TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Minder partydrugs en drank tijdens eerste lockdown, wietgebruik nam toe

Drugs gebruiken op een festival of in eigen huis maakt voor het uitgaanspubliek nogal verschil, wijst onderzoek van het Trimbos-instituut uit. Tijdens de eerste lockdown van maart tot juni werd door die groep aanmerkelijk minder xtc, amfetamine en ook alcohol gebruikt dan in dezelfde periode in 2019.

"Dat komt natuurlijk door het ontbreken van feesten en festivals", zegt hoofd drugsmonitoring Margriet van Laar van Trimbos. "Waarschijnlijk is daar wel een rebound te verwachten, zodra die weer zijn toegestaan. Jongeren snakken naar feesten, en voor velen hoort xtc daar bij."

Het Trimbos-instituut vroeg voor het onderzoek uitgaanders tussen de 16 en 35 jaar welke middelen ze tijdens de eerste lockdown gebruikten. Daaruit bleek ook dat er minder dan normaal werd gerookt, terwijl wel op meer dagen werd geblowd.

Hieronder is de toe- of afname per middel te zien:

Redenen om geen alcohol, tabak of drugs te gebruiken waren met name het niet kunnen uitgaan en het minder kunnen samenkomen met vrienden. Toch sprak 83 procent van de ondervraagden tijdens de lockdown nog wel binnen met vrienden af en bezocht 40 procent een huisfeest.

Die percentages schoten omhoog na de versoepelingen in juni, terwijl virtuele borrels en raves juist een duikvlucht maakten. Minder dan 15 procent bezocht in die tijd een illegaal evenement:

Na de versoepelingen in juni nam het gebruik van een aantal middelen toe ten opzichte van de eerste lockdown. Deze stijging kan samenhangen met de versoepelingen van maatregelen, maar ook met het feit dat jongeren in de zomer vaker drugs gebruiken dan in het voorjaar.

Net als veel andere maatschappelijke partijen ziet ook Trimbos dat de mentale gezondheid van jongeren onder druk staat. In hun onderzoek werd bijna een derde van de uitgaanders aangemerkt als 'psychisch ongezond'. Een deel gaf aan meer te zijn gaan gebruiken vanwege stress, eenzaamheid en mentale problemen. "De combinatie van psychische klachten en middelengebruik verhoogt het risico op een slechte ervaring maar ook op verslaving", zegt Van Laar.

Hoe dat doorweegt nu de maatregelen al langere tijd aanhouden, is op basis van het huidige onderzoek niet te zeggen. "Mensen kunnen zich aanpassen, maar veel van de redenen om meer drugs te gebruiken zijn nog steeds aanwezig. Ook financiŽle problemen zijn een risicofactor voor verslaving en die spelen ook nog een rol."

Meer cannabis- en ketamine-incidenten

Trimbos onderzocht naast de effecten van de lockdown en versoepelingen op uitgaanspubliek ook langetermijntrends in drugsgebruik. Daaruit blijkt onder meer dat het aantal ziekenhuisopnames gerelateerd aan cannabisgebruik de laatste jaren toeneemt, net als het algehele gebruik.

Ook het in populariteit groeiende ketamine leidt tot meer incidenten, waarbij met name jongvolwassenen zich vaker bij de EHBO-post op een feest melden. "Een behoorlijk aandeel van de ketaminegebruikers ervaart lichamelijke en psychische klachten", zegt Van Laar. "En een kwart van hen rapporteert blaasklachten."

De relatief nieuwe designerdrug 3-MMC zorgt ook voor meer incidenten, ziet het Trimbos. Eerder maakte NOS Stories al een video over het toegenomen aantal vergiftigingen door deze legaal verkrijgbare drug:

Venezolanen die naar de VS zijn gevlucht mogen voorlopig blijven

De Amerikaanse regering wil tijdelijke verblijfsvergunningen verlenen aan Venezolanen die naar de VS zijn gevlucht. Zij worden niet gedeporteerd en kunnen een baan gaan zoeken.

Volgens de VS is Venezuela een land geworden dat de eigen burgers niet kan beschermen. Het is momenteel niet veilig om terug te keren naar Venezuela, zegt het Witte Huis. Onder het bewind van president Maduro is het land de afgelopen jaren in een diepe economische en humanitaire crisis geraakt. Miljoenen mensen zijn Venezuela ontvlucht.

De tijdelijke verblijfsvergunning wordt naar schatting aangevraagd door 320.000 mensen. Aanvragers moeten bewijzen dat ze op of voor 8 maart in de VS verbleven. De verblijfsvergunning is in eerste instantie voor achttien maanden geldig.

Sancties

De regering-Biden wil de sancties tegen Venezuela herzien. President Biden wil een andere aanpak dan zijn voorganger Trump, die de sancties verzwaarde om Maduro weg te krijgen. Dat is niet gelukt. Biden wil de sancties niet per se opheffen, maar gerichter inzetten zodat burgers er niet onnodig door worden getroffen.

De VS wil ook meer optrekken met landen in Latijns-Amerika, de EU en de Cariben om druk uit te oefenen op Maduro om eerlijke verkiezingen uit te schrijven.

'Nederland nog steeds een van de grootste belastingparadijzen'

Nederland is wereldwijd nog steeds een van de belangrijkste knooppunten als het gaat om belastingontwijking. Alleen de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda spelen een grotere rol, schrijft de internationale ngo Tax Justice Network in haar tweejaarlijkse ranglijst van belastingparadijzen.

De onderzoekers hebben gekeken naar de Nederlandse belastingwetten van vorig jaar en naar de miljarden die in 2019 door Nederland stroomden om belasting te ontwijken. Een combinatie daarvan levert de conclusie op dat Nederland de op drie na grootste rol in belastingontwijking speelt.

Tax Justice Network hekelt de gaten in de Nederlandse wetten waardoor belasting weglekt via onder meer rente-, royalty- en dividendstromen, de innovatiebox en het verrekenen van verliezen. Daarnaast wijst de ngo op het gebrek aan transparantie waardoor het moeilijk is om onderzoek te doen naar belastingontwijking via Nederland.

'Omslag gemaakt'

Het ministerie van FinanciŽn herkent zich niet in het geschetste beeld. "Onder het huidige demissionaire kabinet is er echt een omslag gemaakt", zegt een woordvoerder van het ministerie. Zij wijst op wetgeving die de afgelopen jaren is aangenomen, zoals de bronbelasting op rentes en royalty's die dit jaar is ingegaan. Daar komt in 2024 nog een bronbelasting op dividend bij.

"Maar in die nieuwe wet zitten ook allerlei gaten", zegt Arnold Merkies, directeur van de Nederlandse tak van Tax Justice Network. "De bronbelasting geldt alleen voor geld dat naar landen buiten de EU met minder dan 9 procent gaat. De wet geldt niet voor landen die op papier meer belasting heffen, maar door allerlei uitzonderingen in de praktijk niet."

Wetten niet waterdicht

Ook de Leidse belastingrechthoogleraar Jan Vleggeert voorziet dat de nieuwe wetten de belastingontwijking via Nederland niet uitbannen. "Ik vraag me weleens af: voeren we deze wetten in omdat we echt van die fiscale structuren af willen, of is het vooral om de reputatie van Nederland wat op te poetsen? Die nieuwe bronbelasting raakt ongeveer 10 procent van de rentes en royalty's die door Nederland stromen. 90 procent wordt dus niet geraakt."

Het ministerie geeft toe dat de nieuwe wetten niet waterdicht zijn. "Er is veel werk gedaan, maar het is nog niet af", zegt de woordvoerder. "We moeten nu ook op internationaal niveau stappen zetten. Met andere OESO-landen praten we over een wereldwijd minimumbelastingtarief."

Vleggeert noemt zo'n minimumtarief "een belangrijke stap voorwaarts", maar hij weet ook dat erover praten nog niet betekent dat het er ook echt komt. "Het ligt nu ter consultatie. Dat leidt vaak tot aanpassingen en uitzonderingen. En uitzonderingen leiden vaak tot loopholes."

Twitter labelt bericht Baudet over vaccinaties als misleidend

Twitter heeft een bericht van Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet gelabeld als misleidend. In de tweet van 7 maart schrijft hij dat hij zich absoluut niet zal laten vaccineren. Volgens hem is corona helemaal niet gevaarlijk voor hem en zijn de bijwerkingen van het vaccin heftig.

Nu Twitter het bericht als misleidend heeft gekwalificeerd, zijn de reacties op de tweet niet meer te zien en is het bericht niet meer te delen.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat Twitter een bericht van een Nederlandse politicus misleidend noemt. Het bedrijf deed het eerder wel bij berichten van de voormalige Amerikaanse president Trump. Later werd hij zelfs geweerd van het platform.

Forum voor Democratie heeft het besluit van het Amerikaanse techbedrijf gehekeld. "Als dat geen buitenlandse inmenging in de Nederlandse democratie is, wat dan wel?", schrijft de partij op Twitter. Forum pleit voor een anti-censuurwet.

Opperrechter BraziliŽ vernietigt veroordelingen ex-president Lula

In BraziliŽ heeft een rechter van het hooggerechtshof de veroordelingen van oud-president Luiz InŠcio Lula da Silva nietig verklaard. Lula heeft daarmee zijn politieke rechten terug, waardoor hij kan deelnemen aan de verkiezingen in 2022, schrijven Braziliaanse media.

De links-georiŽnteerde politicus, president van 2003 tot 2010, werd in 2018 veroordeeld tot een celstraf van ruim twaalf jaar voor corruptie en witwassen. Nadat de 75-jarige Lula achttien maanden had vastgezeten, werd hij in 2019 vrijgelaten.

De rechter is tot de conclusie gekomen dat de rechtbank in de stad Curitiba, die Lula veroordeelde, niet bevoegd was om te oordelen over onder meer een corruptieschaal. Hij zou moeten worden berecht door een rechtbank in de hoofdstad BrasŪlia.

Verkiezingen

In een reactie liet zittend president Bolsonaro weten dat hij hoopt dat het oordeel wordt teruggedraaid wanneer het voltallige hooggerechtshof zich erover buigt. Ook zei hij dat hij niet kon geloven dat Brazilianen willen dat Lula volgend jaar meedoet aan de verkiezingen.

Lula werd veroordeeld wegens corruptie in het kader van 'Operatie Wasstraat', het mega-onderzoek naar corruptie dat de Braziliaanse politiek de afgelopen jaren flink opschudde. Die zaak draaide onder meer om een appartement bij het strand van GuarujŠ. De motor achter het onderzoek was de toenmalige rechter Sergio Moro, die later minister werd onder Bolsonaro. Lula heeft alle aantijgingen ontkend.

Vanwege de veroordeling kon Lula niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2018. Peilingen wezen hem destijds aan als de winnaar, maar Jair Bolsonaro ging er met de winst vandoor.

Home | Contact