TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

'Deel meisjes terecht na aanval Boko Haram'

Een deel van de meisjes die in Nigeria vermist raakten na een aanval door Boko Haram is terecht. Tientallen meisjes zijn volgens lokale media door het leger gered; ze werden gevonden in een dorp op de grens tussen de deelstaten Borno en Yobe. Hoeveel er precies zijn gered en hoe ze eraan toe zijn, is niet bekendgemaakt.

Begin deze week was er een aanval van Boko Haram op een dorpsschool in Dapchi, in de noordoostelijke deelstaat Yobe. Sinds de aanval zijn tientallen scholieren vermist. Of ze zijn gevlucht of ontvoerd, is niet duidelijk.

De aanval doet denken aan de ontvoering van meer dan 270 Nigeriaanse meisjes in 2014 in de plaats Chibok. De zaak trok wereldwijd de aandacht en onder anderen Michelle Obama zette zich in voor het terugvinden van de scholieren. Een groot deel van de meisjes is sindsdien terecht. Ze werden veelal gehouden als seksslaaf of moesten dwangarbeid verrichten.

De Nigeriaanse regering is al meer dan tien jaar verwikkeld in een strijd met Boko Haram, dat streeft naar een streng-islamitische staat. Sinds 2009 zijn er bij aanvallen en aanslagen door de terreurgroep naar schatting 20.000 mensen omgekomen. In het noordoosten van Nigeria zijn zo'n 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Snapchat komt klagers klein beetje tegemoet

Snapchat belooft binnenkort een update uit te brengen die het gebruik van de app iets makkelijker gaat maken. Het bedrijf reageert daarmee op een petitie over het terugdraaien van het nieuwe design die ruim 1,2 miljoen keer is ondertekend.

Begin dit jaar kreeg Snapchat een grote update die berichten van mediabedrijven scheidt van berichten van vrienden. Volgens moederbedrijf Snap is de verandering belangrijk om op de lange termijn te blijven groeien. Bovendien zou de app makkelijker te gebruiken zijn, maar veel gebruikers klaagden dat het juist lastiger is geworden.

Het techbedrijf gaat niet in op de oproep om het oude design van de app terug te laten keren, maar het wil wel enkele kleine veranderingen doorvoeren om het gebruik iets makkelijker te maken. Zo komen er nieuwe tabbladen die het simpeler maken om Stories van vrienden te vinden.

De update verschijnt binnenkort voor iOS en Android.

Nabestaanden eisen nu actie, Trump stelt bewapenen leraren voor

President Trump heeft in het Witte Huis overlevenden en nabestaanden ontvangen van het bloedbad op de school in Florida. Na een gebed riepen de aanwezigen Trump op om werk te maken van de veiligheid van kinderen op scholen. "Ik begrijp niet waarom ik een winkel kan binnen gaan om een oorlogswapen te kopen. Hoe kan het zo eenvoudig zijn om dit type vuurwapen te kopen", vroeg een van de scholieren, Sam Zeif, zich af.

Zeif refereerde aan het feit dat de schutter die zeventien mensen doodde op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland een semi-automatisch AR15-geweer kocht, dat bij veel shootings in de VS is gebruikt.

Andrew Pollack, de vader van een doodgeschoten leerling van de school, was fel. "We zijn hier omdat mijn dochter geen stem meer heeft - ze werd vorige week met negen kogels vermoord. Hoeveel scholen, hoeveel leerlingen moeten er worden doodgeschoten? Het moet hier stoppen."

Pollack vroeg zich af hoe het kan dat er zo veel dodelijke schietpartijen zijn geweest op scholen. "Het had bij ťťn school shooting moeten blijven, we hadden het moeten oplossen, en ik ben woedend. Vanwege mijn dochter, die ik nooit meer zal zien."

Trump betuigde zijn medeleven. "Er is niets ergers dan wat jullie hebben meegemaakt. De president wil kijken naar betere background checks, het verbieden van zogeheten bump stocks (die van een semi-automatisch geweer een automatisch geweer maken), en een verhoging van de leeftijd van 18 naar 21 jaar voor het kopen van semi-automatische vuurwapens.

Maar Trump zei tijdens de ontmoeting ook dat hij wel wat ziet in het bewapenen van schoolmedewerkers. De gemiddelde schietpartij op een school duurt volgens hem drie minuten terwijl de politie er gemiddeld vijf tot acht minuten over doet om ter plekke te komen. De president zei dat potentiŽle schutters zich wel twee keer zullen bedenken als ze weten dat er gewapende medewerkers zijn. Hij zei dat sinds de aanslagen van 9/11 sommige piloten ook onzichtbaar wapens hebben gedragen.

Verder zei Trump opnieuw dat de schutter, de 19-jarige Nikolas Cruz, al lang voor de moordpartij opgepakt had moeten worden. De FBI is een onderzoek begonnen na signalen dat de inlichtingendienst al was gewaarschuwd voor Cruz.

Nicole Hockley, een moeder van een scholier die het niet overleefde, deed een emotioneel beroep op Trump. "Denk aan uw eigen kinderen. U wilt mij niet zijn, geen ouder wil dat. En u heeft de kans om een verschil te maken en levens te redden, vandaag. Alstublieft, verspil deze kans niet."

In het Congres hebben Republikeinen en Democraten gezamenlijk een initiatief genomen om de minimumleeftijd voor het kopen van bepaalde vuurwapens te verhogen van 18 naar 21. Een van de initiatiefnemers is de Republikeinse senator Jeff Flake.

Aangeklaagde Nederlandse tabakindustrie vooral groot in shag

Het Openbaar Ministerie besluit vandaag of er een strafzaak komt tegen de tabaksindustrie. In 2016 deed advocaat Bťnťdicte Ficq namens een longkankerpatiŽnt aangifte. En sindsdien hebben steeds meer organisaties en instellingen zich aangesloten bij de zaak, zoals ziekenhuizen, huisartsen en verpleegkundigen.

Als het OM inderdaad de tabaksindustrie gaat vervolgen kan dat grote gevolgen hebben. Maar hoe groot is de tabaksindustrie in Nederland en wereldwijd eigenlijk? Een overzicht.

Wereldwijd werd er in 2016 voor 683 miljard dollar aan sigaretten verkocht. De verkoop wordt gedomineerd door vijf bedrijven: Philip Morris, British American Tobacco (BAT), Imperial Tobacco, Japan Tobacco en China Tobacco. Samen hebben die door overnames 80 procent van de markt in handen. In 2001 was dat nog maar 43 procent.

In Europa, Noord- en Zuid-Amerika en AustraliŽ is de verkoop gedaald tussen 2005 en 2016, mede door strengere regels. In AziŽ, het Midden-Oosten en Afrika steeg de verkoop door stijgende inkomens en bevolkingsaantallen en relatief soepele wet- en regelgeving.

De aangifte van Ficq richt zich tegen vier van die vijf tabaksgiganten: Philip Morris, BAT, Imperial Tobacco en Japan Tobacco (China Tobacco is nagenoeg alleen maar in China actief).

Geen sigarettenproductie meer, nog wel shag

Die vier verkopen een groot deel van de sigaretten in Nederland, maar ze maken ze hier niet meer. Sinds de sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris in 2014 worden in Nederland namelijk nog amper sigaretten gemaakt. Sigaretten worden dus geÔmporteerd. En er worden in Nederland ook geen tabaksplanten geteeld. De vijf grootste tabak verbouwende landen zijn China, BraziliŽ, India, de VS en IndonesiŽ.

Wel wordt er volgens branchevereniging VSK nog een behoorlijke hoeveelheid shag en pijptabak in Nederland gemaakt. Er zijn nog drie fabrieken die dat doen: Koninklijke Theodorus Niemeyer in Groningen (onderdeel van BAT), Van Nelle in Joure (onderdeel van Imperial Tobacco) en de zelfstandige fabrikant Heupink & Bloemen in Ootmarsum.

Gezamenlijk produceren die zo'n 26 miljoen kilo shag per jaar, waarvan 6 miljoen voor Nederlandse rokers en 20 miljoen voor de export. "Shag is een typisch Nederlands product", zegt VSK-directeur Jan Hein Stršter. "Het wordt hier veel gerookt en in de landen om ons heen, BelgiŽ, Duitsland, Denemarken, ook nog. In Zuid-Europese landen is het minder populair." Er werken nog zo'n 1300 mensen in de Nederlandse tabaksindustrie.

Mensen in Nederland gaven in 2016 in totaal 4,2 miljard euro uit aan sigaretten, shag en sigaren. Dat is gemiddeld 249 euro per inwoner (jong en oud, roker en niet-roker). Ongeveer 1 miljard daarvan ging naar tabaksfabrikanten, handelaren en winkels. De rest, zo'n 3,2 miljard, ging naar de staat in de vorm van btw en accijns. De belastingdruk op tabak is daarmee zo'n 75 procent.

De verkoop van sigaretten en shag daalt in Nederland al jaren gestaag mee met het dalende aantal rokers. Maar door de steeds stijgende accijns bleven de accijnsinkomsten van de staat tussen 2012 en 2016 ongeveer gelijk.

15-jarige verslaggever: 'Mensen moeten weten wat er gebeurt in SyriŽ'

"Als ik later groot ben, wil ik verslaggever worden", zegt Muhammad Najem tegen CNN. Maar een verslaggever is de 15-jarige eigenlijk al lang, in een oorlogsgebied nog wel. "Mensen moeten weten wat er allemaal gebeurt in SyriŽ".

Muhammad maakt video's van de oorlog in Oost-Ghouta, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus en plaatst ze op sociale media. De wijk is al jaren in handen van rebellen, maar de Syrische president Assad wil de wijk heroveren; in de strijd zijn vandaag opnieuw tientallen doden en honderden gewonden gevallen.

Red ons

Vooral zijn begeleidende teksten bij de video's maken indruk. In een video gepubliceerd op 15 januari spreekt hij direct tot de Syrische, Russische en Iraanse presidenten: "We worden gedood door jullie zwijgen. Bashar al-Assad, Poetin en Khamenei. Khamenei doodde onze kindertijd. Red ons voordat het te laat is."

De eerste berichten van Muhammad verschenen twee maanden geleden online. Of de video's echt zijn, is niet met zekerheid te zeggen. CNN vermeldt dat ze de authenticiteit van de video's niet onafhankelijk kunnen verifiŽren.

Toch lijkt er weinig af te dingen aan een video waarin Muhammad kinderen uit de buurt interviewt met de vraag wat ze wensen voor het nieuwe jaar. "Mijn vader die vrijkomt uit de gevangenis", zegt er eentje. "Dat ik geen water en hout meer hoef te tillen", zegt een ander.

Home | Contact