TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

De lokale lockdown als laatste redmiddel

De tijd van landelijke lockdowns lijkt achter ons te liggen. Maar op een aantal plekken in de wereld zien we wel regio's of steden die door het coronavirus opnieuw op slot gaan. Neem Leicester in Engeland, Melbourne in AustraliŽ of GŁtersloh in Duitsland.

Hier in Nederland is het niet erg waarschijnlijk dat er ook hele regio's opnieuw in lockdown gaan bij een nieuwe uitbraak. Maar onmogelijk is het zeker niet. Het wordt gezien als een allerlaatste redmiddel, mocht een nieuwe uitbraak toch uit de hand dreigen te lopen.

In deze video duikt NOS op 3 in de lokale lockdowns wereldwijd en legt uit of dat in Nederland ook zou kunnen:

CuraÁao, corona en het Koninkrijk der Nederlanden

De coronacrisis slaat hard toe in het Caribische deel van het koninkrijk, met name op CuraÁao. Met het nagenoeg opdrogen van het toerisme verdwijnt ook de belangrijkste inkomstenbron van de eilanden.

Nederland schiet te hulp, maar stelt daar ook strenge eisen aan, omdat de overheidsfinanciŽn al jaren niet op orde zijn. Vanuit CuraÁao klinkt de wens dat Nederland zich minder streng opstelt, omdat acute hulp nodig is.

Wat is precies de relatie tussen Nederland en de eilanden en hoe verhoudt die band zich tot coronahulp? In deze video duikt NOS op 3 in de geschiedenis van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Gezondheidsclaims verkopers etherische olie 'misleidend en gevaarlijk'

Een kankerprotocol, een lymeprotocol en tal van adviezen waarin voor ziekten geen medicijnen of behandelingen worden voorgeschreven, maar etherische oliŽn. NOS op 3 dook in de online handel achter etherische oliŽn en ontdekte dat er verboden, en zelfs gevaarlijke, gezondheidsclaims worden gedaan:

Etherische oliŽn zijn steeds populairder en worden voor van alles gebruikt. Vanwege de aangename geur, als huidproduct of als capsule die je inneemt. Ook behandelen mensen er hun huisdier mee. De oliŽn kunnen ontspannend werken en mensen een goed gevoel geven.

Maar online-verkopers beweren, tegen de regels in, dat ze ook werken bij ernstige ziekten. NOS op 3 verzamelde meer dan honderd screenshots en documenten met beweringen over de werking van etherische olie bij ziekten.

Kankerprotocol

Zo zou de olie Mirre volgens verkopers helpen bij aambeien, maar ook bij kanker. In sommige gevallen wordt er geadviseerd om van operaties af te zien, omdat het weghalen van een tumor de kans op meer kankercellen zou vergroten. In Facebookgroepen worden documenten en protocollen genoemd en onderling gedeeld, waarin staat welke olie kan helpen bij de ziekte van Lyme of kanker.

Allemaal verboden claims, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Want de oliŽn zijn 'waren', en volgens de toezichthouder geen medicijnen. Hun werking bij ernstige ziekten is niet wetenschappelijk bewezen.

De NVWA noemt de beweringen misleidend en zelfs gevaarlijk. "Mensen die dit lezen denken misschien: ik ga niet naar een dokter, maar ik ga aan de citrusolie om mijn ziekte te genezen. Het is een overtreding van de wet en het mag gewoon niet."

Ook de Keuringsraad, die toezicht houdt op de reclameregels voor medicijnen, schrikt ervan. "Mensen moeten geloven wat ze willen geloven, maar ze mogen niet voorgelogen worden." Met de claims overtreden de verkopers de regels, zegt de Keuringsraad.

Offline gehaald

Vrijwel alle beweringen over de geneeskrachtige werking van de oliŽn die wij vonden, kwamen van verkopers van oliemerk DoTerra. In een reactie zegt het bedrijf dat ze beter gaan controleren wat er online gebeurt. Na ons contact zijn direct verschillende protocollen en adviezen offline gehaald. Ook een van de Facebookgroepen is gesloten.

DoTerra wijst erop dat ze niet altijd direct zien wat al hun verkopers doen. Wereldwijd heeft het bedrijf 8 miljoen leden en dat aantal groeit snel. Particulieren verkopen de olie vaak zelf door aan derden.

Deze bedrijfsstructuur heet multi level marketing (MLM). Hoe hoger de verkoper staat in die structuur, hoe meer mensen onder hem of haar vallen en hoe meer die persoon kan verdienen. De online MLM rondom etherische oliŽn is de afgelopen jaren gegroeid in Nederland. Er zijn inmiddels zo'n 90 Nederlandse Facebookgroepen, met tussen de 100 en 9000 leden. Een aantal grote oliebedrijven werkt met deze structuur.

Testimonials

De gezondheidsclaims staan niet op de officiŽle sites van de oliebedrijven, maar veelal in Facebookgroepen. En ze worden gedaan bij een-op-een-contact, als advies over welke oliŽn voor iemand kunnen werken. Wat daarbij opvalt, is dat er vaak ervaringen bij staan, zoals 'mijn moeder had hier baat bij voor haar tumor'. Bedoeld om olie binnen het eigen netwerk van de verkoper aan te prijzen.

Maar ook het delen van die ervaringen is verboden, zegt Janine Galjaard van de Keuringsraad, die geneesmiddelenreclames beoordeelt. "Als de testimonials op de Facebookpagina van het bedrijf staan, dan kun je ze daarop aanspreken."

Netwerkmarketing is op zich wettelijk toegestaan. Toch bestaan hier zorgen over. Zo waarschuwde beautyvlogger Mascha Feoktistova van Beautygloss haar volgers hier pas nog voor. "Je wordt lekker gemaakt dat je 'veel kan verdienen' door andere mensen ook verkoper te maken", zei ze. Maar daarvoor moet je eerst zelf geld investeren in de oliŽn en lang niet iedereen verdient daar uiteindelijk mee.

Controle

Universitair docent Claudia Gross van de Radboud Universiteit, die netwerkmarketing onderzoekt, vindt die verkoopvorm vooral problematisch bij gezondheidsproducten. Volgens haar faciliteert dit het doen van verboden medische claims, omdat producten vaak in de privťsfeer worden verkocht. Zo is er geen toezicht op wat verkopers erover zeggen.

Oorlog, hongersnood en nu corona: Jemen is de ellendigste plek ter wereld

Jemen: vijf jaar oorlog, honger, een uitbraak van cholera en nu ook nog corona. Volgens een rapport van Unicef dreigt voor miljoenen kinderen hongersnood en door de coronacrisis is het steeds lastiger om humanitaire hulp te bieden.

Komt bij dat de noodhulp aan het land recent werd teruggeschroefd omdat geldschieters vermoeden dat de hulp terechtkwam bij de rebellen. NOS op 3 legt uit hoe Jemen de ellendigste plek ter wereld werd:

Midden-Oosten correspondent Daisy Mohr legt uit dat Jemen onderdeel is geworden van een proxy-oorlog tussen Iran en Saudi-ArabiŽ. "Ze vechten een oorlog uit in Jemen om schade in eigen land te voorkomen."

Inmiddels heeft Saudi-ArabiŽ volgens Mohr het aantal bombardementen wel teruggeschroefd. "Ze proberen een elegante manier te vinden om uit de oorlog te stappen, die ze toch niet kunnen winnen."

HPV: de soa die lang niet iedereen kent,†maar bijna iedereen een keer krijgt

De kans bestaat dat-ie binnenkort op de deurmat valt: een uitnodiging voor een inenting tegen het HPV-virus, of een verzoek om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Beide onderzoeken lagen door corona stil, maar worden weer opgestart.

De GGD Drenthe begon begin deze maand al met het inenten van meiden tegen HPV, andere volgden, of beginnen na de zomer. Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, dat veroorzaakt kan worden door HPV, start vanaf 1 juli weer. Vrouwen worden daar vanaf hun 30ste voor opgeroepen.

Jaarlijks overlijden honderden mensen aan de gevolgen van kanker, veroorzaakt door een HPV-virus.

NOS op 3 legt uit wat dat virus precies is, en waarom ook jongens vanaf 2021 worden opgeroepen om zich te laten vaccineren:

Home | Contact