TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

'Complotdocent' universiteit Groningen geschorst in afwachting van onderzoek

Docent Tjeerd Andringa van de Rijksuniversiteit Groningen mag voorlopig geen college meer geven vanwege de complottheorieŽn die hij in zijn lessen zou hebben verkondigd. De universitair hoofddocent cognitieve wetenschappen is geschorst in afwachting van een onafhankelijk onderzoek dat de universiteit gaat instellen.

Aanleiding voor de commotie rond Andringa is een artikel in het universiteitsblad Ukrant, dat met meerdere studenten sprak die bij de docent het vak 'Systems View on Life' over 'kritisch denken' volgden. Uit de gesprekken bleek dat ze lesstof voorgeschoteld kregen met controversiŽle standpunten, onder meer over klimaatverandering en vaccinaties.

Ook in interviews die Andringa de afgelopen jaren gaf haalde de docent regelmatig complottheorieŽn aan, schrijft het universiteitsblad, zoals over de aanslagen op 9/11.

Onrust

Na de publicatie in de Ukrant eerder deze week liet de RUG weten dat Andringa het vak 'Systems View on Life' niet meer mocht geven. Aanvankelijk zou hij het komende semester nog wel andere vakken mogen doceren, maar daar is de universiteit nu van teruggekomen.

"Vastgesteld is dat door deze onrust de betrokken docent geen onderwijs kan geven zoals beide partijen dat willen", stelt de RUG in een verklaring.

Wie het onafhankelijk onderzoek moet gaan uitvoeren en wanneer dat moet zijn afgerond, is nog onduidelijk.

Actie in bos bij autofabriek in Born gaat ook vannacht door

De bezettingsactie in het Sterrebos in Born gaat ook vannacht door, zeggen de actievoerders. Een deel van het bos moet mogelijk wijken voor uitbreiding van de naastgelegen autofabriek van VDL Nedcar. De betogers vrezen dat er oude bomen omgehakt worden en dat het leefgebied van allerlei dieren bedreigd wordt.

"We zitten nog steeds in het bos en er is nog niet gekapt", laat een van de deelnemers weten. "We blijven zitten totdat zeker is het Sterrebos behouden wordt. Dus dat kan nog wel een tijdje duren."

Bij de actie zijn nu nog zo'n twintig mensen betrokken, die vannacht in een hangmat in de bomen slapen. De actievoerders zijn dik ingepakt en verwachten de nacht prima door te komen.

Arrestaties

Rond het Sterrebos, dat in handen is van VDL Nedcar, is de politie aanwezig. Het gebied is afgezet en de politie arresteert iedereen die het gebied in komt of verlaat. Eerder op de dag zijn al meerdere arrestaties verricht. VDL heeft gezegd niet te willen dat er in het bos gedemonstreerd wordt.

De gemeente Sittard-Geleen heeft de Mitsubishi Avenue, nabij de autofabriek, aangewezen als demonstratielocatie. Daar wordt morgenochtend een solidariteitsdemonstratie gehouden, zegt de actiegroep.

Supermarkten waarschuwen voor eierkoeken waarin mogelijk metaal zit

Verschillende supermarktketens halen diverse soorten eierkoeken uit de schappen omdat er mogelijk metaal in zit. Het gaat om eierkoeken van Albert Heijn, Coop en Plus.

Bij Albert Heijn zijn het Brabantse eierkoeken met en zonder rozijnen (houdbaar tot en met 30 januari), om spelt-eierkoeken en om mini-eierkoeken, die houdbaar zijn tot 3 februari. Bij Plus gaat het om vrije-uitloop eierkoeken, die tot 4 februari houdbaar zijn.

Coop waarschuwt voor de rozijnen eierkoeken, witte eierkoeken en scharrel reuze-eierkoeken, die ook tot 4 februari houdbaar zijn. In een van de koeken is een stukje ijzerdraad gevonden.

De supermarktketens roepen mensen op de producten niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Klanten kunnen daar hun geld terugkrijgen.

Brit schuldig aan moordcomplot Pakistaanse blogger in Rotterdam

Een 31-jarige Brit is schuldig bevonden aan betrokkenheid bij een moordcomplot tegen een Pakistaanse dissident in Rotterdam. Een jury in een Londense rechtbank kwam unaniem tot dat oordeel. In maart wordt bepaald welke straf de Brit krijgt.

De 31-jarige Muhammad Gohir Khan zou vorig jaar opdracht hebben gekregen om de Pakistaanse mensenrechtenactivist Ahmad Waqass Goraya uit de weg te ruimen, in ruil voor 100.000 Britse pond. Goraya woonde toen in Rotterdam, maar was door de politie in februari uit zijn huis gehaald omdat hij volgens de veiligheidsdiensten op een Pakistaanse dodenlijst stond.

Khan vertrok in juni naar Nederland, toen Goraya al ondergedoken zat. In Rotterdam kocht hij een mes, maar hij trof Goraya niet aan op het adres dat hij van zijn opdrachtgever had doorgekregen.

Onverrichter zake keerde de Brit terug naar Londen, waar hij werd aangehouden omdat hij nerveus overkwam en geen goede reden kon opgeven voor zijn reis naar Nederland. Uiteindelijk ontdekte de Britse politie dat Khan mogelijk betrokken was bij een moordcomplot tegen Goraya.

Zelf zegt de Brit dat hij niet wist wat de opdracht die hij moest uitvoeren precies inhield. Ook had hij naar eigen zeggen geen idee wie het slachtoffer was. Eerder had hij al aangevoerd dat hij nooit de intentie had om Goraya echt te vermoorden.

Volgens de BBC was Khan in de rechtszaal soms in tranen. De Britse omroep omschrijft hem als een "stuntelige opportunist", die in Rotterdam bijvoorbeeld schade reed aan de auto die hij enkele minuten daarvoor had gehuurd, omdat hij niet gewend was aan de rechterkant van de weg te rijden.

Diepzeevis of tonijn

Tijdens de rechtszaak bleek dat Khan honderden WhatsApp-berichten had uitgewisseld met ene 'Mudz' (of 'Muzzamil'), waarin de twee details bespraken over het moordcomplot. Daarin vroeg Khan onder meer: "Is het een diepzeevis of slechts een tonijn?" Mudz antwoordde: "Alleen tonijn, maar geen Britse tonijn, Europese tonijn." En later, toen Khan zei dat hij gereedschap nodig had voor de klus: "Het is geen haai, maar een kleine vis. Een klein mes, haakje of worm aan een draadje is genoeg."

De identiteit van Mudz is niet bekend, hoewel het volgens de BBC waarschijnlijk gaat om iemand met de Britse nationaliteit die in Pakistan woont. Boven hem zou nog een andere opdrachtgever staan: in zijn appjes zou Mudz regelmatig hebben gerefereerd aan een 'grote baas'.

Volgens Goraya zelf zitten de Pakistaanse inlichtingendiensten achter het moordcomplot. Hij riep de Britse autoriteiten vandaag op om de zaak verder te onderzoeken. "Het mag hier niet stoppen."

Mali op ramkoers met Europese anti-terreur-strijdkrachten

Het einde lijkt in zicht voor de Europese militaire missie in Mali. Tientallen Europese landen strijden daar tegen jihadistische groeperingen, maar het nieuwe militaire regime van het Afrikaanse land ligt steeds meer dwars en lijkt liever in zee te gaan met Russische huurlingen.

De Fransen hebben nu nog veruit de grootste strijdmacht in Mali, zo'n 5000 man. Maar er zijn 53 militairen gesneuveld in de regio en nu willen ze zich geleidelijk terugtrekken. Het plan was dat andere Europese landen hun plaats grotendeels zouden overnemen, maar dat gaat moeizaam.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit de behandeling die Deense troepen ten deel viel bij aankomst in het land. Zij hadden van Mali een "duidelijke uitnodiging" gekregen om troepen te leveren. Vorige week arriveerden 90 commando's en 15 militaire artsen in Mali. En toen kwam opeens het bericht dat ze er toch niet in mochten.

"De generaals die een coup hebben gepleegd stuurden een bericht dat we niet welkom zijn. Ze spelen een vuil politiek spel," zei de Deense minister Kofod van Buitenlandse Zaken gisteren. "Daarom hebben we besloten om onze soldaten terug naar huis te halen."

De huidige leider van het land, kolonel Assimi GoÔta, kwam vorig jaar na een staatsgreep aan de macht. De Europese Unie en de buurlanden van Mali veroordelen de coup en eisen nieuwe verkiezingen.

Respect

Het was de bedoeling dat de Denen zich zouden aansluiten bij de zogeheten Takuba-missie, een nieuwe Europese troepenmacht die de Franse missie Barkhane moet vervangen. Na het terugsturen van de Denen hielden de vijftien betrokken landen vandaag spoedoverleg. Ze gaan de komende twee weken overleggen hoe de toekomstige contra-terrorisme-missie in de Sahelregio eruit moet gaan zien.

De Fransen reageren minder diplomatiek dan de Denen. Minister van Buitenlandse Zaken Le Drian noemde het gedrag van het regime onacceptabel. "Zo kunnen we niet verder, dit kan niet blijven doorgaan. De junta is onwettig".

Premier Diop van Mali noemt die opmerkingen "vol minachting" en eist respect. "De Franse houding moet veranderen. We kijken opnieuw naar meerdere militaire verdragen. Als die onze soevereiniteit schenden, zullen we om aanpassingen vragen."

De Franse militairen zijn in Mali zeer impopulair, vertelt Mali-deskundige Mirjam de Bruijn, hoogleraar Afrikanistiek aan de Universiteit Leiden. "Er is veel fake news. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat de Fransen samenwerken met de jihadisten. De publieke kritiek van minister Le Drian voedt juist het anti-Franse sentiment. Ik denk dat we er heel dicht tegenaan zitten dat de Fransen het land worden uitgestuurd."

De coupplegers zijn bij een groot deel van de bevolking juist erg populair, vervolgt De Bruijn. "GoÔta is nu de sterke man. Hij zegt dat er een einde moet komen aan de oprukkende jihad. Ze gaan er keihard in, van dik hout zaagt men planken. Maar ze geven weinig om mensenrechten en veel burgers worden het slachtoffer van de strijd. Er vallen iedere dag wel een paar doden en waarschijnlijk nog wel meer. Het is een ontzettend precaire situatie."

De nieuwe harde aanpak gaat de jihadisten niet stoppen, vreest De Bruijn. "Er is een palet aan verschillende groepen, waaronder IS en Al-Qaida. Het leidt alleen maar tot meer geweld, ik weet niet of dit gaat helpen."

Russische huurlingen in Timboektoe

Hoewel Mali het nog ontkent lijkt er geen twijfel meer dat nu ook eenheden van het Russische huurlingenbedrijf Wagner in het land zijn. Dat heeft volgens analisten innige banden met het Russische leger en het Kremlin.

Volgens de Franse krant Le Monde gaat het om ruim 300 man. Meerdere bronnen bevestigen dat ze inmiddels bij Timboektoe zijn gelegerd. Voor Zweden was dat twee weken geleden al reden om zijn troepen terug te halen uit Mali.

Mali-deskundige Mirjam de Bruijn zegt dat Wagner ook operaties heeft uitgevoerd langs de grens met MauritaniŽ en Burkina Faso."De bevolking in Mali is pro-Russisch en iedereen is anti-Frans", vervolgt De Bruijn. "Frankrijk heeft zich al teruggetrokken uit Timboektoe. In de volksmond hebben de Russen de rol van de Fransen overgenomen."

Vandaag klinkt er nog een serieuze waarschuwing uit Mali. In deze crisis met Frankrijk sluit het ministerie van Buitenlandse Zaken "niets uit". Een verzoek aan de Franse troepen om het land te verlaten "ligt op dit moment nog niet op tafel."

Home | Contact