TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Treinen rijden weer normaal, mag je naast een wildvreemde zitten?

Een grote verandering voor de NS vandaag: het bedrijf rijdt weer de normale dienstregeling - zoals vˇˇr de coronapandemie. Het advies van de overheid om alleen noodzakelijke reizen te maken, verviel vorige maand al. Wel is het advies: vermijd de drukte.

Voor veel mensen zal het wennen zijn om met de trein een dagje weg te gaan. Daarom zetten we de nieuwe 'treinetiquette' voor je op een rij.

Mondkapje op of af?

In de trein, op het station en op het perron is een mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Door die mondkapjesplicht is het toegestaan om in de trein geen 1,5 meter afstand te houden. Draag je er geen? Dan kun je een boete krijgen van 95 euro.

Mag ik nou naast een vreemde zitten of niet?

In het ov-protocol dat vorig jaar werd gemaakt door de ov-sector en Rijksoverheid, staat dat 1,5 meter afstand houden in het openbaar vervoer niet hoeft. Daarom is een mondkapje verplicht. Dat betekent dus dat alle zitplekken bezet mogen zijn, en dat je naast iedereen plaats mag nemen.

Momenteel zien NS en reizigersvereniging Rover dat veel mensen blijven staan bij drukte. "Mensen vinden het oncomfortabel om naast iemand te gaan zitten terwijl we al maandenlang overal horen dat we afstand van elkaar moeten houden", zegt een Rover-woordvoerder. "En het is ook verwarrend: op het perron wordt gevraagd afstand te houden, maar eenmaal in de trein mag iedere stoel gebruikt worden." Toch mag het dus wel.

Vorig jaar testte de NS nog een anderhalvemetertrein (die er overigens nooit gaat komen). Dat zag er zo uit:

Is het beter om te staan of te zitten?

Het mag allebei, zegt NS. Het vervoersbedrijf wijst erop dat er echt genoeg zitplaatsen zijn. "En als veel mensen blijven staan, zorgt dat er weer voor dat andere mensen de indruk van een overvolle trein krijgen", zegt Rover.

Volgens epidemioloog Frits Rosendaal is het risico op besmetting bij staan of zitten even groot. "Zolang je binnen 1,5 meter bent van elkaar, is de uitademingslucht hetzelfde. Het is daarbij wel relevant welke kant de mensen op kijken en of ze praten."

Volgens Rosendaal is het verstandig om toch ook Ýn de trein op de afstand te letten. "De mate van het gevaar is inderdaad minder geworden, maar het gevaar is er nog wel. Als je met zijn vieren tegenover en naast elkaar zit, dan ben je in nauw contact met elkaar, ook vaak langer dan 15 minuten. Dat geeft risico's."

Daarom raadt de epidemioloog aan om zoveel mogelijk raampjes open te zetten voor ventilatie, indien dat kan, toch afstand te houden en erop te letten dat je niet in iemands gezicht ademt. Maar het beste advies is volgens hem om drukke treinen volledig te vermijden. Ook de NS raadt aan om drukte te vermijden.

Hoe kan ik dan rekening houden met die drukte?

De NS heeft een paar maanden geleden de Treinwijzer gelanceerd. Een functie waarbij je je kan aanmelden voor een treinreis die je van plan bent te maken. Op basis van die aanmeldingen en data over reizigersaantallen is bij elke treinreis een drukteverwachting toegevoegd.

Dat zijn de 'poppetjes' die je ziet als je in de app een verbinding zoekt:

De druktepoppetjes zijn aangepast aan deze periode. "Ons gevoel van drukte is nu anders, dus zullen de poppetjes eerder drukte aangeven." Hoe meer mensen gebruik maken van de Treinwijzer, des te nauwkeuriger de drukte voorspeld kan worden, aldus NS.

Ontbijten of snacken: mag dat?

Er geldt dus een mondkapjesplicht in de trein, maar toch mogen broodjes gegeten en drankjes gedronken worden, zegt de NS. Het is daarbij wel belangrijk dat het mondkapje toch tussendoor gedragen wordt.

"Het is niet de bedoeling dat je uitgebreid een croissant in de trein gaat eten zodat je je mondkapje niet hoeft te dragen. Neem bijvoorbeeld hapjes van je eten en slokjes van je drankje en draag tussendoor wel het mondmasker", zegt de woordvoerder.

Mag mijn fiets of kinderwagen nog mee?

Ja. Al heb je wel een speciaal vervoersbewijs voor je fiets nodig.

En los van deze nieuwe etiquette is er natuurlijk ook nog gewoon de oude etiquette: laat nagels knippen in de trein achterwege. Klim niet dronken in de bagageopslag. En schreeuw niet tijdens het bellen.

'Volledige burgeroorlog' dreigt in Myanmar, terwijl Suu Kyi terechtstaat

Ruim vier maanden na de staatsgreep in Myanmar is vandaag de rechtszaak tegen Aung Sang Suu Kyi begonnen. Experts spreken van een schijnproces, waarmee het leger wil afrekenen met de populaire oud-regeringsleider. Ondertussen slaan de Verenigde Naties alarm over de humanitaire crisis die is ontstaan door geweld van het leger tegen opstandelingen en burgers.

De 75-jarige Suu Kyi maakte een fysiek zwakke indruk in de rechtszaal, verklaarde haar juridische team. Desondanks was ze volgens haar advocaten alert tijdens het verhoor. De komende tijd moet ze meerdere keren voorkomen: er loopt een reeks aanklachten tegen haar.

De Nobelprijswinnares moest zich vandaag in een speciale rechtbank in de hoofdstad Naypyidaw verantwoorden voor "illegaal bezit" van walkietalkies, en tegen aantijgingen dat ze de coronaregels had overtreden tijdens de verkiezingscampagne. Haar partij won vorig jaar met ruime cijfers de parlementsverkiezingen, maar Suu Kyi's NLD dreigt nu te worden opgeheven op verdenking van fraude.

Volgens mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch zijn de aantijgingen tegen Suu Kyi gefabriceerd. Ook zouden ze afleiden van de noodsituatie in het Zuidoost-Aziatische land.

In veel delen van het land wordt de strijd steeds heftiger, verklaarde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Michelle Bachelet afgelopen vrijdag. Ze noemt het een "mensenrechtencatastrofe" en houdt de leiding van de Tatmadaw, zoals het leger heet, ervoor verantwoordelijk.

Er zijn geloofwaardige meldingen van mensenrechtenschendingen, zegt Bachelet: er zouden artilleriebeschietingen zijn op kerken en huizen, burgers zijn gebruikt als levend schild humanitaire hulpverleners werden aangevallen. Alleen al in de aan Thailand grenzende deelstaat Kayah zijn in drie weken tijd zeker 108.000 mensen op de vlucht geslagen. Ze zijn volgens de VN afgesneden van noodhulp.

"Ik zou niet verbaasd zijn als de vluchtelingenstromen straks de Rohingya-crisis zullen overtreffen", verwijst Nederlander Ole Chavannes naar de ruim een miljoen Rohingya's die enkele jaren geleden het land uitvluchtten voor geweld door het leger. Chavannes is journalist voor de onafhankelijke nieuwszender Democratic Voice of Burma (DVB) en kwam tot aan de coup van februari regelmatig in Myanmar.

"Al wekenlang zie je het geweld toenemen. Er gaan steeds meer bommen af, steeds meer soldaten worden gedood in een hinderlaag. Andersom zie je dat de reactie van het leger heftiger is, met meer luchtbombardementen. Het staat op het punt een volledige burgeroorlog te worden", zegt hij.

Het is daarbij belangrijk te vermelden dat in verschillende deelstaten al tientallen jaren uiteenlopende rebellenbewegingen vechten tegen het regeringsleger. Een deel van deze groeperingen zegt samen te willen werken met de protestbeweging die gericht is tegen de plegers van de staatsgreep. Want ook onder de demonstranten hebben sommige burgers de wapens opgenomen.

'Verdeel en heers'

"Maar omdat het allemaal zo versplinterd is, is het moeilijk een gezamenlijke gevechtsmacht op te starten", zegt NOS-correspondent Annemarie Kas. Desondanks heeft een aantal milities al wel de krachten gebundeld. En dat is gezien de geschiedenis van Myanmar opmerkelijk, zegt ook Chavannes.

"De bevolking heeft zich tegen elkaar uit laten spelen", legt hij uit. De Tatmadaw is tot nu toe decennialang aan de macht geweest. En volgens de Nederlander werd daarbij steeds gehamerd op de, al dan niet gecreŰerde, tegenstellingen tussen de verschillende etnische groepen in het land. Zo werd bijvoorbeeld de Rohingya-minderheid bestempeld als een groep illegale indringers uit het buitenland.

"Het leger benadrukte steeds de verschillen en bestempelde zichzelf als de grote beschermer, oftewel: verdeel en heers. Ook nu is er nog geen volledige eenheid tussen de Myanmarezen, maar er is wel een veel grotere drang daartoe", zegt Chavannes. De grote drijfveer is de gedeelde afkeer van de militaire machthebbers.

Flashmobs

Overigens zijn er nog elke dag ook vreedzame protestacties tegen de militaire dictatuur. Maar na de golf van dodelijk geweld tegen demonstranten door veiligheidstroepen, zijn burgers wel voorzichtiger.

"Ze gaan niet meer met duizenden tegelijk de straat op, maar organiseren een flashmob-protest", legt correspondent Kas uit. "Dan zie je bijvoorbeeld demonstranten met spandoeken even door een straat rennen. De foto's daarvan gaan volop rond op sociale media, en daardoor zie je dat de weerzin tegen het leger volop leeft."

Het leeuwendeel van de bevolking ziet de democratisch verkozen Suu Kyi nog steeds als de ware leider van het land. Maar zij riskeert 15 jaar cel of huisarrest als de rechtbank in Naypyidaw haar veroordeelt. Eind juli moeten de zittingen zijn afgerond, voor het einde van dit jaar wordt het vonnis verwacht.

Vier militairen op Curašao aangehouden voor drugsgebruik

Op een militaire basis op Curašao zijn vier militairen aangehouden voor het bezit en gebruik van verdovende middelen. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Facebook. Het gaat om twee mannen van 23, een man van 22 en een man van 29 jaar oud.

Om wat voor verdovende middelen het gaat, is niet duidelijk. Eerder hield de marechaussee in dezelfde zaak al twee andere militairen aan op het eiland.

Het drugsonderzoek van de marechaussee onder leiding van het Openbaar Ministerie gaat door. De marechaussee sluit niet uit dat in deze zaak nog meer mensen worden opgepakt.

Defensie voert een zerotolerancebeleid als het gaat om drugs. Ook bij kleinere hoeveelheden voor eigen gebruik worden militairen vervolgd.

Protasevitsj verschijnt op persconferentie, experts betwijfelen verklaringen

De gevangen Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj is verschenen op een persconferentie over de gedwongen landing van het vliegtuig van Ryanair, waar hij vorige maand uit werd gehaald. De 26-jarige regeringscriticus verklaarde dat hij zich prima voelt, meldt onder anderen NOS-correspondent Iris de Graaf.

De persconferentie, op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk, was volgens de autoriteiten georganiseerd om 'het nepnieuws' rond de gedwongen landing van het Ryanair-toestel te weerleggen. Er werd opnieuw ontkend dat er sprake was van een gedwongen landing, maar dat pas werd ingegrepen na een bommelding. Naar eigen zeggen ontdekten de autoriteiten toen het vliegtuig geland was pas dat Protasevitsj aan boord zat.

Ook presenteerde het ministerie een lijst met aanklachten van delicten waaraan Protasevitsj en zijn vriendin zich schuldig zouden hebben gemaakt. Volgens De Graaf komt het erop neer dat ze beiden twaalf tot vijftien jaar cel kunnen krijgen.

Aan het eind van de persconferentie konden journalisten vragen stellen aan Protasevitsj over zijn gezondheid. Hij verklaarde dat hij zich gezond voelt en geen klachten heeft. Op de vraag of hij ook gemarteld was door de Wit-Russische politie, zei Protasevitsj dat hij "die grap" al had verwacht en dat niemand hem zelfs ook maar heeft aangeraakt. Verder zei hij dat hij geen fan is van president Loekasjenko, maar dat hij wel schuld bekent voor het organiseren van massale demonstraties en rellen.

Volledig in tegenspraak

Op sociale media wordt de persconferentie over het algemeen als ongeloofwaardig bestempeld, aangezien Protasevitsj verklaringen aflegde die volledig in tegenspraak zijn met hoe hij zich de afgelopen jaren heeft uitgelaten.

BBC-correspondent Jonah Fisher, die bij de persconferentie aanwezig was, verliet de zaal, omdat Protasevitsj volgens hem duidelijk gedwongen werd de verklaringen af te leggen. Ook andere journalisten geloofden geen woord van wat de journalist zei en gaan ervan uit dat hij zijn verklaringen onder dwang heeft afgelegd.

Eerder zond de Wit-Russische staatszender ONT een interview uit met de gevangen journalist. Net als vandaag nam hij toen de verantwoordelijkheid voor "acties die de openbare orde schenden" en zei hij president Loekasjenko te respecteren. Ook toen werd buiten Wit-Rusland aangenomen dat het gesprek onder druk is afgenomen.

Kroongetuige tegen Willem Holleeder Peter La S. al maanden spoorloos

Kroongetuige Peter La S., die dit najaar in het hoger beroep tegen Willem Holleeder als getuige moet optreden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, is al maanden spoorloos.

Dat kwam naar voren bij een inhoudelijke behandeling van de zaak, bevestigt een woordvoerder van het OM. "Het is een raadsel waar hij is en het is niet duidelijk waarom we geen contact kunnen leggen met hem."

Het OM gaat niet uit van onwil van de kroongetuige. "De mogelijkheid is dat hem iets is overkomen zonder dat daar weet van is. Maar dat is speculeren." Het gerechtshof heeft het OM opdracht gegeven te blijven zoeken.

Ook advocaat is hem kwijt

Advocaat Jan Peter van Schaik van Peter La S. bevestigde aan het ANP dat zijn cliŰnt al enige tijd onvindbaar is en dat hij het "zorgwekkend" vindt. Ook hij staat voor een raadsel, zegt hij.

La S. moet in september of oktober getuigen in de zaak, zegt de woordvoerder. Een exacte datum is nog niet bekend, die moet het hof nog vaststellen.

Willem Holleeder levenslang

La S. sloot een deal met het OM in het grote liquidatieproces Passage. Hij legde belastende verklaringen af over onder meer zijn aandeel bij de moord op Kees Houtman (2005). Ook hielp hij bij het oplossen van de moord op Thomas van der Bijl (2006). In ruil daarvoor kreeg hij strafvermindering, een nieuwe identiteit en 1,4 miljoen euro om buiten Nederland een nieuw leven op te bouwen.

In 2019 werd Willem Holleeder al door de rechtbank veroordeeld. Hij kreeg levenslang voor het opdracht geven tot vijf liquidaties tussen 2002 en 2006, waarbij in totaal zes doden vielen. Hij werd eind 2014 aangehouden, omdat hij werd verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Daar kwamen in 2015 verdenkingen van de moorden op zijn zwager Cor van Hout, Willem Endstra en John Mieremet bij. Bij de liquidatie van Van Hout in 2003 kwam ook botenverkoper Robert ter Haak om het leven.

Home | Contact