TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Geharrewar rond memo's, schaadt dat het vertrouwen in de politiek?

7,5 jaar zit premier Rutte in het Torentje; hij leidt zijn derde kabinet. In zijn jaren als minister-president heeft hij wel wat deukjes opgelopen. De laatste was afgelopen week in de kwestie rond de dividendmemo's. De apotheose daarvan was gisteren het Kamerdebat. Dat liep met een sisser af en Rutte kon vandaag gewoon weer aan het werk.

Het geharrewar rond de memo's was niet de eerste netelige kwestie waar de premier mee te maken had. Vers in het geheugen liggen bijvoorbeeld nog de bonnetjesaffaire die het politieke leven kostte aan VVD-bewindslieden Fred Teeven en Ard van der Steur; het korte ministerschap van Halbe Zijlstra en opstappen van VVD-voorzitter Henri Keizer.

Stuk voor stuk netelige kwesties waarin Rutte het vertrouwen uitsprak in de hoofdpersonen, die uiteindelijk toch het veld moesten ruimen. Rutte zit gewoon nog op zijn post, maar het roept de vraag op of hij nog wel geloofwaardig is. Vertrouwen de mensen Rutte nog wel? En hoe zit het eigenlijk met het vertrouwen in de politiek in het algemeen?

X-factor

Politicoloog Tom van der Meer van de UvA denkt niet dat Rutte zich zorgen hoeft te maken. "Misschien kleeft het even aan zijn imago, maar na een maand is dat wel weggeëbd." Merken- en communicatiedeskundige Marc Oosterhout vult aan: "Mensen zijn ook geneigd om Rutte het voordeel van de twijfel te geven, omdat hij aardig overkomt. Hij heeft een bepaalde x-factor. Daardoor lijkt hij te vertrouwen."

Niet alleen wat betreft uitstraling heeft Rutte de x-factor, dat hij inhoudelijk sterk is, speelt ook mee, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Rutte is vaak heer en meester in debatten, heeft een ongelooflijke dossierkennis en is altijd energiek. Kennelijk bouwt hij daarmee na elke buts toch weer voldoende krediet op."

De premier hoeft dus niet bezorgd te zijn, maar hoe zit het met het vertrouwen in de politiek in het algemeen? Een incident als dit heeft daar geen invloed op, denkt hoogleraar Van der Meer.

"Pas als drie dingen samenvallen, kan het langdurig van invloed zijn op het vertrouwen: het moet een patroon zijn, het moet het hart van de politiek raken en het moet meerdere partijen aangaan, want als incidenten om één partij draaien, corrigeert het systeem zichzelf wel." Dan kunnen kiezers simpelweg op een ander stemmen bij de volgende verkiezingen.

Agusta-affaire

Van der Meer weet twee recente voorbeelden te noemen waar aan aan alle voorwaarden werd voldaan: de bonnetjesaffaire in 2009 in Groot-Brittannië, waarbij bleek dat bijna 400 parlementariërs bedenkelijke declaraties hadden ingediend en een aantal schandalen (Dutroux, de Agusta-affaire) die eind jaren 90 samenvielen in België. "Toen daalde het vertrouwen daar langdurig."

In Nederland weet hij geen voorbeeld. "Hier hebben we geluk gehad. Of als je het positiever uitlegt: we hebben hier politici die netter met de regels omgaan."

Toch is het vertrouwen in de politiek in ons land relatief laag vergeleken met andere instituties. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Uitgedrukt in een rapportcijfer scoort vertrouwen in de politiek rond de 5,3. Voor de rechtspraak en de media ligt dat rond de 6.

Volgens SCP-onderzoeker Paul Dekker ligt dat niet aan incidenten zoals die van de afgelopen week. "Mensen hebben allerlei argumenten, maar het vaakst wordt een gebrek aan daadkracht genoemd." Dat wordt bevestigd door de piek in het vertrouwen die Dekker eind 2008 zag. "Toen moesten de banken worden gered en zagen de mensen blijkbaar daadkracht."

'Niet prettig'

Het SCP deed ook onderzoek rond het gedwongen aftreden van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken begin dit jaar. Voor het incident was mensen gevraagd naar hun vertrouwen en daarna nogmaals.

"Niemand wilde zijn of haar cijfer vanwege Zijlstra veranderen", staat in het rapport Burgerperspectieven 2018|1. "Dat kon zijn, omdat men al een heel laag cijfer gaf ('ik vond het al niks en dat is niet minder geworden'), maar ook omdat men het een incident vond waarop niet een heel kabinet beoordeeld moest worden ('dat zou ik zelf ook niet prettig vinden')"

China, Qatar en Turkmenistan

Dat het rapportcijfer structureel lager dan een 5,5 is, is volgens politicoloog Van der Meer geen reden tot paniek, integendeel. "Het geldt altijd in een echte democratie dat de politiek relatief laag scoort wat betreft vertrouwen. Alleen in niet bepaald democratische landen als China, Qatar en Turkmenistan is het vertrouwen veel hoger."

Het is dus een teken van een gezonde democratie als het vertrouwen niet al te hoog is, maar waarom is dan het vertrouwen in de media en rechtspraak groter? Van der Meer: "Dat komt doordat de politiek meer macht over ons heeft dan andere instituties. Het gaat ergens om. En hoe groter het risico, hoe moeilijker het is om te vertrouwen."

Tot slot heeft Rutte zelf zich vandaag ook uitgelaten over het vertrouwen in de politiek. Of dat gisteren een deuk heeft opgelopen weet hij niet, maar "mensen die tijd hadden om het debat te volgen zullen gedacht hebben 'Nou, dat is wel een rommelig beeld'."

Vrijmarkt, muziek en bier: Koningsdag hier en daar al begonnen

Koningsdag moet nog beginnen, maar de feesten die daarbij horen zijn op sommige plekken al bezig. In Utrecht begon de traditionele vrijmarkt om 18.00 uur vanavond.

Het is in de stad al vrij druk. Op een paar plekken liep daardoor het verkeer vast. De eerste verkopers kwamen al in de ochtend naar Utrecht. Vier plekken in de stad zijn gereserveerd voor kinderen: park Lepelenburg, het Nicolaaskerkhof, het Nijntjepleintje en de Derde Achterstraat.

Den Haag maakt zich - al net zo traditioneel - op voor Koningsnacht. Er worden volgens Omroep West honderdduizenden bezoekers in de stad verwacht. Sinds 19.00 uur is er muziek op 9 podia, verspreid over de binnenstad.

Het Amsterdamse café De Blaffende Vis in de Jordaan heeft elk jaar een enorme foto van de koning of het koningspaar aan de gevel hangen. Vaak frivool, zoals in 2014 toen koningin Maxima als een Miley Cyrus op een wreckingball aan de gevel hing. Dit jaar koos het café voor een andere toon: de foto waarop koning Willem-Alexander de zieke burgemeester Van der Laan ondersteunt.

Zelfs de zwerfkeien in Groningen moeten wijken voor Koningsdag

Een beveiliger bewaakt de opening van de hekken op de Grote Markt in Groningen. Ze opent en sluit het hek voor de podiumopbouwers, die af en aan slepen met metalen buizen, grote platen en elektriciteitskabels. Morgen moet alles af zijn, want dan lopen koning Willem-Alexander en koningin Maxima hier langs.

Een voorbijganger stapt op de beveiliger af: "Mevrouw, hoe laat moet ik hier morgen staan om de koning te zien?", vraagt hij.

"Poeh, ik zou wel vroeg komen. Het wordt heel erg druk", antwoordt ze.

Zeker 70.000 bezoekers

Groningen verwacht 70.000 tot 90.000 bezoekers op Koningsdag. Langs de route die het koninklijk paar aflegt is plek voor 30.000 tot 35.000 mensen. Bezoekers die daar geen plekje weten te bemachtigen, kunnen live de NOS-uitzending volgen op grote televisieschermen in de binnenstad.

Kees van der Helm is projectleider van Koningsdag. Vanuit het stadhuis overziet hij de laatste dingen die nog moeten gebeuren. "Het is dit jaar twee tot drie keer meer werk om Koningsdag te organiseren", zegt hij.

"Normaal is het al een groot evenement, maar hebben we ook nog het koninklijk bezoek dat tussen de bedrijven door komt. Vannacht wordt er nog tot diep in de nacht gefeest, daarna moeten we schoonmaken. Om 6.00 uur 's ochtends doet de politie een laatste check en leveren we het terrein op."

In verband met de komst van het koninklijk paar neemt de stad strenge veiligheidsmaatregelen: de afgelopen weken verwijderden gemeentewerkers alle vuilnisbakken, ondergrondse containers, verkeersborden, brievenbussen en zelfs zwerfkeien die op de route lagen. Allemaal om de verstopplekken van eventuele explosieven weg te halen, en een snelle evacuatie te garanderen.

"Maar ook omdat we willen dat de stad er netjes uitziet", zegt Van der Helm. "We willen Groningen zo goed mogelijk voor het voetlicht brengen." Op elke locatie waar het koninklijk paar langskomt wordt daarom een ander thema uitgelicht dat de stad laat zien, zoals Groningen als studentenstad of als jongste stad van Nederland. Ook de aardbevingsproblematiek komt uitgebreid aan bod.

"Als je Groningen wilt laten zien zoals het is, kun je niet om de aardbevingen en wat die met mensen doen heen", zegt Van der Helm. Op de Grote Markt praat de koninklijke familie met gedupeerden uit negen plaatsen van het aardbevingsgebied.

Naast het organiseren van een goed programma, is Koningsdag vooral een enorme logistieke operatie voor de gemeente. Dinsdag startte de opbouw van alle podia in het centrum van Groningen. Morgen staat er in totaal zes kilometer aan hekken, 7000 fietsenrekken, houden 150 beveiligers alles in de gaten, vangen 40 ehbo'ers de ongelukjes op en doen 200 journalisten verslag van de viering.

"Iedereen weet wat hij moet doen, het is nu gewoon een kwestie van afmaken", zegt Van der Helm. Zo worden vandaag alle fietsen verwijderd die op de route van het koninklijk paar geparkeerd staan. Ondanks de gele bordjes met 'hier geen fietsen plaatsen', staan er nog honderden fietsen op het plein voor de universiteit.

Ondertussen begint het Noordpool Orkest aan een soundcheck op het grote podium op de Vismarkt, waar morgen het programma wordt afgesloten. Overal worden barren en muziekinstallaties naar buiten gerold. De zon breekt door. Groningen maakt zich klaar voor Koningsnacht en Koningsdag.

Utrechtse verliest haar gloednieuwe lintje op weg naar huis

De dag begon voor Ria Glas uit Utrecht geweldig: ze was een van de Nederlanders die een lintje kregen. Maar toen ze thuiskwam was ze de onderscheiding alweer kwijt.

Glas is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar jarenlange vrijwilligerswerk. Op de fiets naar huis hield ze de onderscheiding op en zo is ze hem ergens verloren.

"Ik had hem misschien niet op moeten houden, maar je bent zo trots", zegt Ria Glas tegen RTV Utrecht. "Thuis kwam ik erachter dat de onderscheiding weg was. Ik heb de hele route teruggefietst, maar heb hem niet gevonden."

Vrijwilliger

Ria is als vrijwilliger al tientallen jaren actief in de stad Utrecht voor de Fietsersbond. Daarnaast zet ze zich in voor de Stichting Floristisch Onderzoek Nederland (Floron). Ze heeft gebieden rond haar woonplaats onderzocht op het voorkomen van wilde planten.

Haar echtgenoot heeft de route van Ria nauwkeurig in kaart gebracht op Google Maps in de hoop dat de onderscheiding wordt gevonden.

We are Here kan tot 1 juni in Amsterdamse kraakpanden blijven

De asielzoekers van de groep We are Here mogen tot 1 juni in de gekraakte panden in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost blijven. Voor die tijd wordt er niet ontruimd, heeft de rechtbank bepaald.

De groep van zo'n zestig asielzoekers, die al jaren door Amsterdam zwerft, kraakte met Pasen ruim twintig panden die op de nominatie staan om gesloopt te worden. Het Openbaar Ministerie gaf de groep acht weken de tijd om te vertrekken.

De rechtbank heeft nu bepaald dat er voor 1 juni niet ontruimd wordt, melden NH Nieuws en AT5. "Onder voorwaarde dat niemand het in zijn hoofd haalt om Ymere het te beletten om bomen te rooien of bodemonderzoek te doen", voegde de rechter eraan toe. "Als de krakers dat toch doen, dan moeten ze er onmiddelijk uit."

Woningcorporatie Ymere wilde de woningen nog een paar maanden verhuren en na de zomer te slopen. Er komt sociale woningbouw. Volgens de corporatie werden medewerkers bedreigd door leden van We are Here en werd de sfeer in de wijk grimmig.

Home | Contact