TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Vijf doden in een week tijd door vaping in de VS

Het aantal doden in de Verenigde Staten door vaping blijft stijgen. In een week tijd zijn er vijf mensen om het leven gekomen die last hadden van longklachten, die veroorzaakt waren door het roken van e-sigaretten. Het totaal aantal doden dit jaar staat daarmee op 47.

De slachtoffers zijn tussen de 17 en 75 jaar oud en komen uit 25 verschillende staten. Volgens de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC zijn er in totaal 2290 gevallen bekend van mensen die op dit moment ziek zijn door vapen, bijna 120 meer dan vorige week.

Vitamine E

De autoriteiten meldden eerder dat bij onderzoek naar longweefsel van 29 patiŽnten vitamine E acetaat werd gevonden in alle afgenomen monsters. Vitamine E wordt vaak vermengd met THC, zodat wiet gerookt kan worden met een e-sigaret.

Apple besloot vorige week na een rapport van het CDC alle apps te verwijderen die te maken hebben met e-sigaretten. Met de vaping-apps konden gebruikers bijvoorbeeld de temperatuur en de verlichting van hun e-sigaret regelen.

In Nederland is er ook al langer discussie over de e-sigaret. Onlangs pleitten longartsen nog voor een totaalverbod op de elektronische sigaret, omdat het aantal gebruikers met klachten was toegenomen.

Spanningen in Nicaragua door hongerstakingen in kerken

In Nicaragua zijn de spanningen opgelopen tussen de regering en de machtige rooms-katholieke kerk. In zeker twee kerken zijn moeders van demonstranten in hongerstaking gegaan. Ze willen zo afdwingen dat hun kinderen worden vrijgelaten. Die werden opgepakt bij protesten tegen president Ortega.

De hongerstaking in de stad Masaya, ten zuidoosten van de hoofdstad Managua, begon vorige week donderdag. Kort na het begin van de actie sloot de overheid elektriciteit en water af. Dertien medestanders die water kwamen brengen, werden gearresteerd op verdenking van illegaal wapenbezit.

In een andere kerk in Masaya werd een mis gehouden om de moeders te steunen. Op beelden op sociale media is te zien dat aanhangers van Ortega proberen de kerk binnen te komen. Beelden aan de andere kant van de deur laten zien hoe de priester en de parochianen de indringers proberen tegen te houden, onder meer met opgestapelde kerkbanken.

Hongerstaking in Managua

In de kathedraal van de hoofdstad Managua was eerder deze week ook een hongerstaking. Die was na een dag voorbij, omdat de moeders vreesden te worden aangevallen door aanhangers van de regering. Die waren met geweld de kerk binnengekomen en zouden ook een priester hebben mishandeld.

De protesten in Nicaragua begonnen in april vorig jaar en werden met geweld neergeslagen. Volgens mensenrechtenorganisaties vielen daarbij zeker 325 doden. Van grote protesten is nu geen sprake meer, alleen op universiteiten en bij kerken zijn nog kleinschalige demonstraties.

De katholieke kerk was lang onafhankelijk bij de gewelddadige protesten en bemiddelde eerder tussen Ortega en de oppositie. Nu noemde vice-president Murillo, tevens echtgenote van Ortega, gelovigen "weerzinwekkende wolven die haat verspreiden".

De Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten uitten deze week hun zorgen over de mensenrechtensituatie in Nicaragua. Begin dit jaar werden meer dan honderd politieke gevangenen vrijgelaten, maar volgens activisten zitten er nog zo'n 150 vast.

Kabinet investeert fors in wegen, openbaar vervoer en woningbouw

Het kabinet gaat fors investeren in een aantal infrastructuurprojecten voor de komende jaren. De ministers Van Nieuwenhuizen en Van Veldhoven trekken samen met de regio's honderden miljoenen uit om wegen te verbreden, het openbaar vervoer te verbeteren en nieuwe huizen te bouwen.

Zo komt er ruim een half miljard euro beschikbaar voor de verbreding van de snelwegen A7 en A8 tussen Amsterdam en Hoorn. Ook worden daar het ov en de lokale wegen aangepakt. In de regio boven Amsterdam zijn er plannen voor zeker 40.000 nieuwe woningen.

De regio Utrecht krijgt 380 miljoen voor de bouw van ruim 9000 huizen die goed bereikbaar moeten zijn met het ov. Daarnaast zijn er voor de lange termijn afspraken gemaakt om tot 2040 170.000 woningen te bouwen in de zuidelijke Randstad.

Schiphol

Verder gaat station Schiphol Airport grondig op de schop. Het station kan uiterlijk 2025 meer reizigers aan, wordt overzichtelijker en krijgt logischer looproutes voor reizigers. Daarvoor wordt 237 miljoen euro vrijgemaakt. Verder komt er 103 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van files op de A50 tussen Nijmegen en Eindhoven.

Van Veldhoven schreef eergisteren aan de Kamer dat grote projecten waarbij te veel stikstof wordt uitgestoten, soms wel jaren vertraging kunnen oplopen. Het kabinet houdt voor de nieuwe projecten rekening met een strenger vergunningenbeleid.

Slachtoffer mishandelingen Gorinchem: 'Hij liep op me af en gaf gelijk een klap'

Hij ging alleen maar even "een peukie doen met vrienden" in het park en uit het niets werd hij omsingeld door een groep van zo'n veertig jongeren. De 15-jarige Sem is een van de slachtoffers van de mishandelingen in Gorinchem. In de talkshow Beau deed hij samen met zijn moeder zijn verhaal.

De jongen die hem als eerste sloeg, kende hij niet. "Hij liep op me af en vroeg wie ik was, mijn naam. Hij gaf me gelijk een klap tegen mijn kaak." Sem weet zeker dat ze het op hem gemunt hadden, omdat zijn naam werd genoemd. Ook kende hij een paar jongens van de groep.

Sem kreeg een paar rake klappen en sloeg van zich af. "Op den duur lieten ze me wel los en gingen ze gewoon door naar de volgende jongen", vertelt hij. Zijn moeder is geŽmotioneerd. "Dit doet me pijn. Het is nu mijn zoon, maar er kunnen er wel meer volgen."

Verdachten in beeld

Op internet zijn verschillende beelden van de mishandelingen te vinden. Op een van de video's is te zien hoe Sem wordt geslagen. In een ander filmpje wordt een van zijn vrienden aangevallen en tegen zijn hoofd geschopt. "Het gaat wel met hem. Hij heeft wel veel pijn, maar hij houdt het vol."

Die politie in Gorinchem doet onderzoek naar de mishandelingen. Inmiddels zijn er vijf aangiftes binnengekomen en sindsdien zijn er ook verdachten in beeld.

Groot drugssmokkelnetwerk naar AustraliŽ ontmanteld

De Nederlandse politie heeft een van de grootste drugssmokkelnetwerken naar AustraliŽ ooit ontmanteld. Het onderzoek heeft bijna een jaar geduurd en is het begin van een langdurige samenwerking tussen de Nederlandse en Australische politie.

Het overgrote deel van de synthetische drugs in AustraliŽ is afkomstig uit Nederland. Ons land is de grootste exporteur van synthetische drugs ter wereld en in AustraliŽ zijn de winsten groot: een xtc-pil wordt daar verkocht voor bijna 20 euro, terwijl de productiekosten in Nederland rond de 10 cent liggen.

Tijdens 'operatie Panazonium' nam de politie ongeveer 850 kilo mdma-poeder en 550 liter mdma-olie in beslag. Die hoeveelheden zijn goed voor meer dan 15 miljoen xtc-pillen, volgens de Australian Federal Police (AFP). Invallen vonden plaats in onder andere Raamsdonksveer, Bergen op Zoom en Hoogeloon.

Mogelijk levenslang

Elf mensen zijn aangehouden. Onder hen zijn de twee criminele kopstukken Paulus B. (58) en zijn zoon Petronella B. (37). De in Sydney aangehouden vrouwelijke hoofdverdachte wacht in AustraliŽ mogelijk een levenslange gevangenisstraf.

"Dit criminele netwerk was verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van tienduizenden kilo's drugs met een omzet van honderden miljoenen euro's", zegt Andy Kraag, hoofd van de landelijke recherche in Nederland, vanuit AustraliŽ.

De politie heeft beelden van de operatie gedeeld:

De operatie is onderdeel van een nieuwe aanpak van de politie om de drugssmokkel van Nederland naar AustraliŽ te bestrijden. Het doel van de politie is om ťťn van de belangrijkste afzetmarkten van Nederlandse synthetische drugs te verstoren. De landen delen meer informatie met elkaar om een completer beeld te krijgen van de smokkellijnen en de belangrijkste criminele netwerken.

Tot op heden bestond de samenwerking uit medewerking bij rechtshulpverzoeken. Bij dergelijke verzoeken assisteren landen elkaar bij strafrechtelijke onderzoeken. Maar die constructie alleen is niet voldoende om de smokkel van drugs naar AustraliŽ effectief te bestrijden, zegt de politie.

"We gaan nu van tevoren informatie met elkaar delen, over bijvoorbeeld sleutelfiguren, mogelijke smokkelroutes, handlangers en geldstromen", zegt Kraag. "Tot op heden zagen we alleen wat er in Nederland gebeurde en vice versa in AustraliŽ. Dat is te beperkt. Nu brengen we de informatie bij elkaar zodat we het hele plaatje zien."

Het opsporen van dergelijke internationale netwerken is ingewikkeld, vertelt Kraag. "Deze criminelen zijn inventief en werken ook buiten de landsgrenzen. Ze hebben netwerken over de hele wereld, waardoor wij moeten samenwerken met landen zoals AustraliŽ."

Home | Contact