TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Ruben zwemt, fietst en rent zich stuk tegen depressie

Ruben (23) verloor drie jaar geleden zijn goede vriend Jochem, die een depressie had. Hoewel hij aan de beterende hand leek, stapte Jochem op z'n twintigste totaal onverwachts uit het leven.

Het maakte diepe indruk op Ruben en z'n vriendengroep. Vandaag zwemt, fietst en loopt Ruben daarom de Ironman-triatlon in Bolton, Engeland. De opbrengst gaat naar de stichting Grip op je Dip, die jongeren met een depressie helpt.

In de video hieronder volgen we Ruben tijdens z'n training:

Uit onderzoek van Trimbos blijkt dat vooral jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar last hebben van een depressieve stoornis. Een op de vijftien jongvolwassenen had in de afgelopen twaalf maanden een depressie.

In sommige gevallen zijn deze depressieve gevoelens zo hevig dat jongvolwassenen besluiten uit het leven te stappen. In 2018 gebeurde dat 99 keer in de leeftijdscategorie 20 tot 25 jaar.

Nieuw aanbod

Depressies zijn te behandelen met therapie. Meerdere stichtingen bieden hulp, waaronder Grip op je Dip. Daar kunnen jongeren online gratis en anoniem praten met lotgenoten en professionals.

Nu is hun therapie vooral gericht op jongeren met een dip, maar de stichting wil graag uitbreiden met een specifiek aanbod voor jongeren met een zware depressie of sucidale gedachten. Om die wens uit te laten komen, hoopt Ruben vandaag zo veel mogelijk geld op te halen tijdens de triatlon.

Dat wordt nog een hele uitdaging. Een triatlon bestaat uit 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer wielrennen en 42,195 km hardlopen. Om dat te halen, heeft Ruben inmiddels zo'n tien maanden training achter de rug.

De rest van de vriendengroep is er vandaag bij in Bolton om Ruben te steunen. Daar hopen ze zelf ook geld op te halen met een benefietfeest en een optreden. De teller van Ruben en z'n vrienden staat inmiddels op ruim 13.000 euro.

Dit zijnde spannendste races van de F1-kalender (en zo scoort Zandvoort)

Zo'n beetje elke coureur heeft het dit seizoen al gezegd: de Formule 1 is saai. Mercedes wint bijna alles, en dat is al vijfenhalf seizoen zo. Van de laatste 109 races won de Duits-Britse renstal er 82.

Toch zijn er een paar circuits waar Mercedes het lastig heeft. De Red Bull Ring, bijvoorbeeld. Waar Max Verstappen vorig raceweekend de hegemonie van Mercedes doorbrak. En dat is geen toeval.

Drie factoren bepalen hoe spannend een race worden. Welk circuit scoort het beste? En wordt de GP van Zandvoort een leuke race? Dat laten we je zien in onderstaande video:

Komen er ook echt strengere drugscontroles op festivals?

De afgelopen week domineerde minister van Justitie Grapperhaus het nieuws met zijn uitspraken over drugs. Hij riep op tot minder festivals en kondigde aan dat je "met een pilletje het festivalterrein niet meer opkomt". Maar wat houden de stevige woorden van de minister in de praktijk in? NOS op 3 confronteerde de minister met zijn uitspraken.

Check hier wat er allemaal terechtkomt van de uitspraken over drugs en festivals van Grapperhaus.

Hoe de Oeigoeren compleet in de klem van China zitten

Deze week in het nieuws: toeristen die naar de Chinese regio Xinjiang reizen, krijgen een spionage-app op hun telefoon. Alle berichten en contacten worden hiermee gescreend. Voor de Oeigoeren, een moslimminderheid in Xinjiang, is dit dagelijkse praktijk: ze zitten in de klem van het overheidssysteem.

Het is een mate van controle waar wij ons weinig bij voor kunnen stellen. Op straathoeken staan agenten bij checkpoints die, als je Oeigoer bent, alles van je controleren. Als je bijvoorbeeld de 'verkeerde' taal gebruikt, dus niet het algemeen Chinees, loop je grote kans om opgepakt en naar een kamp gestuurd te worden.

Hoe China de Oeigoeren in Xinjiang onder de duim houdt, leggen we je uit in onderstaande video:

De Chinese overheid noemt de kampen heropvoedingskampen, maar uit verschillende rapporten van onder meer Human Rights Watch blijkt dat de omstandigheden er schrijnend zijn. Ouders en kinderen worden van elkaar gescheiden en er wordt gemarteld. Reden voor Nederland om samen met 21 andere landen een brief aan de VN-Mensenrechentraad te sturen.

Zandvoort in n klap de bochtigste race op de racekalender

De Grand Prix van Nederland in 2020 wordt de bochtigste race van allemaal. Geen enkel circuit op de racekalender bestaat procentueel gezien uit zo veel bochten als Zandvoort. Alleen de GP van Brazili en Spanje komen in de buurt. Ook heeft Zandvoort - op Monaco na - de minste meters recht stuk. Dat blijkt uit een analyse die NOS op 3 maakte van alle circuits waarop de laatste jaren is geracet.

Wat een F1-race spannend maakt en hoe spannend Zandvoort wordt, hebben we onderzocht. Hoe? Dat leggen we je in onderstaande interactive uit:

De combinatie van veel bochten en weinig rechte stukken lijkt op voorhand niet garant te staan voor een spannende race vol inhaalacties. Eerder lieten verschillende coureurs, onder wie Max Verstappen, Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo, al weten te vrezen voor een optocht in de duinen.

Ook race-talent Richard Verschoor (18) ziet zo gauw geen plekken waar je makkelijk een tegenstander kan passeren. "Ik denk dat het op twee, heel misschien drie plekken kan. In bocht n, de Tarzanbocht, is het nog het 'makkelijkst'. Maar ook daar is het krap. Als je ballen hebt, zet je 'm aan de binnenkant ernaast. Daar staat ook een muur, dus dat is risicovol."

Hoog op het prioriteitenlijstje van Jan Lammers, sportief directeur van de GP in Zandvoort, staat dan ook: het aantal inhaalplekken op het circuit vermeerderen. "Dat het hier lastig inhalen is, is niet alleen een gegeven maar ook een startpunt. Daarom hebben we gekeken: hoe kunnen we een race creren waarin er wl ingehaald wordt? Ik zie ons dat nog best wel voor elkaar krijgen."

Lammers doelt op de aanpassingen die nog gedaan worden aan het circuit. Zo wordt het rechte stuk verbreed, de laatste bocht gekanteld en de chicane wijder. Bovendien begint de DRS-zone - de zone die van essentieel belang is bij inhaalacties (zie onderstaande afbeelding) - al vr de laatste bocht. Dit moet de kans op spektakel in de Tarzanbocht vergroten.

Ook als actie daar uitblijft, valt er toch nog wat te genieten denkt Verschoor: "De pitstops worden heel snel, waardoor er veel verschuivingen plaatsvinden. Daarnaast kun je op verse banden iemand tot foutjes dwingen. Daar heb je geen inhaalplekken voor nodig." Lammers: "En in Monaco kun je helemaal niet inhalen en dat is de populairste Grand Prix op de kalender. Als wij zo'n zelfde status hier kunnen creren zijn we heel blij."

In podcast De Dag praten we verder over de baan van Zandvoort met coureur Stphane Kox:

Home | Contact