TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 3

Wat is er op dit moment op Nederland 3? Nederland 3 is een typische culturele en wetenschappelijke zender van de publieke omroep. Verdieping en kennisdelen staan hier als begrippen centraal. Omroepen als VPRO en VARA bieden van oudsher veel aanbod op deze zenders. De Wereld Draait Door was hier ook op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 3? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Terugkijken: jongeren in gesprek over klimaat met Shell, Milieudefensie en VVD

Van alle Nederlanders maken jonge mensen zich het meest zorgen over de opwarming van de aarde. Daarom heeft NOSop3 vanmiddag een gesprek georganiseerd tussen jongeren en mensen aan de klimaatknoppen. Shell, Milieudefensie en de VVD beantwoordden vragen.

Te gast waren Herman van der Meyden, energietransitiemanager bij Shell; Janneke Bazelmans, jurist bij Milieudefensie en kamerlid Silvio Erkens, klimaat-woordvoerder van de VVD. En ook studenten Zaida, Chris en Jos en akkerbouwer Joris.

In deze video zie je een aantal vragen (en natuurlijk de antwoorden) die vandaag werden gesteld:

Wil je meer zien? Hieronder kun je de hele aflevering terugkijken:

De Klimaatpuzzel: jonge Nederlanders live in gesprek met grote klimaatspelers

Hoe jonger de Nederlander, hoe groter de zorgen over het klimaat. Smeltende ijskappen, stijgende temperaturen en minder en minder bossen. En tegelijkertijd: nieuwe, groene ambities en beloftes vanaf de klimaattop in Glasgow. Maar is het genoeg? Deze en andere vragen die kijkers online stellen, bespreekt NOS op 3 vanaf 17.00 uur live in de show De Klimaatpuzzel.

Onder meer op YouTube, maar ook in de NOS-app, gaan jonge Nederlanders in gesprek over het veranderende klimaat. Te gast zijn: VVD-kamerlid Silvio Erkens, met Energie en Klimaat in zijn portefeuille; Janneke Bazelmans, milieujurist bij Milieudefensie; Herman van der Meyden, energietransitiemanager bij Shell; en Sanne Akerboom, klimaatbeleidsonderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

In De Klimaatpuzzel wordt geen debat gevoerd, maar een gesprek over klimaatverandering. Worden gestelde doelen wel gehaald? Doen de politiek en het bedrijfsleven wel genoeg? En belanden kosten ervan wel op de juiste plekken?

Uitgewoond: jonge woningzoekers live in gesprek met spelers op de woonmarkt

Een jong stel dat wil samenwonen, maar er telkens niet tussenkomt bij de woningbouw. Of: een leraar die met zijn vaste salaris nog geen huis kan krijgen. Allemaal lopen ze tegen dichte deuren aan op zoek naar een betaalbaar huis. Kan dat niet anders? En zo ja: hoe? Deze en andere vragen bespreekt NOS op 3 vanmiddag om 16.00 uur in Uitgewoond, een YouTube Live van NOS op 3.

Via het YouTube kanaal van NOS op 3 gaan jonge woningzoekers in gesprek met sprekers vanuit woningcorporaties, projectontwikkelaars, banken en gemeenten. Dat gebeurt in de studio, maar ook online. Via de chat onder de YouTube Live kan iedereen thuis meepraten en vragen stellen.

In de studio zullen een aantal gasten die vragen proberen te beantwoorden: Martin van Rijn van de koepel voor woningcorporaties, Jan Fokkema vanuit de projectontwikkelaars (NEPROM), wethouder Songül Mutluer van de gemeente Zaanstad en Marieke Blom, hoofdeconoom van de ING. Demissionair minister Ollongren was ook uitgenodigd, maar zij kon er helaas niet bij zijn.

De YouTube Live is geen debat, maar een gesprek over de problemen op de woningmarkt. Zowel op de huur als de koopmarkt komen vooral starters er moeilijk tussen en betalen vaak hoge bedragen aan biedingen of huur. Uit een rondgang van NOS op 3 onder 4500 jongeren blijkt dat jonge woningzoekers gemiddeld twee jaar al zoeken. Een groot deel stelt door hun woonprobleem ook belangrijke levenskeuzes uit, zoals een kind krijgen of samenleven.

De YouTube Live is het slotstuk van een woonspecial van NOS op 3. De afgelopen weken maakte NOS op 3 ook al twee explainers: een met de vraag hoe we in deze crisis terecht zijn gekomen en een van de vraag hoe we er weer uit kunnen komen. Terugkijken kan hier:

Een autorit van 20 minuten naar testlocatie? Niet overal kan dat

Morgen verdwijnt de anderhalve meter in grote delen van de Nederlandse samenleving. Ongevaccineerde Nederlanders zullen zich vanaf dan moeten laten testen als ze bijvoorbeeld naar de kroeg willen gaan. Dat is lang niet overal even makkelijk.

Grote delen van Noord- en Oost-Nederland, en de grensregio's, liggen op meer dan 20 minuten rijden met de auto van een testlocatie van Testen voor Toegang, blijkt uit een analyse van NOS op 3.

Bezoekers van onder meer de horeca, theaters en bioscopen zijn vanaf morgen verplicht om hun coronatoegangsbewijs te laten zien. In de CoronaCheck-app kan je een QR-code downloaden als je volledig gevaccineerd bent, onlangs corona hebt gehad of je de afgelopen 24 uur negatief op corona bent getest.

Vanuit de Tweede Kamer is druk uitgeoefend op de regering om ervoor te zorgen dat iedereen een testlocatie in de buurt heeft. Een door de hele Kamer gesteunde motie van BBB-leider Van der Plas stelde een maximum van 30 minuten autorijden. Demissionair minister De Jonge beloofde daarop dat 90 procent van de bevolking binnen 20 minuten met de auto bij een testlocatie zou kunnen komen.

In Nederland zijn er ruim 120 testlocaties en 352 gemeenten. Uit het onderzoek van NOS op 3 blijkt dat ongeveer 16 miljoen Nederlanders binnen 20 minuten rijden van een testlocatie wonen.

Zonder testfaciliteit binnen de gemeentegrenzen, kan men vaak uitwijken naar een buurgemeente. Woerden, een gemeente met ruim 50.000 inwoners, heeft geen testlocatie. Bewoners daar moeten naar Gouda of Utrecht. Toch vallen de reistijden voor het grootste deel van de gemeente Woerden onder de 20 minuten.

Blinde vlekken

Maar dat is lang niet overal zo. Op de landkaart met reisafstanden naar de dichtstbijzijnde testlocatie vallen vooral in Noord- en Oost-Nederland en aan de landsgrenzen de grote blinde vlekken op. In de zuidwesthoek van Friesland, in Stavoren, ligt het dichtstbijzijnde testcentrum op krap 40 minuten rijden. Die rijafstand geldt ook voor bewoners van Het Hogeland, in Groningen. Zij moeten vaak meer dan een half uur rijden voor ze bij één van de drie testcentra in de stad Groningen zijn.

Voor heel Zeeuws-Vlaanderen is één locatie ingericht, in Terneuzen, een goed half uur rijden vanuit het westen van de regio. Winterswijkers moeten 38 minuten rijden naar Enschede, of 36 minuten naar Doetinchem. "Het hele oosten van de Achterhoek valt eigenlijk een beetje over de rand," zegt een woordvoerder van de gemeente Winterswijk. "We zijn daar ook nog over in gesprek met de veiligheidsregio. Gelukkig is de vaccinatiegraad hier hoog."

De grootste uitschieters zijn de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland: doordat bewoners zich daar niet kunnen laten testen, moeten ze uitwijken naar het vasteland. Daardoor kan de reistijd oplopen tot meer dan een uur. Minister De Jonge heeft inmiddels toegezegd dat er op elk eiland vanaf zaterdag een testcentrum zal worden opgezet.

Jongeren over woningcrisis: 'Zo veel geld héb ik gewoon niet'

Er is bijna niets beschikbaar. En dat wat er is, is vaak onbetaalbaar. Jonge woningzoekers merken het dagelijks: er is een groot tekort aan huizen in Nederland. In een vragenlijst van NOS op 3, ingevuld door bijna 4500 jongeren, geeft meer dan de helft aan nu woonruimte te zoeken. En die zoektocht duurt lang: gemiddeld twintig maanden.

En het is nog maar de vraag of daar snel iets aan gedaan kan of gaat worden. In een recent rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken staat dat er een tekort is van 279.000 woningen en dat dat nog blijft oplopen tot 2024. Zowel koop als huur. En pas na 2024 neemt het tekort gestaag af.

Te duur

Waar moeten jonge huizenzoekers in de tussentijd dan gaan wonen? NOS op 3 verzamelde duizenden ervaringen van jongeren tussen de 18 en 35 jaar, verspreid over het hele land. Daaruit blijkt vooral dat veel jongeren wanhopig worden van de ellenlange zoektocht. Het gaat dan om de hele woningmarkt: van huren tot kopen.

De rode draad in de reacties: koopwoningen zijn te duur, zowel huurprijzen als inkomenseisen te hoog en de wachtlijsten lang. Het merendeel van de jongeren zou graag een woning kopen, omdat ze dat financieel gunstiger vinden. En wie zoekt naar een huurwoning doet dat voornamelijk omdat kopen niet lukt.

Zoals Jolissa van Dijk van 27 die in Valkenswaard huurt en daar al zes jaar een koopwoning zoekt. "Het liefst in Bergeijk, het dorp waar ik vandaan kom. Maar daar staan geen woningen voor onder de 3 ton. Ik ben alleen en werk als verpleegkundige, dus zo veel geld heb ik gewoon niet."

Ze sprak eerder al met de gemeente, omdat ze vindt dat er meer starterswoningen moeten komen. "Juist in dorpen zoals dat van mij, want jongeren trekken weg en vergrijzing neemt toe. Er moet echt iets gebeuren."

NOS op 3 duikt deze maand in de woningnood. In deze eerste video leggen we uit hoe de problemen zo groot konden worden. Volgende week een tweede video, waarin we op zoek gaan naar mogelijke oplossingen.

Van de jongeren die in de vragenlijst aangaven een woning te zoeken, woont ruim een derde nog thuis, weer een derde heeft een huurwoning, 10 procent zit in sociale huur en nog eens 9 procent in een studentenkamer. Een klein deel (7 procent) heeft gekocht. Van de jongeren die nog 'thuis' wonen, zeggen vier op de tien dat ze dat doen omdat ze geen kans hebben op een eigen woonruimte.

Uitstellen van levensbeslissingen

Levi Hilz (23) woont al twee jaar antikraak in Rotterdam. "Het is eigenlijk altijd afwachten tot de brief op de deurmat valt waarin staat dat je eruit moet. Ik krijg daar echt heel veel stress van. Ik sta op plek 900 voor sociale huur en ik werk in een winkel dus een normale huurwoning kan ik niet betalen. Je hebt altijd een soort angst dat je op straat komt te staan."

En die stress beïnvloedt haar leven, zegt ze. Ook dat ervaren meer jongeren, geven ze aan in de vragenlijst. Meer dan de helft van de ondervraagden stelt levensbeslissingen uit omdat ze geen stabiele woonsituatie hebben. 37 procent blijft langer thuis wonen dan gepland.

Dat starters het gevoel hebben dat hun leven op pauze staat, blijkt ook uit een onderzoek onder ruim 1100 woningbezitters en starters van ING dat gisteren gepubliceerd werd. De bank schrijft dat hun leven in de 'parkeerstand' staat, omdat ze bijvoorbeeld wachten met het stichten van een gezin tot ze een passende woning gevonden hebben.

Voor woningzoekende jongeren die de vragenlijst van NOS op 3 invulden, is de drang naar een huis soms zo groot, dat er flinke risico's worden genomen. Bijna de helft van de jongeren die naar een koopwoning op zoek is, is bereid meer te bieden dan ze het huis eigenlijk waard vinden. 32 procent is bereid te bieden zonder een bouwkundige inspectie.

Home | Contact