TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Italiaanse minister wil Roma-telling en degenen zonder papieren uitzetten

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wil registreren hoeveel Roma er in het land leven. Het is de bedoeling om Roma zonder geldige papieren uit te zetten. "Roma met een Italiaans staatsburgerschap moeten we helaas hier houden", zei hij op de tv-zender TeleLombardia.

Met de volkstelling wil Salvini naar eigen zeggen een beeld krijgen van de Roma-gemeenschap in het land. De telling mag van hem ook een "persoonsregistratie" of "momentopname" worden genoemd. "Ik heb het ministerie gevraagd om een dossier voor te bereiden over de 'Roma-kwestie' in ItaliŽ", zei hij.

Naar schatting wonen er tussen de 130.000 en 170.000 Roma in ItaliŽ. Ongeveer de helft zou Italiaans staatsburger zijn. Uit eerder onderzoek van het Pew Research Centre blijkt dat zo'n 86 procent van de Italianen negatief denkt over de Roma-gemeenschap. Veel Roma klagen ook dat ze in ItaliŽ het slachtoffer zijn van discriminatie.

'Afschuwelijke geschiedenis'

Salvini is de leider van de anti-immigratiepartij Lega en pleit al langer voor speciaal beleid voor Roma. Zo heeft zijn partij voorgesteld om het makkelijker te maken om kinderen van Roma uit huis te plaatsen als ze niet naar school gaan. Ook zei Salvini eerder dat hij Roma-kampen wil "platwalsen" en beschuldigde hij de groep ervan liever in de criminaliteit te zitten dan te werken.

Het voorstel om de Roma te gaan tellen veroorzaakte verontwaardiging in Italiaanse media. Dagblad La Repubblica schrijft dat Salvini een "shock" veroorzaakt met zijn plan. Hij reageerde daar via Twitter afwijzend op: "Hoezo? Ik denk ook aan de arme kinderen, die les krijgen in diefstal en wetteloosheid."

Oud-premier Gentiloni heeft fel gereageerd op Salvini: "Gisteren de vluchtelingen, vandaag de Roma, morgen wapens voor iedereen. Wanneer wordt het vermoeiend om slecht te zijn?" Verschillende oppositieleden zeggen dat ItaliŽ een afschuwelijke geschiedenis heeft met volkstellingen. Ze doelen op de tellingen van Joden door het fascistische bewind van Mussolini, in de late jaren 30 van de vorige eeuw.

"De minister schijnt niet te weten dat een telling op grond van afkomst niet is toegestaan in ItaliŽ", zei de voorzitter van een belangenvereniging voor rechten voor Roma en Sinti. Hij zegt dat allang in kaart is gebracht hoeveel mensen er in legale en illegale Roma-kampen wonen. Ook wijst hij erop dat de meeste Roma zonder papieren statenloos zijn en niet uitgezet kunnen worden.

'Het ging beter met vrouwelijke auteurs, maar ontwikkeling stokt'

Tussen 2002 en 2016 was er niet een vrouwelijke schrijfster die het Boekenweekgeschenk had geschreven. Na 2016 waren er wel twee vrouwelijke schrijvers aan de beurt, dus de organisatie was eindelijk goed op weg. Tot nu, zegt schrijfster Manon Uphoff. Volgens haar is dat proces door de Boekenweek 2019 weer onderuit gehaald.

Samen met bijna 300 schrijvers, dichters, uitgevers en critici uit de literaire wereld is Uphoff kritisch op het CPNB, de organisatie achter de Boekenweek. In een open brief zeggen zij dat het nieuwe thema De moeder de vrouw en de keuze voor twee mannelijke auteurs voor het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay de genderongelijkheid in stand wordt gehouden.

"De combinatie is ongelooflijk ongelukkig", zegt Uphoff. "Er is een lange historie van verhalen en romans die geschreven zijn door mannen over vrouwen en de CPNB sluit zich met deze combinatie naadloos bij die traditie aan."

Eva Meijer is ook een van de auteurs die de open brief aan de CPNB hebben ondertekend. Volgens haar worden vrouwen in de literaire wereld al eeuwenlang minder serieus genomen dan mannen. Vroeger moesten vrouwen onder mannelijk pseudoniem schrijven om uitgegeven te worden.

En nu wordt er in kranten en tijdschriften veel minder aandacht geschonken aan boeken die door vrouwelijke auteurs zijn geschreven dan door mannelijke auteurs, aldus Meijer. "De ongelijkheid zal ook nog wel een tijdje zo blijven", denkt ze.

Uit onderzoek van Corina Koolen bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis blijkt daarnaast dat vrouwelijke auteurs veel minder vaak voor literaire prijzen genomineerd worden dan mannelijke auteurs. Afgelopen tien jaar is slechts 25 procent van de grote prijzen zoals de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs, de Fintro Literatuurprijs en de P.C. Hooft-prijs door een vrouw gewonnen.

Van 2001 tot 2008 heeft zelfs geen enkele vrouw een van deze grote literaire prijzen gewonnen, zegt Koolen. De onderzoeker geeft aan dat "vrouwen niet benadeeld worden omdat ze vrouw zijn. Het zijn bepaalde ideeŽn die we hebben over wat typische vrouwelijke en mannelijke onderwerpen zijn en dat nemen we toch stiekem mee bij de beoordeling."

Schrijver Marion Bloem heeft haar naam niet onder de brief gezet, omdat ze denkt de CPNB dit met opzet zo heeft gedaan. "Het is altijd al zo geweest dat vrouwen ondergewaardeerd worden in de literaire wereld. De CPNB heeft bewust voor dit thema gekozen. Dit moeten ze hebben gedaan als publiciteitsstunt, aangezien er steeds minder lezers zijn. Als dat niet hun motief was, dan is het echt een domme fout. Maar dat kan ik me niet voorstellen", aldus Bloem.

Gesprek

Een delegatie van vrouwelijke schrijvers, onder wie Uphoff en Meijer, gaat in gesprek met het CPNB. Volgens de twee is de ongelijkheid niet meer van deze tijd. Ze hopen dan ook dat het gesprek een aanzet geeft tot een discussie over het onderwerp.

Volgens Uphoff "was de CPNB in eerste instantie verbaasd dat we ons een aantal jaar geleden opwonden over het feit dat zo weinig vrouwelijke auteurs geselecteerd werden om het Boekenweekgeschenk te schrijven. Het is goed dat ze er verandering in willen brengen, maar met deze combinatie lijkt het alsof we zestig jaar terug in de tijd gaan."

Tot 2030 verbouwing stations Amsterdam CS en Zuid: kosten 350 miljoen euro

De treinstations Amsterdam CS en Zuid gaan de komende jaren op de schop. Tot 2030 wordt er 350 miljoen euro uitgetrokken om daar meer treinen te kunnen laten rijden en zo meer reizigers te vervoeren, heeft staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat de Tweede Kamer laten weten.

Amsterdam CS is met zo'n 200.000 reizigers per dag nu al een van de drukste stations van Nederland. CS moet groeien van 34 treinen per uur naar 57, zodat op de trajecten naar Alkmaar, Arnhem en Nijmegen ook een tienminutendienst komt.

Minder sporen CS

De staatssecretaris kiest voor een variant waarbij het aantal sporen op Amsterdam CS juist wordt teruggebracht van 15 naar 9. Ze baseert zich op onderzoek waarbij deze mogelijkheid met 9 doorgaande perronsporen aansluit bij de vraag naar vervoer en bijdraagt aan een "robuuste dienstregeling".

Daar hoort wel bij dat een groot deel van de internationale reizigers over Amsterdam Zuid moet gaan, dat een vijfde en zesde spoor krijgt.

Dat station wordt verbouwd tot "internationale hub" met zeer frequente aansluitingen op de stedelijke ov-verbindingen en naar Schiphol. Volgens de staatssecretaris sluit dat voornemen aan bij het internationale karakter van de Zuidas.

Meer inwoners

Naar verwachting komen er binnen tien jaar 500.000 inwoners bij in de Randstad. De staatssecretaris wil dat mensen die gebruik maken van de trein vlot naar hun werk, familie, vrienden of studie kunnen.

NS luidde eerder de noodklok over het terugbrengen van het aantal perrons op CS. Topman Roger van Boxtel vond dat Amsterdam zichzelf en het land daarmee te kwetsbaar maakte.

Ontvanger Willems-Orde: 'Ik ben niet dapper, ik deed gewoon mijn werk'

"Mijn eerste reactie was: wat is dit nu weer? En de tweede: dit is te veel eer voor mij." Roy de Ruiter kon het niet geloven toen hij te horen kreeg dat hij wordt voorgedragen voor de Militaire Willems-Orde, de belangrijkste Nederlandse dapperheidsonderscheiding.

De Ruiter vindt zichzelf niet dapper. "Voor mij zijn de mannen en vrouwen op de grond dapper, die elke keer weer de poort uit gingen. Dapper voor mij zijn de jongens en meiden in de veldhospitaals, die geregeld de meest afgrijselijke dingen te zien kregen. En dapper zijn de gewonden die thuis komen en ondanks alle tegenslagen zichzelf er mentaal en fysiek weer bovenop werken", zegt hij.

"Ik heb me in Afghanistan nooit bezig gehouden met dapperheid. Mijn enige taak was ervoor zorgen dat mannen en vrouwen weer veilig thuis kwamen. Daar heb ik me keihard voor ingezet, elke dag weer. Het interesseerde me niet of ik nou dapper bezig was of niet."

Majoor De Ruiter is de derde Afghanistan-veteraan die de Militaire Willems-Orde krijgt. De reden daarvan weet hij nog niet. Dat hoort hij van koning Willem-Alexander op 31 augustus, wanneer hij geridderd wordt.

De Apache-piloot denkt dat het in ieder geval niet met moed te maken heeft. "Ik denk dat het in mijn geval meer gezocht moet worden in beleid en trouw", zegt hij, verwijzend naar het motto van de Militaire Willems-Orde: moed, beleid en trouw.

De Ruiter heeft een tijd getwijfeld of hij het ereteken moest accepteren of niet. Hij vond het veel te veel eer en daarnaast zit hij niet op de aandacht te wachten.

"Ik houd er niet van om het middelpunt van aandacht te zijn. Ik ben expres getrouwd in alle stilte, zonder familie erbij. Ik heb mijn ouders met een smoes misleid, zodat ze niet bij mijn diploma-uitreiking waren op de middelbare school", vertelt hij.

Uiteindelijk ging De Ruiter toch overstag omdat hij de Willems-Orde ziet als een erkenning voor de luchtmachtoperatie in Afghanistan. Daarnaast is zijn voordracht opgestart vanuit de landmacht, waarvoor De Ruiter veel respect heeft, "want dat zijn de mannen en vrouwen op de grond".

Googles investering in China is 'politiek signaal in tijd van handelsoorlog'

Google heeft een ingang gevonden in China, een markt die steeds belangrijker wordt voor buitenlandse partijen en dus ook techbedrijven. De zoekgigant kondigde vanochtend aan ruim een half miljard dollar te zullen investeren in JD.com.

JD is het op een na grootste e-commercebedrijf in China. Alleen Alibaba moet het voor zich dulden.

Aandelen en toegang

In ruil voor de financiŽle injectie krijgt Google aandelen, bijna 1 procent van het totale bedrijf. Het zorgt daarmee ook voor een band met een andere Chinese reus: Tencent. Dat bedrijf, bekend van bijvoorbeeld chat-app WeChat, heeft 20 procent van de aandelen in handen.

JD.com krijgt op zijn beurt iets heel anders: toegang tot de Amerikaanse en Europese markt. Het is de bedoeling dat producten van het concern straks via Google Shopping te vinden zijn en zo makkelijker consumenten in het Westen bereiken.

"Dit is een enorme ontwikkeling", is de eerste conclusie van Dirk Mulder, retaildeskundige bij ING. "JD.com is wereldberoemd in China, maar daarbuiten minder. Het bedrijf heeft wel altijd de wens gehad om in de EU en de VS te opereren. Het wordt nog wel interessant om te zien wat de Chinese censuur voor dit verhaal gaat betekenen."

'Dooi in relatie'

Dat China akkoord is gegaan met deze deal is een teken van een langzame dooi in de relatie tussen China en Google, concludeert Peter Ho, professor Chinese economie aan de TU Delft. "Die is lange tijd slecht geweest", zegt hij. "Aan verbetering van de relatie met Google werkt de Chinese overheid al een paar jaar, maar dat deze deal nu naar buiten komt is een signaal naar Trump."

Sinds januari 2010 is het Amerikaanse internetbedrijf niet meer op het Chinese vasteland te vinden. De zoekgigant verplaatste zijn activiteiten naar Hongkong vanwege een meningsverschil over online vrijheid en een aanval van hackers die zou hebben plaatsgevonden. Sindsdien zijn Googles diensten in China geblokkeerd.

Volgens Ho lijkt daar nu verandering in te komen en zijn Google en Gmail weer makkelijker toegankelijk. Het is afwachten of dit een verfijning is van de censuur of daadwerkelijk meer vrijheid betekent. Google benadrukte vanochtend tegen persbureau Reuters dat de samenwerking niet betekent dat Google zijn diensten naar het Chinese vasteland gaat brengen.

"Dat de Chinese overheid hiermee heeft ingestemd is een teken", zegt Eric Bartelsman, hoogleraar Economie aan de VU. Volgens hem is het een politiek signaal, nu de VS en China in een handelsoorlog zijn verwikkeld. Daarin heeft de VS China ervan beschuldigd dat hun markt gesloten is voor buitenlandse investeerders: "Dit laat zien dat er wel een opening is."

Bartelsman noemt het bedrag dat Google investeert "peanuts". Het is inderdaad niet de grootste investering die het bedrijf ooit heeft gedaan. Die deed het jaren geleden, in 2008. Toen stak het 3,2 miljard dollar in internetprovider Clearwire.

Google heeft de afgelopen jaren tientallen investeringen gedaan. Dit waren de grootste:

Home | Contact