TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Nachtclubs dicht om middernacht? Dan maar 'vroeg pieken'

Discotheken en nachtclubs mogen op 25 september de deuren openen, mits ze net als andere horeca om middernacht weer sluiten.

"Absurd", luidde de kritiek. "Dan blijven clubs in feite gesloten", zei Koninklijke Horeca Nederland (KHN), want wie voor middernacht in een discotheek komt treft daar meestal een lege dansvloer - en dus geen omzet. Ook een kort geding dat de branchevereniging deze week had aangespannen veranderde niets aan de kabinetsplannen.

Maar nachtclubs lijken niet voor een gat te vangen. "Dan maar vroeg pieken", zegt programmeur Michiel Peeters van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. "Kan het niet na middernacht? Dan maar in de vooravond. We hebben nu al acht dansavonden van 19.30 uur tot middernacht in de agenda staan. Een aantal is al uitverkocht. Mensen hebben behoefte aan de dansvloer."

Dansen tot je voeten pijn doen, en toch op tijd in bed liggen. Demissionair minister De Jonge reageerde vrijdag na de ministerraad positief op dit nieuwe uitgaansfenomeen. "Prima. Gewoon doen." Wel benadrukte hij dat bezoekers een coronatoegangsbewijs nodig hebben en dat locaties tot 75 procent van hun zaalcapaciteit mogen gebruiken.

Op Twitter wordt positief gereageerd op 'vroeg pieken':

Door het hele land staan vanaf 25 september vroege feesten in clubs en discotheken in de agenda. In het Klokgebouw in Eindhoven, een locatie waar normaal gesproken 10.000 bezoekers kunnen feesten, wordt op 25 september een dancefeest voor 7000 mensen gehouden. Vanaf 13.00 uur 's middags. Normaal heet het evenement Nachtcollege, nu is het een Dagcollege. Organisator Joost Holthuizen: "Op de dag van de persconferentie zagen we de kaartverkoop omhoogschieten en verkochten we binnen een paar uur 600 kaarten."

Hicham Laaboudi (23) is een van de feestgangers. Hij kan niet wachten: "Met duizenden mensen is het toch beter dan alleen thuis met je speakertje. Een maand geleden heb ik voor het laatst gefeest, daar ben ik speciaal voor naar Berlijn gegaan. Daar hielden ze feesten voor gevaccineerden. Surrealistisch was het, als vanouds. En fijn om mensen te ontmoeten buiten je eigen kring."

Hoewel Laaboudi blij is dat feesten bijna weer kan, wil hij uiteindelijk niet altijd 'vroeg pieken'. "De nacht associeer ik meer met vrije tijd. De dag meer met school en werk."

Blijvende trend?

Toch wordt feesten bij daglicht volgens gedragspsycholoog Sabine Jansen al sinds de toenemende populariteit van festivals meer geaccepteerd. Maar of het een blijvende trend is? "Ik denk dat de nachtcultuur nooit echt verdwijnt. Het gevoel van saamhorigheid is in een donkere club toch groter dan op een zonovergoten terras. Grenzen vervagen in het donker, zeker onder invloed van alcohol."

Mensen spreken sneller een wildvreemde aan in een club, dan in de supermarkt, zegt Jansen. "En juist daaraan hebben we na corona veel behoefte: het leren kennen van nieuwe mensen."

Niet alleen voor het nachtleven, ook de evenementenbranche ťn feestliefhebbers gingen vorig weekend de straat op om te demonstreren voor heropening van de sector:

Anke Straten, clubmanager van Bret in Amsterdam, vindt dagfeesten zelfs leuker dan de nacht. "'s Nachts gaan mensen indrinken. Overdag is de sfeer relaxter bij ons. Ook wij organiseren 'vroeg pieken-feestjes', en die zijn stuk voor stuk uitverkocht."

Nachtprogrammeur Peeters van Tivoli denkt dat de animo voor vroege feesten ook na corona blijft bestaan. "Ja, er ontstaat nu meer ruimte voor avonddansen. Maar als je 18 bent of student, dan wil je niet tussen de veertigers dansen." Dus de nacht keert terug zodra het mag van het kabinet. Peeters: "Ja, het heeft iets magisch als jij staat te dansen, terwijl de rest van de wereld slaapt."

Taliban vervangen vrouwenministerie door departement voor 'deugdzaamheid'

De Taliban hebben in het gebouw waarin tot voor kort een departement voor vrouwenzaken gevestigd was, het nieuwe ministerie van Deugdzaamheid gehuisvest. Het ministerie in hoofdstad Kabul moet zorgen voor de "verspreiding van deugd en voorkomen van zonde".

Internationale persbureaus schrijven dat het gebouw eerder vandaag werd ontruimd; onder meer medewerkers van de Wereldbank zouden zijn weggestuurd.

Het personeel werkte aan een speciaal financieel ontwikkelingsprogramma voor vrouwen. Vrouwen werkzaam voor het ministerie meldden aan persbureau Reuters dat zij de afgelopen weken naar hun werk probeerden te gaan, maar steeds terug naar huis werden gestuurd.

Meisjes niet naar school

De Verenigde Naties hebben de Taliban opgeroepen de rechten van vrouwen en minderheden te respecteren. VN-organisatie Unesco heeft daarnaast gezegd dat Afghaanse meisjes snel weer onderwijs moeten kunnen volgen. Als de scholen voor meisjes gesloten blijven, zal dat "onomkeerbare gevolgen" voor de helft van de Afghaanse bevolking hebben, waarschuwde de onderwijsorganisatie.

Unesco reageerde daarmee op een eerdere aankondiging van de Taliban dat "alle mannelijke leraren en scholieren" kunnen terugkeren naar de middelbare school, zonder melding te maken van vrouwelijke leerlingen of docenten.

Toen de extremistische groepering vorige maand de macht greep in Afghanistan, beloofden zij dat vrouwen in het land basisrechten zoals de toegang tot onderwijs zouden behouden. Maar Afghaanse vrouwenactivisten wijzen erop dat de Taliban die beloftes niet nakomen. Zij vrezen dat de groepering het restrictieve beleid van de jaren 90 weer wil invoeren.

Demonstraties

Sinds het vertrek van de Verenigde Staten uit het land, zijn Afghaanse vrouwenrechtenactivisten meermaals de straat opgegaan. Bij die demonstraties riepen zij de Taliban onder meer op vrouwelijke ministers aan te stellen en vrouwenrechten te waarborgen. De betogingen werden met harde hand opgebroken.

Toen de Taliban in de jaren 90 de macht hadden, verboden zij meisjes om onderwijs te volgen. Ook vrouwen mochten niet buitenshuis werken.

Planbureau: lange formatie problematisch voor klimaat en energie

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is door de lange formatie bezorgd over de uitvoerbaarheid van klimaat- en energiebeleid. Om de klimaatdoelen voor 2030 te kunnen halen, zijn sowieso al meer inspanningen nodig en de trage formatie van een nieuw kabinet kan die doelen nog extra in gevaar brengen. Daarnaast waarschuwt het adviesorgaan voor het risico dat er te weinig (of erg duur) aardgas beschikbaar is, als er in de komende maanden onverhoopt een strenge winter komt.

Er wordt in het land al volop gewerkt aan het voorbereiden van de energietransitie, zegt Pieter Boot van het PBL. Toch moeten er nog belangrijke knopen worden doorgehakt. Want om de klimaatdoelen van 2030 te halen, moet er nog veel gebeuren. Met het huidige beleid lukt dat al niet, en dan doet de Europese Unie er ook nog een schep bovenop.

"Het belangrijkste probleem zit bij elektriciteitsnetten", stelt Boot. "Het duurt heel lang om een hoogspanningsleiding aan te leggen. En er is veel meer stroom nodig om de doelen over acht jaar te kunnen halen. Als die kabels er straks niet zijn, dan lukt dat dus niet. Daarover moeten besluiten worden genomen."

Volle vaart vooruit

Niet alleen moet er snel bepaald worden waar en welke extra infrastructuur voor de energiesector nodig is, ook signaleert het PBL dat Nederland zich te weinig rekenschap geeft van waar Brussel mee bezig is. Europa gaat in volle vaart vooruit met klimaatbeleid, en trekt zich daarbij niets aan van de Nederlandse politieke situatie, stelt Boot. Maar op enig moment zal ook hier besloten moeten worden of er meer met huizen moet gebeuren of in de industrie of in de landbouw, of bij allemaal.

Belangrijker nog is dat Nederland vervolgens die besluiten ook moet uitvoeren, terwijl ze nog boven op de huidige doelen komen. Het is volgens Boot overigens niet zo dat het huidige demissionaire kabinet niets doet. Komende week komt het kabinet op Prinsjesdag met veel geld om alsnog te proberen de Urgenda-doelstelling te halen. Maar met de echt grote veranderingen moet een nieuw kabinet aan de slag.

Bedrijven maken op dit moment volop plannen voor de toekomst, en die willen weten waar ze aan toe zijn, zegt Boot. En gemeenten die bezig zijn met plannen voor een nieuwe toekomstige warmtevoorziening, moeten voor de uitvoering daarvan beter worden toegerust.

Een ander probleem vormt de zogenoemde leveringszekerheid van aardgas, belangrijk voor vooral verwarming. De gasprijs stijgt flink, Nederland heeft vrijwel geen lange termijncontracten voor de import van gas en de gasopslagen, met gas voor de winter, zijn veel leger dan normaal.

"Ik vind het raar dat niemand zich daar zorgen over maakt. We hebben niet zo vaak een strenge winter in Nederland. Maar als die er is, heb je veel gas nodig. Wij zijn altijd verwend, want dan ging de gaskraan in Groningen een beetje verder open. Maar dat kan niet meer."

Nederland moet zich beter voorbereiden, vindt Boot. "Andere landen hebben scenario's klaarliggen, maar voor ons is het iets nieuws. Als je er pas over gaat nadenken als het een keer min 17 wordt, ben je te laat."

Energie-expert Martien Visser (Hanzehogeschool Groningen) is het eens met het PBL. "Het ministerie zegt altijd: de markt lost het wel op. Maar ik geloof daar toch wat minder in." Er zijn meerdere redenen waarom er wereldwijd weinig gas beschikbaar is, en de prijs hoog. Een belangrijke reden, vermoedt Visser, is dat gasleverancier Rusland wel blij is met die hoge prijs, en de gaskraan niet verder wil openzetten.

Alle gasopslagen in Nederland samen zijn nu voor 52 procent gevuld. Terwijl voor de leveringszekerheid eigenlijk 82 procent nodig is, zegt Visser. "Nooit eerder waren ze zo leeg. Niet alleen Nederland is hiervan afhankelijk, ook BelgiŽ en Engeland."

Zowel Visser als Boot denkt dat deze materie in Den Haag niet als urgent wordt ervaren. "Ik denk niet dat de informateur nu de gasproblematiek van misschien min 17 als eerste op z'n agenda heeft", zegt Boot. Dat zou dus wel op de agenda moeten, ook al is het klimaat volgens Boot nog belangrijker. "De klimaatopgave is natuurlijk het meest urgent."

2051 positieve tests gemeld, gemiddelde daling zet door

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2051 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 97 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2077 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 14 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Na weken van dezelfde coronacijfers lijkt er nu een daling ingezet:

Dinsdag bleek dat scholen en kinderopvanglocaties inmiddels een grote bron van besmettingen zijn. Afgelopen week ging het om een vijfde van de herleidbare besmettingen. Dat was een week ervoor nog 12,5 procent en voor de opening van de scholen in augustus wekelijks een paar procent.

Ook afname in de ziekenhuizen

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 551 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 566), van wie 192 op de IC (gisteren: 194), meldt het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden vier overleden covid-patiŽnten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld zes doden per dag, tegen vijf doden per dag een week eerder.

Overlast bevers in Limburg neemt toe, fors meer dieren afgeschoten

De groeiende beverpopulatie in Limburg leidt tot toenemende schade in de provincie. Daardoor zijn er dit jaar ook meer bevers afgeschoten, meldt het waterschap Limburg. Het waren er tachtig. Vorig jaar werden nog dertig dieren afgeschoten, zegt Har Frenken, bestuurder bij het waterschap tegen 1Limburg.

De beverpopulatie in Limburg wordt geschat op 1500 exemplaren. Het aantal schademeldingen, zoals bijvoorbeeld graven onder dijken, wegen of fietspaden, neemt toe. Verder leiden beverdammen vaak tot meldingen van wateroverlast. "Geschikte leefgebieden, waar de bever niemand tot last is, zijn in Limburg bijna niet meer voor handen", zegt Frenken. "Bevers vestigen zich dan ook steeds vaker in bebouwde omgeving. En dat leidt tot fors meer problemen."

Het kost het waterschap ook steeds meer geld om de schade te herstellen. Vorig jaar maakte het 480.000 euro vrij onder de post beverkosten. Ook Staatsbosbeheer trok 1 miljoen euro uit voor beverwerend gaas in de kades rondom Griendtsveen. Volgens het waterschap hebben de dieren daarnaast al voor tonnen schade aangericht aan een weg en fietspad in de gemeente Horst aan de Maas.

Volgens waterschap Limburg richten bevers veel schade aan en ontstaan er onveilige situaties. Zo graven ze grote diepe kuilen, waar paarden en koeien in kunnen vallen:

Omdat de bever met uitsterven bedreigd was, werden in 2002 nieuwe dieren uitgezet in Limburg. De populatie van de beschermde diersoort groeide daarna explosief, en de bevers veroorzaakten daarmee ook meer problemen. In 2017 besloot de provincie om bevers die voor problemen bleven zorgen af te schieten.

Het waterschap gaat niet meteen over op afschot. Eerst worden niet-dodelijke methoden ingezet zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een buis door de dam en het dichten van oeverholen, zodat de bever zijn territorium verlaat. Soms worden dammen ook verlaagd. Pas als deze methoden niet werken, wordt de bever gedood. "We hebben nog geprobeerd om ze uit te zetten naar Engeland, maar dat kon om veterinaire redenen niet. Afschieten is daarom het laatste redmiddel", stelt Frenken.

Andere oplossingen

Pascale Plusquin van de Limburgse Statenfractie van de Partij voor de Dieren is het oneens met het afschieten. "Dat er op sommige plekke schade is, zal ik niet ontkennen. Maar afschieten is niet de oplossing. Bevers blijven terugkomen op de plekken waar ze graag verblijven." Volgens het Statenlid gaat het waterschap te snel over op afschieten en moet de nadruk liggen op preventieve maatregelen. "Zoals het plaatsen van roosters, beverwerend gaas en buizen op de grond. Dat zorgt ervoor dat de bevers niet terugkomen op plaatsen waar je ze niet wil hebben."

"Bevers zorgen alleen lokaal voor overlast en daar kun je wat aan doen. Bijvoorbeeld door de dijken te versterken met draadgaas", zegt ze. Volgens Plusquin vormt de beverpopulatie dan ook geen ernstige bedreiging, maar zijn ze juist van grote waarde voor de natuur. "Omdat ze zorgen voor biodiversiteit."

Home | Contact