TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Suicidale vrouw (26) hoopt met zit-actie in ministerie op gehoor politiek

De 26-jarige Charlotte Bouwman, die vanmorgen een zit-actie begon op het ministerie van Volksgezondheid, krijgt een gesprek met staatssecretaris Blokhuis. Ze doet een klemmend beroep op het kabinet voor goede hulp voor mensen met complexe psychiatrische aandoeningen.

Bouwman nam vanochtend met twee protestborden plaats voor het Haagse ministerie. Ze heeft een 'Manifest voor een Betere Jeugdzorg en ggz' opgesteld en een website Lijm de Zorg geopend. Naar eigen zeggen is ze al acht jaar suÔcidaal en staat ze al 804 dagen op een wachtlijst voor de juiste hulp.

Warmer

Rutte, die kwam aanlopen voor het wekelijks coalitieoverleg, voerde een kort gesprekje en nam - samen met de hoogste ambtenaar van het ministerie - Bouwman en haar hond Bobbie mee naar binnen. "Daar is het iets warmer", zei de premier. In het coalitieoverleg werd vervolgens de zaak van Bouwman kort besproken, lichtte hij later toe. Ook werd een gesprek met de verantwoordelijke staatssecretaris geregeld.

Bouwman heeft een complexe stoornis en daarvoor bestaan wel gespecialiseerde traumabehandelingen, maar die zijn onder meer door de duur van de opname - soms tussen de vijf en tien jaar - erg prijzig. Vanwege deze kosten worden dergelijke behandelingen zelden aangeboden en is de wachtlijst lang. "Ik ben gewoon te duur", zegt Bouwman.

Complex

Ze is lovend over de bestaande hulp. Maar personeelstekort, wachtlijsten en gebrek aan passende zorg leiden tot schrijnende situaties, stelt ze in haar manifest. "Er zijn zo veel mensen die je echt kunnen helpen, maar omdat ik zo'n complex geval ben, moet ik thuis wachten tot er plek voor me is".

In het manifest pleit Bouwman onder meer voor landelijke behandelcentra voor specialistische zorg die niet regionaal behandeld kan worden. Ook de acute nood voor mensen moet beter. Zelf werd ze na een noodoproep pas na uren teruggebeld, omdat het zo druk is bij de crisisdienst. "Mensen in acute nood moeten altijd iemand kunnen bereiken en zo nodig opgenomen kunnen worden."

Geen beloftes

Het is nog onbekend of staatssecretaris Blokhuis met oplossingen komt. Premier Rutte wilde na afloop van het coalitieoverleg er niet op vooruitlopen. "Ik kan hier geen dingen toezeggen."

Nieuwe Wuhan-virus overdraagbaar van mens op mens

In China is voor het eerst officieel vastgesteld dat de nieuwe variant van het coronavirus overdraagbaar is tussen mensen.

Twee mensen in de Zuid-Chinese provincie Guangdong zijn besmet geraakt via familieleden, melden staatsmedia. Volgens een Chinese krant zijn ook een aantal hulpverleners positief getest.

Experts van het Erasmus MC in Rotterdam die onderzoek doen naar het virus zeiden eerder al dat het erop lijkt dat besmetting van mens op mens waarschijnlijk is. Het is niet bekend hoe makkelijk het zich verspreidt.

Het longvirus werd vorige maand ontdekt in de Oost-Chinese miljoenenstad Wuhan. De verspreiding leek in eerste instantie beperkt te blijven, maar de afgelopen dagen nam het aantal vastgestelde besmettingen opeens flink toe.

Ook in andere landen

Vrijdag meldden de Chinese autoriteiten 59 ziektegevallen, vandaag zijn dat er al 217. Het longvirus is ook voor het eerst vastgesteld in Shanghai en in de hoofdstad Peking. Tot nu toe zijn drie patiŽnten overleden. Het Wuhan-virus is ook geconstateerd in Thailand, Japan en Zuid-Korea, bij reizigers die in China waren geweest.

De nieuwe variant van het coronavirus is verwant aan SARS en MERS. Er is nog weinig bekend over waar het nieuwe virus vandaan komt en hoe gevaarlijk het is. Symptomen zijn onder meer koorts en ademhalingsproblemen.

De Chinese autoriteiten zijn bezorgd dat het virus zich verder zal verspreiden tijdens het Chinees Nieuwjaar, dat zaterdag wordt gevierd. Tientallen miljoenen mensen gaan dan op reis voor een bezoek aan familie.

Reisadvies

Nederlandse reizigers die naar Wuhan gaan, wordt geadviseerd om niet naar markten te gaan waar pluimvee en vis worden verkocht. Ook is het slim om steeds goed de handen te wassen, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

The Passion krijgt editie in Duitsland: Die Passion

Het Bijbelse televisie-evenement The Passion krijgt dit jaar een Duitse editie. Op 8 april, de woensdag voor Pasen, is Essen het toneel van de eerste versie van Die Passion. Het evenement wordt uitgezonden door RTL Duitsland, meldt producent Mediawater

De Nederlandse versie van The Passion, van de EO en KRO-NCRV, wordt een dag later uitgezonden. Het is inmiddels de tiende editie van het muzikale tv-evenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. De uitzending komt vanuit Roermond.

Duitse artiesten

De versie bij de oosterburen volgt hetzelfde format, maar dan met bekende Duitse artiesten. Wie die artiesten zijn, is nog niet bekendgemaakt.

Bij producent Mediawater is veel enthousiasme over de nieuwe editie. "Ik ben erg blij dat we Duitsland kennis kunnen laten maken met Die Passion", zegt directeur Jacco Doornbos. "We hopen dat het programma veel kijkers op een positieve manier zal raken, dat is onze droom."

Het televisiebedrijf zegt dat er ook gesprekken zijn over edities in Frankrijk en Hongarije. "Dat is wel al concreet, maar nog niet definitief. We hopen Europa nu te gaan veroveren."

Wanneer gaan we niet meer dood aan kanker?

De overlevingskans van mensen met kanker is opnieuw toegenomen. In 2018 was 65 procent van de mensen die vijf jaar daarvoor de diagnose kanker hadden gekregen nog in leven. Vooral door snellere diagnoses en betere behandelingen neemt dat percentage ieder jaar met ongeveer 1 procent toe. Betekent dit dat we over 35 jaar niet meer dood zullen gaan aan kanker?

Om te beginnen: er zijn heel veel verschillende soorten kanker. Sommige vormen zijn nu al goed te behandelen, mits ze op tijd worden ontdekt en nog niet zijn uitgezaaid. Dat geldt bijvoorbeeld voor zaadbalkanker, huidkanker, borstkanker en prostaatkanker, vertelt Otto Visser van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Bij een ziekte als alvleesklierkanker verschijnen er pas in een later stadium symptomen, zegt hij. "Dan zijn er bijna altijd al uitzaaiingen. En eigenlijk geldt voor alle vormen van kanker: als ze al bij de diagnose zijn uitgezaaid, zijn ze heel moeilijk te behandelen."

In zo'n situatie ben je als arts vooral bezig met het creŽren van een langere levensverwachting, zegt Emile Voest, medisch directeur van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. "Dan probeer je toe te werken naar chronische ziekte, waarbij zowel lengte van leven als kwaliteit van leven op de voorgrond staan."

Nieuwe technieken

Daarnaast is nog lang niet van alle soorten kanker bekend hoe ze werken. "Alvleesklierkanker is bijvoorbeeld een vorm waarvan we nog niet goed snappen hoe de biologie precies werkt", vertelt Voest. "Maar dat wisten we vijf jaar geleden ook niet van melanomen", legt hij uit.

Daar behaalden onderzoekers uiteindelijk succes met immunotherapie, een kankerbehandeling waarbij het eigen immuunsysteem de kankercellen aanvalt. Die therapie wordt steeds verder uitgebouwd. "Dat soort nieuwe vormen van behandeling zijn hoopgevend. Maar nog niet toepasbaar op elke patiŽnt die ik zie in mijn spreekkamer. Ik wil dus bescheiden blijven in mijn enthousiasme."

Hieronder zie je hoeveel procent van de mensen die in 1990 en 2013 de diagnose kanker kregen vijf jaar later nog in leven waren:

En natuurlijk geldt: hoe eerder kanker wordt ontdekt, hoe beter de ziekte kan worden behandeld. Daarom wordt er onder specifieke groepen bevolkingsonderzoek gedaan. Dat gebeurt nu voor drie varianten: borst-, baarmoederhals- en darmkanker.

Voorlopig komen daar geen nieuwe onderzoeken bij, verwacht Jaap van Delden, Hoofd Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM. "Er wordt wel hard gewerkt aan nieuwe screeningstechnieken, bijvoorbeeld voor long- en prostaatkanker, maar die zijn nog niet goed genoeg om in te voeren."

RIVM-centrumhoofd Van Delden denkt wel dat bevolkingsonderzoeken een belangrijke rol spelen bij het streven kanker tot een chronische ziekte te maken. "Natuurlijk zijn vernieuwende technologieŽn van enorm belang bij het behandelen van kanker. Maar hoe eerder je erbij bent, hoe groter je overlevingskansen zijn. Hier zit dus ook echt een belangrijk deel van de winst."

Dat is dus iets anders dan van kanker een chronische ziekte maken. "Het gaat dan om vroegdiagnostiek, met het doel kanker te genezen."

We zijn niet van kanker af

Volgens IKNL-onderzoeker Otto Visser is het best aannemelijk dat over 35 jaar (bijna) iedereen kanker overleeft. "Maar dat wil niet zeggen dat je dan als patiŽnt helemaal geen last meer hebt van de ziekte. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de rest van je leven medicijnen moet slikken. Dus ook als iedereen zou overleven, zijn we niet per se van kanker af."

En sommige kankers blijven hardnekkiger dan andere, benadrukt Emile Voest van het Antoni van Leeuwenhoek. "Ik kan dan ook niet zeggen wanneer we niet meer dood zullen gaan aan kanker. Dat zou betekenen dat er voor alle kankers tegelijk een behandeling zou zijn."

Wel is hij positief over de stappen die elk jaar gezet worden. "Het belangrijkste is dat we nooit verslappen, samen met instellingen als het KWF, in onze inspanning om kanker tot een kleiner probleem te maken en nieuwe kennis sneller bij de patiŽnt te brengen. Maar ik realiseer me wel: het is makkelijker om van 40 naar 60 procent overlevingskans te gaan dan van 80 naar 100 procent."

Hoe slagen we er steeds beter in borstkanker te bestrijden? NOS op 3 legt het uit:

Familieverhaal van Vietnamese bootvluchteling wordt theaterstuk

Bijna had Minh Vu het als baby niet gered. In 1981 vluchtte hij met zijn familie vanuit het door oorlog verscheurde Vietnam naar Nederland. Nu verschijnt zijn familieverhaal landelijk in het theater. Vu noemt het tegen NH Nieuws een droom die werkelijkheid wordt.

Minh Vu is twee maanden oud als zijn familie in het geheim een boot bouwt om te vluchten uit Vietnam. Vader, moeder en zeven kinderen vertrekken de zee op, hopend op vrijheid.

Aan boord van de eigengemaakte, primitieve boot is na verloop van tijd geen eten meer. Het gezin is ondervoed en de hoop op redding neemt steeds verder af. "Mijn moeder geloofde erin dat ik nog leefde en zei: 'ik hou hem net zo lang vast tot we gered zijn, eerder laat ik hem niet los."

Hoorn

Na vijf dagen uitzichtloos dobberen op de oceaan worden ze gered door een Nederlands koopvaardijschip. Een olietanker haalt de familie Vu aan boord. Uiteindelijk komt het voltallige gezin via Singapore in Nederland terecht. Ze worden opgevangen in een asielzoekerscentrum en komen vervolgens in Hoorn te wonen.

Na het overlijden van zijn vader, vier jaar geleden, besluit Minh zijn verhaal in boekvorm te publiceren. Al snel wordt het verhaal opgepikt en wordt Minh Vu benaderd door theaterproducent Dick van den Heuvel. Vu: "Het is een droom die werkelijkheid wordt. Het is belangrijk dat ons verhaal ook in de toekomst verteld blijft worden. Vluchtelingen waren er toen, maar ook vandaag de dag is het een maatschappelijk probleem."

PremiŤre

Het muziektheaterstuk Vietnam vertelt het verhaal van de familie Vu. De premiŤre is op maandag 27 januari in de schouwburg in Hoorn en het stuk gaat daarna het land door.

"Ik kan niet wachten, het is een mijlpaal in mijn leven," zegt Vu:

Home | Contact