TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

'Ze misbruiken kinderen, ze misbruiken hun macht'

Duizenden Amerikaanse kinderen in Pennsylvania misbruikt door 300 priesters. Alle Chileense bisschoppen die hun ontslag aanbieden vanwege misbruikschandalen. En de aartsbisschop van Adelaide in Australië die verzweeg dat een priester misbruik had gepleegd.

Alleen al dit jaar zijn verschillende ontuchtschandalen binnen de katholieke kerk naar buiten gekomen. Maar eigenlijk komen soortgelijke onthullingen al jarenlang aan het licht. Hoe komt het dat juist binnen de kerk zo vaak misbruik plaatsvindt?

Het misbruik wordt veelal gepleegd met minderjarigen. Ton Leerschool was 13 jaar oud toen een pater hem vroeg op schoot te komen zitten. "Je voelt dat er iets niet klopt", zegt Leerschool. Vlak daarna werd hij misbruikt.

Leerschool helpt nu zelf mensen met misbruikervaringen als traumatherapeut en doet al vijftien jaar vrijwillig onderzoek naar het onderwerp. "Het is echt een machtssituatie. Als jij in een jeugdhuis zit, een internaat, een zorginstelling of zelfs een jeugdorganisatie, dan ben je afhankelijk van de geestelijke", legt Leerschool uit. "Daarbij maakt de indoctrinatie van het geloof dat je denkt dat de geestelijke boven alles verheven is. Dan doe je alles wat hij van je vraagt."

Seks is binnen de kerk een moeilijk onderwerp, zegt Leerschool. "Geestelijken mogen geen seks hebben voor het huwelijk en homoseksualiteit mag absoluut niet. Toch zijn sommige geestelijken homoseksueel en zijn er gevallen bekend van kindermisbruik. Op die manier bestaat er een dubbele moraal binnen de kerk en de buitenwereld."

"Deze dubbele moraal bestaat ook bij die kinderen. Volgens kinderen is bijvoorbeeld een priester echt een heilige man, waardoor ze zich er niet tegen verzetten. Ook al voelen ze dat het niet goed is wat er met ze gebeurt", zegt Leerschool. "Ook ik dacht dat de pater die mij misbruikt heeft een man was die boven alles verheven was."

Daarnaast denkt Leerschool dat veel van de daders zelf ooit slachtoffer zijn geweest. "Door andere kinderen te misbruiken, gaan ze terug naar het moment dat het bij hen misging, om het zo weer recht te zetten."

Binnen de katholieke kerk zijn er voorschriften, de zogenoemde 'crimen sollicitationis', die zeggen dat een geestelijke een collega niet mag aangeven bij de politie als die zich schuldig maakt aan seksueel misbruik. Als de geestelijke dat wel doet, wordt hij uit de kerk gezet.

"Als je weet dat je collega's je toch niet aangeven, kun je makkelijk je gang gaan. In sommige gevallen wordt het intern wel aangegeven, maar de straffen die daar binnen de kerk op staan, staan nooit in verhouding tot wat een kind is aangedaan", vertelt Leerschool. "De naam van de kerk komt boven het welzijn van de mens."

Ook wordt het binnen families verzwegen, volgens Leerschool. Als families weten van het schandaal, durven ze niets te zeggen. "Op het moment dat ze dit wel doen, keert het dorp zich namelijk tegen de familie, en niet tegen de geestelijke."

Ook hier maakt de geestelijke weer misbruik van zijn macht, zegt Leerschool. "Ik ken gevallen waar het meisje boven misbruikt wordt door de priester terwijl de moeder beneden wacht met een kopje koffie."

'Geen pedofilie'

Leerschool denkt niet dat het misbruik van kinderen door geestelijken een vorm van pedofilie is, maar altijd een kwestie van machtsmisbruik. Volgens Leerschool gaat het bij geestelijken niet om liefde voor kinderen, maar om het uitleven van de eigen seksuele frustratie. "Ze hebben de mogelijkheid en die kans willen ze pakken."

Die kans hebben ze bij volwassenen veel minder. "Het kind denkt echt dat de man een heilige is. Dat kind kun je dan veel makkelijker overrompelen dan een ouder die zich meer bewust is", zegt Leerschool.

Er zijn meer gevallen bekend waarbij misbruik is gepleegd op jongens dan op meisjes. Dit komt doordat geestelijken vaker in de omgeving van jongens werken, zoals op jongensinternaten.

In Nederland loopt de interesse voor het katholicisme terug. Er zijn bijna geen katholieke instellingen meer zoals internaten. In landen als België, Italië en Frankrijk bestaan die nog wel, maar over de hele linie is de macht en invloed van de katholieke kerk in Europa tanende.

Leerschool: "Doordat de macht verminderd is, is het aanzien dat de priesters hebben ook verminderd. Hierdoor wordt het moeilijker om kinderen te misbruiken. In landen in Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika heeft de Rooms-Katholieke Kerk nog steeds de absolute macht. Daar kunnen geestelijken doen wat ze willen."

"Dat er niet zo veel internaten meer zijn in Nederland, betekent niet dat er geen kinderen meer misbruikt worden. Nog steeds geloven bepaalde geestelijken dat ze een soort supermens zijn. Alle misbruiken moeten aan het licht komen. In Amerika is nu een tweede grote golf met misbruikgevallen onthuld nadat er al een golf misbruikgevallen begin jaren negentig naar buiten was gekomen. Dus we zijn op de goede weg."

Tentenmaker De Waard gered: er is een nieuwe eigenaar

Tentenmaker De Waard is gered. De Sunshine Group neemt het bedrijf over van kampeerketen Vrijbuiter. De tenten van De Waard staan bekend vanwege hun oer-Hollandse karakter, de stormvastheid en de vele, vele scheerlijnen en haringen.

De keten werd begin deze maand failliet verklaard en sleepte De Waard mee in het bankroet. Sunshine koopt de winkel in Heerde die de tenten exclusief verkoopt; een atelier in Roden; en de Tsjechische fabriek die de tenten maakt, schrijft Omroep Gelderland.

De 42 medewerkers van die fabriek gaan ook over naar de nieuwe eigenaar. Sunshine Group is actief in de kampeerbranche. Het is nog niet bekend hoe het verder gaat met de vier megastores van Vrijbuiter. De winkels blijven voorlopig wel open.

Vier nieuwe tips over vermiste Nsimire (14) uit Den Haag

De politie heeft na een opsporingsbericht op TV West tot nu toe vier nieuwe tips gekregen over de vermiste Nsimire Massembo uit Den Haag.

Die tips komen bovenop de tientallen tips die al eerder waren binnengekomen. Op basis van de onderzoeksgegevens tot nu toe gaat de politie ervan uit dat ze zelf is weggelopen en zich - vermoedelijk met hulp van iemand anders - schuilhoudt. Dat laatste is een misdrijf: het onttrekken van een kind aan het ouderlijk gezag.

Gisteren maakte de politie bekend dat getuigen hebben gemeld dat ze Nsimire op zaterdag 28 juli nog op drie plekken in Den Haag hebben gezien: bij een Albert Heijn, bij een muziekcentrum en op een pleintje.

Camerabeelden bekeken

In de nacht van zondag op maandag 29 juli is haar OV-chipkaart gebruikt in bus 21 en tram 4. Op 1, 2 en 4 augustus is haar telefoon nog een aantal keer actief geweest, onder meer in de omgeving van het Newtonplein. Na 4 augustus is de telefoon uitgeschakeld.

"We weten niet of Nsimire zelf ook in die gebieden was. Haar telefoon was dat in ieder geval wel. Onze vraag is dan ook wie haar heeft gezien in de omgeving van het Newtonplein in Den Haag", zegt de politie.

"We sluiten niets uit", laat een woordvoerder weten aan Omroep West. Alle tips worden onderzocht en als ergens camerabeelden zijn gemaakt, worden die opgevraagd. En vervolgens aan de familie voorgelegd, met de vraag of zij de tiener herkennen.

De 14-jarige is sinds vrijdag 27 juli vermist. Ze kwam die dag niet op het afgesproken tijdstip thuis en haar familie kon haar niet bereiken.

In het opsporingsbericht op TV West deden Melanie en Djayla, vriendinnen van Nsmire, een emotionele oproep: "Ik hoop dat je terug komt en dat je gewoon hier bent met ons, dat we het weer gezellig kunnen maken."

John Lanting liet miljoenen mensen lachen

Acteur, producent en regisseur John Lanting wordt altijd in één adem genoemd met Theater van de Lach, het toneelgezelschap dat hij zelf oprichtte. Daarmee maakte Lanting in de jaren 70, 80 en 90 furore met het vertolken van kluchten waarvan er vele door de TROS op tv werden uitgezonden. Zijn familie maakte vandaag bekend dat hij is overleden. Hij was 88.

Tot zijn bekendste kluchten horen De kus van een Rus, Een trouwring mag niet knellen en Nee schat nu niet. Lanting liet zich inspireren door de Britse versie van de klucht en met name het werk van Ray Cooney.

Ook acteerde Lanting in televisieseries zoals Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen en De vloek van Woestewolf en hij was zeer succesvol op het toneel met de eenakter De aap van Franz Kafka. In die rol reisde hij de hele wereld over.

In 1986 ontving hij de Johan Kaartprijs, een jaarlijkse erkenning voor een bijzondere prestatie in het blijspel en de klucht.

John Lanting werd geboren in Overveen en maakte zijn school niet af. Dat werd thuis niet op prijs gesteld, waardoor hij op 18-jarige leeftijd ook het ouderlijk huis verliet en wat rond ging zwerven. Zo trok hij onder meer naar Saint Tropez, waar hij in zijn levensonderhoud voorzag als afwashulp in een restaurant, en Casablanca, waar hij overwoog het Vreemdelingenlegioen in te gaan.

Dat deed hij uiteindelijk niet. Hij keerde terug naar Nederland waar hij zich aanmeldde bij de Amsterdamse toneelschool. Na het behalen van zijn diploma in 1956 ging hij werken bij het Rotterdams Toneel, waar hij tot 1964 aan verbonden bleef.

Dat jaar werd hij door regisseur Erik Vos gevraagd De aap van Franz Kafka te spelen. Daarmee had hij zo veel succes dat hij de daaropvolgende jaren van Tokio tot Bogota op het toneel stond met deze solovoorstelling.

Vervolgens werkte hij een jaar bij cabaretgroep Lurelei. In 1971 richtte hij Theater van de Lach op. Met dit toneelgezelschap speelde hij 26 jaar lang circa 3400 voorstellingen, waarin standaard altijd veelvuldig deuren open- en dichtgingen. Meer dan twee miljoen mensen bezochten deze voorstellingen.

Zelf speelde hij altijd de hoofdrol. De andere rollen werden vertolkt door een aantal vaste acteurs en actrices die hij om zich heen had verzameld, zoals Flip Heeneman, Johan Sirag, Annelies Balhan en Lex de Regt.

Ook de regie van de stukken was in handen van Lanting. Hij ontwikkelde een speciale methode om de stukken te repeteren. De acteurs repeteerden vijf weken lang, waarvan ze de eerste veertien dagen het stuk lazen en zich afvroegen waarom de personages iets zeiden.

Daarna werd het stuk in het decor gerepeteerd alsof het een dramastuk betrof. Pas als het publiek erbij kwam, gingen de acteurs over op het belichten van maar één kant van hun personage. Daardoor voelde het publiek dat er meer schuilging achter de karakters uit de klucht, meende John Lanting.

In 1996 zette hij een punt achter Theater van de Lach. Hij wilde op het hoogtepunt stoppen. Sindsdien gaf John Lanting lezingen en masterclasses over het regisseren van kluchten.

Rabobank maakt 1,7 miljard winst; spaarrente terug naar 0,03 procent

De Rabobank heeft het afgelopen half jaar 12 procent meer winst gemaakt dan in de eerste helft van vorig jaar: 1,7 miljard euro. Dat komt vooral doordat bedrijven minder vaak in problemen komen vanwege de groeiende economie. De bank hoeft minder kosten te maken voor leningen die niet worden terugbetaald.

Voor het eerst in jaren is de Rabobank meer gaan uitlenen aan bedrijven. "Onze klanten investeren meer, omdat het goed gaat met de economie", zegt de hoogste Rabobank-baas Wiebe Draijer. "Eerder zagen we dat die investeringen maar mondjesmaat stegen, maar nu zien we in alle bedrijfssectoren dat ze in de lift zitten. Dat is een goed teken."

Spaarrente

Klanten van de bank hebben de afgelopen dagen de mededeling gekregen dat de spaarrente verder gaat dalen. Nu is de spaarrente nog 0,05 procent, maar vanaf maandag is die 0,03 procent. De bank verwacht dat die rente voorlopig niet omhoog gaat. De Europese Centrale Bank denkt dat op z'n vroegst medio volgend jaar de rentetarieven naar boven worden aangepast.

Het lijkt erop dat Nederlandse banken niet zover gaan om de spaarrente helemaal op 0 procent te zetten. Triodos Bank was de eerste bank die vorig jaar die stap zette, maar sindsdien zijn er geen andere banken gevolgd. De meeste grote banken hanteren nu een spaarrente van 0,03 procent.

Onzekerheid

Het Centraal Planbureau zei eerder vandaag dat de Nederlandse economie waarschijnlijk blijft groeien, maar in een iets lager tempo. Ook de Rabobank ziet steeds meer zaken in de wereld die tot ongerustheid leiden. "Vooral macro-economisch; handelsoorlogen, brexit en dergelijke geven steeds meer onzekerheid", aldus Wiebe Draijer. Maar hij verwacht dat de Nederlandse economie - als er geen onverwachte tegenslagen zijn - blijft groeien.

Home | Contact