TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

RIVM-experts: 'Risico op vakantie in Frankrijk niet groter dan in Nederland'

Over ruim een maand beginnen de eerste schoolvakanties. Maar het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of Nederlanders dan weer gewoon op vakantie kunnen naar het buitenland, zei premier Rutte deze week. Volgende week moet daarover meer duidelijkheid komen.

Bij het RIVM zien ze, naast enkele praktische bezwaren, geen grote risico's als het gaat om reizen naar landen waar ze net als Nederland weinig besmettingen hebben. Het gaat vooral om het gedrag van Nederlanders op vakantie. "Je moet je aanpassen aan de regels die daar heersen, en je houden aan de Nederlandse regels", zeggen hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen.

De NOS sprak met hen over verschillen tussen vakantielanden. En over de mogelijkheid om besmet te worden door kleine druppeltjes die lang blijven zweven; de zogeheten aerosolen waar het deze week veel over ging.

In Frankrijk gaat de grens weer open voor toeristen. Is er iets op tegen om te reizen naar landen met minder of net zoveel besmettingen als Nederland?

Wallinga: "Als je gewoon kijkt wat de kans op besmetting is, dan zal dat weinig uitmaken in Nederland of in Frankrijk. De algemene regel is: het is goed om drukte te vermijden en afstand te houden. Dat is in het punt bij vakanties: je zit lange tijd bij elkaar in een auto, bus of vliegtuig."

Wat is het theoretisch risico? Is het riskant om naar het buitenland te reizen?

Wallinga: "Volgens mij niet. Er is wel een praktisch probleem: als je toch onverhoopt een infectie krijgt, en je zit in Frankrijk, dan moet daar de contactopsporing worden gedaan. En misschien zitten die contacten wel weer in Nederland."

Is het daarbij belangrijk dat in de landen waar naartoe gereisd wordt dezelfde maatregelen gelden als Nederland?

Van Dissel: "In Zweden wordt een echt ander beleid gevolgd. Daar is misschien meer onzekerheid of de infectie in dezelfde mate onder controle is dan in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Ik denk dat het vooral om praktische punten gaat. Naast vervoer ook het verblijf: zit je in een huis of op de camping? Wat je doet: ben je vooral binnen of buiten? Maar de essentie blijft dat je dezelfde regels aanhoudt als in Nederland, plus eventueel de aanpassingen. Dat als Spanje of Duitsland aangeven dat je in de supermarkt ook een mondkapje moet dragen, en een Hollander zegt: 'Ik kom uit Holland, voor mij geldt dat niet'. Daar kan hij een probleem mee krijgen."

Frankrijk is dus logischer om heen te gaan dan Zweden?

Van Dissel: "Die redenatie vind ik heel begrijpelijk. Je had het immers over landen met een vergelijkbare epidemiologische situatie. In Zweden is dat er op dit moment niet. Daar is het minder onder controle, met wat wij nu zien."

Deze week ging opnieuw veel over de zogenaamde aerosolen: nevels met kleine druppeltjes die lang in de lucht blijven zweven. Bij het RIVM gaan ze ervan uit dat het vooral de grote druppels zijn die voor besmettingen zorgen. Andere virologen achten het aannemelijk dat ook de nevels een rol kunnen spelen en andere maatregelen nodig zijn.

Wat weten we over de mogelijke besmetting via aerosolen?

Van Dissel: "De discussie over aerosolen is deels semantiek. Als iemand spreekt, schreeuwt, hoest, niest, dan krijg je wolken van lucht met druppeltjes erin. En die druppeltjes hebben verschillende groottes. Als je een druppeltje hebt van 10, 1 of 0,1 micrometer, dan verschillen die qua volume steeds een factor duizend. Dus je kunt je voorstellen dat grote druppels gemiddeld veel meer virus bevatten dan kleine druppels."

Wallinga en Van Dissel gaan er daarom van uit dat het coronavirus zich vooral verspreidt via grote druppels, en nauwelijks via nevels. Omdat grote druppels binnen 1,5 meter naar beneden vallen, "met een ballistische boog, als een kanonskogel", wordt daarom de 1,5 meter aangehouden. Virussen die zich verspreiden via nevels, doen dat bovendien veel sneller, is de gedachte. Terwijl bij het coronavirus het aantal personen dat gemiddeld door een ander persoon besmet wordt 2 tot 2,5 is (zonder maatregelen), is dat bij virussen met veel aerogene infecties veel hoger, minimaal 12 tot 18, zegt Van Dissel.

"In de praktijk weten we dat het natuurlijk geen zwart-wit verhaal is. Dat hoeft ook niet. Maar de essentie is: wat zijn de maatregelen die de grootste risicovermindering geven? En dan zie je bij covid-19 dat in alle landen waar men 1,5 meter aanhoudt het geleid heeft tot een afname van het aantal besmettingen. Dat is gewoon de realiteit."

Onderzoek van de UVA toonde deze week aan dat in een niet geventileerde ruimte na vijf minuten de helft van de aerosolen nog in de lucht aanwezig kan zijn. Is dat een nieuw inzicht?

Van Dissel: "Nee. Aerosolen kunnen heel lang in de lucht hangen. Daarom zie je ook grondmist. Ik rijd er bijna elke dag doorheen. De vraag is: hoeveel virus zit er in? En als je aantoont dat het RNA, het erfelijk materiaal van het virus er in zit, is het alsnog de vraag of het besmettelijk is. Dat is nog niet aangetoond. Er is een groot aantal studies waarin men het RNA van het virus in kleine druppels aantoont, maar waar je met geen mogelijkheid iemand ziek mee kan krijgen."

Christian Drosten, jullie Duitse collega, zei deze week: "Natuurlijk spelen druppels een rol. Maar als je alles in de weegschaal legt, dan spelen die druppels waarschijnlijk een minder grote rol dan de verspreiding via aerosolen."

Van Dissel: "Ik hoef toch niet uit te leggen wat iemand anders zegt? Dat moet je echt aan hem vragen. En ik vraag me af als ik met hem in gesprek zou zijn, of er zo'n groot verschil zou zijn."

Hoe zit het met de virusuitbraken die plaats hebben gevonden bij koren, of die Duitse kerk waar gezongen is? Zijn dat geen aanwijzingen dat nevels een rol spelen?

Van Dissel: "Er zijn altijd uitzonderingen. Waar je overigens nooit in detail terug kan gaan wanneer nou precies de besmetting plaatsvond. Bijvoorbeeld bij het nieuws over een van die koren, heb ik ook gehoord dat het meer aan de koffiepauze lijkt te zijn gerelateerd dan aan het zingen. Maar dat terzijde. De vraag is of dit op speciale situaties duidt, of dat het een uitzondering is. Dat is lang niet helemaal helder."

We zitten nu in een nieuwe fase. En dan zijn zogeheten superspreading events toch belangrijk, omdat ze voor nieuwe uitbraken kunnen zorgen? Ook al zijn het uitzonderingen.

Van Dissel: "We zijn een soort portfolio aan het opbouwen van specifieke gebeurtenissen waar we misschien extra maatregelen moeten nemen. In bijvoorbeeld zingen willen we ons nog verder verdiepen, juist omdat we ons realiseren wat je net zei. Is het nou het zingen specifiek? Of zijn het de gebeurtenissen rondom het zingen? Of de eigenschappen van zo'n ruimte? Daar willen we graag helderheid in hebben."

Christian Drosten zei ook: "In het dagelijks leven moet u zich misschien meer concentreren op ventilatie en minder op constant afvegen en desinfecteren."

Van Dissel: "Ventileren vinden wij ook heel belangrijk. Dat is een van de dingen die bij sportscholen van belang zijn. Ventilatie heeft bijvoorbeeld ook effect op grote druppels die op materialen neerkomen. In die zin kan ik hem helemaal volgen."

Wekdienst 30/5: Belgische grens open voor families ? Nieuwe lanceerpoging SpaceX

Goedemorgen, voor we de wekdienst beginnen vragen we je deze week wat je van de wekdienst vindt. Om te kijken wat we kunnen aanvullen of verbeteren, vragen we je deze korte enquête in te vullen. Dank alvast en dan naar het weer, het nieuws van vannacht en wat gaat komen.

Vanmorgen is het op de meeste plaatsen ronduit zonnig. Later ontwikkelen zich wat stapelwolken maar het blijft overal droog. Het wordt vanmiddag 20 tot lokaal 26 graden bij een matige noordoostelijke wind. Morgen komt er meer bewolking voor en is iets koeler.

Moet je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De Belgische grens gaat weer open voor familiebezoek. Familieleden die weken gescheiden waren door de coronamaatregelen kunnen elkaar weer opzoeken. Woensdag werd de lancering van de Crew Dragon uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden. Vanavond is er een nieuwe poging. Als het weer meezit, gaat de bemande ruimtecapsule van SpaceX om 21.22 uur Nederlandse tijd op weg naar het internationale ruimtestation. Op het Malieveld in Den Haag is vandaag een manifestatie tegen de lockdown aangekondigd. Ook in Duitsland wordt dit weekend gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen die volgens de demonstranten hun grondrechten te veel aantasten. Er staan zowel zaterdag als zondag (deels verboden) manifestaties gepland in vooral Berlijn en Stuttgart. De culturele sector start vandaag met de digitale demonstratie 'Cultuur in Actie'. De sector wil hiermee aandacht vragen voor het belang van de culturele sector. Van 30 mei tot en met 5 juni wordt op de site www.cultuurinactie.nl bijgehouden hoeveel mensen de digitale demonstratie bezoeken.

Wat heb je gemist?

Opnieuw zijn in tientallen Amerikaanse steden mensen de straat op gegaan naar aanleiding van de dood van George Floyd, eerder deze week in Minneapolis. In sommige steden, zoals Charlotte, New York en Washington, is daarbij geweld uitgebroken.

In Atlanta hebben betogers het hoofdkantoor van CNN bestormd. Ook richtten ze vernielingen aan het gebouw aan. De politie kan hen met moeite buiten houden. Op andere plaatsen in Atlanta zijn branden gesticht en politieauto's vernield.

Ander nieuws uit de nacht

Gewonden bij explosie op plezierjacht bij Oss: drie opvarenden zijn gewond geraakt, een van hen liep zware brandwonden op, meldt de politie. Europees-Duits akkoord over steun aan Lufthansa: Brussel heeft het Duitse plan voor negen miljard euro aan noodsteun goedgekeurd, maar daaraan wel een aantal voorwaarden verbonden. Bedrijven willen stuwmeer aan vakantiedagen voorkomen: sommige bedrijven vrezen voor werknemers die hun dagen opsparen totdat een vakantie naar het buitenland weer mogelijk is, andere hebben hun personeel door toenemende drukte juist hard nodig de komende maanden.

En dan nog even dit

Nederlandse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om bij een misdrijf beter vast te stellen wanneer iemand is overleden. De marge rond het tijdstip van overlijden kan zo worden teruggebracht van een paar uur tot gemiddeld drie kwartier.

De methode komt van onderzoekers van het Amsterdam UMC, de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Forensisch Instituut. Het tijdstip van overlijden is vaak van groot belang in een rechercheonderzoek naar een misdrijf met dodelijke afloop.

Het model dat tot dusverre wordt gebruikt is gebaseerd op afkoeling van het lichaam na overlijden. Ook wordt de temperatuur rectaal vastgesteld, waardoor sporen verloren kunnen gaan. De nieuwe methode werkt met een thermische camera of een sensor die op het lichaam wordt geplakt. Ook wordt rekening gehouden met meer factoren, zoals of het lichaam gekleed is achtergelaten en of het in het water ligt.

Fijne dag!

Gevangenispersoneel Roermond verdacht van indienen valse declaraties

Drie (oud-)medewerkers van de gevangenis in Roermond worden verdacht van grootschalige declaratiefraude. Een teamleider en twee van zijn collega's zouden voor minstens 20.000 euro aan valse declaraties hebben ingediend, blijkt uit informatie die in handen is van L1. De gevangenis heeft aangifte gedaan van verduistering.

De teamleider zou in geldnood hebben gezeten en vroeg daarom hulp aan mensen die voor hem werkten. Die twee medewerkers zouden vervolgens dienstreizen hebben gedeclareerd die nooit zijn gemaakt. De leidinggevende keurde de declaraties goed en zodra het geld werd uitgekeerd, werd de 'winst' onderling verdeeld.

De fraude kwam in oktober 2019 aan het licht, toen een van de medewerkers brak en vertelde wat er was gebeurd. Deze medewerker zei toen ook dat de fraude een plan was van zijn, inmiddels vertrokken, leidinggevende.

Niet-integer

Meteen nadat de medewerker de zaak had opgebiecht, werd een onderzoek gestart door Bureau Integriteit, laat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) weten. Het onderzoek werd kort geleden afgerond.

"Uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van niet-integer gedrag", meldt DJI. De medewerkers mochten vanaf het begin van het onderzoek de gevangenis niet meer in. Inmiddels is er ook een traject opgestart om de contracten van de twee te beëindigen. De rechter moet het ontslag nog goedkeuren en er komt ook een strafrechtelijk proces tegen de drie verdachten.

Zak geld

De leidinggevende was in 2018 al bij de gevangenis vertrokken. Volgens betrokkenen maakte hij gebruik van een vertrekregeling, waardoor hij tienduizenden euro's kreeg. L1 schrijft over een bedrag van 75.000 euro.

De gevangenis laat nog weten dat er geen signalen bekend zijn dat er onterechte declaraties voor reizen zijn gedaan door andere medewerkers.

Bedrijven willen stuwmeer aan vakantiedagen voorkomen

De zomervakantie komt eraan, maar niet alle Nederlanders nemen vanwege de coronacrisis hun gebruikelijke aantal vakantiedagen op. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat bedrijven verschillend omgaan met de vakantiedagen van hun personeel. Sommige bedrijven vrezen voor werknemers die hun dagen opsparen totdat een vakantie naar het buitenland weer mogelijk is, andere hopen juist dat hun medewerkers geen vakantie opnemen omdat ze door drukte hard nodig zijn.

In Nederland is de werknemer leidend bij het inplannen van vakantie. Die geeft aan welke dagen hij of zij vrij wil, een werkgever kan dat alleen weigeren als daar een gewichtige reden toe is. Een werkgever kan nooit een werknemer dwingen tot vakantie in een bepaalde periode, maar alleen een verzoek doen. Uit een eerdere enquête van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) blijkt dat 58 procent van de werkgevers een dergelijk verzoek heeft gedaan.

Gezondheid

Onder meer Achmea, KPN en ABN Amro melden aan de NOS dat ten opzichte van vorig jaar minder vakantiedagen worden opgenomen. "Wil een bedrijf verlof stimuleren, dan kan een baas dat niet alleen doen", zegt een woordvoerder van AWVN. "Je moet overleggen met de vakbond of ondernemingsraad en rekening houden met arbeidscontracten en cao's."

Sommige bedrijven willen verlof stimuleren, niet alleen om een stuwmeer aan vakantie-uren te voorkomen, maar ook om de gezondheid van de werknemers te waarborgen. Zo zegt CSU Cleaning Services: "Het feit dat men niet op vakantie kan, is voor ons niet direct een reden om het verlof in te trekken, omdat men, net als anders, rust moet nemen."

Aantrekkelijk

"Openstaande vakantiedagen drukken op de balans van een bedrijf", zegt Hermine Voûte, advocaat in arbeidsrecht. Een bedrijf moet geld reserveren voor de vakantiedagen die nog openstaan, een stuwmeer is dus onwenselijk. Daarbij denkt Voûte dat veel werkgevers ervan uitgaan dat het later in het jaar drukker wordt. Er moeten dan mensen zijn om de drukte op te vangen.

Bedrijven die het nu wat rustiger hebben of een zo'n 'urenberg' willen voorkomen, kunnen vakantie opnemen aantrekkelijk maken. Zo heeft KPN de regeling dat werknemers van 1 april tot 1 juni een dag verlof kunnen opnemen die 6 uur 'kost', terwijl je 8 uur 'krijgt'. Voor medewerkers met kinderen op de lagere school kost een dag vrij zelfs maar 4 uur. Dit heeft bij KPN geleid tot meer opname van verlof.

Bedrijven met een ondernemingsraad mogen twee dagen per jaar als een verplichte vakantiedag vaststellen. Zo ook ING, dat iedereen op 4 mei verplicht vrij liet nemen. Volgens Voûte doen bedrijven dit om het stuwmeer weg te werken.

Medewerkers van ABN Amro moeten overgebleven vakantiedagen opnemen voor 1 juli dit jaar. Bij ING kunnen reeds geboekte vakantie-uren niet zomaar worden ingetrokken en de bank vraagt medewerkers om te kijken of voor 15 juni in ieder geval vijf dagen kunnen worden opgenomen. Voûte: "Dit morele appèl zie je nu wel vaker. Mijn ervaring is dat de meeste mensen hier gehoor aan geven. Vakantie heeft ook een 'recuperatiefunctie', het is bedoeld om bij te komen. Dat geldt ook nu."

Drukte

Bij PostNL is het omgekeerde aan de hand. De vervaldatum voor wettelijke verlofuren heeft het postbedrijf uitgesteld van 2019 naar 1 december 2020. Voûte: "Waar wettelijke vakantiedagen in een normale situatie na zes maanden vervallen, kiest PostNL voor uitstel zodat mensen juist niet hun vakantiedagen opnemen. PostNL heeft het heel druk nu en wil dat hun medewerkers doorwerken, maar niet hun vakantiedagen kwijt zijn." Dit soort afspraken moeten met de vakbond worden gemaakt. Volgens FNV reageerden medewerkers positief.

Bij KLM is met de vakbond afgesproken dat het verlof dat medewerkers opbouwen in de afgelopen drie maanden ook moeten worden opgenomen in deze periode. Voûte: "Zoiets heb ik nog nooit gezien. In beginsel bepaalt de werknemer wanneer hij/zij vakantie neemt. Maar dit zijn andere tijden en de regels worden opgerekt."

Europees-Duits akkoord over steun aan Lufthansa

De Duitse regering en de Europese Commissie zijn het eens geworden over de staatssteun die Duitsland wil geven aan luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Brussel heeft het Duitse plan voor negen miljard euro aan noodsteun goedgekeurd, maar daaraan wel een aantal voorwaarden verbonden.

Deze week werd bekend dat de Duitse regering het noodlijdende Lufthansa door de crisis wil slepen door onder meer 20 procent van de aandelen te kopen. Vanwege mededingingsregels is daarvoor wel goedkeuring nodig van de Europese Commissie.

Frankfurt en München

In ruil voor die goedkeuring moet de luchtvaartmaatschappij nu een aantal start- en landingsrechten op de luchthavens van Frankfurt en München aanbieden aan concurrenten. Ook moet Lufthansa zijn vloot 'vergroenen', door oude toestellen te vervangen.

De leiding en de aandeelhouders van de Duitse luchtvaartmaatschappij zelf moeten ook nog instemmen met het noodplan. In een eerste reactie zegt de top van het bedrijf dat te zullen doen.

Home | Contact