TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Moties van wantrouwen, afkeuring of treurnis: hoe zit dat eigenlijk?

Had Rutte toch bijna een motie van afkeuring te pakken. 67 Kamerleden stemden voor de motie: bijna de hele oppositie. 76 Kamerleden stemden tegen. Maar wat betekent zo'n motie van afkeuring eigenlijk?

Het heeft Rutte en zijn coalitiegenoten flink beschadigd, zei NOS-verslaggever Ron Fresen. De oppositie spreekt uit dat ze het gedrag van de premier afkeuren. Rutte lichtte de Kamer niet in over memo's over de dividendbelasting.

In onderstaande video leggen we je uit hoe het zit met moties tegen bewindslieden of zelfs het hele kabinet:

ICT-studenten: wat wij leren is verouderd en leidt tot problemen

ICT-studenten uit Groningen, Deventer en Rotterdam maken zich zorgen over het niveau van hun opleiding. Ze leren onveilige code schrijven, werken met verouderde hardware en programmeertalen en hun docenten missen praktijkervaring, zeggen de studenten.

Melvin Lammerts, oud-student van de Hanzehogeschool Groningen, twitterde erover. Hij zegt dat de code die hem geleerd werd, kan leiden tot ernstige data-lekken. Daarom vertrok hij bij zijn opleiding.

Wat je hierboven ziet, is een slide uit een Powerpoint-presentatie. De code is gemakkelijk te kraken. Melvin: "Bijna alle grote data-lekken beginnen bij deze specifieke fout. Daarom is het belangrijk dat cybersecurity vanaf het begin in het lesprogramma wordt opgenomen en niet alleen als los hoofdstuk bij sommige vakken, wat nu nog te vaak gebeurt."

Marijn Pool zit in zijn laatste jaar op de Hanzehogeschool: "In de bijna vier jaar heeft er nog nooit een docent naar de kwaliteit van mijn code gekeken. Ik heb er vaak genoeg wat van gezegd, maar dan krijg je te horen: er zijn zo veel studenten, we kunnen het niet aan."

De Hanzehogeschool zegt de zorgen van studenten te delen. "Maar studenten leren eerst de fundamenten. Later in de opleiding is er ruimte voor cybersecurity", zegt een woordvoerder. "We hebben als een van de weinigen een opleiding die specifiek gericht is op cyber-veiligheid."

"Docenten staan ver van de praktijk"

De school merkt dat het lastig is goede ICT-docenten te vinden. "ICT'ers zijn heel erg gewild, waardoor die sneller bij bedrijven gaan werken dan lesgeven."

Dat merken studenten ook: docenten staan volgens hen te ver van de praktijk. "Sommigen zitten al vijf tot tien jaar in het onderwijs", legt student Applicatieontwikkelaar Martijn Baalman van het Alfa College in Groningen uit. Hij vindt dat die geen idee meer hebben van de ontwikkelingen in het bedrijfsleven. "De stof die zij geven is veelal outdated."

"Verkeerd leren is verkeerd toepassen"

Op meer plekken speelt de discussie over veiligheid. Mbo'ers en hbo'ers in heel Nederland herkennen de problemen. "Op mijn opleiding wordt met geen woord over die veiligheid gerept," vertelt Yornik Heyl, mbo-student Systeembeheer in Rotterdam.

"Als je leerlingen drie jaar lang verkeerd PHP leert programmeren, gaan die het verkeerd toepassen", voegt een student Applicatieontwikkeling uit Rotterdam toe. Hij wil liever anoniem blijven. "Daardoor gaat het fout en krijg je datalekken bij bedrijven."

Studenten zeggen dat ze op school werken met oude hardware en verouderde programmeertalen. Rowan van der Kaaden uit Deventer: "Onze lesstof is vier jaar oud. We werken met verouderde netwerken, switches, serial ports en sockets van de derde generatie. Er is al een achtste generatie."

Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland, nuanceert dat: "Er is vooral een groot tekort aan geschoold cybersecurity-personeel. Het gebrek aan kennis bij docenten is schrijnender dan verouderde hard- en software. Lesmateriaal uit het jaar nul is natuurlijk dramatisch, maar over security kan je prima leren zonder dat je over het nieuwste van het nieuwste beschikt."

Studeer je ICT op het mbo of hbo en komt dit je bekend voor of juist helemaal niet? Wij horen heel graag meer over jouw ervaringen zodat we kunnen ontdekken of dit in heel Nederland speelt. Vul onze enquête in.

Van Napoleon tot festival: hoe werd Koningsdag Koningsdag?

Morgen mag de oranje outfit weer uit de kast en is Nederland op z'n gekst. Van koekhappen tot festival en van vrijmarkt tot vergistoerist. Maar waarom vieren we eigenlijk Koningsdag? Waar komt onze nationale feestdag vandaan?

In deze video duikt NOS op 3 in de geschiedenis van onze nationale feestdag, van Napoleon tot wc-pot werpen:

Hoe de sfeer in het paradijselijke Nicaragua 'ineens' omsloeg

Nicaragua is een opkomend vakantieland, met prachtige stranden en enorme vulkanen. Maar vorige week leerden we een andere kant van het land kennen: door onvrede over een overheidsmaatregel, ontstond een dagenlange strijd tussen demonstranten en politie. Er vielen ten minste twintig doden.

Vooral studenten demonstreerden. Kan alleen een wetsvoorstel over pensioenen dan zo veel woede losmaken onder de jonge bevolking? Niet per se: de protesten zijn eerder een uiting van jarenlang opgebouwde frustraties.

De Nederlandse Hyacinth (31) woont sinds kort in Léon, de tweede stad van Nicaragua, om Spaans te leren. "Eerst gingen vooral gepensioneerden de straat op: een kleine groep 60-plussers, die het daadwerkelijk in de portemonnee was gaan voelen. Op die protesten werd met agressie gereageerd, en toen escaleerde de boel."

"Jongeren wordt hier vaak verweten dat ze te apathisch zijn over politiek," zegt Sander* (28). Hij woont al jaren in de hoofdstad Managua. "Nu hebben studenten dus besloten om te laten zien dat ze het niet met de regering eens zijn. Dat gaat niet zozeer om de pensioenregeling, maar om het feit dat een afwijkende mening de kop in wordt gedrukt."

De eerste protesten begonnen misschien vanwege de geplande pensioenkortingen, er borrelde al langer iets onder de Nicaraguanen over hun president, Daniel Ortega. "Over de manier waarop die het land bestuurt, maar tot nu toe kwam het nog niet tot een opstand," zegt Zuid-Amerika correspondent Marc Bessems.

"In Nicaragua is sprake van een langzame afbreuk van de democratie. Ortega's partij veranderde de grondwet en neemt alle lagen van de politiek over. Kritische media worden uit de lucht gehaald en oppositieleden wordt het leven moeilijk gemaakt."

Dat juist Ortega op zo'n autoritaire manier regeert is opvallend: het was zijn beweging die eind jaren 70 de revolutie tegen dictator Anastasio Somoza leidde. Door zijn status als socialistische volksheld won Ortega twee keer de presidentsverkiezingen. De laatste keer was elf jaar geleden en de oppositie is te zwak en te verdeeld om veel weerstand te bieden.

Hoewel Ortega nog op vrij veel steun kan rekenen, groeit de laatste jaren de frustratie, zegt Patricio Silva, hoogleraar Latijns-Amerikaanse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. "De bevolking heeft het gevoel dat zij niets heeft in te brengen. Ortega en zijn vrouw, de vice-president, besturen het land als koning en koningin."

Ook het omstreden Nicaragua-kanaal ligt mensen nog vers in het geheugen. "Ortega sloot een deal met China om een kanaal dwars door Nicaragua te graven, als concurrentie voor het Panamakanaal. Daar is nog veel ontevredenheid over en het project komt niet van de grond."

"Het kanaal zou volgens Ortega 250.000 banen opleveren," zegt Sander. "Maar hoeveel Nicaraguanen zijn nou opgeleid voor zo'n project? Daarbij zijn de voorwaarden met China heel nadelig voor Nicaragua: de eerste honderd jaar krijgt het land hier geen inkomsten uit."

Werkgelegenheid is een groot thema in het land: Nicaragua is het op één na armste land van Centraal Amerika, en heeft nauwelijks een eigen industrie. Alleen het stijgende toerisme is een lichtpuntje. "De Nicaraguanen werken daar graag aan mee", zegt Sander. "Zij denken: als dit mij werk oplevert en de toeristen respecteren de natuur, dan is het allemaal prima."

Toch heeft het toerisme ook een nadeel: "Het genereert ook frustraties," zegt hoogleraar Silva. "De bevolking ziet toeristen met een betere levensstandaard, die meer toegang krijgen tot betere omstandigheden."

Voor ouderen waren de pensioenplannen de druppel die de emmer deed overlopen. "Maar de grote protesten begonnen pas toen er met geweld werd ingegrepen," zegt Bessems. "Die verontwaardiging is een katalysator geweest."

Het geweld komt niet alleen van de politie: ook regeringsgezinde motorbendes staan tegenover de demonstranten. "Dit soort colectivos zijn in Venezuela ook vaak actief bij demonstraties als een soort knokploegen. De politie staat erbij en kijkt ernaar."

"Leden van de jongerenafdeling van de partij van Ortega hebben geweld gebruikt", zegt Sander. "En ik hoor van meerdere mensen dat gevangenen zijn vrijgelaten die mensen intimideren en winkels plunderen. Maar het is moeilijk te zeggen wat allemaal klopt, want de media worden gecensureerd."

De protesten van afgelopen week vertonen wat overeenkomsten met de revolutie van de jaren 70, al lijkt Ortega nu aan de andere kant te staan, zegt Bessems.

De vergelijkingen zijn ook op straat te zien: waar in de jaren 70 beelden van Somoza, de toenmalige dictator, omver werden getrokken, gaan nu de 'trees of life' van mevrouw Ortega neer. "De demonstranten scanderen 'Ortega y Somoza son la misma cosa'," zegt Sander, "Ortega en Somoza zijn één pot nat."

"Ortega hoopt dat de protesten zullen stoppen nu hij het wetsvoorstel heeft ingetrokken," zegt Silva, "maar ik verwacht een soort golf van protesten. Veel van de demonstranten waren tot voor kort lid van zijn achterban, maar de onderdrukking wordt niet meer geaccepteerd."

Dit lijkt te kloppen: "Ondanks dat de wet is ingetrokken gaan de protesten door, alleen rustiger," zegt Hyacinth. "Veel volwassenen hebben zich aangesloten. Ze willen nu ook dat de president alles rechtzet wat er de afgelopen dagen is gebeurd en de dialoog aangaat met het volk."

"Deze protesten gaan vooral over vrijheid van meningsuiting", volgens Sander. "En over het gebrek aan inspraak in de politiek. Er komt nu een soort frustratie uit van de afgelopen jaren. De Nicaraguanen pikken het niet meer."

*De echte naam van Sander is bekend bij de redactie.

Ook als je al digitaal tv kijkt, is het voor jou fijn dat analoog verdwijnt

Kabelbedrijf Ziggo is vandaag begonnen met het uitschakelen van analoge tv. In Capelle aan den IJssel zijn ze als eerste aan de beurt, daar krijg je geen beeld als je nog op de 'ouderwetse' manier kijkt.

Waarom analoog tv kijken weg moet? Omdat digitale tv een hoop voordelen heeft. In de video hieronder leggen we je uit hoe dat zit.

In de aankomende twee jaar gaat het analoge signaal in heel Nederland verdwijnen. Dat betekent dat zo'n 300.000 mensen moeten overstappen naar het 'nieuwe' tv-kijken.

Home | Contact