TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Nederlander (20) voor de rechter na dodelijk ski-ongeval, wat zijn de regels?

In Oostenrijk staat vandaag een Nederlandse snowboarder (20) voor de rechter vanwege een ski-ongeluk dat hij een jaar geleden had. Tijdens de laatste afdaling van zijn vakantie kwam hij in botsing met een Oostenrijkse vrouw. Zij overleed korte tijd later. De Nederlander wordt vervolgd voor dood door schuld.

Of hij schuldig wordt bevonden, ligt volgens zijn advocaat Stephan Wijnkamp onder meer aan wat er in de drie seconden vůůr het ongeluk gebeurde en of hij de vrouw toen heeft kunnen zien. "Die seconden zijn cruciaal. Had hij haar toen gezien, dan had hij haar moeten ontwijken. Anders is hij nalatig geweest." De advocaat van de jongen noemt dat in deze zaak lastig te bewijzen, want er zouden geen getuigen zijn.

Ook is het de vraag onder welke hoek het ongeval heeft plaatsgevonden, omdat dat duidelijkheid kan geven over de richting waarin beiden zich over de piste bewogen. Skiede de vrouw bijvoorbeeld voor de snowboarder naar beneden, of stak ze over? Voor zulke zaken zijn pisteregels, vastgelegd door de internationale skifederatie FIS en de Oostenrijkse Raad voor Alpine Veiligheid.

In die regels staat onder meer wie er wanneer voorrang heeft, hoe in te halen en in te voegen, waar je wel en niet stil mag staan, waar je mag lopen en wat je moet doen na een ongeluk.

In Oostenrijk wordt een skiongeluk hetzelfde afgehandeld als een verkeersongeluk. Wijnkamp: "Er komt politie bij, de officier van justitie kijkt ernaar en er vindt een reconstructie plaats. Soms nog op de dag van de zitting. Ook vandaag kan het nog zijn dat we de piste opgaan om een en ander te reconstrueren. De rechter heeft duidelijk aangegeven dat we ski's en snowboard mee moesten nemen."

Volgens Philip de Koningh van de Vereniging Van Ski- en Sneeuwsportleraren verschilt het per skischool of er op de piste aandacht is voor de FIS-regels. Vooral de factor tijd speelt een rol. Als je een week de tijd hebt om een groep te begeleiden, kun je er meer aandacht aan besteden.

Skileraar Patrick Strik (26) vertelt dat de pisteregels haast heilig zijn in Oostenrijk. "Ik heb daar verschillende keren theorie- en praktijkexamen gedaan en er werd altijd naar gevraagd. Dan moesten we er acht van de tien opnoemen, bijvoorbeeld. Ook de skileraren die mij lesgaven waren daar heel scherp op."

Maar bij Pim (22), ook ski- en snowboardleraar, viel dat wel mee. "In principe zijn de FIS-regels niet zo aanwezig op de piste. Ik houd er ook niet veel rekening mee. Het zijn meer fatsoensregels die je meegeeft."

Zoveel duurder is een dagje uit naar Amsterdam in 2019

Als je een dagje naar Amsterdam wil - vanuit het midden van het land - hoeveel euro ben je dan kwijt? En is dat door de recente verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent veel meer geworden?

Dat hangt er maar net vanaf wat je allemaal gaat doen en welke keuzes je maakt. Pak je trein of toch liever de taxi? Ga je voor een museumbezoekje met of zonder rondleiding? Je kan het zo bont maken als je zelf wil.

Klik in onderstaande tool jouw ideale dagje Amsterdam aan en zie hoeveel het scheelt met vorig jaar:

Schimmels, infecties en ander prutswerk: nagelbranche wil amateurs weren

Er moeten erkende diploma's en wettelijke regels komen voor het vak van nagelstylisten. Dat vindt de brancheorganisatie van nagelsalons het Nagelgilde. Ze willen dat zo voor klanten duidelijker wordt welke salon deugt, en welke niet.

NOS op 3 maakte afgelopen weekend dit verhaal over uitbuiting in nagelsalons. Volgens de brancheorganisatie zitten er gezondheidsrisico's aan salons die hun werk amateuristisch doen. Uit reacties die NOS op 3 kreeg, blijkt dat veel klanten daar ervaringen mee hebben. De klachten variŽren van wondjes na het vijlen, zwarte nagels door schimmels en allergische reacties.

Als je nu een salon begint, hoef je daar geen vakkennis of diploma's voor te hebben. Daardoor zijn de kwaliteitsverschillen groot: er zijn salons die professioneel bezig zijn met het vak, maar er zijn ook salons die geen eisen stellen aan de opleiding van het personeel, of die slordig omgaan met hygiŽne.

Gatennagels

De brancheorganisatie is niet blij met amateurs die zich stylist noemen. "Iemand die zijn nagels voor het eerst laat doen, is na een slechte ervaring voorgoed verloren voor de nagelindustrie. Terwijl er veel professionele stylisten zijn die heel anders werken", zegt Christine Roggeveen van het Nagelgilde.

Het Nagelgilde waarschuwt dat onprofessioneel handelen in een salon schade kan aanrichten aan nagels en vingertoppen. "We zien klanten van wie de nagel zo dun is gevijld dat er bijna gaten in vallen", zegt Roggeveen."Als stylisten werken we ook met chemische producten. Dan moet je goed weten wat je doet."

Amata van Straaten, die zichzelf nagelspecialist noemt, ziet wekelijks nagels die verminkt zijn in goedkope salons, zegt ze. Klanten komen dan bij haar voor hulp. "Kunstnagels en gellak zijn op zichzelf niet schadelijk voor je nagels. De schadelijkste factor is de stylist."

De meest voorkomende klacht is dat nagels te ver zijn afgevijld. Ook zijn er klachten over nagelriemen die bij een Russian Manicure zo ver zijn afgeknipt dat de nagelwortels zijn beschadigd. Van Straaten: "Dat is de bron van je nagelplaat, die herstelt nooit meer."

Huidinfecties ziet ze ook veel. "Ik krijg klanten met groene, gele of bruine vlekken op de nagels en dat zijn bacteriŽle infecties." Als zoiets op meerdere nagels tegelijk voorkomt, kan het geen toeval zijn, zegt ze: dan heeft de nagelstylist onhygiŽnisch gewerkt.

Klanten zijn verbaasd als Van Straaten vraagt eerst de handen te wassen voor ze hun nagels doet. "Bij goedkope salons kan je vaak meteen gaan zitten. Wanneer zo'n salon werkt met gebruikte vijlen, die niet na elke klant gedesinfecteerd worden, neem je als klant een risico. Als daar een bacterie van een ander op zit en op jouw nagel komt, kan je zo een infectie oplopen. Die bacterie wordt namelijk afgedekt met gellak, zodat het gaat broeien."

Van Straaten en haar collega's balen enorm dat er geen toezicht is op budgetsalons. "Ze maken mensen ziek. De enige manier om dit de kop in te drukken, is beter toezicht vanuit de overheid."

Internationaal nagelexpert Doug Schoon is het met de nagelstylisten eens. "Vooral YouTube schaadt de nagelindustrie. Er zijn te veel mensen die denken dat ze na het kijken van video's een nagelstylist zijn. Het is een serieus vak, dat om serieuze scholing vraagt. Dat kan je niet even online leren."

Soms wordt er ook in Nederland gewerkt met nagelproducten waar de stof mma (Methyl MethAcrylaat) in zit, zoals in veel solarnagels. Die producten zijn niet illegaal en spotgoedkoop online te krijgen, maar het gebruik ervan wordt sterk afgeraden door de beroepsgroep.

Als er mma in een kunstnagel zit, heeft dat namelijk als nadeel dat de nagel niet goed aan een natuurlijke nagel plakt. En om dat op te lossen, worden eigen nagels dan heel ver afgevijld. Het gevolg is dat de nagels scheuren. Kunstnagels met mma zijn ook zo hard, dat de natuurlijke nagel kan breken. En omdat ze niet 'oplosbaar' zijn, kunnen ze moeilijk worden verwijderd. Daardoor gebeurt dat vaak met kracht. Het gevolg: schade aan de eigen nagels.

Over mma gaan online ook verhalen dat het kankerverwekkend zou zijn in nagelproducten. Maar dat is volgens Roggeveen nooit aangetoond. Ook Schoon, die al dertig jaar onderzoek doet naar nagelproducten, zegt dat hij hier nooit bewijs van heeft gezien.

Hij zag door onhygienisch werken of het intensieve gebruik van chemische ingrediŽnten inderdaad wel infecties en schimmels bij klanten en bij medewerkers irritaties aan luchtwegen, ogen en huid en allergieŽn.

Volgens Schoon moeten nagelstylisten altijd bescherming dragen, zoals handschoenen en een mondkapje. En er moet goede ventilatie in de salons zijn.

Ook stylisten die wij spraken, klagen over het werken in de chemische dampen. Ze vertellen over klachten op de lange (problemen aan luchtwegen en kuchen) als de korte termijn (duizeligheid). Maar die klachten worden nauwelijks officieel gemeld: op een enkele registratie van allergie na zijn er geen cijfers over beroepsgerelateerde ziekten bij nagelstylisten in Nederland.

Goed onderzoek naar de dagelijkse klachten van stylisten in de Nederlandse salons, is er dus ook niet. Ook is Łberhaupt niet bekend wat het werken in de hele specifieke werkomstandigheden van een nagelstylist, met de dagelijkse chemische dampen, op de lange termijn doet met de gezondheid.

Sommige deskundigen vermoeden op basis van eigen praktijkstudies dat er mogelijke gezondheidsrisico's kunnen zijn van die dampen, bijvoorbeeld voor ongeboren kinderen, maar ook zij zeggen dat er veel meer onderzoek nodig is om dat vast te stellen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed afgelopen jaar onderzoek naar nagelproducten en bij 85 procent van de onderzochte producten klopte iets niet. Er zaten meer gevaarlijke stoffen in dan wettelijk is toegestaan en de etiketten klopten niet.

Maar ook dat leidt volgens Schoon niet direct tot serieuze risico's. "De regels voor de chemische producten zijn in Europa gewoon heel strikt, waardoor je de normen al snel overschrijdt. Belangrijker voor jouw gezondheid is echt dat de stylist verantwoord omgaat met de producten."

Waar moeten mensen heen als ze melding willen doen van opgelopen schimmels of infecties? Dat blijkt lastig, omdat het niet over medische zorg gaat. De Consumentenbond heeft een online klachtenforum, maar een toezichthouder op de dienstverlening van nagelstylisten is er eigenlijk niet.

'Wij balen ook van criminelen in de nagelsector'

Het verhaal van NOS op 3 Zorgen om uitbuiting in goedkope nagelsalons van afgelopen zondag roept veel reacties op. Ook Vietnamese betrokkenen willen nu wel praten. Zij zeggen allemaal: het gebeurt, en daar balen wij ook van.

Een van de medewerkers wijst ons erop dat er schijnhuwelijken worden gesloten om mensen naar Nederland te halen. "Vietnamese vrouwen en mannen komen via die huwelijken en moeten de reis, opleiding en huur terugbetalen door het werken in de salons. Soms werken ze maanden voor niks, of voor maar een paar euro." Van hen durven er maar enkelen aangifte te doen. "Ze zijn illegaal en willen niet worden teruggestuurd."

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er een onderzoek loopt naar mogelijke schijnhuwelijken en mensensmokkel bij nagelsalons.

De medewerker die wij spraken wil niet met naam en toenaam in de publiciteit. "Vietnamezen weten precies wat bij wie speelt. Maar ze praten niet. De regel is dat je de ander met rust laat, al hebben ze wel een mening over wat anderen doen. Veel Vietnamese mensen walgen van de uitbuiting die ze zien."

Gevaarlijk

Weer een andere betrokkene vertelt dat wietteelt en uitbuiting in sommige salons hand in hand gaan. "De wietplantages, dat is waar het echte geld zit. Salons zijn een goede bijverdienste of zijn er voor het witwassen van drugsopbrengsten."

Hij sprak met ons onder zijn eigen naam, maar wil anoniem blijven. "Praten hierover betekent dat je gevaar loopt. Ik ben bang voor een liquidatie, of dat mijn familie in Vietnam bezoek krijgt. Maar ik ben ook boos dat criminelen het voor goede salons verpesten en daarom wil ik wel van me laten horen."

Vietnamezen in Nederland zijn georganiseerd als een spinnenweb, zegt hij. Iedereen helpt elkaar. "Zwartwerken kan gemakkelijk bij een kennis of familie. Dat is misschien niet netjes, maar wel iets anders dan de onderwereld die we ook zien. Wij willen eerlijk geld verdienen, in plaats van een uitkering trekken, maar dat wordt ons met slechte berichten over ons vak heel moeilijk gemaakt."

Hij en andere familieleden balen daarvan. "Wij willen een eerlijke salon opzetten en willen dat mensensmokkel wordt aangepakt. Wij krijgen door die slechte salons ook een slechte reputatie, terwijl dat onterecht is." Onze bron roept de Inspectie en politie op goed te controleren in de nagelsalons. "De zaken die niet deugen, moeten weg uit ons vak", zegt hij. Eerder drong de Nationaal Rapporteur Mensenhandel aan op een onderzoek.

'Onwetend is niet oneerlijk'

Als je de regels of de taal niet goed kent, kan je ook uit onwetendheid fouten maken, zegt hij. "Met belastingen bijvoorbeeld. Sommige ondernemers kennen die regels niet of weten niets over luchtkwaliteit of administratie. Maar dat zijn andere mensen dan criminelen die uitbuiting toestaan."

Volgens hem zijn de meeste Vietnamese salons eerlijk en professioneel. "De kennis van het vak komt nota bene uit Vietnam!" Bovendien gebeurt het ook dat Nederlanders of mensen met andere nationaliteiten nagelsalons gebruiken voor criminele activiteiten, zegt hij.

In de salons waar misstanden zijn, wordt vaak gewerkt met nulurencontracten, vertelt een ander. Die worden getoond bij controles, maar de uitbetaling gaat cash. Medewerkers hebben geen ziektedagen of pensioen en in slechte maanden moeten ze verplicht thuisblijven zonder loon. Als het druk is krijgen ze geen pauzes en mogen ze niet naar de wc.

Werknemer of slachtoffer?

"Mijn familie werkt in salons en ze zijn blij met hun werk, maar ik zie hen wel als slachtoffers. De saloneigenaren die verdienen goed, maar het personeel niet. En als er wat is, hebben ze geen contract, geen rechtsbescherming. Ze moeten eerst voor weinig geld vijlen, dan voor ietsje meer lakken, enzovoorts. En na tien jaar hebben ze last van hun ademhaling, kuchen ze, door alle stof die ze hebben ingeademd. Het is niet goed voor ze."

In de comments van onze social media-accounts kregen we ook veel vragen over hoe uitbuiting of mensenhandel in een nagelsalon te herkennen zijn. Aanwijzingen zijn bijvoorbeeld matrassen achter in de winkel of nagels voor niet meer dan 15 euro. Op deze site kan je zien hoe je signalen van uitbuiting kunt herkennen. De politie roept mensen op meldingen ook bij hen te doen.

Vanwege het garanderen van de anonimiteit zijn details en herleidbare informatie weggelaten in dit artikel.

Zorgen om uitbuiting in goedkope nagelsalons

Op bijna iedere straathoek kan je tegenwoordig je nagels laten doen, vaak tegen lage prijzen. Maar die goedkope mooie nagels kunnen ook een donker randje hebben, blijkt uit onderzoek van NOS op 3.

In Nederland is nauwelijks sprake van toezicht op de snelgroeiende nagelsector, terwijl er zorgwekkende signalen zijn van mensenhandel en uitbuiting. In de video hieronder nemen we je mee in de wereld van nagelsalons.

Volgens diensten Europol en de FIOD zijn nagelsalons al langer aantrekkelijk voor criminelen, om er geld wit te wassen of illegalen te laten werken. Er zijn bijvoorbeeld geen regels over het beginnen van een nagelsalon, er kunnen veel mensen tegelijk werken en er wordt vaak cash betaald.

In Engeland is duidelijk geworden dat honderden illegale Vietnamese werkers in nagelsalons zijn uitgebuit. En ook Spanje rolde afgelopen maand een netwerk op: in zo'n honderd nagelsalons werden meer dan 730 illegale Vietnamezen ontdekt.

In BelgiŽ stapelen zaken rond arbeidsovertredingen en uitbuiting in salons zich ook op. Het OM daar heeft het over een internationaal fenomeen. Er zijn zo veel overtredingen geconstateerd in Brussel en andere grote steden, dat nu een groter onderzoek loopt naar mogelijke criminele activiteiten achter de salons.

Door de voorvallen in de landen om ons heen, wordt steeds meer bekend over uitbuiting en mensenhandel in nagelsalons. Vaak zijn het Vietnamezen die richting Europa komen om, vaak uiteindelijk in Engeland, geld te verdienen. Deskundigen leggen uit dat jonge Vietnamezen eropuit worden gestuurd om geld te verdienen.

Netwerken van familie en kennissen helpen met de reis en het vinden van werk en onderdak in Europa. Het vertrouwen in een behulpzaam familielid of kennis zorgt ervoor dat iemand vaak niet eens weet waar hij of zij terechtkomt. En dat kan in foute handen zijn.

"Zodra ze aankomen wordt hun paspoort afgepakt", vertelt antropoloog en AziŽ-deskundige Oscar Salemink. "De netwerken bedreigen de meisjes en hun families met de dood als zij de politie inschakelen."

Als iemand vervolgens aan het werk wordt gezet, moet geld verdiend worden om de kosten van de overtocht terug te betalen aan smokkelaars. Door een gesloten groep te vormen, blijven de Vietnamezen goed onder de radar. De vrouwen worden geÔsoleerd van de westerse buitenwereld, waardoor hulp zoeken vrijwel onmogelijk is.

Er zijn ook veel Vietnamese salons waar niets van bovenstaande speelt. Het vak van nagelstylist is al heel lang een beroep in Vietnam, waardoor er veel kennis vandaan komt. Vaak is die van generatie op generatie overgedragen.

In Nederland is de nagelmarkt groeiende. De Kamer van Koophandel telt ongeveer 9000 zaken die iets met nagels doen, in 2013 waren dat er nog 6000. Er zijn nog zo'n 28.000 zaken die ook in de categorie verzorging, manicure en pedicure vallen, maar daarvan is niet duidelijk of ze iets met nagels doen. En er komen er honderden per jaar bij. De meeste van die zaken zijn van Nederlandse eigenaren, maar vooral salons met een Vietnamese eigenaar zitten in de lift.

Voor het beginnen van een nagelsalon heb je in Nederland geen diploma nodig en ook verder zijn er amper regels: iedereen kan een salon openen. Daardoor is de markt divers: er zijn professionele salons met goede werkomstandigheden, maar er zijn er ook die geen ventilatie hebben of waar personeel ongeschoold is.

De prijzen verschillen daardoor enorm: heb je in de ene zaak voor 20 of 30 euro een nieuw setje nagels, ergens anders kun je het dubbele betalen. Volgens het Nagelgilde, de brancheorganisatie, kan zo'n lage nagelprijs eigenlijk niet. "Dan moet je ergens op beknibbelen", zegt woordvoerder en saloneigenaar Christine Roggeveen. "Bijvoorbeeld door geen of minder ventilatie aan te schaffen, te lage lonen of door het gebruik van spotgoedkope, onverantwoorde producten. Het professioneel runnen van een salon kan gewoonweg niet voor dat geld."

Melden is moeilijk

Bij officiŽle instanties is weinig tot geen informatie beschikbaar over misstanden in Nederlandse nagelsalons: geen politieonderzoeken en tot nu toe zijn er nog geen rechtszaken gevoerd. We vroegen het tientallen instanties, maar kwamen niet veel verder.

Hulpverleners die meer straatwerk doen, hadden meer te vertellen. Zo spraken hulpverleners van organisaties zoals Fairworks, Shop Den Haag en Pacific Links met slachtoffers. Die organisaties vertellen ons dat ze zeker weten dat ook in Nederlandse nagelsalons sprake is van mensenhandel.

Vrouwen die onder dwang te lang moeten werken in salons om zo hun schulden af te lossen, durven uit angst voor uitzetting of reputatieverlies bij familie niet direct met ons te spreken. De hulpverleners spreken van een heel gesloten wereld, waar niemand openlijk spreekt over de omstandigheden. Laat staan dat iemand naar de politie stapt.

Inspecties

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet controles op het gebied van arbeidsrecht. In de afgelopen anderhalf jaar zijn er door de Inspectie 29 salons beoordeeld. Dat waren geen bewuste controles van nagelsalons, maar min of meer toevalscontroles, omdat een gebied werd gecontroleerd waar ook een nagelsalon gevestigd was.

In meer dan de helft van die gecontroleerde salons was wel wat mis. Het ging dan om zaken als illegale arbeid, niet naleven van regels of medewerkers zonder verblijfspapieren.

Waarom wordt er dan niet meer geÔnspecteerd in salons? Dat krijgt geen prioriteit, zegt de inspectie, omdat er geen signalen over binnenkomen. Ze werken 'risicogestuurd' en daarbij zijn concrete meldingen heel belangrijk.

De Nationale Politie zegt dat de problemen rond nagelsalons internationaal spelen. In Nederland zijn er dus weliswaar signalen, maar het is moeilijk om er als politie op te handhaven, omdat er weinig regels zijn voor nagelsalons, geven ze aan.

"Dat is het klassieke probleem bij mensenhandel", zegt Shamir Ceuleers van het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel. "Als je het zelf niet actief onderzoekt, zie je het ook niet, want slachtoffers melden zichzelf vaak niet."

Nederland moet proactief achter voordeuren gaan kijken, zegt hij. Helemaal nu landen als Engeland strenger controleren en ook grenscontroles opschroeven in het licht van de brexit. "Mensenhandelaren zoeken de weg van de minste weerstand. Als het op de ene plek moeilijker wordt hun werk te doen, gaan ze naar een ander land, bijvoorbeeld Nederland."

Shamir wijst ook op de tientallen Vietnamese kinderen die hier in Nederland uit de beschermde opvang zijn verdwenen, zoals begin november naar buiten kwam. Vermoedelijk gaan ook die met mensensmokkelaars door naar Engeland.

"Je kan niet zeggen: dat meisje of die ene jongen werkt daar nu in die salon, maar we weten wel dat Vietnamese minderjarigen daar in uitbuitingssituaties zijn teruggevonden, vooral in de hennepteelt of nagelsalons. En wij raken ze hier in Nederland kwijt. Dat is reden tot zorg. Niet weten wat er zich hier precies afspeelt, is gezien alle signalen, onacceptabel."

Home | Contact