TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Onderzoek naar corrupte douaniers haven Rotterdam

Het Openbaar Ministerie verdenkt drie douaniers in de Rotterdamse haven van het witwassen van geld. Toen de recherche hun bankrekening bekeek, viel op dat er grote bedragen werden gestort die niet in verhouding stonden tot hun salaris.

Bij huiszoekingen vond de politie dinsdag 155.000 euro aan contant geld, horloges en sieraden. Ook werden twee kluizen leeggehaald. De drie mannen, van 31, 34 en 37 jaar uit Rotterdam, Schiedam en Den Haag zijn niet opgepakt. Het onderzoek loopt nog. Wel heeft de douane ze hangende het onderzoek geschorst.

De douane in Rotterdam kampt al jaren met schandalen. Anderhalf jaar geleden werd douanier Gerrit G. tot 14 jaar cel veroordeeld voor corruptie. Aanstaande dinsdag staat er opnieuw een douanier terecht omdat hij ervan wordt verdacht dat hij criminelen heeft geholpen bij het invoeren van drugs.

Containers controleren

Een half jaar geleden bleek dat corruptie in de haven van Rotterdam nog wijdverbreid is. Medewerkers van containerbedrijven lieten zich omkopen en uit gesprekken tussen drugsverdachten bleek dat zeker drie douaniers hen hielpen.

Ook op de afdeling pre-arrival, waar Gerrit G. werkte, werden nog douaniers omgekocht door drugscriminelen. Die afdeling bepaalt welke containers gecontroleerd worden of juist niet.

'2019 zal het jaar van de qr-codes worden'

Je pakt je telefoon, scant een qr-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwerpen, maar het is geen wonder dat dit bij jou niet direct herkenning oproept. Belgen gebruiken qr-codebetalingen namelijk regelmatig, terwijl Nederlanders er niet zo bekend mee zijn. Dat gaat dit jaar veranderen, verwachten specialisten.

Ruim 30 procent van zijn klanten in de frituur betaalt volgens eigenaar Stef de Lescluze al op deze manier. "In eerste instantie hebben mensen een beetje schrik, omdat ze contant of met een qr-code moeten betalen. Maar die schrik maakt gauw plaats voor verwondering." De eigenaar is in zijn nopjes met de nieuwe betaalmethode. "Het is goedkoop, snel en heel makkelijk. Ik hoef niet te investeren in een betaalterminal en ik hoef alleen te controleren of de klant de betaling verstuurd heeft. Dat duurt hoogstens één seconde."

In Nederland gebruiken we de qr-code al wel op onder meer boarding passes, in ziekenhuizen, in het openbaar vervoer (zoals bij deelfietsen) en bij online-bankieren. Maar voor betalingen in winkels hebben we onze betaalpas. Tegenwoordig kunnen alle smartphones qr-codes 'realtime' scannen, waardoor specialisten ook in Nederland een toekomst voor de qr-code als betaalmethode zien.

Rommelmarkt en thuisbezorging

Edwin Sanders bijvoorbeeld. Hij is specialist betalingsverkeer bij Rabobank. Volgens hem gaat het succes van de qr-code per sector verschillen. "Het zou vooralsnog prima kunnen werken op plekken waar er geen tijdsdruk op de betalingen staat. In het restaurant, of bij het tankstation bijvoorbeeld. Dat je een qr-code op de bon of op de betaalterminal krijgt en niet meer naar de kassa hoeft te lopen. In Spanje gebeurt dat al, bijvoorbeeld met het Chinese Alipay. In Nederland, bijvoorbeeld met Payconiq, verwacht ik dat de qr-code ook langzaam een intrede doet."

Voor kleine ondernemingen is de qr-code een uitkomst, zegt Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland. "Voor startende ondernemers is het best wel een lang traject om een betaalautomaat in huis te halen. Je moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, een zakelijke bankrekening hebben, een contract afsluiten met een betaalautomatenbedrijf en de aansluiting ervan regelen voordat het werkt. De qr-code print je en betalen is al mogelijk. De drempel van qr-codes ligt dus laag en daarom gaan mensen het gebruiken."

Onder particulieren ziet Beugel ook een toekomst voor het vierkantje met stippen. Hij geeft het voorbeeld van de rommelmarkt. "Daar kan de verkoper via een app simpelweg met een betaalverzoekje een qr-code tonen, die de koper scant zodat er geld overgemaakt wordt. Een betaalterminal, die particulieren sowieso niet hebben, en ook cash geld zijn dan niet nodig."

"Of op facturen", zegt hij. "Zodat die makkelijk en foutloos betaald worden. Of bij bezorgen aan huis, dat de bezorger een qr-code toont. Zo hoeft niet elke bezorger een pinautomaat mee te zeulen."

Concurrentie

Nederland heeft nu een zeer efficiënt betaalsysteem met bankpassen en betaalterminals, benadrukt Beugel. "En tegenwoordig rekenen wij al heel snel af dankzij contactloos betalen." Hij noemt dat systeem momenteel sneller en efficiënter dan betalen met qr-codes, maar zegt ook dat de qr-code concurrentie wordt voor de betaalpas.

Volgens Beugels wordt er namelijk al steeds meer gebruik gemaakt van de scanbare vierkantjes. Hemmo Bosscher van betalingsplatform Adyen is het met hem eens. Hij zegt: "Die smartphone zit bij veel Nederlanders in de handpalm vastgeplakt en iedereen heeft tegenwoordig mobiel internet. Qr-codes bieden een mogelijkheid om zonder pasje de straat op te gaan. Dat pasje kan dan ook niet gestolen worden. Dat zien steeds meer Nederlanders in."

2019 wordt het jaar waarin de qr-code veelvuldiger gaat opduiken, zegt Beugel. "In 2018 heeft het her en der een vlucht genomen, bijvoorbeeld met betaalverzoekjes met digitaal bankieren. Het is koffiedik kijken hoe snel het zich ontwikkelt, maar het wordt een betaalmethode die steeds vaker gebruikt gaat worden."

Stef de Lecluze van de frituur in Antwerpen weet het in elk geval zeker: qr-codes hebben de toekomst. Volgens hem gaan ze de betaalkaarten helemaal vervangen. "Het enige gevaar is 'platte' batterijen, maar daar is in de toekomst vast een oplossing voor."

Vve's luiden noodklok: verduurzamen te moeilijk

Veel verenigingen van eigenaren hebben grote moeite om hun wooncomplex te verduurzamen. Ook leiden plannen voor bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen op een gezamenlijk dak nogal eens tot ruzie. De Stichting VvE Belang luidt de noodklok.

Volgens de stichting, een organisatie voor eigenaren van appartementen, belemmeren de huidige regels voor besluitvorming in een vve de aanpak van duurzaamheidsmaatregelen. Ook zijn er grote beperkingen in financieringsmogelijkheden voor vve's.

Als woningeigenaren bijvoorbeeld zonnepanelen willen aanschaffen, zal er eerst een (grote) meerderheid van de bewoners moeten komen opdagen op een ledenvergadering. Een (grote) meerderheid zal daarna voor de panelen moeten stemmen. In de praktijk komt het geregeld voor dat een kleine groep tegen is, waardoor de plannen in de prullenbak verdwijnen.

Verhuizen

Volgens directeur Kees Oomen van de Stichting VvE Belang stemmen kleine groepjes mensen geregeld tegen. "Als het bijvoorbeeld gaat om zonnepanelen gebeurt dat niet alleen omdat ze de noodzaak er niet van inzien, maar ook omdat ze al weten dat ze over bijvoorbeeld twee jaar weer zullen verhuizen."

Daar komt bij dat vve's worden benadeeld bij de financiering. Zo krijgt een eigenaar van een appartement niet dezelfde belastingvoordelen als een eigenaar met een 'grondgebonden' woning. Bovendien kunnen mensen die lid zijn van een kleine vve geen aanspraak maken op financieringsmogelijkheden.

Het grootste deel van de vve's in Nederland is kleiner dan tien woningen. "Nederland zit vol met kleine vve'tjes", zegt Oomen. "Maar veel financieringsmogelijkheden zijn er pas vanaf tien woningen, bij bijvoorbeeld dubbel glas of isolatie. Je zou kunnen zeggen: dan moet een individuele eigenaar maar zelf beslissen over dubbel glas. Maar dat mag meestal niet, dat is zo bepaald in regelgeving. En bij zoiets als spouwmuurisolatie is het technisch niet mogelijk om het in je eentje te doen."

Zijn stichting heeft aan de aangesloten vve's gevraagd wat de belangrijkste belemmeringen zijn voor het treffen van duurzame maatregelen. Op één staat gebrek aan geld. Op twee 'draagvlak en besluitvorming', oftewel de manier waarop vve's besluiten moeten nemen.

Burenruzies

"Je kunt het een beetje vergelijken met burenruzies", zegt Oomen. "In een vve wordt heel wat afgetwist. Met tegenstemmen kun je het belang van je buurman schaden. Bijvoorbeeld bij regulier onderhoud. Als er geen dubbel glas komt, betekent dat iets voor de verkoopbaarheid van je huis en voor je wooncomfort. Dus dat leidt tot scheve ogen."

Dirk Dekker, bestuurslid bij een vve in Rotterdam, kan erover meepraten. In zijn complex wordt op dit moment gesproken over verschillende duurzaamheidsmaatregelen. "Veel communicatie en veel voorlichting is belangrijk. Als de plannen te onzeker en onduidelijk zijn, willen de leden het niet. Je moet schipperen tussen meerdere belangen. De een wil hier nog maar twee jaar wonen en de ander nog dertig jaar."

Portiekwoningen

In het voorlopige Klimaatakkoord staat al wel het een en ander over verenigingen van eigenaren. De stichting van Oomen was één van de belangengroepen die hebben meegepraat. Maar Oomen is er niet gerust op dat met name kleine vve's hier voldoende baat bij zullen hebben. Er wordt volgens hem nog niks geregeld voor dat gebrek aan financieringsmogelijkheden voor kleine vve's. "Zelfs als het Klimaatakkoord tot op de letter wordt uitgevoerd, vallen de kleine vve's in een groot zwart gat."

Daarom wil zijn stichting in ieder geval dat de norm voor financiering door het publiek-private Nationaal Energiebesparingsfonds (NEF) naar beneden gaat van tien naar zes woningen. "Dan kunnen in ieder geval alle portiekwoningen aanspraak maken op financiering en daar zijn er heel veel van in Nederland. En voor alle vve's die kleiner zijn dan zes zou er een apart fonds moeten komen. Zoals de stad Den Haag dat heeft, de enige stad die hier een eigen fonds met publiek geld voor heeft gemaakt."

Maandag gaat in Zwolle een campagne van start waarbij verenigingen van eigenaren worden geholpen bij het verduurzamen.

Hoe het verzet groeit tegen een omstreden Frans wapen dat gele hesjes verwondt

Hij heet 'LBD40', was tot voor kort volslagen onbekend bij de meeste Fransen, maar is nu de inzet van een fel debat. Het omstreden wapen LBD40 wordt onder meer ingezet bij confrontaties met gele hesjes.

Bij demonstraties van die beweging komt het vaak tot geweld. De politie schiet dan rubberen kogels af met een LBD40-geweer. Daarbij zouden al tientallen gewonden zijn gevallen. De Franse ombudsman heeft nu gevraagd om de LBD40 in de kast te zetten, maar daar lijkt het vooralsnog niet van te komen.

Wat is er aan de hand met het wapen? Zijn ze echt zo gevaarlijk, en waarom worden ze überhaupt ingezet? Vijf vragen en antwoorden.

Wat zijn dit precies voor rubberen kogels?

De Franse politie werkt bij demonstraties van gele hesjes onder meer met zogeheten LBD40-geweren. LBD staat voor 'Lanceur de Balles de Défense': hij schiet 'ballen' af, ter zelfverdediging.

De afgevuurde rubberen projectielen hebben een diameter van ongeveer vier centimeter. De LBD40 is sinds kort de opvolger van het 'flash ball'-geweer dat nu soms ook nog wordt gebruikt. De LBD40 is preciezer dan zijn voorganger en de projectielen hebben een groter bereik.

Waarom worden ze ingezet?

De wapens zijn bedoeld voor zelfverdediging, als agenten worden aangevallen. Politiemensen treden bij confrontaties op met deze geweren en met traangas, omdat dat niet-dodelijke wapens zijn. Wel kunnen aanvallers ermee worden teruggedrongen en menigtes uit elkaar worden gedreven - zonder dat er slachtoffers vallen, is de bedoeling.

Waarom is er nu in Frankrijk verzet tegen?

Op sociale media werden de afgelopen weken volop bloedige foto's gedeeld van demonstranten die zwaargewond zouden zijn geraakt door rubberen kogels.

De overheid geeft er geen cijfers over. Franse media gingen daarom op onderzoek uit en constateerden dat sinds half november 40 tot 70 betogers gewond raakten door het gebruik van de LBD40. Zo'n 14 mensen zouden er zelfs een oog door zijn kwijtgeraakt.

Critici zeggen dat de rubberen kogels mensen zwaar kunnen verwonden en kunnen verminken. De LBD40 zou onnauwkeurig zijn en vaak op een onjuiste manier worden gebruikt.

Wat zegt de overheid?

De Franse regering zegt dat de rubberen kogels, net als traangas, bedoeld zijn voor zelfverdediging. Wel gelden er strenge regels voor het gebruik. Er mag bijvoorbeeld alleen op romp en ledematen worden gemikt. Ook mag niet van te dichtbij worden geschoten.

In verband met de ophef hebben agenten in heel Frankrijk deze week nogmaals de instructies ontvangen over hoe de LBD40 gebruikt moet worden.

Kan er niet gewoon gestopt worden met het wapen?

De Franse ombudsman, Jacques Toubon, heeft daar om gevraagd. Het wapen zou te gevaarlijk zijn. Maar volgens de overheid en politiemensen kleven aan een verbod grote risico's. Agenten zouden zich dan niet meer voldoende kunnen verdedigen.

Het alternatief zou zijn dat ze "in gevecht gaan" om zich te verdedigen of in het uiterste geval met scherp zouden schieten. "Vergeet niet dat agenten worden aangevallen met ijzeren staven en honkbalknuppels", zei minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.

CDA en D66 willen 'afrekentoets' niet, plan Slob dreigt te sneuvelen

Een nieuw rekenexamen voor middelbare scholieren komt er hoogstwaarschijnlijk niet. De regeringspartijen D66 en CDA weigeren in te stemmen met het plan van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs om rekenen apart te laten meetellen voor het diploma.

Ook de meeste oppositiepartijen zien niets in Slobs aparte toets en de onderwijsminister kan dus niet rekenen op een meerderheid. Alleen VVD en zijn eigen ChristenUnie zijn voor.

Een woordvoerder van Slob wijst erop dat de plannen van de minister zijn gebaseerd op de afspraken over rekenonderwijs in het regeerakkoord. Hij wil verder niet ingaan op de kritiek. "Woensdag gaat de minister hierover met de Kamer in gesprek."

Oefenen

Coalitiepartijen D66 en CDA zeggen een paar dagen voor het debat over de vervanging van de Cito-rekentoets tegen de NOS dat ze Slobs plan zullen wegstemmen. Scholieren moeten zeker beter leren rekenen, maar dat gebeurt niet door het afleggen van een aparte toets, is hun stellige overtuiging.

"Je leert door oefenen, door rekenles van een goede leraar", benadrukt D66-onderwijswoordvoerder Paul van Meenen, zelf oud-wiskundeleraar. "En niet alleen door een afrekentoets aan het eind van de middelbare school."

CDA-Kamerlid Michel Rog vindt dat alle aandacht moet uitgaan naar het verbeteren van het rekenonderwijs. "Daar zijn alle leerlingen bij gebaat, niet bij weer een nieuwe rekentoets."

Slob kwam afgelopen november met zijn alternatief voor de rekentoets, die bij de verplichte invoering in 2015 onmiddellijk veel kritiek kreeg. De kwaliteit was niet goed, er waren te veel verhaalsommen en de vragen waren onbegrijpelijk opgeschreven.

Veel leerlingen dreigden te zakken, dus besloot het vorige kabinet al snel de toets niet meer te laten meetellen. Alle middelbare scholieren moeten hem nog steeds afleggen, maar ze kunnen er niet op zakken. Het resultaat prijkt wel op het diploma.

Coalitiepartijen CDA en D66 en oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP snappen niet waarom Slob het rekenen niet zo snel mogelijk onderbrengt bij het vak wiskunde. Er ligt sinds maart 2018 een concreet voorstel klaar van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW), die tegen een separate rekentoets is. De vereniging stelt voor om rekenen onder te brengen bij vooral wiskunde, maar ook bij andere vakken zoals natuurkunde of economie.

"Rekenen moet geen aparte, maar een geïntegreerde leerlijn zijn", zegt voorzitter Ebrina Smallegange van de NVvW. "Leerlingen begrijpen nu soms niet dat de procenten die ze bij rekenen leren dezelfde procenten zijn als bij economie."

CDA-Kamerlid Rog zegt dat het tijd wordt dat Slob "zijn oor te luisteren legt" bij wiskunde- en rekenleraren. D66'er Van Meenen denkt dat wiskunde ook aantrekkelijker kan worden door het integreren van rekensommen. "Oefening baart kunst en dan wordt wiskunde nog leuker."

Ook SP-Kamerlid Peter Kwint wil rekenen zo snel mogelijk integreren in het vak wiskunde. "Dat lijkt mij een stuk verstandiger dan weer te praten over een toets." GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld denkt dat zo'n aanpak ouders, leerlingen en leraren een stuk minder stress oplevert.

De PVV heeft ook kritiek, maar met een ander argument. Kamerlid Harm Beertema is tegen het element om scholen vrij te laten in het maken van dat schoolexamen. "Niemand kan dan van het niveau op aan. Dat moet veranderen, anders stem ik tegen", zegt hij. Beertema ergert zich er al jaren aan dat het niet lukt om het rekenonderwijs te verbeteren. "We zijn bijna terug bij af."

Werkgevers klagen over rekenniveau

Er wordt al jaren gesproken over de gebrekkige rekenvaardigheden van middelbare scholieren. Bedrijven, universiteiten en hogescholen klaagden tien jaar geleden al dat hun nieuwe werknemers en studenten niet goed in staat waren tabellen te lezen of te rekenen met percentages.

Aanstaande woensdag is het debat over de rekentoets. Het is nog onduidelijk wat minister Slob gaat doen.

Home | Contact