TV via Internet

Kijk gratis Nederlandse televisie programma's via het internet!

Kijktips Nederland 2

Wat is er op dit moment op Nederland 2? Nederland2 is toch meer de amusementszender van de publieke omroep. De TROS, de AVRO en BNN zie je hier vaak op. En wat zijn de leuke kijktips voor vanmiddag en vanavond op Nederland 2? Bekijk hieronder het overzicht!

Top 5 actuele programma's

Teleurstelling en opluchting nu kabinet versoepelingen uitstelt

De burgemeesters van de vier grote steden reageren teleurgesteld op het nieuws dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april wil versoepelen, maar pas de week daarna (als de besmettingscijfers het toelaten). In een gezamenlijke verklaring doen ze opnieuw een dringend beroep op het kabinet om onder meer de terrassen weer te openen.

"In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig", zeggen de burgemeesters Halsema (Amsterdam), Dijksma (Utrecht), Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag). "Zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan. Juist om besmettingen te voorkomen door ongeregelde samenkomsten en voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid is beheerste openstelling van de buitenruimten noodzakelijk."

De spanningen tussen het lokale en centrale gezag lopen verder op, concludeert Nieuwsuur-verslaggever Nynke de Zoeten:

De vier burgemeesters pleitten begin deze maand al voor snelle opening van de terrassen, om de drukte in de stad bij mooi weer beter te kunnen spreiden. "Het is niet meer uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosť op het gras gaan zitten bij Hotel New York, maar dat de horeca de terrassen niet mag openen", zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb toen.

Ziekenhuisbezetting

Overigens zijn versoepelingen per 21 april nooit officieel aangekondigd. Dat het kabinet overwoog om de terrassen en winkels te heropenen, was een uitgelekt plan dat nog niet vaststond. Vrijdag temperde minister De Jonge de verwachtingen al. Een woordvoerder van het kabinet zegt nu dat het toch nog te vroeg is voor versoepelingen, omdat de piek in het aantal besmettingen nog niet is geweest.

Vandaag meldde het RIVM 8288 nieuwe coronabesmettingen, het hoogste aantal in twee weken. In de ziekenhuizen is de bezetting onverminderd hoog: er liggen momenteel 2517 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 788 op de IC.

Het kabinet heeft verlaging van de druk op de zorg altijd genoemd als belangrijk argument voor de coronamaatregelen. Ziekenhuizen waren deze week dan ook verbijsterd toen uitlekte dat het kabinet versoepelingen overwoog. Nu zijn ze opgelucht. "Dit is zuur voor heel veel mensen die op versoepelingen hadden gerekend of gehoopt", zegt Ad Melkert, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Maar het is ook hartstikke nodig, want het is alle hens aan dek in de ziekenhuizen."

Dode mus

Toch regent het ook teleurgestelde reacties op het uitstel van de versoepelingen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het "een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers". Een woordvoerder benadrukt dat de volksgezondheid ook bij horecaondernemers op ťťn staat, maar dat de horeca veilig en verantwoord open kan.

"Het zou een interessante optie zijn om de terrassen niet per 28, maar per 27 april te openen", vindt Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. "Koningsdag is immers een vrije dag en velen zijn op zoek naar een zinvolle besteding daarvan."

Ook voor winkeliers de teleurstelling groot, zegt Udo Delfgou van branchevereniging INretail. "Zeker omdat er hoop was. De berichten over versoepelingen ten aanzien van het winkelen, wekte verwachtingen."

Op Twitter overheerst bij sommige mensen het gevoel blij te zijn gemaakt met een dode mus:

Het uitstel van de versoepelingen liet hogescholen en universiteiten aanvankelijk in verwarring achter. Die zouden vanaf 26 april weer ťťn dag in de week fysiek onderwijs mogen geven. De Vereniging Hogescholen zoekt uit of het uitstel ook voor hen geldt, maar gaat er vooralsnog van uit dat de openingsdatum van 26 april gewoon kan doorgaan. "We zijn al deels open, voor praktijkonderwijs en toetsingen, en we geven natuurlijk online les", zegt een woordvoerder.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zegt dat het onacceptabel is om de hogescholen en universiteiten nog langer dicht te houden. Voorzitter Lyle Muns wil het kabinet aan zijn belofte houden. "De sneltesten staan klaar om verspreid te worden. Het is hoe sneller hoe beter, want het schooljaar loopt op zijn einde. Op een gegeven moment is het zomervakantie en dan heeft het geen zin meer."

Tegenvallende cijfers

Eerder overwoog het demissionaire kabinet ook al versoepelingen, die vervolgens vanwege de oplopende besmettingscijfers toch niet doorgingen. Zo zinspeelde premier Rutte begin vorige maand op heropening van de terrassen op 31 maart, maar door tegenvallende cijfers kwam dat er niet van.

Overledenen op migrantenboot nabij Canarische Eilanden

Op een migrantenboot nabij de Canarische Eilanden zijn de lichamen van vier overleden migranten aangetroffen. Negentien anderen zijn in het ziekenhuis opgenomen, meldt het Spaanse Rode Kruis tegenover persbureau Reuters, van wie er zestien in een zorgwekkende toestand verkeren.

De migranten werden opgemerkt door een vissersboot op zo'n 200 kilometer ten zuiden van El Hierro, een van de kleinste en meest westelijke eilanden van de archipel. Vervolgens startte de Spaanse kustwacht een reddingsoperatie, waarbij onder meer drie helikopters werden ingezet.

Riskante overtocht

Nog altijd veel migranten wagen de riskante overtocht van het Afrikaanse vasteland naar de Canarische Eilanden. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR telde in 2019 nog minder dan 2700 migranten op de route. Vorig jaar waren dat er zeker 22.000. In de eerste maanden van dit jaar ging het om ruim 3500 migranten.

Honderden mensen stierven of raakten vermist, aldus de UNHCR. Ze ondernemen de tocht op open zee geregeld in overvolle, kleine, houten boten met onbetrouwbare motoren.

Onder meer vanwege de coronacrisis ontvluchten de migranten hun geboortegrond. Door de pandemie is de armoede en werkloosheid toegenomen.

Omstreden Russische Songfestivalkandidaat Manizja: 'Ik laat me niet breken'

Ze is feministe, verdedigt minderheden in Rusland en is beroemd geworden via sociale media. Met haar feministische nummer Russian Woman prijst ze de kracht van Russische vrouwen en spoort ze hen aan onafhankelijker te zijn. Met haar songteksten verzet ze zich tegen allerlei stereotypes: "Je bent al dertig, hallo, waar zijn je kinderen? Je bent wel mooi hoor, maar je moet afvallen."

De in Tadzjikistan geboren zangeres Manizja vertegenwoordigt Rusland volgende maand tijdens het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Ze won de voorrondes met een meerderheid van de stemmen. Maar haar deelname roept nu veel woede op in Rusland. Woede over haar teksten, maar ook over haar afkomst. Ze krijgt dagelijks een storm van haatberichten en doodsbedreigingen over zich heen.

Correspondent Iris de Graaf zocht haar op in haar studio in Moskou:

Manizja kwam als klein meisje naar Rusland. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie brak er een bloedige oorlog uit in Tadzjikistan, en vluchtten haar ouders met haar naar Moskou. "Mijn moeder liet al haar toekomstdromen achter zich, om ons een beter leven te bieden. Ze had vijf baantjes, zodat ik muziek kon gaan studeren", herinnert Manizja zich haar jeugd.

Vanaf haar 15e begon Manizja met het schrijven van nummers en optreden. Maar ze werd pas echt bekend via Instagram, waar ze haar muziek en videoclips deelde. Meedoen aan het Songfestival is een droom van haar die nu uitkomt. Al wordt die droom overschaduwd door een golf van xenofobie en vrouwenhaat door conservatieve Russen.

"Je bent een zigeuner met kebab op je hoofd. Je bent vies. Ga terug naar je eigen land, ook al is Rusland gewoon mijn land" vertelt Manizja, terwijl ze een aantal reacties voorleest van haar telefoon. "Sommige mensen wensen me zelfs de dood toe. Ze hopen dat mijn vliegtuig naar Rotterdam volgende maand neerstort. Dat gaat echt alle perken te buiten."

Ze bergt haar telefoon op. "Weet je, ik wil niet te veel van dit soort berichten voorlezen. Daarmee geef ik die reacties te veel macht. Ik probeer me nu vooral te focussen op de mensen die wťl achter me staan. Mijn team, mijn vrienden, mijn fans."

'Belediging van de vrouw'

Los van de berichten die Manizja op social media krijgt, keren ook officiŽle instanties in Rusland zich tegen haar. De Russische Unie van Orthodoxe Vrouwen riep op tot een verbod op het lied. Het nummer zou 'een belediging van de vrouw' zijn en 'een bedreiging voor de traditionele waarden in Rusland'.

En ook op hoger niveau worden inmiddels vraagtekens bij haar deelname gezet. Valentina Matvijenko, de voorzitter van de Russische Federatieraad, eiste vorige week een herziening van het selectieproces tijdens een zitting van het parlement.

Manizja geeft toe dat ze zich wel zorgen maakt. "Toen ik al die berichten las, wilde ik alleen maar in een hoekje zitten huilen. Maar dat is precies wat ze willen."

Voorbeeld voor jonge meisjes

Manizja wil haar fans laten zien dat het belangrijk is om te laten zien dat ze niet bezwijkt onder de druk, zegt ze. Ondanks de haatberichten, officiŽle onderzoeken en bedreigingen wil ze dan ook koste wat kost naar het Songfestival. "Ik laat me niet breken. Ik zie de jonge meisjes voor me die overal ter wereld naar het Songfestival kijken. Voor hen doe ik het, ik wil een voorbeeld voor ze zijn".

Ze ziet het als een geweldige kans om met de wereld te praten over onderwerpen die belangrijk voor haar zijn, en om stereotypen aan beide kanten te doorbreken. "Ik ben Tadzjieks, maar Rusland heeft me geaccepteerd en opgevoed. Ik wil dat de wereld ons land ziet zoals ik het ook ken: genereus, met heel veel liefdevolle, sterke en slimme mensen. We lijken veel meer op elkaar dan we denken."

Gestrande AustraliŽrs stappen naar VN-Mensenrechtencomitť: 'Wij willen naar huis'

Tienduizenden AustraliŽrs zitten een jaar na het begin van de pandemie nog steeds vast in het buitenland. Het lukt ze niet om naar huis te gaan, een gevolg van het keiharde coronabeleid van de Australische overheid.

Daarmee handelt de Australische regering in strijd met de mensenrechten, zegt de internationale mensenrechtenadvocaat Geoffrey Robertson. Hij staat een groep gestrande AustraliŽrs bij die een zaak heeft aangespannen tegen de Australische regering bij het Mensenrechtencomitť van de Verenigde Naties. Hij beroept zich op het Internationale Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten.

"Het is een mensenrecht om naar je geboorteland terug te kunnen keren, maar nog altijd zijn er 40.000 gestrande AustraliŽrs wereldwijd. Al een jaar lang wordt het hen verboden om naar huis te gaan. Ze kunnen daardoor niet bij doodzieke ouders zijn, ze raken hun baan kwijt, het is echt schandalig," zegt Robertson.

Peperdure vliegtickets en quarantainehotels

De Australische grens zit al ruim een jaar op slot. Alleen mensen met een Australisch paspoort of een verblijfsvergunning worden mondjesmaat toegelaten. Wekelijks krijgen ongeveer zesduizend AustraliŽrs toestemming naar huis te vliegen. Die limiet wordt regelmatig aangepast, zoals in januari toen er zorgen waren over de meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus. Zo kunnen zelfs mensen met een ticket niet allemaal vertrekken.

Daarnaast moet iedereen die het land binnenkomt verplicht twee weken in quarantaine in een door de regering aangewezen hotel. Het verblijf is voor eigen kosten, zo'n 2000 euro. Vliegtickets zijn peperduur door de limiet voor het aantal mensen dat het land binnen mag.

Luchtvaartmaatschappijen geven de voorkeur aan passagiers die de hoogste prijs betalen voor een ticket, omdat vliegtuigen vaak niet eens voor de helft vol kunnen zitten. "Als je zeker wil weten dat je vlucht niet geannuleerd wordt, moet je een eersteklasticket kopen. Dat kost zo'n 9000 euro," zegt Robertson.

Cindy Buitenhuis (45) is ťťn van de AustraliŽrs die al een jaar lang probeert terug te keren naar haar familie. Op Moederdag vorig jaar hoorde ze dat haar moeder terminaal ziek was. "Ze voelde zich niet lekker, liet zich onderzoeken en werd meteen opgenomen in het ziekenhuis. Daar bleek dat ze borst- en botkanker heeft. Ik wilde zo snel mogelijk naar haar toe, maar mijn ticket werd twee dagen voor vertrek geannuleerd. Sindsdien is het me niet meer gelukt een nieuw ticket te bemachtigen," zegt ze.

Buitenhuis worstelt met het feit dat ze niet naar haar zieke moeder toe kan:

Buitenhuis groeide met haar Nederlandse vader en Australische moeder op in Adelaide, maar woont en werkt sinds 2004 in Den Bosch. Voor de pandemie ging ze minstens ťťn keer per jaar terug naar haar geboorteland. Ze is geschrokken van het keiharde beleid en de brede steun hiervoor van de Australische bevolking. "Ik ben nu een risico voor AustraliŽ. Veel AustraliŽrs willen vanwege het coronavirus iedereen die nu in het buitenland zit, weg houden. Maar je kunt mensen het recht niet ontzeggen om naar huis te gaan."

Wel effectief

Het harde beleid werkt wel, corona is zo goed als uitgebannen Down Under. Gemiddeld komen er nu zo'n acht nieuwe gevallen bij per dag, allemaal mensen die uit het buitenland komen en in beschermde quarantaine zitten. In totaal telt AustraliŽ zo'n 900 coronadoden op een bevolking van 25 miljoen inwoners, een sterk contrast met Nederland waar ruim 16.000 mensen zijn overleden door het virus.

De Australische regering beloofde alle gestrande AustraliŽrs voor kerst vorig jaar thuis te krijgen. Dat is niet gelukt, volgens premier Scott Morrison omdat veel meer mensen hebben aangegeven dat ze terug willen keren naar AustraliŽ. Volgens Morrison doet de regering er alles aan om de mensen zo snel mogelijk thuis te krijgen, door bijvoorbeeld meer quarantainevoorzieningen te bouwen en repatriŽringsvluchten in te zetten.

Robertson zegt dat er bij het toelaten van mensen met twee maten wordt gemeten. "Als je een tennisser bent bij de Australian Open, een beroemdheid of rijke zakenman, is het geen probleem om het land te bezoeken. Maar de gewone AustraliŽrs komen er niet in," zegt hij.

Wat kan de VN doen?

De Verenigde Naties hebben niet de autoriteit om landen ergens toe te verplichten. Toch zegt Robertson dat de zaak bij het VN-Mensenrechtencomitť niet alleen symbolisch is. "AustraliŽ heeft een eerdere uitspraak van de VN nageleefd. Tot 1997 was seks tussen twee mannen nog strafbaar in deelstaat TasmaniŽ, een eiland bij AustraliŽ. Die wet is afgeschaft nadat de zaak bij de VN voorkwam," zegt hij. Hij verwacht over enkele weken een voorlopige uitspraak van het Mensenrechtencomitť.

Een grote angst van Buitenhuis is dat ze niet op tijd terug is om haar moeder nog in leven te zien. "Ik ken verlies. Mijn vader is overleden toen ik in Thailand was, ik verloor mijn beste vriendin terwijl ik naar haar onderweg was vanuit Nederland. Ik ben doodsbang dat mijn moeder overlijdt terwijl ik niet bij haar ben. Dat is de grootste bron van stress op dit moment," zegt ze.

Derde container van Baltic Tern gevonden op bodem Noordzee en geborgen

Een derde container van het schip Baltic Tern is gevonden en geborgen. Het gaat om een goederencontainer waarin houtvezels zaten, meldt Rijkswaterstaat.

Omrop Frysl‚n schrijft dat de container al was gezonken en in tweeŽn was gebroken. De containerresten zijn door een bergingsschip van de bodem van de Noordzee gehaald en naar Terschelling gebracht.

Tankcontainers intact

Containerschip Baltic Tern meldde vorige week dat het, onderweg van Sint-Petersburg naar Rotterdam, op zo'n 27 kilometer ten noorden van Ameland vijf containers had verloren. Twee containers werden relatief snel teruggevonden; een tankcontainer met daarin aceton en een lege tankcontainer voor gebruikte bakolie.

Beide containers zijn weliswaar beschadigd, maar bleven intact en zijn "voor zover bekend" niet gaan lekken, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Op Ameland riepen de verloren containers vorige week herinneringen op aan de MSC Zoe, het containerschip dat begin 2019 350 containers verloor boven de Waddeneilanden:

De twee nog resterende containers van de Baltic Tern zijn nog spoorloos. Mogelijk liggen ze op de zeebodem. Het gaat om een goederencontainer met daarin houtvezels en een container met houtpellets. Het bergingsbedrijf dat is ingeschakeld door de eigenaar van het schip speurt de komende dagen verder naar de containers.

Home | Contact