TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Kritiek uit Brussel op verschillende adviezen over corona

"De Europese Unie moet met één mond spreken en geen tegengestelde adviezen over het coronavirus geven", zegt Esther de Lange (CDA). Volgens de vicefractievoorzitter van de grote christendemocratische fractie in het Europees Parlement is het belangrijk om één lijn te trekken. "Mensen zijn onzeker en dan is heldere communicatie van groot belang."

Ook EU-parlementariër Mohammed Chahim (PvdA) wil dat de EU-landen meer samenwerken. "Dat lijkt me de meest efficiënte manier." VVD'er Jan Huitema is wel voor meer coördinatie tussen de verschillende lidstaten, maar ieder land mag wat hem betreft zelf met een reisadvies komen. "Ik zou mensen met reisplannen nu vooral adviseren om het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten te houden als ze van plan zijn naar Noord-Italië te reizen."

Nationale bevoegdheid

Formeel is gezondheidszorg een nationale bevoegdheid. Landen bepalen zelf hoe ze, zoals nu bij het coronavirus, de problemen aanpakken. Dat betekent in de praktijk dat mensen die met hetzelfde vliegtuig werden opgehaald uit China in Nederland naar huis mochten, terwijl ze in België in quarantaine werden geplaatst. Volgens de deskundigen is dat niet erg, omdat Nederland een fijnmazig systeem heeft van huisartsen en de controle goed is.

Toch is Esther de Lange op haar hoede. "De keten is zo sterk als de zwakste schakel. En als er straks onverhoopt toch een uitbraak komt, zal er worden gezegd: en waarom hebben we daar in Europa niks aan gedaan?"

Volgens de CDA-politica wordt er goed samengewerkt, onder meer bij onderzoek en de ontwikkeling van vaccins. "En handschoenen worden gekocht, mondkapjes ingeslagen, maar ik wil één lijn in de communicatie."

Ze vergelijkt het met de Mexicaanse griep van een aantal jaar geleden. "In het ene land kregen zwangere vrouwen het advies om zich te laten vaccineren, terwijl het andere land dat streng verbood."

De Duitse fractievoorzitter van de christendemocraten Manfred Weber zei onlangs in Straatsburg dat hij niets wil horen over nationale verantwoordelijkheid. "Met onze open grenzen past hier maar één antwoord en dat is een Europees antwoord."

Geweld in India laait weer op na protesten tegen immigratiewet: 7 doden

Bij demonstraties in de Indiase hoofdstad New Delhi zijn zeven doden gevallen, bijna tachtig mensen raakten gewond. Voor- en tegenstanders van een omstreden immigratiewet gingen elkaar te lijf met stenen, pistolen en zwaarden.

Onder de doden is een agent die door een steen werd geraakt. Ook een moslim en een hindoe kwamen om het leven. De andere doden zijn nog niet geïdentificeerd.

De twee religieuze groepen staan op gespannen voet met elkaar vanwege de Indiase burgerschapswet die in december werd aangenomen. Bij protesten in december kwamen zeker negentien mensen om het leven.

Illegale immigranten (boeddhisten, christenen, hindoes en sikhs) die voor 2015 zijn gevlucht uit Afghanistan, Pakistan of Bangladesh kunnen op basis van die wet het Indiaas staatsburgerschap krijgen, behalve als ze moslim zijn.

Groepen gooiden stenen naar elkaar en staken huizen, winkels, voertuigen en een benzinepomp in brand:

Voorstanders zeggen dat de wet is bedoeld om minderheden te beschermen tegen vervolging. Critici vinden dat met de wet moslims worden gediscrimineerd en spreken van een poging van de regering om de moslimminderheid buitenspel te zetten.

De regering zei eerder dat er van discriminatie geen sprake is. "Niemand neemt Indiase moslims hun burgerschap af. Deze wet gaat over het toekennen van burgerschap, niet over het afpakken daarvan."

Moslims zijn bang dat de wet tegen hen gebruikt kan worden. Veel inwoners van India beschikken niet over de juiste identiteitspapieren. Die kunnen dus moeilijk aantonen dat ze staatsburger zijn. De angst bestaat dat ze door de wet statenloos worden verklaard en worden beschouwd als illegaal.

In de hoofdstad zijn al sinds zondag ongeregeldheden. Aanleiding voor het geweld van gisteren was een oproep van een politicus van de hindoe-nationalistische BJP-partij. Hij had zijn achterban aangespoord om een vreedzaam protest van moslims te verstoren. Daarop raakten de twee groepen met elkaar slaags. Moslims staken een auto en een riksja in brand. Als vergelding werden huizen en winkels van moslims vernield en in brand gestoken. Ook vandaag is de situatie onrustig in New Delhi. Er heerst angst dat het weer uit de hand gaat lopen.

Trump op bezoek in New Delhi

De protesten vallen samen met het bezoek van de Amerikaanse president Trump aan de Indiase hoofdstad New Delhi. Hij is in het centrum van de stad en is niet in de buurt van de protesten.

Trump zal vandaag naar verwachting de religieuze vrijheid in India ter sprake brengen. Enkele Amerikaanse congresleden hebben schriftelijk hun zorgen geuit over de Indiase burgerschapswet. Gisteren noemde Trump India een land is waar "mensen van alle religies naast elkaar hun geloof belijden".

Extra faunaschermen bij Fochteloërveen vanwege doodgereden slangen

In natuurgebied Fochteloërveen, op de grens van Friesland en Drenthe, zijn extra faunaschermen geplaatst om te voorkomen dat slangen de weg op kronkelen. Vorig jaar zomer zijn tientallen ringslangen en adders doodgereden.

Door het natuurgebied loopt een drukke weg. Dieren kunnen die veilig oversteken via een faunapassage, maar veel kleine dieren schieten door gaten in de schermen en belanden alsnog op de weg. De extra schermen moeten dat voorkomen.

De platen zijn zo hoog, dat slangen er niet overheen kunnen. "Ze gaan dan langs de randen naar de faunapassages toe, waar ze onder de weg door kunnen", zegt boswachter Marjan Dunning tegen RTV Drenthe. Op sommige plekken worden de bestaande faunaschermen versterkt.

Platgereden slangen

Vorig jaar zomer trok Natuurmonumenten al aan de bel vanwege het grote aantal doodgereden slangen. In het natuurgebied leven tal van beschermde reptielen als adders, ringslangen en gladde slangen.

De extra faunaschermen zijn volgens de natuurorganisatie slechts een tijdelijke oplossing voor het probleem. Duning wil dat de weg uiteindelijk wordt afgesloten voor motorvoertuigen. "Daar zijn we nu over in gesprek met de gemeente, om te kijken wat de mogelijkheden zijn."

Aantal gewonden aanslag carnavalsoptocht Duitsland opgelopen

Bij de aanslag van gisteren op de carnavalsoptocht in de Duitse plaats Volkmarsen zijn 52 mensen gewond geraakt. Eerder sprak de politie nog van 30 gewonden. Van de slachtoffers liggen er nog 35 in het ziekenhuis.

Onder de gewonden zijn 18 kinderen. Gisteren werd gesproken over zeven zwaargewonden, maar de politie noemt nu geen aantal meer.

Een 29-jarige Duitser uit Volkmarsen reed gisteren met zijn auto in op de deelnemers van de optocht. Dit zijn beelden van kort daarna:

De bestuurder is gearresteerd. Hij raakte zelf ook gewond en is nog niet verhoord; zijn motief is nog niet duidelijk. Justitie zegt dat alle mogelijkheden worden opengehouden. Ooggetuigen zeiden dat de man onder invloed was van alcohol, maar dat klopt volgens justitie niet. Er wordt nog onderzocht of hij wel drugs had gebruikt.

Vlak na de aanslag werd nog een tweede man aangehouden. Die stond te filmen en schond daarmee volgens het Duitse OM de privacy van de slachtoffers.

Vandaag is de laatste dag van carnaval. Volgens justitie is er in Duitsland geen sprake van een verhoogd dreigingsniveau, maar toch hebben organisatoren van carnavalsfeesten en optochten het advies gekregen om nog eens te kijken naar hun veiligheidsmaatregelen.

Oranjes poseren in bewolkt Lech voor fotografen

In het Oostenrijkse Lech was vanochtend het jaarlijkse persmoment van de koninklijke familie op hun wintersportvakantie. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, hun drie dochters, prinses Beatrix verschenen rond 9.30 uur voor de tientallen cameramensen en fotografen. Ook prins Constantijn, prinses Laurentien en hun kinderen waren erbij.

Swipe door de foto's:

Het mediamoment bij de skivakantie is traditie. Na de fotosessie is het de bedoeling dat ze in stilte van hun vakantie kunnen genieten. Media die de privacy niet respecteren kunnen niet meer worden uitgenodigd voor de jaarlijkse persmomenten.

De Oranjes werden ook vastgelegd bij het skiën. En er werd flink ingezoomd op sommige zonnebrillen:

De Oranjes gaan al ruim vijftig jaar op skivakantie in Lech, een dorp met zo'n 1600 inwoners in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Ze verblijven ieder jaar in Gasthof Post.

Een terugblik op de Oranjes in Lech door de jaren heen:

Home | Contact