TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Advocaat Peter Schouten hervat werk na aanslag op Peter R. de Vries

Bijna drie weken na de aanslag op Peter R. de Vries gaat advocaat Peter Schouten vandaag weer aan het werk. Hij was bevriend met de misdaadverslaggever en samen stonden ze Nabil B. bij als kroongetuige in het Marengo-proces rond Ridouan Taghi.

Schouten kondigt zijn terugkeer aan op Twitter. Ook bedankt hij iedereen die hem de afgelopen weken heeft gesteund:

Peter R. de Vries overleed op 15 juli, negen dagen na de aanslag in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Vorige week woensdag namen duizenden mensen afscheid van hem in Theater Carrť in Amsterdam. Op donderdag was er een ceremonie voor familie, vrienden en mensen die hem persoonlijk kenden, voorafgaand aan de uitvaart in kleine kring.

Schouten schrijft op Twitter dat hij heeft gemerkt dat vele anderen ook veel verdriet hadden door het overlijden van De Vries. "Het waren zware weken."

De Vries was in dienst bij het advocatenkantoor van Schouten. Daardoor kon hij optreden als vertrouwenspersoon van Nabil B. Schouten treedt zelf op als advocaat van de kroongetuige.

Kritiek op beveiliging

Na de aanslag uitte Schouten kritiek op de beveiliging van de misdaadverslaggever, die zelf weigerde om permanent beveiligd te worden. Bij Op1 zei Schouten dat hij onder meer bij de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid had aangedrongen op meer actie. "Voor mijn part gaan jullie achter hem aanlopen, heb ik gezegd. Er had wel degelijk veel meer gedaan kunnen worden."

Kort na de aanslag pakte de politie twee verdachten op, de 21-jarige Rotterdammer Delano G. en de 35-jarige Pool Kamil E. uit Maurik. Beiden zitten nog vast.

President TunesiŽ ontslaat premier na hevige protesten

De Tunesische president zegt dat hij de premier van het land heeft ontslagen. Ook kondigt Kais Saied aan dat hij het parlement gedurende 30 dagen buitenspel zet en de immuniteit van de parlementariŽrs opheft. De voorzitter van het parlement noemt de ingreep van de president een couppoging.

President Saied reageert op de massale protesten van zondag. In meerdere steden, waaronder de hoofdstad Tunis, demonstreerden duizenden mensen tegen de economische crisis in het land en het falende coronabeleid. In de pandemie is TunesiŽ een van de zwaarst getroffen landen van Afrika.

Hichem Mechichi begon een jaar geleden namens de islamitische beweging Ennahda als premier. Volgens internationale persbureaus botert het al vanaf het begin niet tussen Mechichi en de partijloze Saied.

'Bedrogen en verraden'

"Veel mensen zijn bedrogen door hypocrisie, verraad en het beroven van de rechten van het volk", zegt de president in een verklaring die werd getoond op de staatstelevisie.

De demonstranten richtten zich vooral op een kantoor van Ennahda. Op meerdere plekken liepen de betogingen uit op geweld. In Tunis zette de ordepolitie traangas in.

President Saied waarschuwt in zijn verklaring dat hard zal worden ingegrepen bij gewapende protesten. "Als een kogel wordt afgevuurd, zullen ordediensten die beantwoorden met kogels."

Legervoertuigen bij parlement

Na de verklaring is het parlementsgebouw omsingeld door legervoertuigen, melden getuigen aan persbureau Reuters. Tegenstanders van Ennahda gingen de straat op om feest te vieren.

Parlementsvoorzitter Rached Ghannouchi, die ook lid is van Ennahda, spreekt dus van een couppoging door Saied, "gericht tegen de revolutie en de grondwet". Hij erkent de ingreep door Saied in de regering en het parlement niet. "Wij gaan ervan uit dat de instituten nog actief zijn. Aanhangers van Ennahda en het Tunesische volk zullen de revolutie verdedigen."

In de Tunesische politiek is het al jaren onrustig. Tien jaar geleden moest president Ben Ali na meer 20 jaar aftreden vanwege hevige protesten. Dit werd gezien als het begin van de Arabische Lente, waarbij onder meer de machthebbers in Egypte en LibiŽ het veld moesten ruimen.

CIDI roept Feyenoord op om excuses te maken voor muurschildering Berghuis

Het Centrum Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI) heeft een open brief gestuurd naar de directie van Feyenoord met daarin de oproep om actie te ondernemen tegen antisemitisme onder de fans van de club.

Eerder deze week verscheen een muurschildering in Rotterdam met een afbeelding van voetballer Steven Berghuis. De voormalig aanvoerder van Feyenoord maakte onlangs een transfer naar aartsrivaal Ajax, tot ongenoegen van enkele Feyenoord-supporters.

De muurschildering zat vol met antisemitische uitingen, "waaronder een grote neus en een Jodenster", schrijft het CIDI. Verder was de voetballer afgebeeld in concentratiekampkleding. Naast de schildering stond de tekst: "Joden lopen altijd weg." De Joodse belangenorganisatie omschrijft de muurschildering als "een nieuw dieptepunt in voetballand".

De Rotterdamse voetbalclub heeft met sterke bewoordingen afstand genomen van de graffititekening van de voetballer. Tegen De Telegraaf zegt de directie verder dat als de tekening door supporters met een seizoenkaart is gemaakt, ze een stadionverbod boven het hoofd hangt.

Een stadionverbod juicht CIDI toe. "Dat dient als een ondubbelzinnig signaal dat dit walgelijke antisemitisme niet wordt getolereerd", staat in de open brief. "Een bezoek aan het Anne Frank Huis of een reis naar Auschwitz, en een bijpassende awareness-campagne vanuit de club, zouden passend zijn opdat men zich de ernst van de problemen realiseert en begrijpt."

CIDI wil excuses aan 'eenieder die gekwetst is'

Het CIDI noemt het afstand nemen van de voetbalclub een eerste stap, maar vindt dat nog niet voldoende. "Gezien de opeenstapeling van incidenten, en de ernst van deze schildering, zouden wij graag zien dat de directie van Feyenoord excuses aanbiedt aan eenieder die gekwetst is door deze afbeelding."

Dat gaat Feyenoord te ver. "Dit aangezien ook wij geen idee hebben wie dit doen en dus ook niet in hoeverre ze echt een relatie met de club hebben", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.

De belangenorganisatie zegt morgen aangifte te gaan doen tegen degenen die de muurschildering hebben gemaakt.

Mini-heli legde al mijl af in ijle Mars-lucht en bereikt recordhoogte

Het Mars-helikoptertje dat is meegestuurd met de nieuwe Marsverkenner Perseverance heeft sinds de eerste vlucht ruim drie maanden geleden in totaal nu meer dan een mijl (1,6 kilometer) gevlogen.

De drone, die 1,8 kilo weegt, bereikte gisteren de mijlpaal bij de tiende vlucht, die bijna 3 minuten duurde. Daarbij kwam het toestel ook hoger dan bij eerdere vluchten: zo'n 12 meter. Dat is vier keer zo hoog als bij de eerste vlucht. In vlucht negen had de heli al een recordafstand afgelegd: ruim 600 meter.

Met de minivluchten verkent de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA het gebied rond Perseverance. Zo was de tiende vlucht bedoeld om een aantal bergkammen te fotograferen die interessant kunnen zijn voor later onderzoek.

Het was volgens NASA de ingewikkeldste vlucht tot nu toe in de ijle Mars-lucht, omdat Ingenuity langs tien vooraf bepaalde punten moest vliegen, zogenoemde waypoints.

Met de vluchten wil NASA daarnaast onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is om een grotere helikopter naar Mars te sturen die op plekken kan komen die voor Marswagentjes onbereikbaar zijn.

'Gebroeders-Wrightmoment'

Vooraf was er vooral veel onduidelijk over wat er allemaal mogelijk was met de mini-heli. Nooit eerder was het gelukt een helikopter door de lucht te laten vliegen op een andere planeet.

Daar kwamen nog allerlei andere, onvoorspelbare zaken bij. Zoals de lage luchtdruk en temperaturen op Mars, evenals de batterijcapaciteit van de heli, die met zonne-energie wordt opgeladen. Het helikoptertje was daarom hoofdzakelijk meegenomen om mee te experimenteren. In eerste instantie waren er niet meer dan vier vluchten gepland.

Dat de eerste vlucht op 19 april slaagde, was volgens NASA een "gebroeders-Wrightmoment". Niet voor niets kreeg het lichtgewicht-helikoptertje een klein stukje stof mee van de Wright Flyer. Met dat toestel maakten de gebroeders Wright in 1903 de eerste gemotoriseerde vlucht op aarde.

Sinds de eerste vlucht heeft NASA de software van de mini-heli twee keer geŁpdatet, waardoor de kwaliteit van de foto's is verbeterd en de drone stabieler vliegt.

Rechtbank Rotterdam vervangt rechters die onbedoeld Franse staatsgeheimen inzagen

Drie rechters in een grote strafzaak rond drugshandel en witwaspraktijken worden vervangen. Ze hebben onbedoeld Franse staatsgeheimen ingezien, doordat die in een processtuk stonden en niet waren weggelakt. Het gaat waarschijnlijk om informatie over de hack rond de geheime berichtenservice EncroChat.

De rechters beschikken daardoor over meer kennis dan het Openbaar Ministerie en de verdediging, valt te lezen in de beslissing. En aangezien het om staatsgeheimen gaat, kan de informatie niet alsnog worden verstrekt aan het OM en de verdachten. De enige oplossing is dus het vervangen van de voltallige zittingscombinatie, concludeert de rechtbank.

Martelcontainers

Het gaat om de zaak 26Sartell, een groot onderzoek naar internationale cocaÔnehandel en witwassen. Hoofdverdachte in het onderzoek is de 49-jarige Rotterdammer Roger P. alias Piet Costa. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor de bouw van de zogenoemde martelcontainers in Noord-Brabant. Verschillende verdachten in de 26Sartell-zaak zijn ook verdachte in de zaak rond het martelcomplex dat vorig zomer in Wouwse Plantage werd aangetroffen.

Waarschijnlijk stond in de documenten geheime informatie over technieken die zijn gebruikt bij de EncroChat-hack van vorig jaar. De Nederlandse en Franse politie kraakten toen een versleuteld telefoonnetwerk en verzamelden zo miljoenen berichten die criminelen elkaar hadden toegestuurd.

NOS op 3 legde eerder uit hoe groot de buit uit de kraak van EncroChat was:

De fout kwam aan het licht toen de officier van justitie op 16 juli een geschoonde versie naar de rechters stuurde, met daarbij een toelichting waarom delen van de tekst zwart waren gemaakt. Een van de rechters constateerde vervolgens dat ze diezelfde documenten enkele maanden eerder al hadden ontvangen en doorgelezen, inclusief de geheime delen.

De rechters beslisten zelf om een verzoek tot verschoning in te dienen, dat donderdag werd goedgekeurd. Of de verschoning vertraging gaat opleveren voor de strafzaak, is nog niet duidelijk.

Home | Contact