekendste is in het Grevelingenmeer, op 10 meter diepte. Dit najaar bekijkt het kabinet wat eraan moet gebeuren.

Het Grevelingenmeer, vroeger een uitloper van de Noordzee, ligt op de grens van Zuid-Holland en Zeeland. Hier zorgt de recordzomer van dit jaar in combinatie met de afdamming in 1971 voor een ecologische ramp, zegt onderzoeker en duiker Peter van Bragt.

Hoe dood is een dead zone? Duik onder in onze video-interactive en oordeel zelf:

Van Bragt duikt al veertig jaar in het Grevelingenmeer. "Niet voor m'n lol hoor. Ik vind het gewoon interessant om te kijken hoe het naar de klote gaat."

Sinds het Grevelingenmeer zo'n 40 jaar geleden werd afgesloten van de Noordzee is de kwaliteit van het water snel achteruitgegaan. Vooral in de zomer stikt het van de zuurstofloze gebieden, de dead zones. Hoe heter het is, hoe dichter die dead zone naar het oppervlakte kruipt en hoe langer het duurt voordat de natuur zich herstelt. Van Bragt: "Dieper dan 10 meter is het gewoon dood. Daar is het ťťn grote baggerput."

Ademnood

Dat heeft volgens Marijn Tangelder, marien ecoloog bij Wageningen Marine Research, twee oorzaken. "Door de indamming zijn eb en vloed verdwenen, waardoor het Grevelingenmeer een stilstaand meer is geworden. Hierdoor bereikt het zuurstofrijke water aan het oppervlak moeilijk de bodem. Door verschillen in temperatuur en zoutgehalte ontstaat ook een soort scheiding tussen boven- en onderlagen, waardoor zuurstof zich niet van boven naar beneden kan verplaatsen." Gevolg: elke zomer ademnood.

Tangelder: "Het is een glijdende schaal. In het najaar herstelt het Grevelingenmeer zich weer, maar het hele ecosysteem gaat vermoedelijk jaar na jaar langzaam achteruit." Van Bragt: "Een ultrafitte marathonloper herstelt doorgaans ook sneller van een griepje dan iemand die al ziek is. Dat is hetzelfde met een ziek ecosysteem. De klap komt elk jaar weer harder aan."

Het meer herstelt niet alleen langzamer, er verdwijnt ook steeds meer leven. En dat komt niet meer terug. Van Bragt: "Ik tel hooguit nog dertig planten- en diersoorten." Een groot verschil als je dat vergelijkt met de Oosterschelde, dat lijkt op het Grevelingenmeer van vůůr de indamming, zegt Van Bragt. "Daar zitten nog 120 tot 150 soorten."

Advies

Het gebrek aan zuurstof in het Grevelingenmeer is al jaren een groot probleem, zegt ook Cees Siermann van Getij Grevelingen. Dat is een lijvige projectgroep met vertegenwoordigers van drie ministeries, twee provincies, twee gemeenten, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer, dat al ruim tien jaar de mogelijkheid onderzoekt om getijden terug te brengen in het meer.

In november brengt de groep advies uit aan de verantwoordelijke ministers Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Het Grevelingenmeer is niet de enige dead zone van Nederland. Ook het naastgelegen Volkerakmeer en het Veerse Meer hebben bij warm weer last van zuurstofloosheid. Het IJsselmeer en andere stilstaande of afgedamde wateren hebben hier minder last van, omdat deze relatief ondiep zijn.

Home | Contact