TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

MC Slotervaart-ziekenhuis definitief dicht, en nu?

Na het nieuws over het faillissement van het MC Slotervaart hoopten patiŽnten en medewerkers van het ziekenhuis in Amsterdam de afgelopen dagen voorzichtig op een overname. Dat laatste sprankje hoop is vandaag verdwenen.

De curatoren maakten vanmiddag op een personeelsbijeenkomst bekend dat de gesprekken daarover tot niets hebben geleid. Dat betekent dat het ziekenhuis en alle poliklinieken dichtgaan.

Het is de bedoeling dat de deuren van het MC Slotervaart volgende week vrijdag 23 november definitief sluiten. Of dat lukt, moet de komende dagen blijken. De curatoren hebben aangegeven dat ze de zorg veilig willen afbouwen en daarvoor de tijd nemen die nodig is.

Lagen er nog patiŽnten in het MC Slotervaart?

Nee. Nadat het ziekenhuis op 25 oktober failliet was verklaard werden de tientallen patiŽnten die in het ziekenhuis lagen al verplaatst.

De bezoeken van mensen die stonden ingeschreven bij de poliklinieken, gingen nog wel door. Eind oktober stonden er nog 17.000 mensen ingeschreven bij de poli's, die deze maand nog zo'n 30.000 bezoeken zouden hebben.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft in kaart gebracht welke ziekenhuizen patiŽnten willen overnemen. Veel patiŽnten worden naar ziekenhuizen in de buurt overgebracht, bijvoorbeeld naar Hoofddorp en Zaanstad of de locaties van het OLVG in Amsterdam.

Wat gebeurt er met de gegevens van de patiŽnten?

De curatoren hebben aangegeven dat er meer tijd nodig is voor het overdragen van alle medische dossiers. Het verhuizen van al die gegevens is een tijdrovend proces.

Neem de verplaatsing van dossiers naar de locatie van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam-West, waar naar verwachting veel patiŽnten naartoe zullen verhuizen. Dat kost veel tijd en mankracht, omdat de ict-systemen van de ziekenhuizen niet op elkaar aansluiten.

Alle medische dossiers worden daarom in het MC Slotervaart uitgedraaid. Vervolgens worden de papieren naar het OLVG-West gebracht, waar medewerkers de gegevens handmatig invoeren of er een samenvatting van maken. Vooral bij patiŽnten die al tientallen jaren in het MC Slotervaart kwamen, kan dit lang duren.

Ook kan het moeilijk zijn om alle patiŽnten van het failliete ziekenhuis onder te brengen bij de juiste artsen. Voor mensen die bijvoorbeeld een maagverkleining hebben ondergaan, is veel nazorg nodig. Dit soort taken is moeilijk verplaatsen naar andere ziekenhuizen.

Waar gaat de apparatuur naartoe?

Na het faillissement haalden verschillende leveranciers hun spullen terug uit het ziekenhuis. Wat er met de medische apparatuur, ziekenhuisbedden en andere inventaris gebeurt die nog in het MC Slotervaart staat, is niet duidelijk.

Wat gebeurt er met het personeel?

De ongeveer 1100 personeelsleden van het MC Slotervaart raken hun baan kwijt. Gezien de personeelstekorten in andere ziekenhuizen is de verwachting dat zij snel elders werk zullen vinden. Volgens zorgverzekeraar Zilveren Kruis bestaat de kans dat sommige ziekenhuizen complete poliklinieken overnemen, inclusief patiŽnten en personeel.

Veel medewerkers werkten al tientallen jaren in het ziekenhuis. Een deel van het personeel heeft zich ook na het faillissement ingespannen om alles in goede banen te leiden, zegt de ondernemingsraad van het MC Slotervaart. Bij hen komt de definitieve sluiting waarschijnlijk hard aan.

De curatoren zeggen dat alle betrokken partijen de route ondersteunen die nu is gekozen. Maar de overdracht van alle patiŽnten en zorgtaken is dus nog een ingewikkelde klus.

Oud-premier MacedoniŽ vraagt asiel aan in Hongarije om celstraf te ontlopen

Oud-premier van MacedoniŽ Nikola Gruevski heeft politiek asiel aangevraagd in Hongarije. Gruevski is in zijn land veroordeeld voor corruptie en hoopt op deze manier zijn straf te ontlopen.

De Macedonische sociaaldemocratische regeringspartij spreekt van een "schandelijke" en "laffe" vlucht. Gruevski's paspoort werd ingenomen door de autoriteiten, maar hij wist desondanks zijn land te ontvluchten.

Gruevski moest zich vorige week melden bij de gevangenis in Skopje om een celstraf van twee jaar uit te zitten, maar kwam daar niet opdagen. De politie was sindsdien op zoek naar de 48-jarige oud-premier en vaardigde gisteren een arrestatiebevel uit.

580.000 euro

Gruevski werd zes maanden geleden veroordeeld vanwege fraude rond de aankoop van een limousine ter waarde van 580.000 euro in 2012, die hij voor privťgebruik wilde inzetten. Vorige maand werd die straf in hoger beroep bevestigd.

Gruevski is ook aangeklaagd voor verkiezingsfraude en verschillende vormen van machtsmisbruik gedurende zijn premierschap. Daarvoor kan hij in totaal 27 jaar cel krijgen.

Vandaag liet Gruevski op Facebook weten dat hij naar Hongarije is gevlucht en daar politiek asiel heeft aangevraagd. Hij zou "ontelbare" keren met de dood zijn bedreigd. Gruevski was tussen 2006 en 2016 premier van MacedoniŽ. Hij moest opstappen toen bekend werd dat hij opdracht had gegeven tot het afluisteren van duizenden mensen, onder wie journalisten en oppositieleden.

De nationalistische Gruevski had in zijn tijd als premier goede contacten met zijn Hongaarse collega OrbŠn. Het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen uitspraken te doen over lopende asielaanvragen.

Voorlopig brexit-akkoord, maar nog veel hobbels op de weg

De onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een brexit-akkoord bereikt. Maar voordat het akkoord definitief is, zijn er nog heel wat hobbels te nemen. Hoe groot zijn die?

Vanavond worden de meeste Britse ministers bijgepraat door premier May. Morgen moet het Britse kabinet als het aan haar ligt instemmen met de tekst. Maar dat zal nog een hele klus worden, aangezien niet iedereen in haar kabinet even enthousiast is. Wanneer May er niet in slaagt de stemming tot een goed einde te brengen, zal er een crisis uitbreken en is een brexitdeal verder weg dan ooit.

Daarna moet het Britse parlement instemmen met de voorlopige tekst. Ook daar is de meerderheid voor de deal krap. May zal de steun nodig hebben van haar coalitiepartner, de Noord-Ierse DUP, die tot op heden erg kritisch is. Daarnaast heeft ze de steun van een groot aantal LabourparlementariŽrs nodig, omdat naar verwachting lang niet alle leden van haar eigen Conservatieve Partij het voorstel zullen steunen.

De Europese kant

Aan de Europese kant worden na het kabinetsberaad in Londen de EU-ambassadeurs bijgepraat, dat zal aan het eind van woensdagmiddag zijn, waarna snel, eventueel eind deze week al, de ministers van Buitenlandse Zaken van de overige 27 EU-landen de tekst bespreken.

Als de ministers hun huiswerk hebben gedaan, buigen de regeringsleiders zich over de deal. Er komt dan een extra EU-top eind november. Maar dan moet er wel haast worden gemaakt. Tot op heden stond 22 of 23 november met potlood in de agenda's, maar dat kan wel eens te kort dag zijn. De regeringsleiders kunnen ook nog besluiten om het akkoord pas half december goed te keuren, als ze toch al een EU-top houden in Brussel.

Naast het Britse parlement moet ook het Europees Parlement de overeenkomst goedkeuren. Dat heeft tot eind januari de tijd om het op de agenda te zetten. Het EP hoeft de voorlopige tekst niet goed te keuren, alleen de definitieve tekst. Het Britse parlement moet, na het eerste politieke debat, ook nog instemmen met de uiteindelijke deal.

Het Nederlandse parlement

Formeel hoeft het Nederlandse parlement nu niet in te stemmen met het onderhandelingsresultaat. Wellicht wordt er een debat gehouden, maar premier Rutte heeft het mandaat om er namens Nederland mee in te stemmen.

Tot slot wordt er nog gesproken over de overgangsperiode. Hoe gaat de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en Groot-BrittanniŽ eruit zien? In die tijd moeten de Britten nog aan alle EU-regels voldoen, maar zijn ze niet meer betrokken bij de besluitvorming. Premier May en de andere ministers zullen dan niet meer aanwezig zijn bij de vergaderingen van EU-ministers en -staatshoofden en regeringsleiders.

Studievoorschot gaat niet officieel 'studielening' heten

De term 'studievoorschot' wordt niet veranderd in 'studielening'. De Tweede Kamer heeft vandaag voor de derde keer over dit voorstel van CDA en SP gestemd. En net als de eerste twee keer staakten de stemmen. Bij het herhaald staken van de stemmen gaat het voorstel niet door.

CDA en SP willen het liefst af van de term studievoorschot, omdat die te onduidelijk zou zijn voor studenten. Die hebben niet allemaal in de gaten dat zij een lening afsluiten die ze dus moeten terugbetalen, zeggen de partijen. Ook willen ze dat de waarschuwing 'geld lenen kost geld' op de site van uitvoeringsinstantie DUO komt te staan, waar studenten de leningen aanvragen.

De term 'studievoorschot' is bedacht door het vorige kabinet. Toen werd onder verantwoordelijkheid van PvdA-minister Bussemaker van Onderwijs de basisbeurs afgeschaft en het leenstelsel ingevoerd.

Het leenstelsel kreeg destijds steun van de regeringspartijen VVD en PvdA, en de oppositiepartijen GroenLinks en D66. Die partijen stemden vandaag tegen het plan om 'studievoorschot' af te schaffen. Alle andere partijen stemden voor.

Overigens waren vier Kamerleden afwezig, maar dat maakte voor de stemmingsuitslag waarschijnlijk niet uit. Het waren twee Kamerleden van partijen die voor hebben gestemd en twee Kamerleden van partijen die tegen hebben gestemd.

Acht jaar cel en tbs geŽist tegen pianostemmer die dominee mishandelde

De 50-jarige pianostemmer uit Tricht die een dominee uit Rhenoy (gemeente Geldermalsen) zwaar zou hebben mishandeld met een hamer, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt acht jaar cel en tbs met dwangverpleging krijgen. De man wordt verdacht van poging tot moord. Volgens de officier van justitie is hij verminderd toerekeningsvatbaar, en is de kans op herhaling groot.

Dominee Ebi Wassenaar had bijna een jaar geleden een afspraak met de pianostemmer. Omdat ze lang wegbleef, ging de huisgenote van de dominee kijken en vond Wassenaar in een plas bloed. Ze was met een hamer op het hoofd geslagen. In het ziekenhuis bleek dat ze een hersenbloeding had. Wassenaar is sinds de mishandeling halfzijdig verlamd en volledig afhankelijk van anderen.

Agenten verleenden kort daarna eerste hulp aan een gewonde man die werd gevonden bij een boerderij bij Wadenoijen. Dat bleek de verdachte van de zware mishandeling te zijn, die een hartaanval had gekregen. Hij lag uiteindelijk een maand in coma. Op de mouw van de pianostemmer werden dna-sporen gevonden van de dominee, maar hij ontkent dat hij Wassenaar heeft mishandeld.

Verdachte zoektermen

De rechter hield hem voor dat hij op zijn laptop heeft gezocht naar zoektermen als 'gasexplosie', 'zelfmoord', 'hoe hard is een schedel', 'kun je iemand doodslaan met een hamer'. Steeds als de rechter hem daarmee confronteerde, zei de verdachte: "Wat raar, klopt niet. Kan niet. Ik zou nooit iemand slaan", meldt Omroep Gelderland.

De pianostemmer had de agenda van de dominee in zijn bus, maar zei daarover in de rechtbank: "'Dat kan niet." Zijn tante vertelde dat hij in paniek bij haar huis kwam en riep: "Het is helemaal mis, ik heb iets stoms gedaan." Ook daarover zei hij vanmiddag: "Klopt niets van."

Dominee Wassenaar zei in haar verklaring in de rechtszaal dat de pianostemmer de cel in moet. "Ik zei eerder: u moet geholpen worden en hoeft geen celstraf te krijgen. Ik kom daarvan terug. Ik koester geen wraak, maar er moet wel recht gesproken worden. U moet wel degelijk celstraf krijgen. Uw daden kunnen niet ongestraft blijven."

Ze hoopt ook dat de man tbs krijgt. "Zodat u geen gevaar meer voor anderen kunt zijn. Als u uw poging tot moord op mij erkent, berouw toont en daarvoor verantwoordelijkheid neemt, is er ruimte voor vergeving en wil ik zelfs met u in gesprek."

Wassenaar wees erop dat ze op haar rolstoel is aangewezen. "Het vanzelfsprekende om te gaan en te staan, is mij totaal ontnomen. Dingen onthouden gaat moeilijk; werken op de computer ook. Veel aspecten van zelfstandig zijn, zijn mij ontnomen. Ik kan nog thuiswonen door de zorg van mijn huisgenoot. En door aanvullende zorg van instanties."

Ze geeft zich niet gewonnen. "Psychisch ben ik nog stevig, maar wel ontzet. Het voelt soms fataal, maar ik ben niet verslagen. Ik hoop een opstandingsverhaal te zijn."

Schokkende gebeurtenis

De officier van justitie vindt dat de man intensief moet worden behandeld om herhaling te voorkomen. Daarom eist hij tbs met dwangverpleging. Gezien de ernst van het feit en het enorme leed dat Wassenaar is aangedaan, wil hij ook acht jaar celstraf voor de pianostemmer.

Ook voor haar naasten en dorpsgenoten was het een schokkende gebeurtenis, aldus de officier. "Dat weeg ik mee. Zo'n geweldsdelict op een willekeurig slachtoffer heeft effect op een bredere samenleving."

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Home | Contact