TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Geen landelijk bezoekverbod verpleeghuizen bij nieuwe coronagolf

Bij een opleving van het coronavirus is een landelijk bezoekverbod voor verpleeghuizen, zoals dat van maart tot en met mei gold, niet meer de bedoeling. Dat schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Eerder adviseerde een groep Leidse en Groningse wetenschappers het kabinet al zo'n verbod niet te herhalen, omdat het tot veel schrijnende situaties leidde. De onderzoekers vinden dat verpleeghuizen de ruimte moeten krijgen om hun eigen bezoekregeling te bepalen en dat neemt minister De Jonge nu over, blijkt uit zijn brief.

De wetenschappers onderzochten de corona-aanpak van tientallen verpleeghuizen en constateerden dat het "enorme gebrek" aan beschermende middelen aan het begin van de crisis voor onrust bij het zorgpersoneel zorgde. Daarnaast leidden verschillen tussen adviezen van het RIVM en de GGD tot verwarring. Bewoners vonden de rust door de bezoekregeling aanvankelijk prettig, maar ervoeren al snel eenzaamheid. De Jonge schrijft nu dat het aan de bestuurders van de huizen zelf is om over een eventuele sluiting te beslissen.

Ook erkent De Jonge dat er - vooral in het begin - schaarste was aan beschermingsmiddelen. Er wordt nu hard gewerkt aan voorraden die bij een eventuele tweede golf nodig zijn. Van de meeste middelen is er voldoende, maar er is nog wel een tekort aan onderzoekshandschoenen. De minister verwacht dat dit binnen enkele weken is opgelost, omdat nieuwe leveringen worden verwacht.

Geen evaluatie

De Kamer had De Jonge om een evaluatie van de afgelopen maanden gevraagd, maar dat is het stuk duidelijk niet. Volgens de minister is het daar nog te vroeg voor. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet nog een "beleidsevaluatie" over de aanpak van de crisis.

De Jonge laat ook breder onderzoek doen naar de medezeggenschap van personeel op de werkvloer om te zien of er maatregelen nodig zijn om dit beter te regelen. "Zorginstellingen dienen goed gebruik te maken van de kennis en ervaring van hun medewerkers."

Ook worden opnieuw oud-zorgmedewerkers benaderd om bij de volgende crisissituatie in te springen. De maatregel om geen btw te heffen op personeel dat onderling van instelling wisselt, wordt verlengd.

Verder hebben partijen in overleg afgesproken dat er bij een nieuwe crisis 300 plekken beschikbaar kunnen worden gemaakt voor covid-patienten na hun ziekenhuisopname of vanuit de thuissituatie. Dit kan nog verder opgeschaald worden naar uiteindelijk 2000 van dit soort plekken.

Geliefde van buiten de EU mag binnenkort weer naar Nederland komen

Mensen van buiten de EU en het Schengengebied die een relatie hebben met een Nederlander mogen vanaf 27 juli weer naar Nederland reizen. Op dit moment geldt voor inwoners van de meeste landen buiten Europa een inreisverbod vanwege de coronapandemie, maar het kabinet gaat nu een uitzondering maken voor geliefden.

Veel partners leven door het virus al maanden gescheiden van elkaar. Alleen uit EU-landen en een geselecteerde lijst andere veilige landen kunnen mensen vrij naar Nederland reizen. Van daarbuiten zijn alleen essentiŽle reizen toegestaan.

Strikte voorwaarden

Geliefden die van de regeling gebruik willen maken moeten aan strikte voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Zo moeten ze minimaal drie maanden een relatie hebben en daar ook een handgeschreven verklaring over ondertekenen, waarbij liegen als meineed zal worden bestraft.

Wie zijn geliefde in ons land wil opzoeken moet ook een terugreis boeken, dus een ticket voor een retourvlucht kunnen laten zien. Verder mag het bezoek maximaal 90 dagen duren.

Kijk hier hoe minister Grapperhaus op het idee kwam, en wat hij zegt over de strenge voorwaarden waaraan geliefden moeten voldoen:

IS-bruid mag naar Groot-BrittanniŽ om besluit over nationaliteit aan te vechten

Shamima Begum, een Britse vrouw die zich op haar vijftiende aansloot bij terreurgroep IS in SyriŽ, mag tijdelijk terugkomen naar Groot-BrittanniŽ, meldt de Britse omroep BBC. In 2019 werd haar Britse nationaliteit ingetrokken, nu mag ze naar Londen komen om die beslissing aan te vechten. Het is onduidelijk hoe en wanneer de vrouw naar Groot-BrittanniŽ afreist.

De inmiddels 20-jarige Begum vertrok in 2015 naar SyriŽ met twee schoolvriendinnen. Daar trouwde ze in een IS-kamp met de Nederlandse IS-strijder Yago Riedijk.

Paspoort afgenomen

Britse journalisten vonden Begum in 2019 in een Syrisch vluchtelingenkamp, toen ze hoogzwanger was. Ze had net Baghouz verlaten, het laatste IS-bolwerk. Ze zei toen dat ze terug naar Groot-BrittanniŽ wilde om te bevallen. Dat ging niet: de Britse regering had haar paspoort afgenomen, omdat ze ook aanspraak zou kunnen maken op de Bengaalse nationaliteit.

Nu kan Begum die beslissing aanvechten. Volgens het Britse hof van beroep heeft de vrouw geen eerlijke behandeling gehad, omdat ze haar zaak niet kon verdedigen vanuit het Syrische kamp.

De Britse overheid moet nu uitzoeken hoe Begum, die momenteel in een opvangkamp in Noord-SyriŽ verblijft, naar Londen kan komen. Eerder zei de overheid de vrouw niet te willen assisteren bij de reis.

Naar Nederland

De Arnhemse Yago Riedijk probeerde met Begum terug naar Nederland te keren nadat zij was bevallen. Dat lukte niet, en hun baby overleed niet veel later. Jarrah zou het derde kind van Riedijk en Begum zijn dat stierf in SyriŽ. In een interview met de Volkskrant zei Riedijk eerder dat hij een zoon en een dochter heeft verloren door verhongering.

Tegen een verslaggever van Sky News zei Begum dat ze geen idee had waar ze aan begon toen ze vertrok:

Chan Santokhi geÔnstalleerd als president van Suriname

Chandrikapersad Santokhi is officieel de nieuwe president van Suriname. In een buitengewone vergadering van de Nationale Assemblťe in Paramaribo legde hij de eed af en tekende hij de proclamatie voor de ambtsaanvaarding. Even daarvoor werd Ronnie Brunswijk beŽdigd als vicepresident.

Ook aftredend president Bouterse tekende de officiŽle stukken voor de machtsoverdracht. Hij hing de sjerp in de kleuren van de Surinaamse vlag om de schouders van Santokhi.

In een kort statement wenste Bouterse zijn opvolger veel sterkte en wijsheid toe "en kracht om de kar te kunnen trekken". Bouterse was tien jaar president van het Zuid-Amerikaanse land.

Vanwege de coronacrisis was de overdracht niet in een hal met veel publiek, zoals de bedoeling was. Op het Onafhankelijkheidsplein was voor de plechtigheid een grote tent neergezet. Veel aanwezigen droegen mondkapjes.

Offers brengen

In zijn eerste toespraak als president zei Santokhi dat er offers moeten worden gebracht, omdat de Surinaamse staatskas leeg is. Er moet worden bezuinigd en hij wil haast maken met het innen van achterstallige belastingen. Santokhi zei dat het land een "moeilijk pad" moet afleggen, maar ook dat Surinamers beschikken over een "ongekende veerkracht".

De president zei verder dat hij hecht aan goede betrekkingen met het buitenland, en noemde ook Nederland. Santokhi wil in Suriname op kennismakingsrondreis gaan zodra de coronasituatie dat toelaat.

2,5 jaar cel voor hoofdverdachte bloed prikkende oplichters

Een 21-jarige vrouw uit Ede moet 2,5 jaar de cel in voor oplichting en diefstal terwijl ze zich voordeed als zorgmedewerker. Een 23-jarige medeverdachte uit Utrecht is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Hij werd ook van minder strafbare feiten verdacht.

De vrouw uit Ede deed zich bij ouderen voor als zorgmedewerker die bloed kwam prikken. Nadat ze bloed had afgenomen vertelde ze dat de bloedwaardes niet in orde waren en liet ze haar slachtoffers met pin betalen voor het onderzoek en zogenaamde medicijnen. Op die manier kreeg ze de codes en pinpassen in handen. Kort daarna bleek dat ze voor duizenden euro's had gepind.

'Nieuw dieptepunt'

"Met deze specifieke babbeltruc is een nieuw dieptepunt bereikt", stelt de rechter. "De verdachte heeft niet alleen misbruik gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare ouderen, maar heeft ook hun lichamelijke integriteit geschonden door in een aantal gevallen daadwerkelijk in de vinger te prikken."

Het OM had een gevangenisstraf van vijf jaar geŽist. De rechter ging daar niet in mee; de vrouw werd vrijgesproken van een aantal andere oplichtingen en diefstallen. Voor die gevallen was volgens de rechter onvoldoende bewijs.

De vrouw moet het afhandig gemaakte geld terugbetalen aan de staat.

Home | Contact