TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Tweede verdachte opgepakt voor bijten agenten in Rotterdam

De politie heeft een tweede verdachte opgepakt die mogelijk betrokken was bij de mishandeling van een politieagent in Rotterdam. Het gaat om een 29-jarige man uit Rotterdam, aldus de politie. Direct na de mishandeling was al een 30-jarige Rotterdammer gearresteerd.

Het incident gebeurde toen agenten meerdere mensen op de Bellamystraat in Rotterdam-West hadden aangesproken op hun gedrag. Zij hielden zich niet aan de afstandsregels die gelden vanwege het coronavirus. De agenten werden hierop door de groep aangevallen, waarbij een agent werd geschopt en gebeten.

Bij het incident raakten twee agenten gewond. Zij hebben vanwege de bijtwonden een tetanusprik gekregen en gebruiken antibiotica. De politie zegt dat het incident "een behoorlijke impact" had op de agenten en noemt dergelijke agressie en geweld tegen hulpverleners "volstrekt onacceptabel", "juist in deze moeilijke tijd".

De politie deelt op Instagram foto's van de bijtwonden die de twee agenten gisteravond opliepen. Een betrokken agent schrijft dat tijdens een vechtpartij met de verdachten de agenten een fiets naar zich gegooid kregen. Ook werden er bakstenen gegooid. "Terwijl we op de grond liggen probeert een man ons op het hoofd te schoppen", schrijft de agent.

Beide verdachten zitten vast. Hoeveel mensen nog worden gezocht is onduidelijk, maar de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Saudische coalitie roept bestand uit in Jemen

De door Saudi-ArabiŽ geleide coalitie legt vanaf morgen 12.00 uur plaatselijke tijd de wapens neer in Jemen. Het bestand geldt twee weken. De coalitie hoopt dat Houthi-rebellen in die periode naar de onderhandelingstafel komen.

Ook zou de coalitie willen voorkomen dat het coronavirus zich in Jemen verspreidt. Onduidelijk is hoe dat zou moeten. Bij de Wereldgezondheidsorganisatie zijn nog geen coronagevallen in Jemen bekend.

Gevechten opgelaaid

De laatste tien dagen is er in Jemen hard gevochten tussen de regeringstroepen die door Saudi-ArabiŽ worden gesteund, en de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Daarbij zijn 270 mensen omgekomen en honderden mensen gewond geraakt. Het regeringsleger zegt dat het belangrijke terreinwinst heeft geboekt.

De gevechten laaiden vorige maand op, nadat de Houthi's raketten op de Saudische steden Riyad en Jizan hadden afgevuurd. Het Saudische leger zegt dat beide raketten zijn onderschept.

In Jemen brak in 2014 een burgeroorlog uit. De Houthi-rebellen kregen het noorden van het land in handen en ook de hoofdstad Sanaa.

Een jaar later schoot een door Saudi-ArabiŽ geleide en door de VS gesteunde coalitie van landen het regeringsleger te hulp, onder meer met luchtaanvallen op de Houthi's en blokkades van havens. Toch lukte het niet de Houthi's te verslaan.

De strijd heeft tot nu toe aan zo'n tienduizend mensen het leven gekost. Miljoenen mensen lijden honger en er is een groot tekort aan medische hulpmiddelen en voorzieningen.

Deze video is uit september 2019, maar nog steeds actueel. De coronadreiging was er toen nog niet:

Ziekenhuizen geven kankerpatiŽnten sein veilig: blijf niet meer weg

Medisch specialisten bellen patiŽnten en huisartsen om ze een-op-een ervan te overtuigen dat het voor kankerpatiŽnten veilig en verantwoord is om in Nederland naar het ziekenhuis te gaan.

Daarmee moet de zorg weer op gang komen. Een groot aantal mensen met kanker blijft weg van het ziekenhuis, voor een deel omdat ze bang zijn om besmet te raken met het coronavirus. Het aantal kankerdiagnoses is de afgelopen weken met bijna een derde gedaald, zo maakte de Nederlandse Kankerregistratie afgelopen vrijdag bekend.

"We schrikken van de terugval", zegt David Jongen, bestuursvoorzitter van het Zuyderland Medisch Centrum in Limburg. "We moeten wel actie ondernemen." Daarom neemt bijvoorbeeld de polikliniek interne oncologie van het Zuyderland contact op met patiŽnten om te zeggen dat ze weer moeten verschijnen voor behandelingen.

Daarnaast belt het ziekenhuis met huisartsen in de regio om te zorgen dat zij alle nog niet geregistreerde personen met mogelijke kanker verwijzen naar de specialist, legt voorzitter Jongen uit.

Behalve uit angst voor besmetting blijven veel patiŽnten weg omdat ze menen dat de zorg overbelast is, vermoeden specialisten.

Dat komt door de breed aangekondigde afschaling van de niet-acute zorg de afgelopen tijd, zegt Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Toen het duidelijk werd, weken geleden, dat er veel druk op de intensive cares zou komen, gaf men met alle goede bedoelingen het signaal af dat de planbare zorg op de tweede plaats kwam".

Als gevolg daarvan willen veel mensen met medische klachten geen extra last op de zorg leggen, legt Van der Horst uit. Acute zorg ging door, "maar voor de rest was de boodschap: kom niet, want de zorg is er niet". "Daarmee kregen veel mensen het idee dat ze maar beter niet naar het ziekenhuis konden gaan."

En als dat idee onder de bevolking leeft, is het moeilijk om het om te keren, zegt Van der Horst. Daarom zoeken steeds meer verenigingen voor medische specialisten de afgelopen dagen de publiciteit op, om nadrukkelijk de boodschap te sturen dat zieke mensen wťl aanspraak op de zorg moeten maken.

Vandaag waarschuwde de Nederlandse Internisten Vereniging dat door het mijden van de zorg, "belangrijke ziektebeelden worden gemist of te laat onderkend". Hierdoor worden patiŽnten met onder meer kanker te laat behandeld. "Dit kan leiden tot onnodig overlijden of blijvende orgaanschade die voorkomen had kunnen worden".

Risico van uitzaaiingen

Ook het Erasmus MC in Rotterdam belt kankerpatiŽnten op met het doel om de zorg weer op gang te krijgen. Dermatoloog Marlies Wakkee: "sommige mensen hebben mogelijk huidkanker, maar ze denken: 'ik stel mijn bezoek aan de specialist even uit, want dat plekje zit er al een tijdje'". En dus hangt zij vaak aan de telefoon met die patiŽnten om ze over te halen tot de gang naar de polikliniek.

Dat bezoek is in het geval van huidkanker vaak van levensbelang. Een melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, moet binnen twee weken verwijderd worden in verband met het risico van uitzaaiingen. Huidkanker komt vaak bij ouderen voor, een bevolkingsgroep die op grote schaal wegblijft bij de ziekenhuizen.

Wakkee en haar collega's leggen uit aan patiŽnten die afspraken annuleren, dat er "twee aparte patiŽntenstromen zijn en dat als zij zelf geen klachten hebben die mogelijk bij Corona passen, zij veilig naar hun afspraak kunnen komen".

Volgens haar is het "nog niet neergedaald hoe lang het coronavirus gaat duren. Maar het blijft lange tijd, en we zullen de zorg voor kanker toch moeten leveren. Hoe eerder, hoe beter".

Concertgebouw streamt concerten, 'zonder publiek voelt het nog steeds magisch'

In het Concertgebouw in Amsterdam worden vanaf vandaag concerten gegeven, waarbij muzikanten optreden voor een online publiek.

Vandaag was de eerste sessie met de OekraÔense pianiste Anna Fedorova. Een uitverkocht concert van haar in het Concertgebouw uit 2013 is met 25 miljoen views een hit op YouTube. Bij de eerste editie van de Empty Concertgebouw Sessions is de zaal niet gevuld met publiek, maar toch blijft het volgens haar bijzonder om het podium te beklimmen. "Ook zonder publiek en applaus voelt het nog steeds magisch."

Steeds meer artiesten laten via internet hun muziek horen; ze streamen een huiskamerconcert van zichzelf of zingen met andere artiesten samen. Ook het Concertgebouw bedacht iets voor in de coronacrisis. Iedere woensdag zal er een artiest een concert geven dat gestreamd wordt.

De komende weken staan onder anderen Iris Hond en Edsilia Rombley op het programma. "Optreden in een leeg Concertgebouw is natuurlijk bizar", zegt Rombley. "Ik hoop hiermee de mensen thuis wat afleiding te geven in deze nare tijden."

Zorgen om toekomst

De directeur van Het Amsterdams Concertgebouw, Simon Reinink, maakt zich ondertussen wel zorgen over de tijd na corona. "Dit moet niet te lang duren", zegt hij. Hij onderzoekt nu of het mogelijk is om met minder mensen in de zaal concerten te organiseren. Maar dat heeft met de regels voor 1,5 meter afstand gevolgen voor de financiŽn. "Dan kunnen we maar een derde van de plaatsen verkopen. En ook de musici op het podium moeten dan afstand van elkaar houden."

Pianiste Fedorova is erg blij met de kans om alsnog op het podium te staan. "Het is een mooie kans voor musici in deze gekke tijd. Het is mijn favoriete plek ter wereld om te spelen, ook met een lege zaal."

Biden voert 'ongelijke strijd' met Trump en is niet echt van Sanders af

Nu Bernie Sanders zijn kandidatuur heeft ingetrokken gaat het bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen alleen nog tussen de Democraat Joe Biden en de Republikein Donald Trump. Dat is volgens correspondent Arjen van der Horst voorlopig een ongelijke strijd.

Als gevolg van de coronacrisis kunnen er de komende tijd geen grote campagnebijeenkomsten worden gehouden, zegt Van der Horst. Daar heeft Biden meer last van dan Trump. "De president heeft nog altijd het podium van zijn dagelijkse persconferenties. Daar kijken miljoenen Amerikanen naar."

Biden heeft dat podium niet en was de afgelopen weken ook bijna nergens te zien. "Dus het is zijn uitdaging om zich ertussen te wurmen, om weer onderdeel te worden van het politieke debat", zegt Van der Horst. "Vooralsnog slaagt hij daar niet in."

Virtuele partijconventie

Het waren toch al geen normale verkiezingen meer. In verband met de corona-uitbraak zijn de voorverkiezingen in vijftien staten uitgesteld. Ook dat zijn publiciteitsmomenten die Biden nu moet missen. De Democratische partijconventie die in juli zou plaatsvinden, is doorgeschoven naar half augustus, als die al doorgaat. Biden heeft al gezegd dat het misschien een virtuele conventie moet worden.

Sanders heeft vandaag zijn kandidatuur wel ingetrokken, maar dat betekent niet dat Biden van hem af is. Zijn naam blijft bij de voorverkiezingen in de overgebleven staten op het stembiljet staan en hij heeft zijn achterban opgeroepen toch vooral op hem te stemmen. "Zijn kandidatuur is dan wel voorbij, zijn rol in deze verkiezingen is nog niet uitgespeeld."

Biden heeft nu al 1206 gedelegeerden achter zich, Sanders 890. Dat gaat Sanders niet meer goed maken, maar hij wil toch zo veel mogelijk gedelegeerden achter zich krijgen. Hoe meer gedelegeerden hij heeft, hoe meer invloed hij kan uitoefenen op het verkiezingsprogramma van de Democraten.

Samen Trump verslaan

Biden kan de wensen van de jonge aanhang van Sanders sowieso niet negeren. Om Trump op 3 november te verslaan, moet hij een zo breed mogelijk kiezerspubliek aanspreken. Hij richtte zich daarom vandaag meteen al tot Sanders' achterban.

"Ik weet dat ik jullie stemmen moet verdienen en dat dat tijd kan kosten", twitterde hij. "Maar jullie moeten weten dat ik jullie zie, jullie hoor en het belang van dit moment begrijp. Ik hoop dat jullie bij ons komen."

"Samen gaan we Trump verslaan", voegde hij eraan toe. "We gaan de klimaatcrisis samen aanpakken, we maken studeren betaalbaar en gezondheidszorg toegankelijk voor iedereen."Dat zijn, niet toevallig, allemaal thema's waarmee Sanders ook kiezers achter zich kreeg.

Home | Contact