TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Reizigers uit Marokko vanaf 13 augustus niet welkom in Nederland

Het kabinet stelt vanaf 13 augustus opnieuw een inreisverbod in voor Marokko, meldt justitieminister Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Dat betekent dat mensen die uit Marokko komen en geen noodzakelijke reis naar Nederland maken, niet worden toegelaten. Een eerder inreisverbod voor reizigers uit Marokko werd op 1 juli opgeheven. Ook Algerije, Montenegro en ServiŽ zijn intussen geschrapt van de lijst met veilige landen.

"Helaas is de gezondheidssituatie in Marokko dusdanig verslechterd dat de EU-lidstaten op 7 augustus hebben besloten om dit land van de lijst van landen waarvoor het inreisverbod kan worden opgeheven te halen om daarmee de volksgezondheid in de EU te beschermen", schrijft Grapperhaus. Lidstaten mogen zelf weten wanneer ze het inreisverbod instellen. Voor Nederland geldt dat vanaf 13 augustus 00.00 uur.

De minister zegt dat het besluit is genomen op basis van "een risico-inschatting met zo objectief mogelijke criteria over de gezondheidssituatie in Marokko en de daar geldende maatregelen". Zo is gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen, dat lager moet zijn dan het Europees gemiddelde van 15 juni. "Ook wordt er gekeken naar de algehele reactie op covid-19 in het betreffende land."

Vandaag meldde Marokko 1132 nieuwe besmettingen, gisteren 826 en de dag ervoor 1230.

Reisbeperkingen blijven van kracht

Naast inwoners van Schengen- en EU-landen en het Verenigd Koninkrijk zijn inwoners van AustraliŽ, Canada, GeorgiŽ, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, TunesiŽ en Uruguay nog wel welkom, schrijft Grapperhaus. Voor China geldt dat reizigers uit dat land weer welkom zijn, zodra dat land zelf weer EU-burgers toelaat.

"Voor alle niet essentiŽle reizen van personen vanuit overige derde landen naar Europa blijft de huidige inreisbeperking van kracht met als doel de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan."

Schietincident bij treinstation Nijmegen, twee mensen gearresteerd

Op het Stationsplein in Nijmegen was vanavond rond 20.00 uur een schietincident. De politie, die massaal was uitgerukt, meldt dat er twee mensen zijn aangehouden.

Onderzocht wordt nog wat hun rol bij het incident was. De politie sluit niet uit dat er nog meer mensen worden aangehouden, meldt Omroep Gelderland.

Ook is niet bekend of er gewonden zijn. "We hebben in ieder geval geen gewonden aangetroffen", zegt een politiewoordvoerder.

Biden kiest Kamala Harris als 'running mate' voor verkiezingen

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft senator Kamala Harris gekozen als kandidaat voor het vicepresidentschap. Dat heeft hij op sociale media bekendgemaakt. Ze nemen het in november op tegen president Trump en de huidige vicepresident, Mike Pence.

De 55-jarige Harris, die sinds 2017 namens de Democraten senator is voor CaliforniŽ en van Afro-Amerikaanse afkomst is, zou de eerste zwarte vrouw kunnen worden als vicepresident als ze wordt gekozen. Biden stond al onder grote druk om een zwarte vrouw te kiezen na de protesten in de Verenigde Staten tegen racisme en politiegeweld. Hij had eerder al beloofd een vrouw te kiezen.

Biden noemt Harris op Twitter "een onverschrokken vechter voor de kleine man" en "een van de beste ambtenaren van het land". Ze was eerder officier van justitie in San Francisco en werd al gezien als een van de favorieten.

Ze deed eerder een gooi naar de Democratische nominatie voor het presidentschap, maar trok zich begin december terug. Linkse kiezers bekritiseerden haar gedraai over zorgverzekeringen en haar verleden als aanklager en Joe Biden bleek ondanks Harris' achtergrond populairder bij zwarte kiezers.

"Geweldige campagnehulp"

Vorige week schoot een oplettende fotograaf al een foto van hem en zijn notitieblok. Op het papier stond de naam van Harris met een rij lovende woorden. "Talentvol", "groot respect voor haar" en "geweldige hulp in de campagne".

In de campagne om het presidentschap presenteerde ze zich als de kandidaat die zowel de jonge en meer progressieve Democraten aansprak, als de meer gematigde oudere kiezers. Ze viel Joe Biden bij een verkiezingsdebat in juni vorig jaar hard aan en verweet hem dat hij eerder racistisch beleid had gesteund en racisten had geprezen.

Schipperen tussen vleugels

Harris is de dochter van twee immigranten, die naam maakten in de wetenschap. Harris' moeder is een borstkankeronderzoekster uit India, haar vader een economieprofessor uit Jamaica. Vanwege haar afkomst noemde ze zichzelf bij uitstek geschikt om op te komen voor onderdrukte minderheden.

Dat ze soms schippert tussen beide vleugels blijkt wel uit haar positie over zorgverzekeringen. Eerst steunde ze het voorstel van de linkse Democraat Bernie Sanders om universele gezondheidszorg in te voeren, later liet ze weten zich er toch niet comfortabel bij te voelen.

Mysterieuze vlucht van Tichanovskaja 'doet denken aan Sovjettijden'

Terwijl de Wit-Russische hoofdstad Minsk zich maandagmiddag opmaakt voor een tweede onrustige nacht, meldt Svetlana Tichanovskaja zich met haar advocaat bij het imposante kantoor van de centrale kiescommissie aan de Sovjetstraat in Minsk. Ze is vast van plan de officiŽle uitslag van de zondag gehouden presidentsverkiezingen aan te vechten. Die geeft de zittende president Loekasjenko een klinkende overwinning, met ruim 80 procent van de stemmen, en Tichanovskaja een bescheiden 10 procent.

Volgens Tichanovskaja is de uitslag op grove wijze vervalst en is zij, niet Loekasjenko, de wettig gekozen president van Wit-Rusland. De aanwijzingen voor fraude zijn talrijk. In talloze stembureaus, waar zondag ongekend lange rijen Tichanovskaja-stemmers stonden, werd Loekasjenko op miraculeuze wijze aangemerkt als winnaar. Geluidsopnames en getuigenissen tonen aan dat leden van lokale kiescommissies onder druk zijn gezet om te sjoemelen met de cijfers. Waar dat niet is gebeurd, valt de uitslag vaak uit in het voordeel van Tichanovskaja.

Urenlang onbereikbaar

Het indienen van een klacht bij de kiescommissie kost weinig tijd, maar Tichanovskaja blijft vreemd genoeg urenlang binnen en is onbereikbaar, tot ze uiteindelijk stilletjes via een zijdeur verdwijnt. Dinsdagochtend meldt de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius dat ze veilig en wel in zijn land is aangekomen. Litouwen heeft haar een woning en een jaarvisum verstrekt.

"Ik dacht dat die hele campagne me sterk had gemaakt en me zoveel kracht had gegeven dat ik alles zou verduren", zegt ze na aankomst gelaten in een videoboodschap. "Maar waarschijnlijk ben ik toch die zwakke vrouw gebleven, die ik van begin af aan was."

Presidentskandidaat uit liefde

Tichanovskaja (37) is getrouwd met Sergej Tichanovski, een populaire blogger en Loekasjenko-criticus die van plan was mee te doen aan de verkiezingen, maar eind mei werd gearresteerd. Zijn vrouw nam "uit liefde voor mijn man" de campagne van hem over. Van een apolitieke lerares Engels en moeder van twee kinderen ontpopte ze zich verrassend snel tot het boegbeeld van de Wit-Russische oppositie. In de aanloop naar de verkiezingen bracht ze in het hele land ongekende menigten op de been.

Volgens Tichanovskaja heeft ze een "heel zwaar besluit genomen", zonder overleg met wie dan ook. "Ik weet dat velen mij zullen begrijpen, velen mij zullen veroordelen, velen mij zullen haten. God geve dat niemand voor de keuze komt waarvoor ik ben komen te staan."

Kijk hier zelf een deel van haar bijzondere boodschap:

Haar onverwachte vertrek doet in Wit-Rusland vele wenkbrauwen fronsen. Tijdens de verkiezingscampagne had Tichanovskaja haar achterban steeds opgeroepen na afloop van de stembusgang "uw stem te verdedigen". Veel aanhangers hadden verwacht en gehoopt dat zij zich zou aansluiten bij het straatprotest in Minsk en tientallen andere steden.

De verbazing over haar besluit neemt alleen maar toe na publicatie van nog een video, waarop Tichanovskaja zittend op een leren bankstel een tekst voorleest, die oproept het verzet te staken en niet de straat op te gaan.

Inmiddels is duidelijk dat die opname voor haar vertrek uit Wit-Rusland is gemaakt, vrijwel zeker in het kantoor van de kiescommissie in Minsk. Oudere televisiebeelden bevestigen dat een eender bankstel staat in de werkkamer van commissievoorzitter Lidia Jermosjina, de vrouw die sinds 1996 alle verkiezingen voor Loekasjenko heeft georganiseerd en te boek staat als een van de pijlers van Loekasjenko's 26-jarige bewind.

In die kamer heeft Tichanovskaja urenlang zonder advocaat doorgebracht met "hooggeplaatste vertegenwoordigers" van een van de veiligheidsdiensten, aldus Maria Kolesnikova, een van Tichanovskaja's campagneleiders. Kolesnikova, die buiten het gebouw op haar wachtte, zag mensen met grote tassen naar binnen gaan, waarin zich klaarblijkelijk video-apparatuur bevond. "Ik steun de keuze van Svetlana. Ik begrijp hoe zwaar dat besluit voor haar geweest moet zijn. Misschien hadden ze mij in zo'n situatie ook daartoe kunnen dwingen", zei ze op een persconferentie in Minsk.

'Berouw' op tv

Daarmee vallen veel puzzelstukjes op hun plaats. De situatie doet sterk denken aan de Sovjettijd, toen dissidenten soms werden gedwongen op televisie 'berouw' te tonen, en vooral ook aan het moment in de aanloop naar de verkiezingscampagne, waarop Tichanovskaja op het punt staat op te geven. In tranen vertelt ze hoe zij en haar kinderen telefonisch zijn bedreigd. "Ik heb maar ťťn keuze", zei ze toen. "En ik geloof dat iedereen die zal begrijpen."

Tichanovskaja herpakt zich en geeft niet op. Ook niet als haar gearresteerde echtgenoot tot tweemaal toe voor straf - wegens niet scheren en verzuim een spinnenweb op te ruimen - in de isolatiecel wordt gezet. Met behulp van naar het buitenland gevluchte activisten lukt het haar beide kinderen in een niet nader genoemd EU-land, mogelijk Litouwen, in veiligheid te brengen, samen met hun oma.

Vanochtend zei Tichanovskaja weer te zijn herenigd met haar kinderen. Litouwen was een voor de hand liggende keuze. Het EU-land grenst aan Wit-Rusland en is, net als Polen, al lang een geliefd toevluchtsoord voor Wit-Russische journalisten, politici en activisten die om politieke redenen hun land moesten ontvluchten. Van Minsk is het slechts 180 kilometer naar de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Warme nachten: tips ter voorkoming van slaap- en concentratieproblemen

Warme nachten kunnen leiden tot slaapproblemen, concentratieproblemen en gezondheidsklachten. Dat zeggen slaapexperts, in reactie op het nieuws dat het aantal warme nachten in Nederland toeneemt. De huidige hittegolf is volgens het KNMI vooral bijzonder omdat ook de nachten heel warm zijn.

Mensen slapen het best als hun lichaamstemperatuur iets kan dalen, vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut. Door een warme slaapkamer lukt dat vaak niet snel. "Het is moeilijker om je temperatuur te laten dalen in een warme omgeving."

Volgens slaapdeskundige Ingrid Verbeek van het instituut Kempenhaeghe ligt de beste slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 20 graden. "Maar de meeste slaapkamers zijn nu veel warmer. Dan wordt het heel moeilijk om je lichaam af te laten koelen."

Grote impact

De impact van slecht slapen door de warmte is groot, zegt Van Someren. "Zeker als je een aantal nachten achter elkaar slecht slaapt wordt het moeilijker om de dag door te komen. Dat geldt zeker in beroepen die veel alertheid vereisen, bijvoorbeeld als je achter het stuur zit in een vrachtwagen."

Er is sprake van een stapelingseffect: "Overdag wordt het functioneren al belemmerd door de hitte en dan ook nog eens door de slechte nachten die je hebt gehad."

Ouderen hebben bovendien extra last van de hitte. "Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het wordt om je lichaamstemperatuur te regelen. Voor mensen op hoge leeftijd in zorgcentra zoals verpleeghuizen kan het helemaal beroerd worden, omdat het daarbinnen vaak ook flink warm kan worden."

Voorschriften voor warmte in zorgcentra

Van Someren pleit voor voorschriften voor de temperatuur in de nacht in zorgcentra. Voor veel andere zaken zijn wel eisen gesteld, zoals de breedte van een deur, maar voor de warme nacht is vaak niets geregeld.

Het plaatsen van airco's of ventilatoren is maar een beperkte oplossing, vindt hij. "Ik denk dat we goed moeten nadenken hoe we moeten bouwen. Je kunt er energie voor gebruiken om de warmte uit gebouwen te krijgen, maar dat past niet goed bij het energiezuiniger worden. De warmte buiten houden is eigenlijk de beste oplossing."

Tips voor de nacht

Het enige wat er op zit tijdens een warme nacht, is het zorgen voor verkoeling, zegt Verbeek. "Sommige mensen plaatsen een airco of ventilator, maar je kunt ook een koude kruik maken of een koelelement in je kussensloop stoppen met een handdoek erover. Sommige mensen doen zelfs lakens in de vriezer of plaatsen flessen met bevroren water voor de ventilator. De wind kan dan de koelte van die fles de kamer inblazen."

Ook denkt ze dat Nederlanders nog wel wat kunnen leren van mensen in zuidelijke landen. "Ga later naar bed en sta vroeger weer op. Dan heb je een kortere nacht, maar als je dan 's middags een siŽsta doet, kun je daar best tegen. Dankzij de coronamaatregelen werken veel mensen thuis, dus dat valt denk ik wel te combineren."

Meer groen in de tuin

Zo'n powernap kun je normaal gesproken beter niet doen, maar voor een korte warme periode kan het wel, vindt ze. Ook bepleit Verbeek dat mensen minder tegels in hun tuin leggen, maar juist veel groen aanplanten. Dat zorgt ook voor verkoeling. "Stenen kunnen de warmte heel erg vasthouden. Zoek de natuur op!"

Een laatste tip voor wie door de hitte niet kan slapen: "Zolang je rustig ontspannen in je bed kan blijven liggen, is dat niet zo erg. Maar lig je te woelen, te draaien en je op te winden, dan kan je er veel beter even uit gaan." Voor iedereen geldt sowieso: "bedenk je dat het tijdelijk is en maak je niet te druk."

Home | Contact